Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 9 juli 2009
Beurzen blazen warm en koud.

Vorige maand lasten de beurzen een pauze in en kwam er aldus een einde aan de forse opbrengsten van de afgelopen maanden. Behoudens enkele uitzonderingen werden er noch grote winsten, noch grote verliezen geboekt. Voorzichtigheid in uw beleggingen blijft geboden.

Wereldwijde aandelenfondsen boekten een status-quo in juni. Winstnemingen op de beurzen en macro-economische cijfers die vooral een gemengd beeld lieten zien, bepaalden de gang van zaken.
Het ziet er daarbij wel naar uit dat het einde van de recessie in zicht is. Tal van vertrouwensindicatoren overal ter wereld klommen immers weg van de extreme dieptepunten die ze enkele maanden geleden lieten optekenen.
Maar daarnaast is er het groeiende besef dat er een hoge prijs betaald werd om ervoor te zorgen dat de economie niet in een echte depressie zou belanden. Vroeg of laat zullen hogere belastingen en hogere rentes nodig zijn om uit het schuldenmoeras te geraken waarin we dankzij de massale kapitaalinjecties zijn terechtgekomen. De groei van de voorbije jaren zal dan ook niet snel terugkeren. Zaak is dus met mondjesmaat en met de nodige kritische geest te beleggen. Onderstaand overzicht kan u daarbij helpen.

De beurzen in juni 2009

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-1.8%

-40.2%

Athene (ATHEX 20)

-7.4%

-39.1%

Brussel (BEL 20)

-2.0%

-35.9%

Frankfurt (DAX 30)

-2.7%

-28.3%

Hongkong (H. SENG)

2.1%

-6.0%

Lissabon (PSI 20)

-1.6%

-20.1%

Londen (FTSE 100)

-0.9%

-29.8%

Madrid (IBEX 35)

3.9%

-18.7%

Milaan (FTSE MIB)

-4.1%

-35.0%

Nasdaq Composite

4.4%

-10.1%

New York (S&P 500)

0.9%

-19.3%

Parijs  (CAC 40)

-4.2%

-29.2%

Stockholm (OMXS 30)

1.2%

-19.1%

Sydney (ASX)

5.5%

-30.0%

Tokyo (Nikkei 225)

4.4%

-8.8%

Toronto (S&P/TSX)

-4.7%

-29.6%

Zurich (SMI)

-0.1%

-18.3%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind juni 2009.

TOP WORDT FLOP WORDT …
· Dat de beurzen nog steeds sterk kunnen schommelen, bewijst het ‘Palmares van de maand’-kadertje dat u op p. 1 terugvindt. De ‘floppers’ van de voorbije maand waren niet minder dan … de ‘toppers’ van mei. Zo kregen vooral de fondsen in Russische aandelen klop (-8,2 %). Horizon Access Fund Russia (KBC) verloor 11,8 % en was daarmee de slechtste presteerder uit de tabellen. De zwakke prestatie van de Russische beurs lijkt vreemd in een maand waarin de olieprijzen maar liefst met bijna 12 % (in euro) aandikten. Beurstoppers als energiebedrijf Gazprom (+14 %) en toeleverancier TMK (29,8 %) deden het dan ook voortreffelijk. Toch was de algemene teneur negatief door de winstnemingen op de beurs van Moskou. Vooral grondstoffenbedrijven zoals Silvinit (meststoffen, -21 %) en Acron (chemie, -14 %) en financiële instellingen zoals VTB Bank (-18,6 %) moesten het daarbij ontgelden. De politieke stabiliteit, de relatief goede economische cijfers en de almaar meer volwassen beurs pleiten voor een belegging in Rusland maar het risico op dit moment is nog te groot om (bij) te kopen. Bent u in het bezit van zo’n aandelenfonds, dan mag u dat nog steeds behouden.

RUSSISCHE AANDELEN IN EURO

De beurs van Moskou zag heel wat buitenlands geld vertrekken in juni na de winsten van de afgelopen maanden. De belegging is te behouden.

