Analyse
U vraagt, wij draaien 8 jaar geleden - donderdag 11 februari 2010
Enkele lezersvragen op een rij.

Er gaat geen dag voorbij of we krijgen tal van vragen over beleggingen. Veelal betreft het unieke gevallen, maar soms gebeurt het dat we een resem telefoons krijgen over hetzelfde onderwerp. Een greep uit enkele van dat type lezersvragen van de voorbije maand.

02/542 33 51

Op dat nummer zijn we elke werkdag bereikbaar van 9 uur tot 12.30 uur en van 13 uur tot 16 uur.

MYSTERIE OPGEHELDERD
Fintro rekent plots kosten aan op een zichtrekening waarvan u het bestaan niet eens vermoedde.

· Groot was de verbazing bij tal van lezers toen ze in januari een bankafschrift kregen van Fintro waarop een maandelijkse kostprijs van 1 euro vermeld stond voor het beheren van hun zichtrekening. Het bericht kwam volledig uit de lucht gevallen want onze lezers hebben niet eens een zichtrekening bij Fintro, enkel een (gratis) pensioenspaarrekening.
· Het blijkt te gaan om een technisch probleem voor een … technische zichtrekening.
Dat soort onzichtbare, passieve rekening heeft de bank o.a. in het leven geroepen om de beleggers de mogelijkheid te geven om in te tekenen op het populaire pensioenspaarfonds Metropolitan-Rentastro (**), jarenlang hét best presterende in zijn categorie, zonder daarbij een betalende zichtrekening te moeten openen bij Fintro.
Sinds 1 januari rekent Fintro echter een maandelijkse beheerkost van 1 euro aan voor elke zichtrekening, i.p.v. een jaarlijkse. Door een technisch probleem gebeurde die kostentoewijzing echter voor alle zichtrekeningen, dus ook voor de duizenden technische rekeningen die voorheen geen kosten kregen aangerekend.
· Fintro verzekerde ons dat de fout zo snel mogelijk zal worden rechtgezet en dat de technische zichtrekeningen gratis zullen blijven. De klassieke zichtrekeningen zullen voortaan wel maandelijks met 1 euro worden gedebiteerd.

JANUS WERPT DE HANDDOEK
U wilt Perkins US Strategic Value A USD kopen in een Citibank-kantoor en keert met lege handen terug naar huis.

· Was u net als wij ook onder de indruk van de beheerkwaliteiten en prestaties van Perkins US Strategic Value A USD (***, IE0001256803), het vroegere Janus US Strategic Value A USD, dan hebt u pech. Het is niet langer mogelijk om dat fonds, en alle andere Janus Capital-fondsen, als particuliere belegger in ons land te kopen.
· En wat nu? Citibank laat de aandeelhouders de mogelijkheid om in de fondsen belegd te blijven. Verkopen kan op elk moment, maar bijkopen is niet langer mogelijk.
· Ook al zijn we nog steeds overtuigd van de intrinsieke kwaliteiten van het bovenvermelde fonds, raden we u toch aan om uw deelbewijzen te verkopen. De handelswijze van het fondshuis kan immers niet door de beugel en het gebrek aan geactualiseerde fondseninformatie is een handicap waar we moeilijk mee kunnen leven. Daarom publiceren we geen enkel fonds van Janus Capital meer in de tabellen.
· Door het verdwijnen van Janus Capital geniet het beursgenoteerde Columbia Securities (NL0000440709) nu als enige fonds onze voorkeur wat de categorie ‘Amerikaanse aandelen’ betreft.

COLUMBIA SECURITIES (vet) EN AMERIKAANSE BEURS (basis 100)

Het Janus-fonds slaagde misschien erin de Amerikaanse beurs te kloppen, maar Columbia Securities (vet) veegt de vloer aan met die index. Onze favoriet in die categorie.

STORM IN EEN GLAS WATER
KBC maakte fouten in de berekening van de inventariswaarden van een resem fondsen en u vroeg zich af of u de betrokken fondsen, zoals KBC Equity Biotechnology (*) en Privileged Portfolio Highly Dynamic, daardoor van de hand moest doen.

· Half januari pakte KBC in enkele financiële kranten uit met in het oog springende, paginagrote advertenties dat fouten werden gemaakt bij de vaststelling van de netto-inventariswaarden (NIW) van een aantal fondsen. Daardoor betaalden beleggers vaak een te hoge toetredingsprijs of kregen ze bij de verkoop van hun deelbewijzen een te lage uittredingsprijs.
· De fouten waarvan sprake hebben betrekking op dossiers van 2008 en de eerste helft van 2009 en zijn alle rechtgezet in de dagen of weken volgend op de vaststelling ervan. Meestal gaat het om vergissingen door het niet tijdig of foutief verwerken van een evenement op een van de onderliggende waarden van het fonds: een verkeerde aandelenkoers, een fout dividend, een dubbele renteboeking, enzovoort. Alle betrokken beleggers werden daarbij opgespoord, geïnformeerd en vergoed. Ook de fondsen zelf werden vergoed voor de eventuele schade.
· Is er nu iets ernstigs aan de hand, ondanks die schadeloosstelling?
Neen. Dergelijke berichtgeving is immers niet nieuw, want wettelijk verplicht. Dat er occasioneel fouten worden gemaakt bij de berekening van de NIW van fondsen hoeft niet te verbazen, ondanks de controles die gebeuren door de beheerder en de bewaarder. KBC alleen al berekent zowat 50.000 inventariswaarden per jaar. Daarbij kan er al eens een vergissing gebeuren, maar t.o.v. het totaal aantal berekeningen is dat zeer beperkt.
Voor de dossiers uit de tweede helft van 2009 zal ook een soortgelijke berichtgeving volgen.

Deel dit artikel