Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - dinsdag 11 mei 2010
Een Europese knieval

In april werden de financiële markten gedomineerd door de Griekse schuldtragedie. Door de onzekerheid kregen de aandelen uit de eurozone dan ook een pak rammel. In zo’n klimaat waren de obligaties dan ook de winnaars. Dalende rentevoeten en een euro die – nog maar eens – in de hoek mocht gaan staan, zorgden voor een spetterend feest bij de aandeelhouders van obligatiefondsen in vreemde munt. We kunnen het dan ook niet genoeg benadrukken: zowel aandelen als obligaties verdienen een plaats in uw portefeuille.

EUROZONE: 0
· Pech voor de houders van fondsen die mikken op de aandelenbeurzen uit de eurozone (-1,7 % gemiddeld). De beleggers hadden jammer genoeg weinig oren naar de goede economische cijfers die de regio boekte. Zo zijn er signalen dat de export sterk is gestegen en zitten ook het consumentenvertrouwen en de industriële productie opnieuw in de lift. Met dank onder andere aan de oplevende conjunctuur van de voornaamste handelspartners (vooral de Verenigde Staten en Azië) en de goedkopere euro.
· Op de beurzen uit de eurozone was daar echter niets van te merken. Geen enkele beursindex wist immers winst te boeken. Schroder ISF Euro Equity A (Deutsche Bank, *, verkopen) was kop van Jut met een verlies van 2,7 %. Te wijten aan de zwakke prestaties van de topholdings Sanofi-Aventis (farmaceutische industrie, -6,4 % door nakend patentverval, verkopen) en Total (energie, -4,7 %, houden). En nog een geluk dat de fondsen in die categorie weinig tot niets in de beurs van Athene (-9,2 %) en de beurs van Lissabon (-7,8 %) beleggen, anders was de schade veel groter geweest.
· Hun zwakke vorm wiste zelfs de goede mood van de beurs van Londen (+1,6 %) uit in de fondsen die Europa viseren. Zij verloren gemiddeld 0,3 %. Petercam Equities Europe Dividend (-2,8 %, *, verkopen) kreeg een tik door de forse belegging in de Franse bankgroep Société Générale (-13,2 % na tegenvallende resultaten, houden) en – opnieuw – het zwakke Sanofi-Aventis.
Toch slaagden enkele fondsen erin om het hoofd boven water te houden. Zo boekte Share Europe Selection (Bank Degroof, **, verkopen) een mooie winst van 1,6 %. Met dank aan de Franse dienstenleverancier Sodexho (+4,4 %) en de Britse outsourcingspecialist Capita Group (+10 %) vooral.
· Op dit moment zijn we verkoper van fondsen die louter mikken op de beurzen uit de eurozone of in Europa. Er is elders beters te vinden. Fondsen in aandelen uit bepaalde individuele landen genieten daarbij onze voorkeur.

BEURSINDEX EUROZONE (vet) TEGENOVER WERELDWIJDE INDEX (basis 100)

De beurzen uit de eurozone moeten de duimen leggen tegenover de wereldwijde index. Die situatie zal niet onmiddellijk veranderen.

REST VAN DE WERELD: 1
· Fondsen die het in andere regio’s zochten, konden helemaal niet klagen. Zo gingen wereldwijde aandelenfondsen 1,7 % hoger. Fortis L Opportunities World (+4,3 %, houden) en het technologiezwangere KBC Equity Generation Y (+3,9 %, houden) waren hier de beste leerlingen. Beide draaien er hun hand dan ook niet voor om om bedrijven overal ter wereld te zoeken. Zo nemen aandelen uit de opkomende (Aziatische) landen een steeds grotere plaats in hun portefeuilles in.
Het Fortis-fonds rekende vooral op de lancering van de iPad bij computerbedrijf Apple (+13,1 %) en ook de resultaten van het Britse halfgeleiderbedrijf ARM Holdings (+11,1 %, houden) konden de beleggers bekoren. Het KBC-fonds mikt dan weer op aandelen van bedrijven die profiteren van het consumptiegedrag van de jeugd. Naast Apple waren de Hongkongse bedrijven Tencent Holdings (internet, +6,7 %) en China Mobile (telecom, +5,3 %) hier de voortrekkers.
· Terwijl de eurozone met problemen kampt, lijken de Verenigde Staten de weg naar de groei te hebben teruggevonden en bevestigen de groeilanden hun puike economische verhaal. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat we de kaart van dat type landen trekken. De Amerikaanse aandelenfondsen deden het met een winst van 4,5 % trouwens voortreffelijk. Vooral de fondsen die mikken op de kleine aandelen boerden goed. Zo ging Fortis L Fund Equity Small Caps USA (*, houden) 8,8 % hoger. Luchtvaarttoeleverancier Esterline Technologies (+14,9 %) was er de publiekslieveling.
Kies voor het op Euronext noterende Columbia Securities (NL0000440709, COLUM) om een positie in die markt uit te bouwen.

