Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 11 februari 2010
Euro is hoofdrolspeler in een Griekse tragedie.

Griekenland, Obama en China domineerden de financiële markten in een maand waarin de meeste aandelenfondsen geen vuist konden maken. De euro werd uiteindelijk een van de grootste slachtoffers, tot groot jolijt van de obligatiefondsen in vreemde munt.

TRIUMVIRAAT ZORGEN
· In januari begonnen de beurzen zoals ze 2009 geëindigd waren: aan een verschroeiend tempo. In enkele weken tijd stonden de wereldwijde aandelen al ruim 4 % hoger. Halverwege de maand stokte de spurt echter en gingen de beurzen terug naar af (-0,6 %). Op het einde van de rit verloren de fondsen in wereldwijde aandelen gemiddeld zelfs 1,4 %. Carmignac Investissement, onze favoriet in die categorie, ging 5,8 % lager. De belangen in Aziatische aandelen en in goudmijnen, bleken een te grote handicap.

· Die slingerbeweging op de beurzen kwam er natuurlijk niet zomaar.
– Op kop stond de twijfel rond Griekenland. Bestaat een kans dat de Griekse overheid haar torenhoge staatsschuld niet meer kan bemeesteren? Stevent het land met andere woorden af op een faillissement?
Dat lijkt ons weinig waarschijnlijk maar de vrees bij de beleggers zat er alleszins goed in. Niet alleen de beurs van Athene ging lager (-6,7%), ook de euro verloor flink terrein tegenover de andere munten (zie verder).
– Ook de Amerikaanse president Obama zorgde voor een koude douche. Hij kondigde tal van maatregelen aan die in eerste instantie de handelsbanken de les wezen. De fondsen in financiële aandelen zullen het geweten hebben (-3,7 %). Beleggers vrezen nu dat Obama nog niet aan het einde van zijn Latijn is en die twijfel weegt op de aandelenkoersen.
– Ten slotte kwam China piepen aan het venster. Het land groeit zó hard dat de regering allerhande truken uit de doos haalt om die groei in te perken (zie artikel "Met alle Chinezen en nu ook met den dezen"). Dat is niet naar de zin van de beleggers omdat het Aziatische land zowat de locomotief voor de rest van de wereld is geworden. Op dat nieuws ging de grondstoffensector fors achteruit. Gespecialiseerde fondsen zoals DWS Invest Commodity Plus gingen tot 5,5 % lager (zie verder).

· Wereldwijde aandelenfondsen komen in geuren en kleuren. Aan keuze geen gebrek. Bent u op zoek naar een goed gespreide belegging, dan kunt u kiezen voor het puik beheerde fonds Carmignac Investissement A (o.a. te koop bij Deutsche Bank (1 % instapkosten), Keytrade Bank (9,95 euro) en BinckBank (9,5 euro instap- én uitstapkosten), FR0010148981, ****).

CARMIGNAC INVESTISSEMENT A (vet) EN WERELDINDEX (basis 100)

Het fonds van Carmignac (vet) kent het klappen van de zweep als geen ander en slaagt er door eigengereide keuzes in om de beurs te kloppen.

De beurzen in januari 2010

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-2.2%

31.9%

Athene (ATHEX 20)

-7.8%

12.8%

Brussel (BEL 20)

-0.3%

31.9%

Frankfurt (DAX 30)

-6.1%

23.9%

Hongkong (H. SENG)

-5.2%

39.5%

Lissabon (PSI 20)

-6.3%

23.1%

Londen (FTSE 100)

-1.8%

28.1%

Madrid (IBEX 35)

-8.3%

29.6%

Milaan (FTSE MIB)

-5.8%

22.1%

Nasdaq Composite

-2.3%

34.1%

New York (S&P 500)

-0.6%

19.9%

Parijs  (CAC 40)

-5.0%

25.7%

Stockholm (OMXS 30)

0.6%

60.9%

Sydney (ASX)

-4.0%

70.3%

Tokyo (Nikkei 225)

2.5%

16.5%

Toronto (S&P/TSX)

-4.1%

36.9%

Zurich (SMI)

-0.4%

23.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind januari 2010.

