Analyse
Dure grondstoffen, dure fondsen 8 jaar geleden - dinsdag 13 juli 2010
Tal van grondstoffen hebben de wind van achteren. Nog een belegging waard?

Grondstoffen bestaan in geuren en kleuren. De fondsen die er al dan niet rechtstreeks in beleggen dus ook. Sommige presteerden flink, andere heel wat minder. Hoe dan ook, tegen de huidige prijzen is het niet interessant om in te stappen in een fonds dat mikt op een brede waaier aan grondstoffen. Verkopen.

KLIM ACHTER DE RUG
· Heel wat grondstoffen beleven vandaag hoogdagen. Sinds begin dit jaar ging de prijs van bijvoorbeeld Braziliaanse koffie een goede 40 % hoger, steeg nikkel met zowat 25 % en betaalt u voor sinaasappelsap ruim een derde meer. Slechts een kleine minderheid gaat het minder voor de wind (zie tabel). De brede index heeft er sinds begin dit jaar al een rit opzitten van 14 % en van 47 % sinds begin 2009 (zie grafiek).
· Of een bepaalde grondstof het goed of slecht zal doen, blijft koffiedik kijken. De prijzen hangen immers deels af van technische elementen, zoals het al dan niet lukken van de oogst in een belangrijk teeltgebied (landbouwgrondstoffen) of het al dan niet kunnen aanboren van nieuwe gewingebieden (basisgrondstoffen). Dat maakt de markt moeilijk te voorspellen.
· Dat de grondstoffenmarkt in haar geheel de laatste tijd goed boert, heeft vooral te maken met enkele algemene factoren. Een herstel van de wereldwijde economie is daarbij koren op de molen. De hogere groei betekent immers meer vraag naar grondstoffen en dat ondersteunt de prijs. De onstilbare honger van China speelt daarbij een grote rol. Daarnaast zorgde de financiële crisis voor voorzichtigheid bij de producenten waardoor de voorraden daalden. Dat beperkte aanbod doet de prijzen stijgen. En ten slotte laten de stimuleringsmaatregelen genomen door de centrale banken toe om goedkoop geld te lenen om te speculeren. Een deel van dat – speculatieve – geld vindt zijn weg naar grondstoffen.

WERELDWIJDE GRONDSTOFFENINDEX (in EUR)

De grondstoffenmarkt klimt uit een diep dal dankzij China vooral. De top uit 2008 ligt binnen handbereik. Niet in beleggen.

FONDSENVERSCHILLEN
· De grondstoffen gingen hoger in het algemeen. Gold dat ook voor de gespecialiseerde fondsen? Terwijl een klassiek breed gespreid grondstoffenfonds zoals Carmignac Commodities (*) de laatste twaalf maanden 35,3 % hoger ging, boekte DWS Invest Commodity Plus (*) een rendement van slechts 2,6 %. Een wereld van verschil, maar geen toeval (zie verder). Ook op langere termijn zijn de prestatieverschillen tussen die fondsen bijzonder duidelijk (zie grafiek). Dat fenomeen zien we zelfs doorheen het volledige aanbod van grondstoffenfondsen en -trackers (meer dan 40 producten) op onze markt. Hoe komt dat?
· Een reden werd hierboven al aangehaald. Er bestaan heel wat grondstoffen met elk hun eigen karakter en evolutie. De beheerder moet keuzes maken uit dat ruime aanbod en dat bepaalt deels het rendement. Zo trekt BlackRock GF World Mining A (+41% op jaarbasis) o.a. de kaart van de goud- en zilvermijnen en die hebben het voortreffelijk gedaan.
· Een andere reden heeft te maken met de samenstelling van de portefeuille. Mikt het fonds op grondstofaandelen of op de grondstoffen zelf? Is dat laatste het geval, dan koopt de beheerder in feite afgeleide producten zoals futures op die grondstoffen. Zo’n termijncontract volgt de prijsevolutie van de onderliggende grondstof op de voet. Dat is het geval bij bijvoorbeeld DWS Invest Commodity Plus en bij Dexia Fund Commodities (+ 11,2 % op jaarbasis). Die keuze bleek de laatste jaren de verkeerde omdat ze het fonds met te hoge kosten opzadelde.

CARMIGNAC COMMODITIES (vet) EN DWS INVEST COMMODITY PLUS (basis 100)

Het ene grondstoffenfonds is het andere niet! De verschillen binnen de categorie zijn dan ook bijzonder groot. Dat zal altijd het geval blijven.

NU NIET INTERESSANT
· Loont het (nog) de moeite om te beleggen in een breed gespreid grondstoffenfonds? Wij denken het niet. Niet alleen is de sector bijzonder moeilijk te voorspellen, tegen de huidige prijzen zit al heel wat ‘potentieel’ verwerkt in de koersen van de grondstoffen en zelfs de grondstoffenaandelen. Dat bewijst ook de sectorevaluatie. De sector krijgt zelfs, als enige, een ondermaatse score mee van '--'.
Wat betekent dat concreet? Als we rekening houden met het gemiddelde dividendrendement van de aandelen uit de sector (1,3 % netto) en met hun verwachte groeivooruitzichten voor de komende jaren (3,3 %), dan vinden we dat alles te laag om het risico dat u loopt te compenseren. Of het nu gaat om een belegging in mandje grondstoffen of in grondstofaandelen, beide zijn op dit moment te duur om interessant te zijn.
· Uitzondering maken we voor het goud dat nog steeds geniet van zijn veiligehavenstatus.

Top en flop grondstoffen (in %)

Naam

in 2010

sinds 2009

koper

4

157

rubber

21

152

sinaasappelsap

35

148

 

 

 

tarwe

5

-11

gas

46

-8

rijst

11

1

Deel dit artikel