Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 10 december 2009
Op zoek naar stabiliteit.

Positief economisch nieuws zorgde voor een feestje op de beurzen in november. Totdat Dubai op de proppen kwam met een bittere pil en de beurzen terug naar af stuurde. Deze keer een emiraat, volgende keer iets anders? Zaak is dat de meeste beurzen duur zijn en dat weerwind uit verschillende hoeken komt en nog zal komen. Kijk dan ook uit uw doppen en wees uiterst selectief in uw beleggingskeuzes.

DUBAI DRUKT DE STEMMING
· Het zag er lange tijd naar uit dat de beurzen een voortreffelijke maand november op het conto zouden schrijven. Dat kwam vooral omdat de zon nog een beetje meer kwam schijnen op economisch vlak. Wij onthouden vooral het herstel van de economische activiteit in Europa, de ietwat verbeterde, lees: minder slechte, situatie in het Verenigd Koninkrijk en het opgekrikte gezinsvertrouwen in de Verenigde Staten. Dat smaakte naar meer en half november stonden de beurzen dan ook al op een winst van ruim 5 %.
Maar toen kwam dus Dubai op de proppen met slecht nieuws. Talrijke (megalomane) vastgoedprojecten in het emiraat worden uitgesteld of zelfs afgeblazen en gezien de omvang van de financiële schulden is het land virtueel failliet. Het spel zat dan opnieuw op de wagen en de vrees over de gezondheid van de meer kwetsbare economieën werd opnieuw bovengehaald. Beleggers kozen voor meer zekerheid en zochten veiliger oorden op. Het nieuws zette dan ook een domper op de beursvreugde.
· Petercam Equities World 3F (**, +3,7 %) was de beste uit de klas van wereldwijde fondsen en dankte dat vooral aan de Belgische materialengroup Umicore (+9,2 %), de hamburgerketen McDonald’s (+7 %) en de softwareontwikkelaar Infosys Technologies (+7,3 %). Robeco (Rabobank.be, -0,2 %, *) daarentegen boekte nipt verlies door fors te mikken op British American Tobacco (-7 %).
· Beleggers die met een enkele belegging een gespreide aandelenportefeuille wensen na te streven, kunnen steeds terecht bij dat type fondsen. Onze voorkeur gaat daarbij naar het beursgenoteerde ING Global Opportunities en Carmignac Investissement A (ISIN: FR0010148981, o.a. te koop bij Deutsche Bank en bij de Keytrade Bank, ****, + 3,4 %).
· Het lijkt erop dat we uit de crisis aan het geraken zijn, maar er is nog veel onzekerheid over de draagwijdte en de duurzaamheid van het herstel. Daarbovenop zijn de meeste beurzen duur op dit moment. Selectiviteit in uw beleggingen blijft dan ook belangrijk.

ING Global Opportunities

Het beste wereldwijde aandelenfonds dat u in de stallen van ING zult vinden, is tevens een van de betere aandelenfondsen die u op dit moment kunt kopen. We hebben het over het beursgenoteerde ING Global Opportunities, de nieuwe naam van ouwe getrouwe ING Global Fund. Het fonds gaat sinds vorige maand door het leven met de ISIN-code NL0009265404 en beursticker INGGO en noteert nog steeds op Euronext Amsterdam. Voor de rest veranderde niets aan de beleggingsaanpak van het fonds.

Opgelet, verwar dit fonds niet met ING (L) Invest Global Opportunities, een kwistig en minder interessant lid van de familie.

GEMENGD GEVOEL
· De grootste winnaars én verliezers waren te vinden bij de groeilanden.
Een pluim verdienen alvast de fondsen in Latijns-Amerikaanse beurzen. Zij dikten gemiddeld 7 % aan. Vooral Fidelity Latin-America A (+8,3 %) kon bekoren. Het fonds van de Angelsaksische beheerder mikt vooral op Braziliaanse aandelen (goed voor 65 % van de portefeuille). Maar het was vooral de aandacht besteed aan Mexicaanse aandelen (zowat een kwart van de portefeuille, wat meer is dan bij menig concurrent) waardoor het fonds het beste rendement uit de categorie behaalde. De Bolsa Mexicana de Valores won vorige maand immers 8,1 % en was daarmee de beste (grotere) beurs ter wereld. Niet kopen.

