Analyse
Vergeet de roerende voorheffing niet 8 jaar geleden - woensdag 8 april 2009
Heel wat trackers keren dividenden uit. Daarop betaalt u dubbele roerende voorheffing. Ai …

Tal van trackers keren ten minste eenmaal per jaar een dividend uit. Veel lezers vallen echter uit de lucht wanneer ze merken dat dat dividend vaak dubbel wordt belast. Verifieer steeds uw bankafschriften.

SUCCESVERHAAL
Kijken we naar het uitdeiende aantal noteringen op NextTrack, het gespecialiseerde segment voor trackers op Euronext, dan kan het niet anders of de beursgenoteerde trackers zijn zeer populair bij zowel professionele als particuliere beleggers. Begin 2007 noteerden er zowat 160 op onze beurs, vandaag spreken we al over 360. En de teller tikt elke maand aan. Ook het aantal transacties, de totale omzet en de vermogens onder beheer zitten in de lift. Een fenomeen dat we wereldwijd aanschouwen.
De evolutie is opvallend want de producten worden niet gepromoot in de klassieke bankagentschappen. Daarvoor zijn ze eigenlijk te veel concurrent voor de huisbereide beleggingsfondsen. Maar toch vinden ze door hun eenvoud, vlotte verhandelbaarheid en lage kosten de weg naar de beleggers. Hun populariteit merken we ook aan het stijgende aantal vragen dat we erover krijgen. Zo keren vragen over de roerende voorheffing op de dividenden telkens terug. Een belangrijk element waarmee u rekening moet houden in uw beleggingskeuze.

DUBBELE VOORHEFFING
Opvallende statistiek is dat slechts 40 % van de trackers op Euronext een dividend uitkeren. Internationaal gezien is dat ongeveer 70 %. Onderstaand relaas is dan ook van toepassing op 144 producten.
· Omdat de trackers van buitenlandse herkomst zijn, wordt hun dividend dubbel belast. Welke belasting precies zal worden geheven, zal afhangen van de nationaliteit en het statuut van de tracker. Die gegevens hebben we opgenomen in de onderstaande tabel.
· Bij het innen van een dividend dokt u vooreerst buitenlandse voorheffing af: voor de trackers naar Frans recht is dat 25 % en naar Duits recht 21,1 %. Koopt u een Amerikaanse tracker dan wordt 15 % voorheffing uw deel. Trackers naar Iers recht en naar Luxemburgs recht houden geen roerende voorheffing af.
· Op het dividend dat na de buitenlandse voorheffing overblijft, komt de Belgische roerende voorheffing. Ze bedraagt 15 % of 25 %, afhankelijk van het statuut van de tracker:
– 15 % voorheffing is van toepassing op de trackers met een vennootschapstructuur (sicav). Dat is bijvoorbeeld het geval voor Db X-Trackers, iShares en PowerShares en UBS ETF.
– 25 % is van toepassing op de trackers in de vorm van een gemeenschappelijk beleggingsfonds (FCP). Dat is het geval voor EasyETF, Lyxor ETF en Diamonds.

CONTROLEER!
Het kan voorvallen dat uw financiële tussenpersoon de verkeerde roerende voorheffing afhoudt. Dat merkt u aan uw bankafschriften. Hou ons op de hoogte indien dat het geval zou zijn.

OVERZICHT TRACKERS DIE NOTEREN OP EURONEXT

naam trackerfamilie

website tracker

Beurs-
segment

aantal trackers

National.
tracker

statuut tracker

(1)

(2)

RV (3)

Buitenl.

België

CASAM

www.casametf.com

Parijs

33 (4)

Frankrijk

FCP

neen

-

-

-

Db X-Trackers

www.dbxtrackers.fr

Parijs

23

Luxemb.

SICAV

ja /
neen
[19]

1j

0%

15%

Diamonds

www.amex.com

A’dam

1

VS

SICAV

ja

1m

15%

25%

EasyETF

www.easyetf.com

Parijs

76

Frankrijk

FCP

ja /
neen
[70]

3m
/1j

25%

25%

iShares

www.ishares.net

A’dam

52

Ierland

SICAV

ja

3m
/6m

-

15%

iShares DE

www.ishares.net

Parijs

33

Duitsland

SICAV

Ja /
neen
[20]

3m
/1j

21,1%

15%

JPMorgan

etf.jpmorgan.com

Parijs

6

Frankrijk

FCP

neen

-

-

-

Lyxor ETF

www.lyxoretf.fr

Parijs

79

Frankrijk

FCP (5)

Ja /
neen
[26]

1j

25%

25%

Market Access

abnamromarketaccess.nl

A’dam

9

Luxemb.

SICAV

neen

-

-

-

Merrill Lynch

torrusfunds.ml.com

A’dam

1

Luxemb.

SICAV

neen

-

-

-

PowerShares

www.powershares.com

Parijs

14

Ierland

SICAV

ja

3m

-

15%

SGAM ETF

www.sgametf.com

Parijs

15

Frankrijk

FCP

neen

-

-

-

SPA ETF

www.spa-etf.com

Lissabon

1

Ierland

SICAV

neen

-

-

-

StreetTRACKS

www.streettracks.fr

Parijs (6)

13

Frankrijk

SICAV

neen

-

-

-

UBS ETF

etf.ubs.com

Parijs

1

Luxemb.

SICAV

ja

6m

0%

15%

< FONT size = 1 > (1) Keren de trackers dividenden uit? Indien neen vindt u het aantal trackers die de dividenden oppotten tussen de vierkante haakjes terug; (2) Freqentie dividend: met m = maand en j = jaar; (3) Bij inning in ons land. De Belgische roerende voorheffing komt bovenop de buitenlandse; (4) Daarnaast worden er ook nog twee Ierse trackers verdeeld die geen dividenden uitkeren; (5) Uitzondering is Lyxor Bel20, een Franse sicav die noteert op Euronext Brussel en geen dividenden uitkeert; (6) Enkel streetTRACKS AEX Index ETF noteert op Euronext Amsterdam. 

MEERWAARDE BELAST?
Goed om te weten, is dat de meerwaardebelasting bij verkoop die van tel is op de meeste obligatiefondsen en cashfondsen NIET van toepassing is op de trackers in vastrentende beleggingen. Zo ontsnappen een veertigtal trackers in obligaties op Euronext aan die voorheffing van 15 %.

Deel dit artikel