· Ook SSgA Canada Index Equity Fund (Deutsche Bank, -4,6 %, **), het enige zuivere Canadese aandelenfonds dat ons land rijk is, kon de meubelen niet redden. Dat verlies was volledig te wijten aan de zwakke Canadese dollar in euro (-4,8 %). Die ging naar af toen bleek dat de conjunctuurvertraging in de VS sterker doorweegt op de Canadese economie dan voorspeld. Ook meststoffenbedrijf Potash Corporation (-18 %), prominent aanwezig in de index en in het fonds, kon het dipje in de grondstofprijzen niet verteren. Wij profiteren van de klap die de loonie heeft gekregen om onze positie in de munt te versterken. Dat kunt u doen door te mikken op bovenvernoemd aandelenfonds of door te kiezen voor een gespecialiseerde tracker.
· Ten slotte trokken ook de goudmijnfondsen aan het kortste eind (-8,9 %). Heel wat beleggers namen winsten op hun (speculatieve) posities in goudmijnen. SGAM Equities Gold Mines A (SG Private Banking, -10,8 %, **) zakte het diepst door de beleggingen in het Amerikaanse Newmont Mining (-15,4 %) en in de Canadezen Silver Wheaton (-20 %) en Yamana Gold (-23,2 %). Beleggers op zoek naar een spreiding met een speculatief tintje mogen voor een klein deel van de portefeuille nog steeds het goudmijnsop kiezen. De beste fondsen zijn BGF World Gold A (Deutsche Bank, ***) en Share Gold (Bearbull, ***). Beide mikken op een internationale portefeuille met goudkevers.

EEN BANK ACHTERUIT
· In juni was het niet goed toeven op de Belgische beurs. De Bel-20, de index met de voornaamste Belgische beursgenoteerde ondernemingen, ging 2 % achteruit. De gespecialiseerde fondsen deden het gemiddeld gezien iets beter (-1 %) maar de verschillen binnen de categorie waren groot. Zo verloor AXA B Fund Equity Belgium (*) 3,8 % en won Argenta Fund Vlaamse Aandelen (*) 1 %. Vooral financiële aandelen als KBC (-10,3 %), Fortis (-10 %) en GBL (-8,4 %) bedierven de pret op de beurs van Brussel. Werd daarentegen gemikt op bedrijven zoals EVS Broadcast Equipment (digitale oplossingen voor televisie, +5 %), Euronav (zeevervoerder, +12,9 %) en Telenet (telecommunicatie, +7,5 %), dan konden er aardige winsten worden geboekt.
· Hebt u nog geen fonds in Belgische aandelen in portefeuille, mik dan op Hermes Belgian Growth (ISIN: BE0172066855, ****), het uitstekende fonds van Bank Delen en te koop bij de meeste financiële tussenpersonen. Het betreft hier een atypisch fonds omdat de beheerder niet de kaart trekt van financiële aandelen, zoals de meeste fondsen in die categorie wel doen. Het fonds mikt vooral op industriële bedrijven zoals koekjesfabrikant Lotus Bakeries, lingerieproducent Van de Velde en bouwmaterialenbedrijf Etex Group. Een situatie waar we op dit moment achter staan.

HERMES BELGIAN GROWTH (vet) EN BELGISCHE BEURS (basis 100)

Wilt u beleggen in Belgische aandelen, dan kunt u niet rond het fonds van Bank Delen (vet) heen.

FARMACIE BLIJFT GEZOND
· Op sectoraal vlak stond er geen rem op de prestaties van de farmasector (+3,8 %) BlackRock GF World HealthScience A (+8,3 %) boekte een puik resultaat door vooral te mikken op biotechnologiebedrijven. Zo spurtten Celgene (+14,3 %) en Vertex Pharmaceuticals (+21,9 %) fors hoger nadat ze beide producten konden voorstellen die in een verdere klinische fase terecht waren gekomen. DWS Invest Life Science LC (+8,3 %) klokte ook hoger af dankzij de forse beleggingen in Celgene maar ook in Intercell (+15,5 %), een biotechnologiebedrijf dat zich o.a. richt op het Mexicaanse griepvirus.
· Op sectoraal vlak leggen we op dit moment het accent op de gezondheidssector voor nieuwe beleggingen. De grote farmabedrijven blijven veel geld genereren en de sector is weinig gevoelig voor het economische reilen en zeilen. Daarnaast beschikken de farmabedrijven over een gezonde balans. Onze voorkeur gaat naar Fidelity Global HealthCare A (**) dat u zonder instapkosten kunt kopen bij Deutsche Bank.

