Analyse
Trackers 8 jaar geleden - donderdag 11 juni 2009
De beurs van Toronto biedt opportuniteiten.

WWW.TSX.COM
Vandaag de dag is het gemakkelijker én goedkoper dan ooit om te beleggen op een ‘niet-klassieke’ beurs zoals die van Toronto. Met dank aan internetbrokers zoals www.keytradebank.be (per transactie 39,95 Canadese dollar, zowat 25,84 euro) www.binck.be, (vanaf 19,75 euro per transactie) en www.fortuneo.be (vanaf 11 euro per transactie). Zij werken met forfaitaire transactiekosten. Dat betekent dat u een vooraf gekende transactiesom neertelt, al dan niet afhankelijk van de grootte van uw order. Als het louter op kostprijs aankomt, is Fortuneo de te kloppen partij wat Canadese aandelen betreft. De broker besliste immers om de handelstarieven op Toronto gelijk te stellen met de tarieven aangerekend voor transacties op de Amerikaanse beurzen. Bijkomend pluspunt bij de internetbrokers is dat de bewaring van de stukken gratis is en dat de kosten bij inning van buitenlandse dividenden vaak laag (tot gratis) zijn.

CANADESE ISHARES
· Op de beurs van Toronto heerst de iShares CDN Index–trackerfamilie. Goedkopere trackers in Canadese aandelen zult u nergens anders vinden. Daarbij hebt u de keuze uit maar liefst 15 verschillende producten. Sommige volgen de brede marktindex, andere mikken vooral op een bepaalde sector of op een bepaald type aandelen zoals groeiaandelen of kleine aandelen.
· Opteer voor een tracker die de brede markt viseert boven een gespecialiseerde sector. Een goede keuze is iShares CDN Composite Index Fund (ISIN: CA46577U1093) die puik werk aflevert wat het schaduwen van de index betreft. De lage kosten (0,25 %) zullen daar voor veel tussen zitten.
Het is een interessante belegging indien u zich niet stoort aan de driemaandelijkse uitkering van dividenden. Kies dan ook voor een financiële tussenpersoon die én de kosten voor inning van buitenlandse dividenden laag houdt én het dubbelbelastingverdrag toepast waardoor de Canadese roerende voorheffing wordt beperkt tot 15 % i.p.v. 25 %. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de internetbrokers.

Deel dit artikel