Analyse
Uw pensioen surfend op de beurs 8 jaar geleden - donderdag 12 november 2009
Na hun slechtste prestatie ooit klauteren de pensioenspaarfondsen opnieuw uit het dal.

Vorig jaar boekten de pensioenspaarfondsen hun slechtste prestatie ooit, dit jaar werd een groot deel van dat verlies al goedgemaakt. Het dictaat van de financiële markten moet u dan ook aanvaarden indien u kiest voor een pensioenspaarfonds. Nadert uw pensioenleeftijd met rasse schreden of krijgt u de kriebels van de beursbaren, kies dan voor een ‘defensief’ pensioenspaarfonds of een risicoloze pensioenspaarverzekering.

BELEGGING MET RISICO
· Vorig jaar was een absoluut rampjaar voor alle bancaire pensioenspaarfondsen. Verbazend? Niet echt want stuk voor stuk beleggen ze een al dan niet groot deel van hun portefeuille in aandelen. Voor de zogenaamde dynamische pensioenspaarfondsen is dat meer dan 60 %. De defensief gespreide fondsen steken er hun portefeuilles voor zowat een derde mee vol. Het restant vloeit richting vastrentende beleggingen, zoals obligaties en termijnrekeningen.
· Het gevolg liet zich niet raden. Gemiddeld verloren de pensioenspaarfondsen bijna 27 % in 2008. Dat was nog een pak slechter dan rampjaar 2002 (-15 %), toentertijd ook ongezien, en de slechtste prestatie sinds de creatie van het product in 1987.
De verschillen tussen de types fondsen waren groot. De dynamische pensioenspaarfondsen gingen meer dan 29 % lager. Vooral Argenta Pensioenspaarfonds (**), al sinds jaar en dag een grote liefhebber van aandelen, kreeg klappen (-36,4 %). De defensieve pensioenspaarfondsen konden het verlies ‘beperken’ tot een dikke 12 %. Fortis B Pension Balanced (***) en broer Metropolitan-Rentastro Balanced (Fintro), die beide de kerk in het midden houden tussen aandelen en obligaties, slonken 24,3 %.

RECORD TOP PENSION FUND (vet) en EUROPESE INDEX (basis 100)

Het fonds van Record (vet) vinden we een van de betere op onze markt. Toch kon de beheerder ook niet ontsnappen aan de perikelen op de beurs. Dat zal ook in de toekomst niet anders zijn.

· Wat we dit jaar zien, is echter het omgekeerde. De goede vorm van de beurzen (+23 % sinds januari) weerspiegelt zich in de portefeuilles van de pensioenspaarfondsen. Sinds januari dikten ze gemiddeld zowat 16 % aan. Ook dat is logisch want de fondsenbeheerders lieten hun beleggingsstrategie nooit varen. De beheerders van de dynamische pensioenspaarfondsen bijvoorbeeld bleven vorig jaar dan ook het hele jaar de beurs getrouw ten nadele van obligaties. Dat geloof werpt nu zijn vruchten af.

STRATEGIE
· Vergeet niet dat pensioensparen een langetermijnbelegging is. Laat u dan ook niet ontmoedigen door de forse verliezen uit 2008 om niet aan pensioensparen te doen. Het blijft een interessante manier om kapitaal voor uw pensioen op te bouwen. En dat dankzij het potentieel van een beursbelegging op lange termijn én het niet te versmaden fiscale toemaatje.
· Wenst u aan pensioensparen te doen en bent u jonger dan 50 jaar, dan mag u (blijven) mikken op een dynamisch of neutraal pensioenspaarfonds.
Uw lange beleggingshorizon laat u immers toe om het risico van een belegging gekoppeld aan de beurs te tornen.
· Doen negatieve rendementen uw hoofd spinnen en/of bent u de vijftig gepasseerd, dan loont het de moeite om het aandelenrisico af te bouwen. Dat kan door te mikken op een defensief pensioenspaarfonds of een risicoloze pensioenspaarverzekering.

RISICO UITBANNEN
· Met een defensief pensioenspaarfonds loopt u nog steeds beursrisico. Met een pensioenspaarverzekering niet. Wilt u dus genieten van de fiscale bonus in het kader van pensioensparen én wilt u beursrisico absoluut mijden, dan dient u op zoek te gaan naar een levensverzekering die naast de gewaarborgde rente ook een eventuele bonus in de winst van de verzekeraar biedt. Uw begininleg blijft onaangeroerd én zult een minimumrendement opstrijken. In ruil boet u in aan opwaarts potentieel.
· Er bestaan tal van formules op onze markt en de meeste vinden we niet interessant indien we kijken naar de basisvoorwaarden. Houden we rekening met het jaarlijkse rendement uit het verleden, de kosten en de voorwaarden om winstdeelneming te krijgen, dan verdient First Pensioensparen (Ethias) onze voorkeur.
· Ook een gewone levensverzekering kan een alternatief zijn. Ook hier hebt u recht op een belastingvermindering, zij het in een andere vorm. Het contract 786 (Integrale) kan ons het meeste bekoren.

De fiscus geeft en neemt

Elk storting in het kader van pensioensparen geeft u recht op een belastingvermindering waarmee u 30 % tot 40 % van uw storting, maximaal 870 euro voor een pensioenspaarfonds of -verzekering en 2.080 euro voor een gewone levensverzekering, terugkrijgt (+ opcentiemen).

In ruil voor dat fiscale toemaatje passeert de fiscus op uw 60ste langs de kassa. Wat pensioenspaarfondsen betreft zal hij dan uw (theoretisch opgerente) kapitaal belasten tegen 16,5 % voor kapitalen gevormd vóór 1993 en tegen 10 % daarna. Dat bedrag wordt afgetrokken van uw pensioenspaarpot.

Deel dit artikel