Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 8 juli 2010
De aandelenfondsen lijden.

Het economische herstel is nog altijd zeer fragiel en dat bevalt de beleggers niet echt. Met tot gevolg dat de meeste aandelenfondsen in juni in het rood eindigden. In deze onzekere tijden nemen beleggers maar al te graag hun toevlucht tot de zekere waarden. Zo noteren we de uitstekende houding van de Zwitserse aandelenfondsen dankzij de stijging van de Zwitserse frank (+ 7,3 %), die als vluchtwaarde optrad. De obligatiefondsen, of althans toch diegene die beleggen buiten de eurozone, deden het ook goed. Nu de aandelenmarkten de beleggers veel kopzorgen bezorgen, lijkt een goede diversifiëring van de beleggingsportefeuille meer dan ooit noodzakelijk. Wij kunnen u daarbij helpen.

Na een bijna ononderbroken stijging sedert maart 2009 gaan de beurzen sinds dit voorjaar duidelijk achteruit. Zo lieten de koersen in Wall Street de afgelopen drie maanden een gemiddelde daling van 11,4 % zien. Alleen de appreciatie van de dollar ten opzichte van de euro (+10,5 %) kon de schade uiteindelijk beperken waardoor de beurs van New York na omrekening in euro een terugval van 2,1 % optekende. Ook in Europa is de daling niet van de minste: -6,7 % en zelfs -9,6 % als we ons beperken tot de aandelen van de eurozone. De beleggers stellen zich dan ook vragen over de kracht van het economische herstel. Sommigen vrezen zelfs voor een terugkeer van de recessie. De besparingsmaatregelen die in Europa overwogen worden om de overheidstekorten te verminderen en de schulden onder controle te houden, verteren slecht. De markten vrezen immers dat ze de consumptie en dus ook de economische activiteit te veel zullen schaden. Daarbij komt het geplande einde in de tweede helft van het jaar van een hele resem overheidssteunmaatregelen bedoeld om de economie te stimuleren. Tot slot beginnen ook de groeilanden tekenen van vertraging te vertonen terwijl hun overheden alles eraan proberen te doen om de groei in te tomen om het risico op oververhitting te voorkomen.

EVOLUTIE VAN DE STOXX 50 EUROPE

De besparingsmaatregelen overwogen in Europa zullen het economische herstel verzwakken. De beleggers zien dat met lede ogen en de beursindexen kleuren de jongste maanden weer rood.

Zonder ons in een blind optimisme te storten – stuiptrekkingen in de toekomst zijn niet uit te sluiten – vinden wij het scenario van een nieuwe recessie overdreven. Bij gebrek aan hoge inflatie zullen de centrale banken immers de economie aan het infuus houden door hun leidende rentevoeten laag te houden. Toch moet u selectief zijn in uw keuze van beleggingen: geef de voorkeur aan een goed evenwicht tussen aandelenfondsen en obligatiefondsen afhankelijk van uw risicoprofiel en beleggingshorizon. Opteer vervolgens voor goedkope of correct gewaardeerde beursmarkten en munten.

De beurzen in juni 2010

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-1.2%

24.4%

Athene (ATHEX 20)

-9.4%

-40.0%

Brussel (BEL 20)

-2.7%

17.5%

Frankfurt (DAX 30)

0.0%

20.2%

Hongkong (H. SENG)

2.0%

24.8%

Lissabon (PSI 20)

-0.1%

-0.6%

Londen (FTSE 100)

-2.3%

20.4%

Madrid (IBEX 35)

-1.0%

-5.4%

Milaan (FTSE MIB)

-1.2%

1.3%

Nasdaq Composite

-6.4%

31.6%

New York (S&P 500)

-5.2%

28.4%

Parijs  (CAC 40)

-1.8%

9.6%

Stockholm (OMXS 30)

3.4%

44.1%

Sydney (ASX)

-2.0%

31.1%

Tokyo (Nikkei 225)

-1.0%

17.6%

Toronto (S&P/TSX)

-5.0%

36.2%

Zurich (SMI)

4.2%

31.0%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind juni 2010.