FIDELITY GLOBAL HEALTHCARE A (vet) EN FARMA-INDEX (basis 100)

Met het fonds van Fidelity haalt u een gedegen farmafonds in huis. De sector blijft koopwaardig, ook na de winst van de afgelopen maanden.

De sectoren in juni 2009

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-1.4%

-32.1%

Farma

1.8%

-8.6%

Telecom

2.6%

-17.7%

Technologie

-0.5%

-17.7%

Consumptie

1.8%

-11.8%

Distributie

0.8%

-6.3%

Nutssector

-2.4%

-33.3%

Wereldwijd

Financieel

0.9%

-21.8%

Farma

3.1%

0.8%

Telecom

2.0%

-13.3%

Technologie

3.9%

-10.3%

Consumptie

2.3%

-7.6%

Distributie

2.1%

-2.4%

Nutssector

1.2%

-21.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind juni 2009.

OBLIGATIES IN VORM
· Juni was een goede maand voor beleggers in obligatiefondsen. Omdat de obligatierentes in de eurozone fors daalden, konden de fondsen die mikken op staatsemissies tot 2,7 % aandikken. Dat was het geval voor Dexia Sustainable Euro Long Term Bonds (*), een fonds dat vooral belegt in obligaties van Nederlandse en Franse makelij met een restlooptijd van tien jaar of langer. De fondsen in obligaties op middellange termijn (5-7 jaar veelal) zijn iets minder rentegevoelig en konden dan ook iets minder profiteren van de dalende renteomgeving. Zij gingen 1,3 % hoger. Op dit moment verkiezen we aan de zijlijn te wachten alvorens te beleggen in fondsen in staatsobligaties in euro. Enerzijds zijn de rendementen op de obligaties in de portefeuille relatief laag, anderzijds is de kans reëel dat de rentevoeten hoger zullen gaan in de nabije toekomst.
· Andere categorieën bieden mooiere vooruitzichten. Zoekt u een obligatiebelegging in euro, dan mikt u beter op de inflatiegebonden obligatiefondsen. Zij evolueren mee op de golven van de inflatie. Op dit moment is inflatie nog niet aan de orde (-0,1 %) maar die situatie zal wellicht gestaag veranderen naarmate de economie weer aantrekt. Om u tegen het koopkrachtverlies te beschermen die daarmee gepaard zal gaan, kunt u een goed beheerd fonds zoals CAAM Euro Inflation Bond (o.a. bij Deutsche Bank), KBC Bonds Inflation-Linked Bonds of SISF Global Inflation Linked Bond A (Deutsche Bank) beleggen. Leuk om weten, is dat er nog steeds heel wat koopjes te doen zijn in de markt van dat type van obligatie.

EVOLUTIE KBC BONDS INFLATION BONDS IN EURO

Het fonds van KBC is een goede manier om u te wapenen tegen mogelijke inflatie in de toekomst.

· Interessant blijven ook de bedrijfsobligatiefondsen in euro mét eindvervaldag. Dat type fonds biedt weliswaar geen rendementsgarantie maar door de keuze voor obligaties die net voor de eindvervaldag komen te vervallen, is de kans groot dat u als belegger uw geld zult terugzien, ongeacht het renteklimaat. Wij vinden de compartimenten binnen Fortis B Fund Best of Bonds interessant. Opgelet. Koop echter enkel tijdens de intekenperiode van elke nieuwe tranche (deel zeven komt er wellicht volgende maand al aan). Op dat moment zijn de instapkosten nog aanvaardbaar. Na die intekenperiode worden de kosten een pak duurder en dan is het sop de kool niet waard.