De beurzen in april 2010

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

0.5%

43.7%

Athene (ATHEX 20)

-10.1%

-12.2%

Brussel (BEL 20)

-3.3%

31.1%

Frankfurt (DAX 30)

-1.2%

24.1%

Hongkong (H. SENG)

1.2%

35.3%

Lissabon (PSI 20)

-8.6%

9.7%

Londen (FTSE 100)

0.4%

34.7%

Madrid (IBEX 35)

-3.5%

16.1%

Milaan (FTSE MIB)

-5.6%

12.4%

Nasdaq Composite

4.5%

42.8%

New York (S&P 500)

3.3%

35.5%

Parijs (CAC 40)

-4.0%

20.8%

Stockholm (OMXS 30)

4.3%

52.8%

Sydney (ASX)

2.0%

63.0%

Tokyo (Nikkei 225)

0.9%

30.6%

Toronto (S&P/TSX)

3.4%

53.1%

Zurich (SMI)

-4.3%

33.3%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind april 2010.

Argenta Fund verandert

Eind april werden de talrijke veranderingen binnen Argenta Fund concreet. Fondsen zoals Euro-Bank Sector en Distributiesector Europa wijzigden simpelweg van naam. Andere, zoals Euronext Aandelen, Franse Aandelen, Scandinavische Aandelen, enzovoort, gingen op in een regiofonds zoals Europese Aandelen (*). Geen groot verlies wat ons betreft. Het nieuw verkregen fonds kan ons niet overtuigen en mag u ook verkopen. Ook de compartimenten Amerikaanse Aandelen en Japanse Aandelen zoeken het breder in het fonds Wereld Aandelen (*). Dat fonds is te behouden, maar u vindt beter op de markt. Telecomsector Europa werd dan weer ingeruild voor Technologie Aandelen (*). Dat is niet alleen een slecht fonds, het beleggingsbeleid is er ook niet naar.

TURKS RECORD IN ZICHT
· Voor de op een na beste resultaten (zie verder) uit de tabellen moest u in april bij de Turkse aandelenfondsen zijn. Zij gingen maar liefst 9,7 % hoger. Op jaarbasis verblijden ze de beleggers met een winst van 101 % ... gemiddeld. Geen enkele andere fondsencategorie doet beter. EMIF Turkey (KBC, *, +10,1 %) was net dat ietsje beter dan de rest met dank aan het bankaandeel Turkiye Is Bankasi (+13,9 %) en drankenproducent Anadolu Efes (+21,3 %).
· De Turkse beurs scheert hoge toppen. Ze staat op recordhoogte uitgedrukt in lira en ook in eurotermen is het record nabij (zie grafiek). Het land kan goede economische cijfers voorleggen, slaagde erin om de crisis door te komen zonder dat een bank van de ondergang gered moest worden en er is de groeiende en realistische verwachting dat het land op korte termijn een hogere kredietrating zal krijgen van de internationale ratingbureaus. Dat vooruitzicht trekt beleggers aan waardoor de Turkse lira in de lift zit. Te behouden.

TURKSE AANDELENINDEX IN EURO

Het gaat de Turkse aandelen voor de wind en het is wellicht een kwestie van tijd vooraleer ook de historische top in euro uit 2007 wordt gesloopt.