VERENIGDE STATEN
· De Amerikaanse aandelenfondsen vermeld in onze selectie gingen in juni gemiddeld 5 % lager. Na een goed eerste kwartaal maakt de Amerikaanse economie nu een inzinking door: in juni gingen 125.000 banen verloren, daalde verkoop van woningen met 30 % en verminderde het consumentenvertrouwen.
Hoewel de Amerikaanse economie in 2010 ondanks alles toch nog een groei van 2,8 % zal optekenen (tegenover slechts 0,4 % in Europa), laat het einde van de overheidssteun, bedoeld om banen te creëren en de consumptie te ondersteunen, nadien een flauwere groei vermoeden. De consumptie, ware motor van de Amerikaanse economie, zal namelijk slechts gematigd toenemen in een context van beperkte banengroei omdat de bedrijven nog altijd met productieoverschotten zitten.
· Amerikaanse aandelen blijven echter onvermijdelijk in een gediversifieerde fondsenportefeuille. Eerst en vooral omdat zelfs wanneer het economische herstel broos blijft aan de andere kant van de Atlantische Oceaan het haussepotentieel er nog altijd hoger is dan bij ons. Ten tweede is de Amerikaanse beurs niet duur rekening houdend met de winstvooruitzichten van de bedrijven. De recente koersdaling vormt wat dat betreft een extra koopopportuniteit. Inzake fondsen raden we Fortis L Opportunities USA (LU0377124267) aan. Net als vorige maand kan de betere weerstand van het fonds, dat slechts met 1,6 % terugliep, worden verklaard door de goede prestatie van de Canadese mijngroep Barrick Gold (+8,3 %). Wanneer nodig aarzelen de beheerders niet om het over een andere boeg gooien, wat hun tot op heden tamelijk goed lukt.
Koopt u liever rechtstreeks op de beurs bij uw gebruikelijke bank? Dan kunt u beleggen in Columbia Securities, genoteerd op Euronext (ticker: COLUM) en dat het zeker ook niet slecht deed vorige maand: -1,5 %.

FORTIS L OPPORTUNITIES USA EN DE AMERIKAANSE BEURSINDEX (basis 100)

Het fonds van Fortis doet het regelmatig beter dan de Amerikaanse beurs in haar geheel. De beheerders gaven al meermaals blijk van hun knowhow. Interessant.

DUUR BELGIË
De Belgische aandelenfondsen vermeld in onze selectie verloren vorige maand gemiddeld 2,4 %. Een slechte prestatie die te wijten is aan de daling van enkele zwaargewichten op onze beurs: Ageas (voorheen Fortis) zakte met 10,8 %, Dexia met 14,6 % en GDF SUEZ met 7 %. De fondsen hadden daarvan logischerwijs te lijden. De financiële waarden blijven drukken op de Belgische beurs. Waarden waarvan we overigens liever op een afstand blijven omdat de blootstelling van de Europese banken aan staatsobligaties van het Oude Continent nog altijd een bron van zorgen vormt voor de beleggers. De Belgische beurs is bovendien duur rekening houdend met de winstvooruitzichten van de bedrijven. We raden u dan ook af om erin te beleggen, behalve vanuit een langetermijnperspectief (5 % in de dynamische portefeuille op 20 jaar).

EVOLUTIE VAN DE BEL-20

De belangrijkste index van de beurs van Brussel ligt nog ver van de hoogtepunten bereikt in 2007. Aan het huidige niveau vinden we de index duur. We raden u af om te kopen, behalve als u bereid bent te beleggen op zeer lange termijn.

