Analyse
Bij wie een fondsenportefeuille samenstellen ? 8 jaar geleden - dinsdag 11 mei 2010
Een portefeuille samenstellen met fondsen van diverse aanbieders is een moeilijke oefening. Maar wel een met een oplossing.

Beleggers die een portefeuille willen samenstellen met uitsluitend fondsen die we aanraden, staan voor de moeilijke taak om dat kostenefficiënt te doen. Of u moet klant worden bij tal van banken, wat in de praktijk voor heel wat rompslomp zorgt. Wenst u het aantal instellingen tot een minimum te beperken en toch goedkoop de hele markt bespelen, dan kunt u terecht bij de winnende combo Deutsche Bank + Fortuneo.

We maken het u niet gemakkelijk. Met de komst van enkele groeilanden in onze portefeuilles verruimt ook het aantal koopwaardige fondsen in de tabellen. Beleggers die onze beste keuzes willen volgen, moeten bij hun financiële instelling plots op zoek gaan naar het fonds in Chinese aandelen Fidelity China Focus A EUR (LU0318931192), het Indiase aandelenfonds Franklin India A EUR (LU0231205187) en de tracker in Braziliaanse aandelen Lyxor ETF Brazil (beursticker: RIO). Deze maand kwamen daar de Russische aandelen bij, zoals Fortis L Equity Russia, Parvest Russia of Pictet Russian Equities EUR. Zij vervoegen uw portefeuille naast producten van Amundi Asset Management, BlackRock, Capfi Delen Asset Management, Carmignac Gestion, Dexia Asset Management, KBC Asset Management, State Street Global Advisors, enzovoort.

OOST WEST, THUIS BEST?
· U mag zoeken naar een fondsenbeheerder die in alle categorieën uitblinkt, u zult zo’n instelling niet vinden. Geen enkele instelling heeft dan ook de best beheerde fondsen op stal staan. Winnen ze zelf een of andere fondsenprijs gewonnen, dan zult u daar bij hen alles over lezen. Over de al dan niet aanwezige kwaliteiten van de rest wordt er zedig gezwegen. Laat staan over het aanbod van de concurrentie.
· Bent u kind aan huis bij KBC Bank bijvoorbeeld, dan zult u daar ook een fonds in Chinese aandelen terugvinden, maar EMIF China & Hongkong (*) is meer dan een maatje te klein voor onze beste keuze. Ook al bent u er klant, dat huisfonds kopen zou een gemiste kans zijn. Anderzijds breekt KBC Renta Canarenta (**) wel de nodige potten en moet u bij diezelfde instelling zijn voor een belegging in obligaties in Canadese dollar.
· Kortom, u zult geluk moeten hebben om bij uw huisbankier de goede fondsen binnen een bepaalde categorie te vinden. Ze zijn er of ze zijn er niet.

BIJ WIE ZIJN ONZE FAVORIETE BRIC-FONDSEN TE KOOP?

Naam fonds

ISIN

Te koop bij?

BinckBank

Deutsche Bank

Fortuneo

Keytrade Bank

Fidelity China Focus A EUR

LU0318931192

-

JA

JA

-

Fidelity China Focus A USD

LU0173614495

-

JA

JA

JA

Fortis L Equity Russia

LU0269742168

JA

JA

JA

-

Franklin India A EUR

LU0231205187

-

JA

JA

-

Franklin India A USD

LU0231203729

-

JA

JA

JA

Lyxor ETF Brazil

FR0010408799

JA

JA

JA

JA

Parvest Russia

LU0265268689

-

-

JA

-

Pictet Russian Equities EUR

LU0338483075

-

JA

JA

-

KOSTEN BEPALEN DE DANS
In de praktijk zult u de best beheerde fondsen dus zowat overal moet zoeken. Daarbij zullen de kosten de bepalende factor zijn.

· Gemakkelijk, maar duur
Bij tal van grootbanken kunt u fondsen van derde partijen kopen (= gemakkelijk). Het volstaat daarbij de ISIN-code te kennen. Het nadeel zijn de kosten:
– Omdat het fondsen van derden betreft, zult u een jaarlijks bewaarloon betalen. Vaak is dat 0,15 % tot 0,2 % (+21 % BTW) per fonds.
– Veelal rekenen de instellingen de maximale instapkost aan die in het fondsenprospectus vermeld staat. In de praktijk kan dat neerkomen op een onaanvaardbare 5 % tot 6 %.

Weet dat die kosten onderhandelbaar zijn en dat u uw eventuele relatie met uw bankier kunt uitspelen.

· Moeilijker, maar goedkoop
Is kostenbesparing uw ding, dan kunt u terecht bij een of meerdere instellingen die al op voorhand een ruime selectie fondsen aanbieden en dat zonder een jaarlijks bewaarloon aan te rekenen of een hoge instapkost te hanteren. Dat is het geval voor de internetbrokers BinckBank en Keytrade Bank. De tabel maakt echter duidelijk dat hun aanbod niet hemelreikend is.
Een ruimere keuze vindt u daarentegen bij Deutsche Bank. De instelling heeft partnerships met 25 beheerders wat een grote schare fondsen oplevert. Leuk is dat voor de meeste fondsen geen instapkosten worden aangerekend. Wel moet u dus geluk hebben dat het door u gezochte fonds van een partnerinstelling komt. Zo zult u er geen fondsen terugvinden van Dexia en KBC bijvoorbeeld.

· Gemakkelijk, maar iets duurder
Een mengeling van beide standpunten vinden we bij Fortuneo. De internetbroker heeft de ruimste fondsenselectie op schap (zowat 4.800 stuks), werkt zonder bewaarloon, maar rekent in 99 % van de gevallen wel instapkosten aan. Die liggen tussen 1 % en 2,5 %, plus het makelaarsloon (9,95 euro).
Dat levert een potentieel interessante situatie op in het geval van de huisfondsen van Aviva, Dexia, ING, KBC, Petercam en Société Générale bijvoorbeeld. Die zijn, behoudens (online)kortingen, vaak iets goedkoper aan te schaffen bij Fortuneo dan bij de uitgevende instelling zelf die meestal 3 % aanrekent.

Deel dit artikel