MEXICAANSE BEURS (vet) EN BRAZILIAANSE BEURS (basis 100)

Beleggen in Latijns-Amerika betekent mikken op Brazilië. Die aandelen deden al heel wat beter dan Mexicaanse (vet). Voorlopig niet kopen.

· De grote verliezers vorige maand waren zonder meer de fondsen in Turkse aandelen. Zo gingen de fondsen uit de KBC-stal; EMIF Turkey (-7,3 %, *) en KBC Equity Turkey (-7,1 %), fors lager en koos Fortis L Equity Turkey ronduit het hazenpad (-10,5 %). Geen enkel fonds uit de tabellen deed vorige maand slechter en dat komt door de zware weging van bankaandelen in de portefeuille (zowat 60 %). Aandelen als Is Bankasi (-12,9 %), Kredi Bankasi (-9,9 %) en Vakiflar Bankasi (-18,3 %) hadden het al moeilijk om goede resultaten te boeken op de thuismarkt en spoelden finaal met het badwater weg toen Dubai de stop eruit trok. De zwakke Turkse lira (-3,7 %) zorgde voor de genadeklap. Niet kopen.
· Een belegging in een groeiland zien we als een goede aanvulling in een fondsenportefeuille. Bovenstaand Turks voorbeeld is echter tekenend voor de beweeglijkheid waaraan zo’n beleggingen onderworpen (kunnen) zijn. We mikken dan ook op een regionale formule in tegenstelling tot een landenfonds en kiezen op dit moment voor diegene die de pap gaan halen in het snel groeiende Zuidoost-Azië. Het goed beheerde Fidelity South East Asia A (o.a. te koop bij Deutsche Bank, LU0048597586, ***, in USD) draagt onze voorkeur weg.

De beurzen in november 2009

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

1.2%

21.1%

Athene (ATHEX 20)

-17.6%

18.9%

Brussel (BEL 20)

1.2%

28.7%

Frankfurt (DAX 30)

3.9%

15.3%

Hongkong (H. SENG)

-1.4%

32.8%

Lissabon (PSI 20)

-1.1%

31.0%

Londen (FTSE 100)

0.7%

9.4%

Madrid (IBEX 35)

2.0%

30.7%

Milaan (FTSE MIB)

-0.6%

9.7%

Nasdaq Composite

3.1%

18.0%

New York (S&P 500)

3.9%

3.3%

Parijs  (CAC 40)

2.0%

12.8%

Stockholm (OMXS 30)

-1.7%

42.9%

Sydney (ASX)

1.0%

52.5%

Tokyo (Nikkei 225)

-3.8%

2.6%

Toronto (S&P/TSX)

5.4%

22.9%

Zurich (SMI)

-0.2%

10.0%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind november 2009.

WERELD VAN VERSCHIL
· Alle sectoren uit de tabellen boekten winst, met uitzondering van de financiële (-0,9 %). De fondsen die louter op de Europese markt mikken, gingen daarbij het sterkst achteruit, tengevolge van winstnemingen vooral. De wereldwijde fondsen verloren of wonnen nipt terrein. Zo slikte Fortis L Equities Finance Europe (-4,3 %, *) het zware verlies van Barclays (-10,9 %) en werd grote broer Fortis L Equities Finance World (+0,7 %, *) geruggensteund door Bank of America (+6,8 %).
· Op dit moment blijven we nog steeds weg uit financiële aandelenfondsen. De vooruitzichten van de sector blijven te ontransparant en het risico is navenant. Betere beleggingen dienen zich aan.

FINANCIËLE SECTOR (vet) EN WERELDWIJDE BEURS (basis 100)

De financiële aandelen (vet) waren lange tijd de boeman op de beurs en tot op vandaag blijven ze volatiel. Voorlopig niet kopen.