VS: STERKE RENTESTIJGING
· Opvallende vaststelling vorige maand was de forse stijging van de obligatierentes in de Verenigde Staten. Het gevolg: obligatiefondsen in dollar gingen lager … in lokale munt. Door de hogere rentes kreeg de Amerikaanse dollar wel vleugels tegenover de euro. Zo dikte hij 0,9 % aan. De obligatiefondsen in dollar sloten de voorbije maand dan ook met winst af.
· Die rentestijging was te wijten aan de verslechterde toestand van de overheidsfinanciën in het land van Uncle Sam. Door de enorme tekorten op de lokale begroting stellen beleggers zich vragen over de kredietwaardigheid van het land en zijn ze minder bereid om hoge prijzen voor Amerikaans staatspapier te betalen.
· Wij blijven voorlopig af van de meeste obligatiebeleggingen in Amerikaanse dollar. De grote tekorten op de betalingsbalans en op de begroting hangen als een zwaard van Damocles boven de dollar. Een gevaarlijke situatie die we liever kwijt dan rijk zijn.
Mik daarentegen wel op obligatiebeleggingen in Australische dollar en in Nieuw-Zeelandse dollar (zie "De kiwi bijt terug") om uw portefeuille te spreiden. De munten zijn niet alleen ondergewaardeerd tegenover de euro, de obligaties bieden ook een rentevoordeel tegenover soortgelijke emissies in euro. Het fondsenaanbod is klein maar hoogstaand: ING (L) Renta Fund II AUD (***,+0,7 %) KBC Renta AUD-Renta (**, +1 %) en KBC Renta NZD-Renta (**, +1,6 %).
· U kunt ook steeds terecht bij de obligatiefondsen in Canadese dollar om uw portefeuille te spreiden. Profiteer van de valpartij van die munt (-4,8 % in juni) om een positie van zowat 5 % van uw portefeuille op te bouwen in ING (L) Renta Fund II CAD (**, -4,2 %) of KBC Renta Canarenta (**, -3,8 %). De charme van dat type belegging zit hem in de sterke onderwaardering (zowat 20 %) van de Canadese dollar in euro.

CANADESE DOLLAR IN EURO

Profiteer van de recente val van de loonie om te beleggen in obligaties in de goedkope munt.

STERLING IS WINNAAR
In juni waren de obligatiefondsen in Britse pond de grote winnaars met een winst van 5,2 %. Fidelity Sterling Bond A (o.a. verdeeld door Deutsche Bank, *) klom liefst 6,4 % hoger, de op een na beste prestatie bij de obligatiefondsen uit onze tabbellen. Met dank aan de mix van overheidsobligaties met bedrijfsobligaties. Vooral die laatste presteerden goed.
De categoriewinst had vooral te maken met de goede vorm van de sterling in euro: 3,1 %. Die ontbolsterde vorige maand en de maanden daarvoor door het almaar slinkende renteverschil tussen de leidende rentevoeten in het VK en die in de eurozone (zie grafiek). Omdat de Britse centrale bank besliste om de leidende rentevoeten niet te verlagen om de economie bij te springen, terwijl de Europese centrale bank dat wel deed, werden vastrentende beleggingen in sterling relatief interessanter. Dat ondersteunde de munt.
· Wij nemen onze winst op de post obligatiefondsen in Britse pond. Het land verkeert in een van de ergste recessies uit zijn geschiedenis en de overheid smijt tonnen geld in de markt om een einde te maken aan de crisis. Dat holt de waarde van de sterling sterk uit. Verkopen.

EVOLUTIE RENTEVERSCHIL TUSSEN STERLING EN EURO (in %)

Het slinkende renteverschil tussen de leidende rentevoeten in het VK in die in de eurozone ondersteunde de koers van de sterling afgelopen maand.

De munten in juni 2009

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1343

0.0%

0.2%

=

=

SEK

0,0920

-1.3%

-12.8%

+

++

NOK

0,1108

-1.4%

-11.1%

=

++

CHF

0,6555

-1.0%

5.2%

=

++

GBP

1,1741

3.1%

-7.1%

=

++

USD

0,7130

0.9%

12.4%

-

++

CAD

0,6139

-4.8%

-1.9%

=

++

AUD

0,5764

1.9%

-5.4%

=

+

NZD

0,4619

2.1%

-4.4%

+

+

JPY

0,7389

-0.2%

23.5%

=

++

Cijfers steeds eind juni 2009; (1) bv. 1 USD = 0,7130 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel