Analyse
Beursgenoteerde fondsen 8 jaar geleden - donderdag 11 juni 2009
Wat te denken van Placeuro Gold Mines ?

EEN GOUDEN BELEGGING ?
Enkele lezers vroegen zich af wat we vonden van het beleggingsfonds Placeuro Gold Mines (LU0061385943, ticker: PLA). Het fonds wordt beheerd door Cofibol, een Luxemburgse makelaar, en spitst zich vooral toe op de klassieke goudmijnen (Harmony, Gold Fields). Daarnaast mikt de beheerder ook op bedrijven voor extractie en omvorming van zilver (Silvercorp Metals), platina en andere metalen. Toch blijft het fonds een ietwat vreemde eend in de bijt onder de fondsen die mikken op goudmijnen.
· Waarom vreemd? Vooreerst noteert het fonds dagelijks op de beurs en dat in tegenstelling tot zijn concurrenten die in dezelfde sector beleggen. Dat betekent dat u via om het even welke makelaar dit fonds zult kunnen kopen. Zelfs limietorders zijn mogelijk.
Ten tweede bestaat het fonds uitsluitend in een distributiejasje. Ware het niet dat de beheerder nog nooit een dividend heeft uitbetaald. Niet oninteressant op fiscaal vlak want bij de eventuele verkoop van dit fonds zult u door dat trucje dan ook geen beurstaksen moeten betalen. Die zijn altijd van toepassing bij de verkoop van fondsen die hun dividenden kapitaliseren. Uw onmiddellijke winst: 0,5 % op de verkoopprijs.
· Maar ondanks de bovenstaande voordelen vinden we de historische prestaties teleurstellend indien we vergelijken met de concurrentie (zie grafiek). Op het vlak van portefeuille, kwaliteiten van het beheer en gelopen risico kan het fonds ons dus niet bekoren. De durvers onder u mogen daarom nog steeds mikken op fondsen zoals BGF World Gold (**) en Share Gold (**).

PLACEURO GOLD MINES (vet) VERSUS SHARE GOLD (basis 100)

Het belastingvoordeel en de gemakkelijke verhandeling van het Placeuro-fonds (vet) wegen niet op tegen de magere portefeuillekeuzes.

Deel dit artikel