ZWITSERLAND, TOEVLUCHTLAND
Vorige maand introduceerden we de Zwitserse aandelenfondsen in onze portefeuilles, hoofdzakelijk om hun defensieve karakter dat welgekomen is in deze onzekere tijden. Een goede keuze, aangezien de Zwitserse aandelenfondsen vermeld in onze selectie in juni gemiddeld met 4,6 % aandikten. Een prestatie die het tegenovergestelde is van de prestatie die de andere westerse beurzen optekenden, maar een succes dat volledig toe te schrijven is aan de appreciatie van de Zwitserse frank (+ 7,3 % tegenover de euro). Wat doen de beleggers immers wanneer ze twijfelen? Ze richten zich tot vluchtwaarden, en laat nu net de Zwitserse frank een van die vluchtwaarden zijn.

De sectoren in juni 2010

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-0.4%

20.6%

Farma

3.2%

24.9%

Telecom

1.3%

19.9%

Technologie

-1.2%

19.3%

Consumptie

2.1%

35.5%

Distributie

-0.7%

29.7%

Nutssector

-4.6%

4.1%

Wereldwijd

Financieel

-1.9%

28.5%

Farma

1.8%

25.2%

Telecom

2.2%

22.4%

Technologie

-5.0%

33.6%

Consumptie

-0.3%

38.1%

Distributie

-4.8%

32.5%

Nutssector

-0.6%

17.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind juni 2010.

OBLIGATIES IN EURO
· De obligatiefondsen in euro gingen in juni lichtjes achteruit met gemiddeld ongeveer 0,5 %. Nochtans waren de Duitse staatsobligaties, dé veilige belegging bij uitstek, nog altijd erg in trek bij de beleggers, wat hun koers nog wat deed stijgen. Maar dat was niet overal in Europa het geval, integendeel. Nog altijd bezorgd om de omvang van de tekorten en de schuld van sommige landen arbitreerden de beleggers de obligaties van de meest fragiele landen ten voordele van die van de sterker gewaande landen. Tot de obligaties die links bleven liggen, behoren die van Griekenland, Portugal en Ierland, maar ook die van België en Frankrijk zakten en in hun kielzog werden de fondsen die erin beleggen meegenomen.
· Ondanks de lichte rentestijging liggen de obligatierendementen nog altijd rond bodemniveaus. Het rendement van de Duitse Bund op vijf jaar is niet hoger dan 1,50 % bruto en ook dat van de Duitse Bund op tien jaar gaat niet verder dan 2,60 % bruto. In België bedragen de rendementen respectievelijk 2,15 en 3,30 % bruto. In die omstandigheden raden we u af om te beleggen in fondsen die gespecialiseerd zijn in euro-obligaties. Mochten de rentevoeten in de toekomst stijgen, dan zouden de fondsen in waarde afnemen. Omdat de obligaties in portefeuille lagere coupons opleveren dan nieuwe uitgiften, zal de koers van die obligaties daarvan de facto te lijden hebben. Voorlopig raden we u voor het eurogedeelte in uw portefeuille eerder een goede spaarrekening aan. De rentevoeten op die spaarboekjes zijn weliswaar ook niet hoog te noemen, maar uw kapitaal is op zijn minst toch beschermd en u behoudt een maximale flexibiliteit wanneer de rentevoeten stijgen. Fortuneo doet momenteel het interessantste aanbod: een basisrente van 2 % en een getrouwheidspremie van 0,50 %. Andere interessante aanbiedingen zijn die van Ethias, ING (Lion Deposit), BKCP, Keytrade Bank en Rabobank.be. Alle voorwaarden vindt u onder de rubriek 'Spaarrekeningen'.

EVOLUTIE VAN DE BELGISCHE OBLIGATIERENTES OP TIEN JAAR

Bij lage rentevoeten vermijdt u beter obligatiefondsen waarvan de koers zeker te lijden zal hebben bij een rentestijging.

