Analyse
Het Britse pond heerst niet langer 8 jaar geleden - woensdag 8 april 2009
Het water staat aan de lippen van de Britse economie. De sterling betaalt de rekening.

Terwijl de sterling zich vroeger kon optrekken aan het rentevoordeel tegenover de euro, slaagt de munt er vandaag zelfs niet in om een deuk in een pakje boter te slaan. Ook de nabije toekomst oogt slecht. Afblijven.

GEEN BETERSCHAP IN ZICHT
· De jaren waarin de Britse economie in stralende vorm verkeerde en het pond hoge ogen gooide, lijken ver achter de rug te liggen. De motoren van de economie, de vastgoedsector en de financiële sector, stuikten in elkaar.
– De boom op de huizenmarkt creëerde een nooit gezien rijkdomeffect bij de Brit, die schulden aanging om de (te) dure huizen te kopen. Vorig jaar barstte die zeepbel waardoor gezinnen berooid achterbleven. Dat zet een serieuze rem op de binnenlandse vraag.
– De financiële crisis legde de zwakheid van de economie bloot. Die focuste de laatste jaren vooral op de dienstensector en het financiële hart van Londen, de City, in het bijzonder. De industrie verouderde daardoor zodanig dat ze niet voldoende kan profiteren van de export, zelfs niet nu het pond zo goedkoop is.
· Om het hoofd te bieden aan de crisis dokterde de regering dure reddingsplannen uit om de banken van het faillissement te behoeden en verlaagde de centrale bank de rente tot 0,5 %, een historisch laag percentage en ver verwijderd van het niveau van een jaar terug (5,5 %). Het Britse pond, plots minder interessant als belegging, kreeg er een depressie van.
· Met een groei van -3 % voor dit jaar en -0,3% voor 2010 baart de Britse economie een duivel. Ook op lange termijn zal de crisis de economie aantasten. De financiële sector, de sterkhouder van weleer, zal verzwakt uit de crisis komen en minder bijdragen tot de groei van het land. De kans is groot dat de economische groeicijfers voor lange tijd fors lager zullen liggen dan in het voorbije decennium.

BEHOUD UW AANDELEN
· Het pond op apegapen en de lokale economie op kunstmatige beademing; dat oogt niet goed voor Britse aandelen. Toch behouden we de fondsen die beleggen op de Britse beurs in onze portefeuille. Dat komt omdat zij vooral mikken op de multinationals die de beurs van Londen rijk is. Door hun internationale status zijn bedrijven als BP, GlaxoSmithKline, Royal Dutch Shell en HSBC Holdings minder afhankelijk van de zwakke vooruitzichten voor de Britse economie. Kruipt de wereldeconomie uit het dal, dan zullen die wereldleiders daar als eerste van profiteren. De Londense beurs is daarnaast volgens alle klassieke beursratio’s spotgoedkoop.
· Keert de rede opnieuw naar de financiële markten, dan is de kans groot dat de leiderspositie van tal van bedrijven, het hoge dividendrendement en de lage koersboekwaardes de nodige beleggers zal lokken. De best beheerde fondsen blijven SSgA UK Index Equity (***) en CAAM United Kingdom (**).

BOORDTABEL VAN DE BRITSE ECONOMIE
(cijfers geldig eind maart 2009)

Evolutie (per jaar) van de beurs van Londen (na omrekening in EUR)

1 jaar: -39,5 %

3 jaar: -18,4 %

5 jaar: -5,1 %

Koers van het GBP

Evolutie van het GBP

1 GBP = 1,0796 EUR

1 jaar: -13,9%

5 jaar: -27,8%

Economische groei verwacht in 2009

VK: -3 %

Eurozone: -2,7 %

VS: -2 %

Huidige werkloosheidsgraad

VK: 6,4 %

Eurozone: 8,5 %

VS: 8,5 %

Huidig inflatieniveau

VK: 3 %

Eurozone: 0,6 %

VS: 0,2 %

Niveau leidende rentevoeten (+ verwachte evolutie)

VK: 0,5 % (=)

Eurozone: 1,5 % (-)

VS: 0-0,25 % (=)

EVOLUTIE VAN HET BRITSE POND (in euro)

Een sterke euro of een zwakke Britse munt? De sterling had last van oprispingen na de problemen in de vastgoedsector en de financiële sector. De sterk verouderde Britse economie kan echter te weinig profiteren van de goedkope sterling.

VERKOOP UW OBLIGATIES
· Opvallend in de categorie obligatiefondsen is dat we twee types kunnen onderscheiden. De verschillen in portefeuille zijn duidelijk te merken aan de rendementen over het afgelopen jaar. Fidelity Sterling Bond A (*) en JPM Sterling Bond A (*) verloren respectievelijk 21,7 % en 30 % op jaarbasis. Dat komt omdat ze slechts een derde van de portefeuille steken in de veilige obligaties uitgegeven door overheden en supranationale instellingen. De talrijke bedrijfsobligaties in de portefeuille kregen klappen door de risicoaversie bij de beleggers.
Een totaal ander beeld bij KBC Renta Sterlingrenta (*) en bij Threadneedle Sterling Bond (*). Zij verloren ‘slechts’ 9 % gemiddeld omdat ze vooral beleggen in de veilige obligaties van publieke instellingen. Die profiteerden van de dalende obligatierentes maar de zwakke sterling zorgde voor een negatief rendement over het afgelopen jaar.
· De Britse munt staat ontegensprekelijk goedkoop. We schatten de onderwaardering op 25 %. Toch verkopen we obligatiefondsen in sterling. Niet alleen verwachten we de komende maanden verdere druk op de munt, de aangeboden fondsen vinden we zwak beheerd en, met uitzondering van het fonds van KBC, te duur in jaarlijkse kosten. Ook de huidige lage rendementen spelen niet in het voordeel van die belegging.

Deel dit artikel