TOCHT DOORHEEN EUROPA
· Met de problematiek van Griekenland in het achterhoofd hoeft het niet te verbazen dat de fondsen die beleggen in aandelen uit de eurozone ontgoochelden. Ze verloren gemiddeld 4,3 %. Fortis L Fund Equity Euro (**) ging zelfs 5,1 % lager door vooral de financiële kaart te trekken, via bijvoorbeeld het Spaanse Banco Santander (-10,8 %) en het Italiaanse Intesa Sanpaolo (-11,8 %).
Beleg niet in die categorie. De meeste beurzen op het vasteland, zoals die van zwaargewicht Duitsland, zijn duur.
· Hetzelfde advies geldt voor de fondsen die mikken op aandelen uit Europa. Hun relatief beperkte verlies (-1,1 %) is vooral te danken aan de positieve beursprestaties van de Scandinavische landen en Zwitserland ... na omzetting in euro. In lokale munt was het hier soms ook huilen met de pet op. Wij onthouden vooral de prestaties behaald door AXA Rosenberg Pan-European Small Caps Alpha (*, +1,7 %), Puilaetco Dewaay High Growth Europe (*, +2,5 %), Share Europe Selection (Bank Degroof, ***, +1,3 %) en Threadneedle European Smaller Companies (o.a. Deutsche Bank, ***, +0,9 %). Zij slaagden als enige erin om hun aandeelhouders winsten te bezorgen. De reden? Financiële aandelen (-3,5 %) zijn dun bezaaid in de portefeuilles, ten voordele van de farmasector (+1,2 %) en de consumptiesector (+0,9 %). Die defensieve sectoren hielden het hoofd koel in januari.
· Dé grote winnaars van afgelopen maand waren de Oost-Europese aandelenfondsen (+4,2 %). Een fonds als BlackRock Emerging Europe A (o.a. Deutsche Bank, **, +6,2 %) ging hoger omdat het vooral belegt in Russische (+6,3 %) en Turkse aandelen (+7,6 %); niet toevallig de beste aandelenmarkten in januari. Grondstoffenproducent Norilsk Nickel (+14,5 %), grondstoffentoeleverancier Novatek (+12,5 %) en Mobile Telesystems (+8,5 %) waren de voortrekkers in het fonds. Dat de lokale munten ook sterk terrein wonnen tegenover de euro, zette de fondsenrendementen ook extra in de verf.
· Turkse aandelenfondsen zoals EMIF Turkey (KBC, *) en KBC Equity Turkey wonnen beide 8,2 %. Geen enkel ander fonds uit onze selectie vanaf p. 11 deed vorige maand beter. Met dank aan holdingmaatschappij Haci Ömer Sabanci (+17,4 %) en de bank Yapi Kredi Bankasi (+15,3 %) vooral. Die instelling werd eind 2009 door een internationaal vakblad bekroond tot ‘Turkse bank van het jaar’ en kan daardoor op heel wat belangstelling rekenen.
· We beleggen niet in Oost-Europese regiofondsen omdat de landenspreiding binnen die fondsen ons niet helemaal aanstaat.
Gespecialiseerde fondsen in Russische aandelen blijven daarentegen wel te behouden. De relatief gezonde economie is er aan de beterhand en de nog vrij goedkope beurs van Moskou zorgt voor een goede spreiding in uw beleggingsportefeuille. We analyseren de markt en het beleggingsaanbod en zullen kijken of het land in onze portefeuilles een plaats verdient in de toekomst.

OOST-EUROPESE AANDELEN (vet) EN WERELDINDEX (basis 100)

Sinds 2009 zitten de Oost-Europese aandelen in de lift. Relatief gezonde economieën en goedkope beurzen waren de voedingsbodem.

· Ook dichter bij huis konden beleggers een feestneus opzetten. In tegenstelling tot de beurzen van de ons omringende landen kon de brede Belgische beurs immers wél feestvieren (+1,3 %). Fondsen in Belgische aandelen wonnen gemiddeld 1,4 %. De lauwerkransen gingen naar KBC Equity Flanders (***, +5,3 %) en Fortis B Fund Vlam-21 (*, +4,8 %), fondsen die mikken op aandelen van Vlaamse leest zoals Afga-Gevaert (+15,9 %) en Nyrstar (+20,4 %). Beide hebben een geslaagde herstructurering achter de rug en werden daarvoor beloond.
Belgische aandelen zien we enkel nog weggelegd voor de dynamische belegger met een horizon van tien jaar. Kies daarbij voor het uitstekende Hermes Belgian Growth (Bank Delen, BE0172066855, ****, +2,9 %) dat vrijwel niet in bankaandelen belegt.