OBLIGATIES IN VREEMDE MUNT
· Door de aanhoudende zwakte van de euro als gevolg van schuld- en groeiproblemen scoorden de vreemde munten punten in juni. We noemden al de Zwitserse frank (+7,3 %), maar ook de yen deed het goed (+3,1 %). Vorige maand gingen de obligatiefondsen in yen vermeld in onze selectie gemiddeld 4,2 % hoger. We blijven echter liever afzijdig. Hoewel de beleggers tijdelijk toevlucht lijken te hebben gevonden tot de munt van die grote economie, is het toch belangrijk te weten dat Japan onder schulden bedolven is: de overheidsschuld vertegenwoordigt er niet minder dan 230 % van het bbp! Een echte tijdbom die ons ver van die regio doet wegblijven.
· De Amerikaanse dollar steeg in juni dan weer met 0,2 % tegenover de euro, wat de winst over de afgelopen twaalf maanden op 14,5 % brengt. We beleggen echter liever niet in Amerikaanse obligaties. Enerzijds zijn de obligatierentes er niet bepaald hoog en anderzijds kampen ook de Verenigde Staten met een berg schulden die ze ooit eens zullen moeten terugbetalen. Wat als de beleggers zich daarom zorgen beginnen te maken?
· Wat het obligatiegedeelte van onze portefeuille betreft, gaat onze voorkeur op dit moment uit naar staatsobligaties van landen met gezonde financiën en niet al te hoge schulden. Dat is het geval voor Australië, Nieuw-Zeeland en Zweden. Opgelet echter: die munten zijn al sterk gestegen ten opzichte van de euro. Over de afgelopen twaalf maanden klom de Australische dollar met 19,6 %, de Nieuw-Zeelandse dollar met 21,5 % en de Zweedse kroon met 14 %. Zodanig zelfs dat de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar op dit moment geen haussepotentieel meer bieden. Ze blijven echter aantrekkelijk wegens de hoge obligatierentes.
· De Zweedse kroon blijft dan weer ondergewaardeerd ten opzichte van de euro en heeft dus nog altijd een interessant haussepotentieel. Door het groeiherstel in het land heeft de Zweedse centrale bank overigens onlangs haar leidende rentevoet met 0,25 % opgetrokken tot 0,50 %. Andere verhogingen zijn niet uit te sluiten, en dat terwijl de Zweedse economie concurrentieel is, de overheidsschuld van het land beperkt is en de financiën gezond zijn. Dat is allemaal in het voordeel van ING (L) Renta Fund II SEK en KBC Renta Sekarenta, die vorige maand met 0,5 % hoger gingen.

EVOLUTIE VAN DE ZWEEDSE KROON (in euro)

Na de tuimeling in 2008 komt de Zweedse kroon er geleidelijk aan weer bovenop dankzij gezonde overheidsfinanciën en een concurrentiële economie. U mag kopen.

De munten in juni 2010

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

-0.1%

0.0%

=

=

SEK

0,1049

0.8%

14.0%

+

++

NOK

0,1255

-0.1%

13.3%

=

-

CHF

0,7570

7.3%

15.5%

+

=

GBP

1,2214

3.2%

4.0%

=

++

USD

0,8164

0.2%

14.5%

+

=

CAD

0,7683

-1.1%

25.2%

+

=

AUD

0,6896

0.9%

19.6%

=

--

NZD

0,5614

2.3%

21.6%

=

--

JPY

0,9226

3.1%

24.9%

=

+

Cijfers steeds eind juni 2010; (1) bv. 1 USD = 0.8164 euro, 100 JPY = 0.9226 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

PENSIOENSPAARFONDSEN
De daling van de aandelenmarkten woog in juni op het rendement van de pensioenspaarfondsen, die gemiddeld met een goed percent terugliepen. Een al bij al beperkte daling dankzij het obligatiegedeelte. Zoals u weet, bestaan er drie soorten fondsen: de dynamische fondsen die voornamelijk gericht zijn op aandelen, de neutrale fondsen (helft aandelen, helft obligaties) en de defensieve fondsen die vooral in obligaties beleggen. Om volgend jaar van een belastingvermindering te genieten, mag u er dit jaar voor 870 euro in beleggen. Het geld zal evenwel geblokkeerd worden tot uw zestigste verjaardag. Vraagt u het vroeger op, dan zult u meer belastingen moeten betalen.

Deel dit artikel