GOUD MET STIP
· In november stond er geen maat op de fondsen die beleggen in goudmijnen. SGAM Equities Gold Mines A (LU0006229875, in USD, **) kreeg de lauwerkrans dankzij een prestatie van +14,7 %. Geen enkel ander fonds uit de tabellen deed beter. Met dank aan gouddelvers zoals Newmont Mining (+21,3 %), Anglogold Ashanti (+15,7 %) en Randgold Resources (+27,4 %). Gold Bullion Securities, een koopwaardige beursgenoteerde tracker (ticker: GBS, niet in de tabellen), dikte met 11,1 % aan. De tracker belegt uitsluitend in fysiek goud.
· Stuk voor stuk profiteerden de goudmijnfondsen van het positieve sentiment dat op dit moment rond goud en aanverwante producten heerst. De prijs van het gele metaal klom in november tot 1177,7 dollar per ounce, goed voor een return van 10,7 % in euro. Een momentopname uiteraard want in december werd de 1200 dollargrens vlotjes gesloopt.
Het is moeilijk te zeggen tot welke prijs het goud nog zal stijgen. Feit is dat heel wat elementen (vraag en aanbod, onzekerheid, zwakke dollar) erop wijzen dat de kans op een verdere stijging groter is dan die op een daling.
De gespecialiseerde fondsen en trackers blijven interessant en zijn nog koopwaardig als spreiding binnen een portefeuille.

De sectoren in november 2009

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-1.6%

31.7%

Farma

1.1%

8.4%

Telecom

1.3%

10.7%

Technologie

0.0%

22.0%

Consumptie

0.7%

23.3%

Distributie

4.2%

39.2%

Nutssector

0.8%

1.1%

Wereldwijd

Financieel

0.4%

24.6%

Farma

3.7%

5.1%

Telecom

1.9%

1.7%

Technologie

2.1%

34.3%

Consumptie

1.8%

15.8%

Distributie

3.3%

18.8%

Nutssector

1.9%

0.2%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind november 2009.

DOLLAR SLECHT BEZIG
· Een nieuwe maand, een nieuwe val van de dollar (-1,7 %). Gelukkig trokken de fondsen in obligaties in Amerikaanse dollar wel hun streng doordat de obligatierentes fors daalden. Daar zat de vlucht naar zekerheid voor iets tussen. En ook de Amerikaanse centrale bank deed een duit in het zakje door aan te kondigen dat de basisrente nog een tijdje rond het nulpunt zal schommelen. Dat betekent immers dat een rentestijging niet meteen in het verschiet ligt. Beleggers sloegen aan het hamsteren en dat dreef de obligatieprijzen omhoog. Fondsen die beleggen in obligaties in Amerikaanse dollar konden dan ook de schade beperken. Zo verloor Dexia Bonds USD (**) slechts 0,3 % (na omzetting in euro).
· Kortetermijnfondsen in dollar konden minder tot niet teren op het positieve effect van een dalende obligatierente op een obligatieportefeuille en incasseerden de val van de dollar volledig. ING (L) Renta Cash USD (***) dat indirect, via een ander fonds, belegt in deposito’s in dollar verloor zo 1,8 %. Het fonds boekte daarmee de op een na slechtste prestatie van een vastrentend fonds.
· De dollar doet het niet goed. Het jaarverlies bedraagt al 15,5 %. Wij denken dat die negatieve spiraal nog niet meteen zal ombuigen.
De munt loopt niet alleen gebukt onder de zogenaamde ‘twin deficits’, namelijk de tekorten op de lopende rekening en de begroting die als een molensteen rond de nek van de Amerikaanse economie hangen. Ook al vinden we de greenback ondergewaardeerd en geloven we in het toekomstpotentieel van de munt, voorlopig blijft u beter af van vastrentende beleggingen in Amerikaanse dollar (obligaties en cash).

EVOLUTIE DOLLAR IN EURO

De dollar staat onder druk wegens de torenhoge schulden en de lage rentevergoeding die vastrentende beleggingen er bieden. Blijf weg uit de lokale obligaties.