BELGISCHE BEURS (vet) EN WERELDINDEX basis 100)

Het grote belang van de financiële sector woog als een molensteen rond de nek van de Belgische beurs (vet). Sinds vorig jaar zit de vlam echter in de pijp en vordert het herstel.

VERLIES IS OPPORTUNITEIT
· De talrijke fondsen die mikken op Chinese aandelen gingen meer dan 5 % lager. Fortis L Equity Fund China (-6,9 %) was de kop van Jut omdat het vooral belegt in financiële ondernemingen zoals Bank of China (-8,8 %), China Construction Bank (-7,6 %) en I&C Bank of China (-8,9 %).
Die hadden het door de door overheid opgelegde maatregelen, zoals het verplicht verhogen van de reserves en het beperken van kredieten, niet onder de markt.
· Chinese aandelen kenden een slechte januarimaand wegens de vele maatregelen die de lokale overheid heeft genomen om de groei af te remmen. Dat zorgde prompt voor een rondje winstnemingen bij (buitenlandse) beleggers. Ons niet gelaten, het fundamentele plaatje oogt snor en we zouden dan ook profiteren van het voorbije maandverlies om een positie te nemen in die markt. Dat doet u het beste via Fidelity China Focus A (LU0173614495, ****, -5,8%). Meer over die belegging in artikel "Met alle Chinezen en nu ook met den dezen".

GRONDSTOFFEN IN DE BAN VAN CHINA EN DE DOLLAR
· In januari kreeg China de wind van voren en dat straalde uit naar de grondstoffensector. Die verloor zowat 4 %. Dat hoeft niet te verbazen want de voorbije hausse in die sector werd grotendeels gevoed door de appetijt van de Chinezen. Beknot de overheid nu de groei, dan vrezen de beleggers dat er minder Chinese vraag zal zijn naar grondstoffen. En die gedachte woog op de prijzen. Enkele grote beleggers, zoals fondsen, beslisten alvast om winst te nemen op de posities in die sector. DWS Invest Commodities Plus (Deutsche Bank, -5,5 %) verloor uiteindelijk het meeste terrein. Dat komt omdat het fonds (vrijwel) niet in aandelen belegt maar wel in de grondstoffen zelf. Het fonds ontsnapte dan ook niet aan de dalende prijzen voor zink (-14,8 %), graan (-9,8 %) en sojabonen (-10 %) bijvoorbeeld.
Wij zijn geen koper van brede grondstoffenfondsen, ondanks de spreiding die dergelijke fondsen ambiëren. Dat komt vooral omdat niet alle basisgrondstoffen interessant zijn en de bedrijven vaak (heel) duur noteren.
· Opvallend was ook de terugval van de fondsen die beleggen in goudmijnen. SGAM Equities Gold Mines A (SG Private Banking, LU0006229875, **) belegt uitsluitend in de grootste mijnen en verloor maar liefst 8,5 %. Daarmee was het fonds de slechtst presterende belegging uit de tabellen. Goldcorp (-11 %), Randgold Resources (-10 %) en Kinross Gold (-9,2 %) hadden vooral last van winstnemingen nadat het vooruitzicht op een hogere dollar op korte termijn de prijs van het gele metaal onder druk zette.
De durvers onder u mogen profiteren van de recente terugval om een positie te nemen in een goudmijnfonds. Meer daarover in artikel "Goudkever zkt. belegging".

De sectoren in januari 2010

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-2.7%

53.0%

Farma

1.2%

17.4%

Telecom

-2.8%

19.7%

Technologie

4.9%

37.6%

Consumptie

1.0%

36.2%

Distributie

2.6%

41.1%

Nutssector

-2.9%

11.0%

Wereldwijd

Financieel

-1.2%

46.6%

Farma

3.0%

13.2%

Telecom

-0.9%

11.3%

Technologie

-3.1%

45.8%

Consumptie

1.6%

31.0%

Distributie

1.4%

30.1%

Nutssector

-1.1%

9.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind januari 2010.

