Analyse
Koppel uw kar aan de inflatie 8 jaar geleden - donderdag 12 maart 2009
De koopjesperiode op de markt van inflatiegebonden obligaties in dollar is nog niet voorbij.

Dankzij het verruimde trackeraanbod is het vandaag mogelijk om te beleggen in inflatiegebonden obligaties in Amerikaanse dollar. Doen, want vandaag kunt u nog steeds profiteren van de koopjes op die markt. Het opwaartse dollarpotentieel krijgt u er gratis bij.

INFLATIEBESCHERMING?
· Door de financiële crisis en de daaraan gekoppelde economische vertraging lijkt het alsof inflatie, zeg maar geldontwaarding, vandaag niet meer van tel is. Benzine tanken aan de pomp is al lang niet meer zo goedkoop geweest. Vandaag staat de inflatie bij ons op 2,6 %, een half jaar geleden was dat nog 5,4 %. Voor 2009 verwachten we een gemiddelde van 1 %.
In de VS wordt een negatieve inflatie (= deflatie) of algemene prijsdaling verwacht voor dit jaar. Vorig jaar bedroeg de inflatie er nog 4,5 % gemiddeld (zie grafiek).
· Waarom komen we nu dan aandraven met een belegging in geïndexeerde obligaties in dollar (zie kader), een oplossing die bescherming biedt tegen Amerikaanse inflatie?
Dat komt omdat de lokale markt van Treasury Inflation Protected Securities (TIPS) oververkocht is en tegen aantrekkelijke koersen noteert. Door de gedaalde inflatie kieperden tal van beleggers dat soort obligaties immers buiten, met een zware koerscorrectie tot gevolg (zie vette lijn in de grafiek). Aan de huidige koersen houden de obligaties zelf rekening met een lange periode van deflatie, een scenario waar wij absoluut niet in geloven. Hoewel de komende maanden de prijzen nog onder druk kunnen staan, vinden we de olieprijzen onhoudbaar laag. Zodra de economie een beetje aantrekt zal ook de inflatie opveren. Dat zal zorgen voor een meerwaarde voor de TIPS. Daarnaast biedt dat soort product u ook een bescherming indien de inflatie meer zou stijgen dan verwacht. Ook zult u via de belegging profiteren van het opwaartse potentieel van de dollar. De munt is fundamenteel ondergewaardeerd tegenover de euro.

TRACKERS IN INFLATIEGEBONDEN OBLIGATIES IN USD

naam product

iShares US TIPS

iShares Barclays
TIPS Bond Fund

SPDR Barclays
Capital TIPS

noteert op

Amsterdam

New York

New York

ticker

TIPS

TIP

IPE

ISIN

IE00B1FZSC47

US4642871762

US78464A6560

munteenheid

EUR

USD

USD

dividend?

neen

neen

ja

Totale kosten

0.25%

0.20%

0.18%

iSHARES BARCLAYS TIPS (vet) EN AMERIKAANSE INFLATIE (in %)

De financiële crisis weegt op de economie waardoor de inflatie vertraagt (rechterschaal, in %). Dat liet zich gevoelen in het inflatiegebonden fonds (linkerschaal, vet). De inflatie zal echter opveren en het fonds zal daarvan profiteren.

BEPERKT PRODUCTAANBOD
· Als particulier zult u moeilijk individuele inflatiegebonden obligaties in dollar op de kop kunnen tikken. De obligaties worden overigens niet buiten de VS aangeboden en het gros van die markt vloeit richting professionele beleggers, zoals beleggingsfondsen.
· Beleggen via een fonds dan maar? Helaas, in ons land bestaat er geen enkel gespecialiseerd obligatiefonds in linkers in USD. Verruimen we onze horizon, dan komen we wel soortgelijke obligaties tegen in de portefeuilles van de breder gespreide obligatiefondsen in Amerikaanse dollar, maar veel te weinig om doorslaggevend te zijn. Meer geluk hebben we met de fondsen die beleggen in wereldwijde inflatiegebonden obligaties zoals AXA WF Global Inflation Bonds A en Parvest Global Inflation Linked Bond. Zij beleggen tot een derde van de portefeuille in linkers in USD. Maar omdat ze ook de kwetsbare Britse markt viseren, vinden we ze niet zo interessant.
· Hoe zit het met de beursgenoteerde trackers? Zij bestrijken immers een steeds groter blikveld. Ja hoor, hier vinden we wel de juiste producten terug. Drie gespecialiseerde fondsen hebben we opgenomen in de tabel.
Wat portefeuille betreft, zijn de trackers evenwaardig. Ze beleggen alle in Amerikaanse inflatiegebonden overheidsobligaties en verschillen weinig van elkaar. Dat is logisch want ze schaduwen dezelfde index. Toch gaat onze voorkeur naar slechts twee producten.
iShares US TIPS noteert op Euronext Amsterdam en noteert in euro. Het rendement van het fonds blijft echter volledig afhangen van de prestatie van de dollar.
– Wenst u uw belegging in dollar, dan kiest u beter voor iShares TIPS. Die tracker keert geen dividend uit.
SPDR TIPS noteert in dollar, heeft het goedkoopste beheer maar keert een maandelijks dividend uit (met uitzondering van de maand januari) dat dubbel belast wordt. Die roerende voorheffing zal u aan de huidige portefeuillesamenstelling zowat 0,8 % rendement kosten. En dat is nog zonder eventuele inningskosten gerekend. Dat is te veel naar onze goesting.

Geïndexeerde obligatie?

Stijgt de inflatie, dan stijgt het kapitaal dat wordt uitgekeerd op de eindvervaldag en/of de periodieke coupons van een inflatiegebonden obligatie, ook wel linker genoemd.

In ruil voor de geboden bescherming ligt het startpeil van de coupons lager dan bij een niet-geïndexeerde obligatie van vergelijkbare kwaliteit. Vindt er geen onverwachte inflatieklim plaats, dan bent u opgezadeld met een minder opbrengende obligatie.

Deel dit artikel