JAPANSE YEN IN VORM
· De grote uitblinker op de valutamarkten was de Japanse yen (+3,3 %). Fondsen die beleggen in obligaties in yen zoals ING (L) Renta Fund Yen (**, +4,2 %), KBC Yenrenta (**, +4 %) en Parvest Japan Yen Bond (**, +4,3 %) waren dan ook de beste presteerders onder de obligatiefondsen. De muntstijging kwam er nadat bleek dat de bevolking en ondernemingen er met wat meer vertrouwen door het leven gaan. Ook de tijding van enkele vooraanstaande economen dat de yen ondergewaardeerd is, lokte kopers.
· Toch is er geen reden voor euforie. De Japanse begrotingstoestand blijft zorgwekkend en de regering is een hoge(re) yen niet toegenegen. Op korte termijn verwachten we dan ook geen heil van een belegging in die munt.

De munten in november 2009

ISO
Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1344

0.0%

0.1%

=

=

SEK

0,0953

-0.8%

-2.1%

+

++

NOK

0,1173

-1.4%

4.3%

=

+

CHF

0,6633

0.2%

2.2%

=

++

GBP

1,0931

-2.2%

-9.6%

-

++

USD

0,6661

-1.7%

-15.5%

-

++

CAD

0,6318

0.4%

-0.5%

=

++

AUD

0,6097

-0.4%

18.8%

=

-

NZD

0,4764

-2.8%

10.3%

+

-

JPY

0,7732

3.3%

-6.6%

=

++

Cijfers steeds eind november 2009; (1) bv. 1 USD = 0,6661 euro, 100 JPY = 0,7732 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

PARVEST JAPAN YEN BOND (in EUR)

Vorige maand deed geen enkel obligatiefonds het in eurotermen beter dan het fonds van Parvest. De top behaald begin 2009 is echter nog veraf.

DE TIJD DRINGT
· De dynamische pensioenspaarfondsen wonnen 1 % in november. Dexia Pension Fund Dynamic (*) ging er met 1,2 % op vooruit dankzij de vorm van de twee grootste posten in portefeuille: de Franse energiegroep Total (+4,2 %) en de Spaanse financiële instelling Banco Santander (+4,2 %).
De novemberprestatie komt bovenop de puike rendementen die de dynamische pensioenspaarfondsen in 2009 al hebben behaald. Behoudens ongelukken in de laatste weken van dit jaar stevent dat type pensioenspaarfonds dan ook af op een zeer mooi beursjaar met winsten tot 19 %. Dat was het geval voor Metropolitan-Rentastro Growth (Fintro, **) en broer Fortis B Pension Fund Growth (**). Maar ook de fondsen die er een pak minder aandelen op nahouden, de zogenaamde defensieve, staan al 11 % hoger, de beste jaarprestatie sinds hun creatie.

U hebt nog tot eind deze maand de tijd om maximaal 870 euro te storten in één fiscaal vriendelijk pensioenspaarfonds naar keuze. Dat maximum wordt, en dat in tegenstelling tot de voorbije jaren, niet verhoogd in 2010.

· De keuze tussen de formules laat u beter afhangen van uw eigen beleggingshorizon (hoe lang nog tot uw pensioen?) en risicotolerantie (hoe meer aandelen, hoe riskanter). In regel stellen we dat indien u jonger bent dan 50 jaar, u beter een dynamische oplossing in huis haalt, op voorwaarde dat u kunt leven met een portefeuille die zowat 70 % aandelen(risico) bevat. Zo kunt u ten volle genieten van het potentieel op lange termijn van een aandelenbelegging. Risicoafbouw kunt u doen door te kiezen voor een defensief gespreid pensioenspaarfonds of, indien u totaal geen beursrisico wenst te lopen, door een pensioenspaarverzekering zoals First Pensioensparen (Ethias).
· Goed om te weten ten slotte is dat u bij geen enkele instelling nieuwe instapkosten moet betalen bij overstap tussen pensioenspaarfondsen. Enkel BNP Paribas Fortis (30,25 euro) en SG Private Banking (50 euro ) rekenen een forfaitaire ‘administratieve kost’ aan. Wijs die instellingen op het feit dat dat nergens anders gebeurt en vraag erom die kost niet te betalen.

RECORD TOP PENSION (in euro)

Record Top Pension Fund van Record kruipt uit het dal waar alle pensioenspaarfondsen in zaten.

Deel dit artikel