Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 10 juni 2010
Wat een euro lijden kan.

Vorige maand werd er nog maar eens een hoofdstuk geschreven in de eurosaga. De maatregelen om Griekenland en co uit het slop te trekken, overtuigden pas op het laatste moment. Ondertussen was het eurokalf wel al verdronken. Helaas profiteerden de fondsen die beleggen in buitenlandse aandelen slechts gedeeltelijk van die situatie want zowat alle aandelenmarkten gingen zelf terug naar af. De obligatiefondsen keken ernaar en lachten in hun vuistje.

In mei heeft het heel wat voeten in de aarde gehad om de financiële markten tot bedaren te brengen. Een eerste rondje hulppakketten voor meer dan 100 miljard euro werd weggelachen en deed de speculatie rond een mogelijk Grieks wanbetalen niet verstommen. Gelukkig duurde het niet lang vooraleer de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de EMU-lidstaten het zware geschut bovenhaalden en maatregelen ten belope van zowat 750 miljard euro voorstelden. De Europese centrale bankier deed daar een schepje bovenop door te vermelden dat hij op de wisselmarkten zal interveniëren indien gepast. De indruk leeft nu dat de kans op een faillissement van Griekenland of een ander probleemland kleiner is geworden. Het is nu aan de lidstaten om de geplande saneringen uit te voeren.

De beurzen in mei 2010

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-7.3%

23.6%

Athene (ATHEX 20)

-19.2%

-38.6%

Brussel (BEL 20)

-4.2%

18.4%

Frankfurt (DAX 30)

-4.6%

17.0%

Hongkong (H. SENG)

1.2%

24.9%

Lissabon (PSI 20)

-4.5%

-2.1%

Londen (FTSE 100)

-3.9%

22.1%

Madrid (IBEX 35)

-10.8%

-0.7%

Milaan (FTSE MIB)

-9.4%

-1.7%

Nasdaq Composite

-0.6%

46.7%

New York (S&P 500)

-0.5%

36.7%

Parijs  (CAC 40)

-8.1%

7.0%

Stockholm (OMXS 30)

-6.7%

41.0%

Sydney (ASX)

-10.0%

41.2%

Tokyo (Nikkei 225)

-1.2%

24.1%

Toronto (S&P/TSX)

0.8%

36.6%

Zurich (SMI)

-3.5%

25.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind mei 2010.

EUROZONE TERUG NAAR AF
· Uiteraard woog die hele situatie op de beurzen uit de eurozone. Heel wat beleggers vonden het immers welletjes en poetsten de plaat richting minder risicovolle producten, zoals kwalitatieve obligaties (zie verder). Gemiddeld verloren de fondsen in aandelen uit de eurozone dan ook 5,6 %. Dat is een pak meer dan het verlies opgetekend door de fondsen in wereldaandelen (-2,8 %).
· ING (L) Invest Euro High Dividend (**, -6,2 %) verloor vooral terrein door de beleggingen in oliegerelateerde waarden zoals Royal Dutch Shell (-8,8 %, na o.a. een fors gedaalde olieprijs met 7,1 % in euro). Dat was vorige maand een bedje waar ook fondsen zoals Schroder ISF Euro Equity A (*, -6,2 %) of het verzekeringsfonds F-Euro Equities (Federale verzekeringen, *, -9,2 %) ziek in waren.
· Dat het echter veel erger kon, bewijst een individueel landenfonds als EMIF Greece Index Plus (-16,8 %, *). Het fonds heeft de eer om, naast de tracker LyxorETF MSCI Greece EUR (-19 %), een van de enige overblijvende mogelijkheden om uitsluitend in Griekse aandelen te beleggen in ons land te zijn. Het fonds kende een verschrikkelijke maand doordat vooral de bankaandelen Apha Bank (-25 %) en EGF Eurobank Ergasias (-35 %) het hadden verkorven.
· Nog een geluk voor de beleggers in fondsen in aandelen uit de eurozone dat de Griekse aandelen slechts enkele procenten van de portefeuilles uitmaken, anders was het leed nog groter. Dat belet ons echter niet om op dit moment niet te beleggen in een regiofonds dat mikt op de eurozone of Europa. Andere regio’s en landen genieten onze voorkeur.

