Analyse
Goud boven de 1 000 dollar 8 jaar geleden - maandag 21 september 2009

Draait u een rondje mee ?

Vorige maand brak de prijs van een ounce goud door de symbolische 1 000 dollargrens. Analisten trokken de doos met superlatieven open en voorspellen het metaal een ‘gouden’ toekomst. Draait u een rondje mee ?

Het gaat verduiveld snel wat de goudprijs betreft. Half september betaalde u al 1 012 dollar voor een troy ounce, zowat 31,103 gram goud. Goed voor zowat 22 100 euro per kilo. De prijs van het gele metaal stond daarmee in euro 19 % hoger dan een jaar geleden. In dollar bedroeg de winst zelfs 22 %. En dat het nog hoger kan, is voor vele professionelen een uitgemaakte zaak.

DE KIP MET DE GOUDEN EIEREN LEGT NOG
De redenen waarom het goud aan een mooie klim bezig is, zijn ook de redenen waarom heel wat beleggers denken dat het einde van de klim nog niet in zicht is. Een overzicht :
· De goudprijs tiert welig op momenten dat het de economie wat minder voor de wind gaat. Zolang er dus nog vragen zijn over het bancaire systeem en over de duurzaamheid van de economische groei, zal de goudprijs de wind in de zeilen hebben. Dat is nog steeds het geval.
· Doordat de centrale banken en regeringen massaal geld pompten in het financiële systeem om een wereldwijde depressie te voorkomen, is er inflatievrees. Beleggers zien in goud een bescherming tegen die inflatie.
· Omdat goud wordt uitgedrukt in dollar resulteert een zwakkere dollar vaak in een stijgende vraag, en dus prijs, van goud. We denken dat het groene biljet nog een tijdje onder druk kan staan door de massale geldcreatie, het overheidstekort, de financieringsproblemen en ook de afgenomen rol van het groene biljet als vluchtmunt én reservemunt. De goudprijs kan daar wel bij varen.
· Volgens World Gold Council zit de vraag vanuit de juwelensector, de belangrijkste markt, door de crisis in een dipje, maar beterschap is al in zicht, vooral in China. De vraag vanuit beleggingsoogpunt blijft daarentegen mooi. Vooral de populariteit van de trackers valt daarbij op.
Daartegenover staat het beperkte aanbod. Ondanks verwoede pogingen zijn er noch vorig noch dit jaar belangrijke goudvondsten gedaan. Het zal dus een tijdje duren voordat nieuwe belangrijke mijnen het levenslicht zien. Daarbovenop verkopen de centrale banken steeds minder van hun goudreserves.
· Ten slotte komen er ook sterke signalen van binnenin de sector. Steeds meer goudmijnen dekken zich steeds minder in tegen toekomstige prijsdalingen van goud.

GOUD IS ALS DE KANARIE IN DE MIJN
· Maakt u zich zorgen over de economie en de financiële markten, of zoekt u een spreiding binnen uw portefeuille, dan komt het gele goedje in aanmerking. Bij de minste onrust op de financiële markten komt het metaal immers al snel boven water piepen. Kies daarbij voor een belegging in goud zelf, al dan niet via een tracker die de prijsevolutie van het goud op de voet volgt en zélf in het metaal belegt. Een voorbeeld is Gold Bullion Securities op Euronext Parijs (ticker : GBS). Weet daarbij dat de prijs van het goud hevig kan schommelen (zie vette lijn in grafiek).
· Ook speculanten mogen nog goud in de portefeuille opnemen. Zo kan een belegging in goudmijnen nog (meer) lonen, maar het risico is navenant. Dat heeft de voorbije crisis aangetoond (zie dunne lijn in grafiek). De weerbots die de sector heeft gekregen, en dat ondanks de sterk gestegen goudprijs, zorgde er wel voor dat de sector de tering naar de nering zette en begon te snijden in de kosten. De schuldpositie van de meeste bedrijven is dan ook onder controle. Voeg daarbij dat bedrijven zoals Anglogold Ashanti erin slaagden om de balans op te smukken door participaties in niet-strategische mijnen te verkopen en dat het Barrick Gold en Kinross bijvoorbeeld gelukt is om de productie op te krikken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de sector aan een inhaalmanoeuvre bezig is op de beurs.
Door de aankoop van een gespecialiseerd fonds belegt u alvast in bovenstaande aandelen en meer. Onze favoriete fondsen vindt u in de tabel hieronder terug.

GOUDPRIJS (vet) EN GOUDMIJNINDEX (basis 100)

De koersen van goudmijnaandelen hadden te lijden onder de beurscrisis. Door bedrijfsgebonden factoren profiteerden ze onvoldoende van de hoge goudkoers (vet). De inhaalbeweging is echter ingezet en kan nog aanhouden.

KOOPWAARDIGE SELECTIE GOUDMIJNFONDSEN EN TRACKERS OP GOUD
(situatie eind september)

Naam fonds

Verdeeld door

ISIN-code

Inventaris-
waarde

  Kosten (in %)

Return in
euro (%)

Instap

Beheer

1j

3j

Goudmijnfondsen

BlackRock
World Gold A

o.a Deutsche
Bank

LU0055631609

41,51 USD

0

1,5

4,5

0,7

SGAM Equities
Gold Mines A

SG Private
Banking

LU0006229875

25,42 USD

3

2,0

9,6

-3,3

Share Gold

Bank
Degroof

LU0145217120

1900,67 USD

2,5

1,5

28,6

5,3

Goudtracker

Gold Bullion
Securities

Euronext
Parijs

GB00B00FHZ82

67,73 EUR

-

0,4

28,9

-

Deel dit artikel