Analyse
Met alle Chinezen en nu ook met den dezen 8 jaar geleden - donderdag 11 februari 2010
Chinese aandelen maken voortaan deel uit van onze portefeuilles.

2009 was het jaar van de bevestiging voor China. Terwijl de westerse economieën diep in het rood eindigden, deed Peking er zelfs alles aan om de ongebreidelde groei af te remmen. Langetermijnbeleggers mogen instappen in dat groeiverhaal. Wij raden daarbij Fidelity Focus China aan.

Chinese aandelen maken voortaan deel uit van al onze beleggingsportefeuilles. We raden u zelfs aan om tot 10 % van uw portefeuille in Chinese aandelen te beleggen. Zie onze rubriek "Strategie".

MADE IN CHINA
· 10,1 %. Dat is de gemiddelde groei van de binnenkort tweede grootste economie ter wereld over de laatste vijf jaar (zie grafiek). En dat ondanks de renteverhogingen, exportheffingen en kredietbeperkingen die het land zichzelf oplegde om de groei in te dammen. Ter vergelijking: de eurozone tekende over diezelfde periode een gemiddelde groei op van 1,1 %. Een wereld van verschil dat vorig jaar nog sterker in de verf werd gezet. In het ‘rampjaar’ 2009 groeide de Chinese economie nog met 8,7 %, terwijl er bij ons 4 % van afgeknepen werd.
· De Chinezen zitten dan ook niet stil. Na het faillissement van Lehman Brothers in 2008 begon China drastisch alle groeibeperkingen terug te schroeven: de rente werd verlaagd, de kredietverlening fors aangezwengeld en er werd geld gepompt in de economie, o.a. via infrastructuurwerken. De centraal geleide economie zette daarbij vaart achter de steunmaatregelen. Het gevolg? Niet alleen stak China Duitsland voorbij als grootste exporteerder ter wereld, ook de import steeg fenomenaal.

KWARTAALGROEI IN CHINA (vet) en IN DE EUROZONE (in %)

Terwijl China (vet) als kool bleef groeien, had de eurozone het heel wat minder onder de markt. Die situatie zal niet snel veranderen.

ZEEPBEL IN DE MAAK?
· Die verbluffende groei is nu net de achilleshiel van China. Te snel groeien kan immers resulteren in een sterk stijgende inflatie. Peking heeft dat gelukkig begrepen en haalt alle middelden uit de kast om een oververhitting van de economie te vermijden. Dat doet het o.a. door geld uit de economie te halen door bijvoorbeeld de reserveverplichtingen van de banken te verhogen.
· Ook is er van een vastgoedzeepbel nog geen sprake, getuige de slechts licht gestegen woningprijzen. Dat komt omdat eigenaars aan strenge regels moeten voldoen en gemiddeld weinig hypothecaire schulden aangaan.
· Opdat China zou kunnen blijven groeien aan een hoog tempo zal het land zijn eigen binnenlandse potentieel beter moeten kunnen aanboren. De bevolking pot nu nog te veel geld op.
De situatie verandert echter langzaam maar zeker want de Chinezen beginnen steeds meer te consumeren. Zo stootte het land de VS van de troon als grootste automarkt ter wereld. Een goed voorteken alvast.

NIET OVER DEZELFDE KAM
· Er bestaan heel wat beleggingsfondsen die mikken op Chinese aandelen. Een blik op fondsennamen en de rendementen in onze tabellen verraadt echter dat de verschillen groot kunnen zijn, en dan hebben we de slechtst presterende fondsen nog niet eens in de tabellen opgenomen.
· Maar keuze te over dus. Zo belegt een fonds als SISF Hong Kong Equity A (o.a. Deutsche Bank, ****) uitsluitend in aandelen die noteren op de beurs van Hongkong, mikt Dexia Equities B Red Chips (**) vooral op door de staat gerunde Chinese aandelen die op Hongkong noteren, viseert een fonds als EMIF China & Hong Kong (KBC, *) naast de Hongkongse beurs ook de vastelandsbeurzen Shenzhen en Shanghai en steken de talrijke ‘Greater China’-fondsen hun licht op bij de beurs van Hongkong, die van China én die van Taiwan. Een juiste keuze maken, is dan ook zeer belangrijk.
· Wij mikken op fondsen die beleggen in aandelen van Chinese bedrijven die gericht zijn op de binnenlandse markt. Daar ligt volgens ons het grootste potentieel. Fondsen die beleggen in Taiwanese aandelen en Hongkongse bedrijven die internationaal gericht zijn, zoals de financiële groep HSBC Holdings, vallen dan ook uit de boot. Ook willen we de aandelen in de fondsen niet te duur betalen. Dat is vaak het geval indien wordt gekozen voor bedrijven die noteren op bepaalde segmenten van de vastelandsbeurzen Shenzhen en Shanghai.
· Gelukkig biedt de beurs van Hongkong een oplossing. Daarop noteren immers tal van aandelen die op China gericht zijn, minder duur zijn dan op de vastelandsbeurzen en ook door westerse beleggers kunnen worden gekocht. Een fonds dat in dat type aandelen belegt en daarnaast boven de andere fondsen en beursgenoteerde trackers uitsteekt, is Fidelity Focus China (ISIN: LU0173614495). Leuk om te weten, is dat u dat fonds zonder instapkosten kunt kopen bij Deutsche Bank of tegen een voordelig forfaitair tarief (9,95 euro) bij Keytrade Bank. Het keert jaarlijks een (klein) dividend uit en noteert in dollar. Sterkhouders in de portefeuille zijn de telefoniegigant China Mobile, de financiële instelling China Construction Bank en Petrochina. Koopwaardig.

FIDELITY FOCUS CHINA (vet) EN CHINESE BEURZEN (basis 100)

Het fonds van Fidelity (vet) beantwoordt het beste aan al onze criteria en mag worden gekocht.

Deel dit artikel