GRIEKSE BEURSINDEX (vet) EN INDEX EUROZONE (basis 100)

De beurs van Athene (vet) heeft de laatste tijd de wind van voren en wijkt steeds meer af van de andere beurzen in euroland. Niet kopen.

MET DANK AAN DE DOLLAR
· Met een gemiddeld verlies van zowat 1 % lijkt het erop dat de fondsen in Amerikaanse aandelen een minder slechte maand achter de rug hebben gehad dan hun Europese tegenhangers. Schijn bedriegt echter want in lokale termen verloor Wall Street meer dan 8 %. Enkel door de forse winst van het groene biljet in euro (+8,4 %) konden de fondsen het verlies beperken. ING (L) Invest US ECC (*, -1 %) trok zich al bij al nog goed uit de slag. Dat komt omdat het fonds vooral de kaart trekt van de technologiesector. Aandelen als Apple (+6,6 % dankzij het succes van de iPad) en IBM (+5,8 %, goede vooruitzichten) zwommen tegen de stroom in en bekoorden.
· Het economische nieuws dat komt overgewaaid van de andere kant van de oceaan is hoopgevend. De economie in het land van Uncle Sam wint aan kracht, met dank aan de consumenten vooral. Koppel dat aan de meevallende bedrijfsresultaten, enkele kleppers op de beurs en we hebben een mix waarin we belegd willen zijn en blijven. We mikken daarvoor op het uitstekende beursgenoteerde fonds Columbia Securities (Euronext, ticker: COLUM, +2,3 % na dividenduitkering) of op Fortis L Opportunities USA (LU0377124267, ****, +2,8 %). Dat Luxemburgse fonds wordt op dezelfde manier beheerd als zijn oudere beursgenoteerde broer en kon vorige maand zelfs uitpakken met een positief rendement. Met dank aan … de Canadezen Goldcorp (+8,4 %) en Barrick Gold (+4,7 %). De beheerder schrikt er dan ook niet voor om bij de Amerikaanse noorderburen zijn waren te halen. Omdat we Canadese aandelen een warm hart toedragen vinden we dat dan ook niet erg.

FORTIS L OPPORTUNITIES USA (vet) EN AMERIKAANSE BEURSINDEX (basis 100)

Het fonds van BNP Paribas AM (vet) kleurt graag buiten de lijntjes maar slaagt er met verve in om beter te doen dan de index.

TURKIJE NEEMT GAS TERUG
· Na de ongelofelijk goede prestaties in april verloren fondsen in Turkse aandelen terrein in mei (-5,7 %). KBC Equity Turkey (-6,4 %) was daarbij kop van Jut. Vooral de bankaandelen stonden in het vizier van de beleggers. Beleggers namen hun winsten op Asya Katilim Bankasi (-11,8 %) en op Halk Bankasi (-8,7 %). De eerste instelling was al sterk gestegen na het behalen van een belangrijke consumentenaward, de tweede kwam ‘slechts’ met goede, en geen steengoede resultaten voor de dag.
· We vinden de categorie interessant voor diegenen op zoek naar een bijkomende spreiding binnen hun portefeuille. Zij mogen van de koersval gebruik maken om een positie in Turkse aandelen in te nemen. Het Turkse plaatje klopt immers op meerdere vlakken (economie, munt én beurs).
· De kaarten van de categorieën die we opnemen in onze strategie liggen net dat ietsje beter in de hand als het aankomt op potentieel rendement, gelopen risico en samenhang in een portefeuille. Met beleggingen in China en eventueel India, Brazilië en Rusland zit het voor de meeste beleggers dan ook al snor wat het groeilandenluik in de portefeuilles betreft. Turkije is daarbij het toetje na de maaltijd.

AUSTRALIË KRIJGT SLAAG
· Beleggers in fondsen in Australische aandelen (AU, -9,6 %) hadden geen goede maand. Niet alleen ging de beurs van Sydney fors lager (-7,6 % in lokale munt), de zwakke Australische dollar (-2,4 %) dikte dat verlies daarbij nog eens aan. Parvest Australia (Fortuneo Belgium, -10 %, **) was een van de twee fondsen uit onze tabellen die het maandverlies in twee cijfers moesten uitdrukken. Wat het fonds betreft, was dat te wijten aan de zwakke prestaties van enkele belangrijke aandelen in de portefeuille zoals Commonwealth Bank of Australia (-14,2 %) en Westpac Banking (-17,3 %).
· Vorige maand was het echter over de hele lijn slecht vertoeven Down Under. En dat had veel te maken met de veranderde houding van Australië tegenover zijn mijnbouwsector. De overheid overweegt immers om een belasting in te voeren die de winsten van mijnbedrijven met zowat 40 % (!) zouden afromen. De soep wordt wellicht niet zo heet gedronken, maar de kans is bijzonder groot dat er een belasting zal komen. En die zal nadelig zijn voor een heel belangrijke sector op de lokale beurs.
· Daarbovenop is de stemming op de grondstoffenmarkten omgeslagen. Ten eerste is er de Chinese overheid die elke vorm van oververhitting van de economie wil vermijden en maatregelen treft om dat risico in te perken. Ten tweede vergroten de financiële problemen in de eurozone de kans dat de wereldgroei zal vertragen. Beide elementen fnuiken de vraag naar grondstoffen in de tweede jaarhelft en wakkeren de zoektocht naar veiliger beleggingen aan. Dat is nadelig voor een grondstoffenland bij uitstek zoals Australië.
· De Australische aandelen verdwijnen uit onze portefeuilles. Uitzondering maken we voor de langetermijnportefeuille (beleggingshorizon van 20 jaar) die daarbovenop een preferente aandelenvoorkeur geeft.

AUSTRALISCHE BEURS (index) EN WERELDINDEX (basis 100)

Een belegging in Australische aandelen (vet) presteert al geruime tijd beter dan gemiddeld. Het moment is aangebroken om winst te nemen.

GOUDEN TIJDEN
· De enige aandelencategorie die meer dan peanuts opbracht vorige maand was die van de goudmijnfondsen (+4,9 %). Met dank aan de sterke prestatie, opnieuw, van dé vluchtwaarde bij uitstek op dit moment: het goud zelf. In eurotermen dikte de prijs van het gele goedje aan met 10,5 %, meteen goed voor een record. Ook in de andere munten blonk het goud uit.
· Het edelmetaal wordt door steeds meer partijen aanzien als dé veilige haven die u toelaat om uw koopkracht te behouden. Aan die situatie zien we niet snel een eind kopen. Zowel fysiek goud, als trackers die erin beleggen, zoals Gold Bullion Securities (Euronext, GBS), als meer riskante goudmijnaandelenfondsen zoals SGAM Equities Gold Mines A (+5,5 %, LU0006229875, **) blijven koopwaardig.

De sectoren in mei 2010

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-7.6%

19.4%

Farma

-2.7%

23.2%

Telecom

-4.7%

21.5%

Technologie

-5.3%

20.1%

Consumptie

-2.4%

35.0%

Distributie

-3.9%

31.7%

Nutssector

-6.6%

6.6%

Wereldwijd

Financieel

-3.5%

32.1%

Farma

-0.8%

26.8%

Telecom

0.8%

22.2%

Technologie

-1.4%

46.1%

Consumptie

0.6%

41.7%

Distributie

0.8%

42.2%

Nutssector

-1.5%

19.7%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind mei 2010.

EURO IN HOOFDROL
· Mei was een absolute horrormaand voor de euro. De munt verloor straatlengtes tegenover zowat alle andere munten, een speciaal geval zoals de Australische dollar uitgezonderd. Dat had een geweldige en alles consumerende impact op de rendementen van de fondsen in vastrentende waarden.
· Fondsen in internationale obligaties profiteerden volop van die evolutie en wonnen gemiddeld 4,3 %. Vooral Dexia Bonds World Government Plus (+7,9 %, LU0157931550, ***) kon overtuigen want het fonds combineert het beste van twee werelden in mei. Het belegt uitsluitend, en dat in tegenstelling tot de concurrentie, in minder riskante overheidsobligaties en laat daardoor de minder populaire bedrijfsobligaties (-1 % gemiddeld) links liggen. Daarnaast trekt de beheerder op dit moment ook de kaart van de Japanse yenobligaties (bijna een derde van de portefeuille). Niemand doet beter. En laat het nu net die obligaties zijn die in mei het beste presteerden: +12,3 %.
Het fonds blijft, net als Amundi Global Bond (o.a. te koop bij Deutsche Bank, LU0119133188, ***, +6,4 %) onze favoriet in die categorie. Bestemd voor diegenen die met een enkel fonds een goed gespreide obligatiebelegging wensen na te streven.