ZWITSERLAND
· Ronduit ontgoochelend waren de prestaties van de Zwitserse aandelen. EMIF Switzerland Index Plus (KBC, *, -3,8 %, houden) en SSgA Switzerland Index Equities (Deutsche Bank, **, -3,5 %, houden) mikken beide op grote Zwitserse bedrijven zoals de financiële instelling Credit Suisse Groupe (-9,1 % na tegenvallende resultaten bij de vermogensdivisie, houden) en verzekeraar Zurich Financial Services (-6,2 %, kopen).
· De beurs van Zürich had het niet onder de markt nadat enkele economische cijfers ontgoochelden. Zo blijft de export nog altijd sterk beneden het peil van vóór de recessie. Hebt u gespecialiseerde fondsen in de portefeuille, dan mag u die behouden. De correct gewaardeerde beurs is vrij defensief van aard (veel farmabedrijven onder andere) en is een van de minst schommelende beurzen ter wereld.

MET EEN GOUDEN RANDJE
· Eind april klokte goud af op 1179,85 dollar per troy ounce. Goed voor een winst van 6 % in dollartermen (+7,9 % in euro). De goudmijnfondsen sponnen er dikke garen bij. Geen enkele beleggingscategorie deed dan ook beter afgelopen maand. Niet alleen was er de hogere goudprijs die beleggers lokte naar goudmijnaandelen, de bedrijven uit de sector kwamen ook met puike resultaten voor de dag. Of wat te denken van de prestatie van Share Gold (Bank Degroof, LU0145217120, ****, + 16,3 %, kopen), een fonds dat vooral mikt op Canadese gouddelvers? Goldcorp (+18 % na de veelbelovende opening van de grootste Mexicaanse mijn), Osisko Mining (+23,8 %) en Exeter Resource (+28,4 %) zijn maar enkele voorbeelden van sterk presterende aandelen in de portefeuille. Osisko en Exeter gingen fors hoger nadat bekend raakte dat hun grondstoffenreserves groter uitvielen dan verwacht.
· De goudprijs blijft hoge toppen scheren. Met dank aan de beleggers vooral. Zij blijven het gele goedje hamsteren. De hoeveelheid goud in beheer van de 19 trackers die in fysiek goud beleggen, steeg tot een dikke 1.800 ton, het hoogste niveau ooit. Nieuwe industriecijfers toonden aan dat de beleggersvraag naar goud voor het eerst in dertig jaar zelfs boven die van de juwelenindustrie uitstak.
· Wij blijven koper van goud. Het aanbod uit de mijnproductie en vanuit gerecycleerd goud kan de toenemende vraag amper bijhouden en de grondstof blijft een mooie portefeuillespreiding bieden, zeker in onzekere tijden.
· Verschillende mogelijkheden dienen zich aan om in goud te beleggen. Wilt u niet overgaan tot een fysieke aankoop (tik de term ‘fysiek goud’ in onze zoekrobot voor onze analyses en praktische test in), dan kunt u overwegen om in een tracker te beleggen die fysiek goud als onderpand heeft. Op Euronext is dat Gold Bullion Securities (GB00B00FHZ82, ticker: GBS).
· Potentieel interessant maar ook ietwat riskanter is de aankoop van een gespecialiseerd goudmijnaandelenfonds zoals BlackRock GF World Gold A (Deutsche Bank, LU0055631609, ***), SGAM Equities Gold Mines A (SG Private Banking, LU0006229875, ***), Share Gold (zie hoger) of het beursgenoteerde Placeuro Gold Mines (Euronext, LU0061385943, PLA).

De sectoren in april 2010

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-1.9%

37.5%

Farma

-1.8%

30.0%

Telecom

-1.1%

28.2%

Technologie

-1.9%

30.4%

Consumptie

1.1%

43.4%

Distributie

2.7%

41.0%

Nutssector

-1.6%

20.2%

Wereldwijd

Financieel

1.4%

46.5%

Farma

-1.5%

28.9%

Telecom

1.2%

22.3%

Technologie

3.7%

46.1%

Consumptie

2.1%

42.5%

Distributie

2.8%

36.5%

Nutssector

1.0%

24.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind april 2010.

GOUDPRIJS IN DOLLAR

Voorlopig lijkt er weinig een verdere klim van de goudprijs in de weg te staan. Koopwaardig.