EURO KRIJGT SLAAG
· Januari was een topmaand voor de beleggers in obligatiefondsen in vreemde munt. Dat kwam door de bijzonder slappe vorm van de euro. Die kreeg immers rake klappen tegenover zowat alle andere munten toen Griekenland met zijn gigantische overheidsschulden in nauwe papieren kwam te staan. De Griekse problemen zorgen tevens ervoor dat de obligatiemarkten oog krijgen voor andere landen uit de eurozone, die evenzeer te kampen hebben met een constante achteruitgang van hun financiën en een toenemend onvermogen om binnen de zone competitief te blijven: Portugal, Italië en Spanje.
· De euro zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen en die situatie kan nog een tijdje aanhouden. U mag u dan ook verwachten aan enkele (vreemde) bokkensprongen op de valutamarkten de komende maanden. Laat u echter niet vangen door die (tijdelijke) evoluties.
Zo won de Japanse yen 6 % tegenover de euro waardoor obligatiefondsen in yen als ING (L) Renta Fund Yen (**) en Parvest Japan Yen Bond (Fortuneo Belgium, **) zich ontpopten als obligatietoppers (+5,9 %). De opstoot van de Japanse munt was echter eerder te wijten aan de zwakke vorm van de euro dan aan sterke lokale factoren. De regering wil er immers nog steeds alles aan doen om de concurrentiepositie van het exportland te vrijwaren. Ze is een duurdere munt dan ook niet bepaald toegenegen.
Koop daarom geen obligatiefondsen in yen, ook al lijkt het erop dat de munt in een haussefase is terechtgekomen.

JAPANSE YEN IN EURO

We delen het optimisme niet dat op dit moment heerst rond de yen. De klim tegenover de euro is overdreven. Afblijven.

De munten in januari 2010

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1343

-0.1%

0.1%

=

=

SEK

0,0980

0.4%

4.2%

+

++

NOK

0,1221

1.2%

8.1%

=

=

CHF

0,6825

1.2%

1.5%

=

++

GBP

1,1529

2.4%

2.5%

-

++

USD

0,7195

3.2%

-7.8%

-

++

CAD

0,6752

1.6%

7.3%

=

++

AUD

0,6395

2.0%

28.9%

=

--

NZD

0,5072

0.0%

28.2%

+

--

JPY

0,7936

6.0%

-8.7%

=

++

Cijfers steeds eind januari 2010; (1) bv. 1 USD = 0,7195 euro, 100 JPY = 0,7936 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

WAAR IS DE INFLATIE?
· Afgelopen maand was het ver zoeken naar negatieve rendementen bij de obligatiefondsen. De enige echt ontgoochelende categorie was die van de inflatiegebonden obligatiefondsen (-0,7 %). Fondsen als Invesco Euro Inflation-Linked Bond (Deutsche Bank, **) en Petercam L Bonds EUR Inflation Linked verloren beide 1,2 %.
De mindere prestatie van dat type obligatiefondsen was grotendeels te wijten aan … Griekenland. De Helleense markt is immers een van de weinige overheidsmarkten binnen de eurozone waar dat type obligaties te vinden is. Daardoor belegt zo’n fonds relatief veel in Griekse obligaties en die kenden een slechte maand om begrijpelijke redenen.
· Inflatiegebonden obligatiefondsen blijven een interessante belegging voor diegenen die zich willen indekken tegen een hoger dan verwachte inflatie. Koopkrachtbewaring staat hier voorop.

SLECHTE START
· 2010 is alvast slecht begonnen voor de pensioenspaarfondsen. Zelfs een fonds als Pricos Defensive (KBC, BE0942006397, **), behorende tot de zogenaamde defensieve categorie die vooral mikt op obligaties, verloor 1 %. De aandelen in de portefeuille deden het fonds de das om. Zo trekt de beheerder de financiële aandelenkaart en topholdings zoals Banco Santander (-10,8 %) en BNP Paribas (-6,7 %) gingen fors lager. Omdat we dezelfde strategie en selectie terugvinden bij het dynamische pensioenspaarfonds Pricos (BE0026535543, **, -2,4 %), verloor ook dat fonds het meeste terrein in zijn categorie.
· Pensioenspaarfondsen zijn in feite gemengde fondsen met een fiscaal voordeel. En net daarom blijven ze interessant. Belangrijk is te kiezen uit de categorie die het beste bij u past. Gaat u voor het aandelenpotentieel bij de dynamische fondsen of kiest u liever voor een obligatieaanpak? Toch een bemerking. Zelf het meest defensieve fonds, namelijk Dexia Pension Fund Defensive (**), draagt nog aandelenrisico met zich mee.

Deel dit artikel