DEXIA BONDS WORLD GOVERNMENT PLUS IN EURO

Het fonds staat op recordhoogte. De prominente keuze voor Japanse yenobligaties bleek daarbij al een tijdje een schot in de roos. Koopwaardig.

BELEGGEN IN EURO
· De woelige evolutie van de euro trekt begrijpelijkerwijze alle aandacht maar we zouden in al dat geweld vergeten dat de obligatiemarkten op zichzelf ook bijzonder goed boeren. Door de problemen in de eurozone vluchten beleggers immers uit aandelen richting obligaties. Dat stuwt de obligatieprijzen hoger en de rentes lager. Heel wat obligatiefondsen zien daardoor hun portefeuilles aanzwellen. Zo wonnen fondsen in staatsobligaties in euro tot 2,9 % in mei. Dat resultaat was weggelegd voor KBC Renta Long EUR (**), een fonds dat kiest voor obligaties met een lange restlooptijd (10 jaar en langer).
· Wij vinden het op dit moment te riskant om te mikken op fondsen die beleggen in obligaties met een te lange restlooptijd. Die zullen de voornaamste slachtoffers zijn indien de rentes hoger zullen postvatten. Vroeg of laat zal dat het geval zijn. Het gros van de fondsen in staatsobligaties in euro op korte en op middellange termijn mogen wel in de portefeuille behouden blijven.
· Voor nieuwe aankopen verkiezen we een hoogrentend spaarboekje.
· Fondsen in inflatiegebonden obligaties (+0,5 %) zijn daarentegen nog steeds interessant geprijsd. Hun koersen gaan er immers van uit dat van inflatie weinig sprake zal zijn in de nabije toekomst. Defensieve beleggers die hun koopkracht wensen te beschermen en/of die net als wij denken dat de rentevoeten in de toekomst hoger zullen staan, mogen nog altijd mikken op een van die fondsen in die categorie.

De munten in mei 2010

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1344

0.1%

0.1%

=

=

SEK

0,1041

0.3%

11.7%

+

++

NOK

0,1257

-1.3%

11.9%

=

-

CHF

0,7054

1.1%

6.5%

+

+

GBP

1,1841

2.8%

3.9%

=

++

USD

0,8149

8.4%

15.3%

+

=

CAD

0,7766

4.6%

20.5%

+

-

AUD

0,6835

-2.4%

20.9%

=

--

NZD

0,5489

-0.1%

21.4%

=

--

JPY

0,8952

11.9%

20.9%

=

+

Cijfers steeds eind mei 2010; (1) bv. 1 USD = 0,8149 euro, 100 JPY = 0,8952 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

VEILIGHEID BOVEN
· De zoektocht naar veilige beleggingen had ook in obligatieland een duidelijke impact. Enkel de fondsen in (kwalitatieve) staatsobligaties werden daarbij aanbeden. De rest had het moeilijk. Zo verloren de fondsen in bedrijfsobligaties in euro tot 2,2 %. Dat was het geval voor bijvoorbeeld AXA WF Euro Credit Plus (***) dat vooral mikt op obligaties uit de banksector. Die presteerden vorige maand ontgoochelend.
Hoogrentende obligatiefondsen gingen dan weer 2,4 % lager. Ook Pictet EUR High Yield gaf 5,5 % prijs omdat het fonds vooral mikt op de gekastijde bedrijfsobligaties van lage kwaliteit.
· Beide categorieën kunnen ons op dit moment niet bekoren. We vinden hun potentieel te beperkt (bedrijfsobligaties) of te risicovol (hoogrentende obligaties). Te vermijden.

Deel dit artikel