DIKKE LEUT MET OBLIGATIES
· Een nieuwe maand, een nieuwe tournée générale bij de obligatiefondsen in vreemde munt. Zolang de problemen in de eurozone blijven aanslepen, moeten de andere wereldmunten al met een lijk uit de kast komen om minder goed te presteren dan de eenheidsmunt.
· Beleggers in obligaties in zogenaamd sterke munten, zeg maar munten uit economieën die niet in slechte financiële papieren zitten, zagen de portefeuilles van hun fondsen dan ook opnieuw met procenten aandikken. Niet toevallig ging het daarbij vooral om munten uit landen die teren op de goed in de markt liggende grondstoffen: Australische dollar (+3,2 %), Canadese dollar (+1,9 %) en Noorse kroon (+2,3 %). Met uitzondering van de obligaties in die laatste (licht overgewaardeerde) munt zijn alle betrokken fondsen nog koopwaardig.
· De winnaar van de maand in obligatiefondsenland werd uiteindelijk KBC Renta NZD-Renta (+5,1 %, LU0099233149, **, kopen). De kiwidollar fietste maar liefst 4,8 % hoger in het vooruitzicht van een renteverhoging en enkele mooie economische cijfers. We blijven het fonds een plaats toedichten in al onze fondsenportefeuilles.

DOMINO-EFFECT
· De situatie in Griekenland en de vrees voor een mogelijk domino-effect richting Portugal, Italië en Spanje in eerste instantie, wogen als een molensteen rond de nek van de fondsen die beleggen in staatsobligaties in euro. Jammer, want de staatsobligaties uit de andere eurolanden hadden een goede maand achter de rug.
· Zo verloren zowel het fonds in middellange termijnobligaties Degroof Bonds Euro (Bank Degroof, **, verkopen) als het fonds in kortetermijnobligaties Dexia Sustainable Euro Short Term Bonds (***, verkopen) 1,4 %. Een blik op hun portefeuilles verklaart waarom. Het fonds van Bank Degroof besteedt de nodige aandacht aan Portugese obligaties (-7 %) en het Dexia-fonds bewandelt de Helleense obligatieweg (-10 %).
· Het gros van de fondsen die beleggen in staatsobligaties in euro op korte en op middellange termijn mogen behouden blijven. Het gewicht van de ‘probleemlanden’ blijft beperkt in hun portefeuilles. Voor nieuwe aankopen verkiezen we echter al geruime tijd een hoogrentend spaarboekje of een termijnrekening op 1 jaar.
· Nog slechter dan de euro presteerde de Zwitserse frank op de valutamarkten in april (-0,6 %). De centrale bank bevestigde er nogmaals dat ze zich resoluut zal blijven verzetten tegen een te sterke appreciatie van de munt tegenover de euro. Meteen het signaal voor heel wat (buitenlandse) beleggers om uit de munt te stappen en hun mooie beleggingswinsten te verzilveren. Die verkoopdruk woog op de munt. Het verlies bij KBC Renta Swissrenta (-1,2 %, ** , kopen) is echter te groot om door de zwakke munt alleen verklaard te worden. En ja hoor, ook dat fonds heeft een beetje Griekse staatsobligaties, uitgedrukt in Zwitserse frank, in portefeuille.
De categorie blijft koopwaardig voor de defensieve beleggers.

ZWITSERSE FRANK IN EURO

Na een mooie klim moest de Zwitserse frank in april ietwat stoom terugnemen. In mei ging de opwaartse rit echter gewoon verder.

De munten in april 2010

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1344

0.0%

0.1%

=

=

SEK

0,1038

1.0%

10.7%

+

++

NOK

0,1274

2.3%

11.0%

=

-

CHF

0,6977

-0.6%

5.3%

+

+

GBP

1,1512

2.7%

2.9%

=

++

USD

0,7521

1.8%

-0.3%

+

+

CAD

0,7425

1.9%

17.0%

+

=

AUD

0,7001

3.2%

26.3%

=

--

NZD

0,5495

4.8%

28.0%

=

--

JPY

0,8000

1.1%

4.3%

=

++

Cijfers steeds eind april 2010; (1) bv. 1 USD = 0,7521 euro, 100 JPY = 0,8000 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel