Analyse
Beleggen in praatjes 8 jaar geleden - donderdag 14 januari 2010
Liefde op het eerste gehoor? Voor de telecomsector zijn we een en al oor.

Opgehemeld in de jaren negentig, verbrand begin deze eeuw en nu opnieuw in het voetlicht: de aandelen uit de telecomsector zijn terug van weggeweest. Fortis B Equity Telecom Europe is onze favoriet.

PRAATJES VULLEN GEEN GAATJES
De bedrijven uit de telecomsector hebben het de afgelopen jaren niet onder de markt gehad en waren enkele jaren geleden zelfs een tijdje op sterven na dood. De opkomst van nieuwe concurrenten, wijzigende regelgeving (liberaliseringen) en schuldophoping (herinnert u zich de dure UMTS-licenties uit 2000 nog?) zorgden ervoor dat het water vaak aan de lippen van de telecomoperatoren stond. Grote spelers als Belgacom, Deutsche Telekom en France Télécom keken dan ook met nostalgie terug op de tijd dat ze als (overheids)speler een dominante positie bekleedden in de thuismarkt.

EUROPESE TELECOM (vet) EN EUROPESE INDEX (basis 100)

Telecomaandelen deden het lange tijd minder goed dan gemiddeld maar profiteerden van hun defensieve karakter om de kloof te dichten.

BEPERKTE IMPACT CRISIS
· Tijdens de crisis bleek eens te meer dat telecommunicatie bovenal een defensieve sector is. Mensen blijven immers met elkaar communiceren via telefoon, sms of het internet. Het belgedrag veranderde wel door de crisis. Er werd minder getelefoneerd en meer geïnternet en ge-sms’t. Ook werden er meer betaalkaarten verkocht. Dat alles knaagde maar een beetje aan de (hoge) rendabiliteit van de sector.
· Neen, mogelijke spelbrekers voor de groei de komende jaren blijven grotere concurrentie, strengere reglementeringen en de nog steeds onzekere economische toestand. Voor de sector is dat echter niets nieuws onder de zon.
· Wat we vandaag zien – en wat ons bevalt – is een wereld van doordouwers. De grote jongens uit de sector hebben de ene hindernis na de andere genomen. Hun schulden zijn, dankzij de grote, vrij stabiele cashstromen die ze genereren, betaalbaar. Ondanks de liberaliseringen consolideerden de ex-monopolisten hun sterke marktposities. En de rendabiliteit van de activiteiten blijft zeer hoog.
De aandeelhouders worden dan ook nog steeds verwend met een hoog dividendrendement (6 % in 2009) en met aandeleninkoopprogramma’s, die de winst per aandeel verhogen en dus ook hun aantrekkelijkheid. Tegen de huidige koersen zijn de aandelen ook nog niet duur te noemen. Integendeel, we denken dat de sector nog een inhaalrace te goed heeft.

EN DE TOEKOMST?
De sector focust zich vooral op het behoud van zijn rendabiliteit en het verminderen van de kosten. Dat gebeurt via minder personeel, uitbestedingen (informatica, callcenters) en infrastructuuruitwisselingen. Zo delen Vodafone en Telefónica voortaan hun netwerken in een aantal landen, wat tot 10 % kostenvermindering zou moeten leiden. Ook al vinden er samenwerkingsakkoorden plaats, zoals die tussen de Britse filialen van France Télécom en Deutsche Telekom, pas in een latere fase zal er opnieuw worden gedacht aan groei via investeringen in groeilanden en het bijzonder rendabele mobiele internet (o.a. via BlackBerry en iPhone) bijvoorbeeld. En om daar optimaal van te profiteren, zitten de grote operatoren op de eerste rij.

MIK OP HET BESTE FONDS
· En laat de gespecialiseerde fondsen nu tjokvol zitten met net die spelers. Want op een moment dat de grote Europese jongens zoals BT Group (in 170 landen aanwezig), Deutsche Telecom (sterk in de VS) en Telefónica (Latijns-Amerika) hun vleugels tot ver buiten de Europese grenzen uitspreiden, is het volgens ons niet langer opportuun om een keuze te maken tussen fondsen die wereldwijd of louter Europees mikken. Wij kiezen dan ook voor de best beheerde fondsen.
· Daarbij kunnen we niet omheen Fortis B Equity Telecom Europe (ISIN: BE0166112483, **). De beheerder is niet vies om af te wijken van de brede marktindex; wat al voor mooie prestaties heeft gezorgd. Er wordt hier gemikt op operatoren voor vaste en mobiele telecommunicatie (Vodafone).
· De grootste concurrentie die dat fonds moet vrezen, komt van de beursgenoteerde trackers. Op Euronext Parijs noteren op dit moment vijf trackers die in dezelfde vijver zwemmen. De best presterende is EasyETF Euro Telecom (ticker: SYT), maar omdat liefst 40 % van de portefeuille op dit moment bestaat uit Telefónica, koopt u die beter niet. Onze collega’s van Test-Aankoop invest vinden dat correct gewaardeerde Spaanse aandeel slechts het behouden waard wegens de zwakke thuismarkt. De sterke positie in Latijns-Amerika kan daar de komende maanden weinig aan veranderen.

De sector onder de loep

Met een beurswaarde van 1.400 miljard euro maakt de telecomsector vandaag zowat 5 % van de wereldwijde marktkapitalisatie uit. Dat is ook het gewicht dat de sector krijgt in een wereldwijd aandelenfonds. Tijdens de hoogdagen (begin 2000) was dat nog 15 %. Sindsdien verloor de sector zowat 70 % van zijn beurswaarde, terwijl de wereldwijde beurzen ‘slechts’ 20 % verloren.

De belangrijkste landen en aandelen in de fondsenportefeuilles:

1. VS: AT&T, Verizon Comm.

2. Hongkong: China Mobile

3. Japan: Nippon T&T, NTT Docomo

4. VK: British Telecom, Vodafone

Deel dit artikel