Analyse
De maand in beeld 8 jaar geleden - donderdag 12 maart 2009
De plaat blijft haperen.

Ook februari toverde geen glimlach op de gezichten van de beleggers. Zowat alle beurzen gingen lager, tal van obligatiefondsen presteerden ondermaats en, om nog wat meer zout in de wonden te strooien, enkele munten kregen klappen in euro. Kortom, het was opnieuw een maand om snel te vergeten.

We raden u aan om steeds de allergrootste voorzichtigheid in acht te nemen in uw beleggingskeuzes. Ook al zijn de inventariswaardes van tal van aandelenfondsen fors gedaald, toch zouden we elke aankoop op aandelenvlak tot later uitstellen. Voorlopig staan er dus geen aandelenfondsen in het vet in onze tabel, met uitzondering van de fondsen in goudmijnen. Die vinden we op dit moment speculatief koopwaardig (zie ook "En het goud gaat naar ... goud"). Voor de rest gaat onze voorkeur nog steeds uit naar liquiditeiten en obligatiefondsen.

GAME, SET AND MATCH
· In februari werd de belegger geen rust gegund. Wereldwijd ploften de beurzen meer dan 8 % lager. Tal van gespecialiseerde beleggingsfondsen gingen nog een pak lager. Of wat dacht u van de prestatie van ING (L) Invest Global High Dividend (**, -11,1 %)? Vooral de farmareuzen in de portefeuille, Bristal Myers Squibb (-13,2 %) en Pfizer (-12,9 %) op kop, duwden het fonds kopje onder. Een ander fonds dat de verliezen in dubbele cijfers schreef, was AXA B Fund Equity World Talents (*, -12,5 %). Hier waren aandelen zoals het Japanse Softbank (-21,4 %) en het Amerikaanse Overstock.com (-25,1 %), die beide lager gingen na slechte resultaten, de boeman. Carmignac Investissement (**) hield het hoofd daarentegen wel koel, en dat niet voor de eerste keer. Het fonds verloor ‘slechts’ 3,7 % en was daarmee het minst slechtst presterende fonds in zijn categorie. Drie redenen voor die relatieve meerprestatie: de beheerder belegt slechts twee derde van de portefeuille in aandelen (de rest zit in cash), hij laat de ontluikende markten niet links liggen en hij belegt in grondstofaandelen. In februari deden die twee categorieën het met respectieve verliezen van 4 % en 1 % relatief beter dan de rest. Vorige maand waren de mijnbouwaandelen trouwens aan de zet en dat liet zich gevoelen. Aandelen zoals Newmont Mining (+5,6 %) en Goldcorp (+0,4 %) stroomden tegen de negatieve beursstroom in. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de fondsen in goudmijnaandelen, zoals BlackRock World Gold A (**, +0,9 %), bij de beste uit de klas behoorden.
· De categorie wereldwijde aandelenfondsen is de meest diverse aandelencategorie die er bestaat. De verschillen tussen de fondsen zijn vaak enorm en dat zien we ook aan hun rendementen. Het is een interessante belegging voor diegenen die met een aankoop een gespreide aandelenportefeuille in huis willen halen. Toch kijken we voorlopig de kat uit de boom wat nieuwe aankopen betreft.

AXA B EQ. WORLD TALENTS (vet) EN WERELDBEURS (in euro)

Ook in kwakkelende beursomstandigheden slagen tal van fondsen er niet in om beter te doen dan de index. Het fonds van AXA is er zo een.

De beurzen in februari 2009

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-11.6%

-50.8%

Athene (ATHEX 20)

-17.9%

-64.6%

Brussel (BEL 20)

-10.7%

-54.8%

Frankfurt (DAX 30)

-11.4%

-45.0%

Hongkong (H. SENG)

-2.7%

-36.9%

Lissabon (PSI 20)

-6.8%

-45.2%

Londen (FTSE 100)

-7.9%

-44.3%

Madrid (IBEX 35)

-9.8%

-42.1%

Milaan (MIB 30)

-12.9%

-51.9%

Nasdaq Composite

-5.8%

-27.5%

New York (S&P 500)

-10.2%

-34.0%

Parijs  (CAC 40)

-9.1%

-43.6%

Stockholm (OMX 30)

-3.5%

-45.6%

Sydney (ASX)

-3.9%

-52.6%

Tokyo (Nikkei 225)

-12.3%

-29.2%

Toronto (S&P/TSX)

-7.9%

-44.8%

Zurich (SMI)

-10.9%

-33.3%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind februari 2009.

KRIMPENDE GROEI
· Fondsen die mikken op aandelen uit de eurozone verging het nog slechter dan hun wereldwijde broertjes. Gemiddeld boerden ze meer dan 10 % achteruit. De beleggers stuurden de aandelen fors lager na het (continue) barslechte economische nieuws uit onze contreien. De Europese economie zou met 3 % krimpen dit jaar en de verwachte reactie van de Europese Centrale Bank, een verlaging van de leidende rentevoeten, bleef uit in februari. Een typisch fonds zoals SISF Euro Equity A (*, -11,8 %) wist dan ook niet waar te schuilen. Nutsbedrijven zoals E.On (-19,2 %) en GDF SUEZ (-15,9 %), die als vanouds voor een groot deel van de portefeuille instaan, waren in februari de kop van Jut.
· Verruimen we ons blikveld, dan komen we terecht bij de fondsen die in Europa beleggen. Gemiddeld verloren zij 7,3 %, wat beter was dan de prestaties van de beurzen uit de eurozone. De relatief betere prestatie mag op de rekening worden geschreven van de beleggingen op de Britse beurs (-7 %) en vooral van de puike resultaten van een resem fondsen zoals Carmignac Euro-Entreprises (**, -3 %) en Puilaetco Dewaay High Growth Europe (**, -3,2 %). Zij wisten de schade te beperken door te mikken op relatief ‘kleine’ ondernemingen. Voor het Carmignac-fonds was dat in de eerste plaats grootgrutter Colruyt (+3,9 %), het Italiaanse Ansaldo (transportinfrastructuur, +8,1 %) en het Britse Caretech Holdings (zorg voor mentale gehandicapten, +9,9 %). Het fonds van Puilaetco Dewaay kon zich optrekken aan de beleggingen in de Finse liftenbouwer Kone ‘B’ (+3,8 %) en het Britse uitgeefconcern Reed Elsevier (+0,8 %). Ook de grote positie cash in de portefeuille (zowat een kwart) verklaarde waarom dat fonds het beter deed dan menig concurrent die gespecialiseerd is in groeibedrijven.
· Dichter bij huis ontsnapten ook de fondsen in Belgische aandelen niet aan de dans (-7,5 % gemiddeld). Hoewel, enkele fondsen deden een verdienstelijke poging. Zo konden Argenta Fund Vlaamse Aandelen (*, -2,5 %) en Fortis B Vlam-21 (**, -2,1 %) nog deels de meubelen redden. Met dank aan de drie grootste posten in de portefeuilles: Telenet (+11,6 %), AB InBev (+9,5 %) en Colruyt. Het andere fonds dat mikt op aandelen met Vlaamse verankering, KBC Equity Flanders (***, -4,7 %), had het minder onder de markt door de grote aandelenpakketten in KBC moederholding Almancora (-41,4 %) die werden aangehouden. Tot zover het goede nieuws want de andere fondsen verging het minder goed. AXA B Fund Equity Belgium (**, -11 %) en KBC Equity Belgium (*, -12,8 %) beleggen in een klassieke Belgische aandelenportefeuille en steken dan ook vol met financiële waarden zoals Dexia (-31,6 %), Fortis (-14,7 %) en KBC (-41,4 %). Vorige maand hadden de financiële aandelen het opnieuw niet onder de markt.
· Het ziet ernaar uit dat de realiteit ook Europa heeft ingehaald. Het Verenigde Koninkrijk was al een tijdje de pineut maar ook de landen uit de eurozone kampen met economische problemen. De huidige groeicijfers behoren dan ook tot de slechtste in Europa sinds de tweede wereldoorlog nadat de industriële productie scherp is teruggelopen. De werkeloosheid stijgt en het hoeft dan ook niet te verwonderen dat ook het consumentenvertrouwen sterk is ingezakt. Koppel dat aan de te volatiele beurzen en we hebben genoeg redenen om weg te blijven uit Europese aandelen.

VS NIET BETER
· Het begrotingspakket van kersverse Amerikaanse president Obama stelde ronduit teleur. Veel van zijn beleidsmaatregelen zullen pas vanaf volgend jaar of zelfs later een impact hebben op de economie. Veel beleggers hadden echter ook snelle maatregelen verwacht en waren dan ook ontgoocheld. Het pessimisme werd daarbij aangewakkerd door slecht bedrijfsnieuws, de auto-industrie op kop. Dat zette een zware domper op de prestaties van Wall Street (-9,3 %) en resulteerde in verliezen tot zowat 12 % voor de gespecialiseerde fondsen. BlackRock Global Funds US Basic Value A (*, -11,8 %) belegt in grote bedrijven waarvan enkele voor de dag kwamen met verslechterde vooruitzichten zoals Bristol-Myers Squibb (farma, -13,2 %), Time Warner (media, -16,8 %) en Xerox (producent van o.a. kopieerapparaten, -21,2 %). De beleggers stuurden ze terug naar af. De fondsen die wij daarentegen aanraadden voor het stopzetten van onze aankoopadviezen deden het relatief beter. Zo kon Janus World Funds US Twenty A USD (**) het verlies beperken tot 4,3 %. Dankzij de geconcentreerde portefeuille kon het fonds in grote mate profiteren van de relatief goede prestaties van o.a. Apple (status-quo) en van apotheker CVS Trademark (-3,4 %).
· De Amerikaanse aandelenbeurs is in hetzelfde bedje ziek als de andere westerse beurzen. Zolang de economische problemen aanhouden en de risicoaversie bij de beleggers hoogtij viert, zal ze niet snel uit het dal kruipen. Haast u niet om (bij) te kopen.
· Lichtpunt in de duisternis blijft de dollar die zich ontbolstert in zijn rol van vluchtmunt. Ook vorige maand dikte het groene biljet met 0,9 % aan tegenover de euro, wat de jaarwinst op een kleine 20 % bracht. Profiteer van het nog steeds aanwezige dollarpotentieel via een belegging in geïndexeerde obligatiefondsen in dollar (zie p. 2) of via een termijnrekening in USD op ten hoogste een jaar.

AMERIKAANSE INDEX (in dollar)

Van een Obama-effect was er op de Amerikaanse beurzen niet echt sprake. De harde realiteit haalde het op de hype.

HET RUSSISCHE ENIGMA
· In een zeer pessimistisch klimaat waarin zowat alle aandelenfondsen uit onze tabellen lager gingen, boekten diegene die beleggen in de beurs van Moskou winst. Zo ging Fortis L Equity Russia maar liefst 6,3 % hoger. Daarmee slonk het jaarverlies tot … 70 %. En daarmee is al veel gezegd. De malaise op de Russische beurs was het laatste halfjaar immers zo groot dat (lokale) grote beleggers het vorige maand welletjes vonden. De kleine stijging in de prijs van het zwarte goud (+1,7 % in dollar, +2,6 % in euro) en het goede nieuws uit de staalindustrie (lager dan verwachte voorraden en China dat zich profileert als grote koper) waren voldoende om het startschot te geven voor een rondje aankopen. Prominente aandelen zoals staalbedrijven Norilsk Nickel (+10 %) en Severstal (+43,2 %) en olie- en gasmaatschappijen Rosneft (+11,4 %) en Surgutneftegas (+27,2 %) deden de hoop op betere dagen opflakkeren.
· Hebt u een Russisch aandelenfonds, dan is de kans groot dat u de kelk tot op de bodem hebt geleegd. De politieke stabiliteit, de vrij sterke economische cijfers, de almaar meer volwassen beurs en de potentiële hefboom die de beurs heeft op de olieprijs, die vroeg of laat zal stijgen, zijn alle elementen die pleiten voor een langetermijnbelegging in de beurs. Toch is het risico op dit moment nog steeds heel groot om bij te kopen. Te behouden.

BESTE SECTOR
· In februari zagen we weliswaar geen einde aan de tuimeling van de aandelenkoersen, enkele grondstoffen trokken daarentegen wel hun streng. Dat was bijvoorbeeld het geval voor goud (+3,3 %), koper (10 %), palmolie (+7,4 %), suiker (+9,3 % en zilver (+6,5 %). Het verbaast dan ook niet dat een speciaal fonds zoals DWS Invest Commodity Plus slechts 0,3 % verloor. Het fonds belegt in de eerste plaats in de grondstoffen zelf (via gespecialiseerde indexen) en niet in bedrijven. Daardoor blijft het grotendeels gevrijwaard van de beursperikelen van sommige spelers op de markt.
· We blijven voorlopig weg uit de brede grondstofsector. Die heeft te veel weg van een casino. De brede spreiding van de fondsen, gekoppeld aan het vaak (zeer) actieve beheer bemoeilijkt daarbij elke vergelijking en analyse. Vergeet ook niet dat tal van bedrijven uit de sector klein zijn, waardoor ze uiterst gevoelig zijn voor geldstromen. Te speculatief op dit moment.
· Uitzondering maken we voor de goudmijnfondsen. Ook hun gedrag is moeilijk te voorspellen maar de kans is groot dat de goudprijs de komende maanden blijft floreren. Dat zou de koers van de goudaandelen moeten kunnen ondersteunen. Meer in artikel "En het goud gaat naar ... goud".

De sectoren in februari 2009

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-15.0%

-60.3%

Farma

-11.7%

-17.3%

Telecom

-1.2%

-28.6%

Technologie

-9.1%

-44.4%

Consumptie

-6.3%

-33.0%

Distributie

-3.3%

-32.1%

Nutssector

-11.2%

-41.2%

Wereldwijd

Financieel

-12.3%

-52.2%

Farma

-10.1%

-8.2%

Telecom

-4.0%

-25.7%

Technologie

-4.8%

-31.1%

Consumptie

-6.2%

-26.9%

Distributie

-3.8%

-19.5%

Nutssector

-9.5%

-28.8%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind februari 2009.

RISICO AFGESTRAFT
· In februari ging het de meeste obligatiefondsen voor de wind. Beleggers versluisden geld uit de beurs richting obligaties waardoor de obligatierentes daalden en de obligatiekoersen opveerden. Zo wonnen de obligatiefondsen in euro tot 1,4 % in februari. Dat was het geval voor KBC Renta Long EUR (**), een fonds dat in overheidsobligaties in euro met een restlooptijd van zowat tien jaar belegt.
· Er was weliswaar een addertje. De fondsen konden profiteren van de dalende rentevoeten zolang ze risico vermeden. Beleggers zijn op dit moment immers niet geïnteresseerd in een ruil tussen (riskante) aandelen en riskante obligaties. De meeste fondsen die beleggen in bedrijfsobligaties in euro verloren daarom opnieuw terrein. Deze maal ging er gemiddeld 2,3 % af van hun inventariswaarde. Petercam L Bonds EUR Quality (-5,5 %) kreeg de grootste klap door het grote belang van obligaties uit de financiële sector en de beleggingen in achtergestelde obligaties. In het vorige nummer gingen we daar dieper op in.
· En wat te denken van de wanprestatie van Petercam L Bonds EUR Medium (***, -11,8 %), een fonds dat belegt in kortetermijnobligaties en als doel heeft om beter te doen dan de opbrengst van cash. Met een jaarverlies van meer dan 40 % is die schandalig misleidende missie volledig mislukt. De jarenlange meerwaarde van de strategie waarbij gekozen werd voor bedrijfsobligaties in portefeuille, vaak uitgegeven door financiële instellingen en deels met een achtergesteld karakter, bleek in het afgelopen anderhalf jaar een kat in de zak.
· Op dit moment zijn we bijzonder kieskeurig wat obligatiefondsen betreft. Eens de economie opnieuw zal aantrekken, is de kans op hogere rentevoeten groot. En dat is slecht nieuws voor de obligatiefondsen. Daarom genieten slechts enkele categorieën ons vertrouwen.

RAKE KLAPPEN
· Bij de hoogrentende obligatiefondsen liep het meestal mis, met verliezen tot 4,4 %. Opnieuw opgetekend door een fonds van Petercam, Petercam L Bonds Higher Yield. De beleggingen in obligaties uit groeilanden, emissies uitgegeven door financiële bedrijven of de obligaties in Noorse kroon zetten vorige maand het mes op de keel. Hoogrentende obligatiefondsen beleggen in emissies uitgegeven in vreemde munt, zoals de Zuid-Afrikaanse rand of de Poolse zloty, en/of in obligaties uitgegeven door risicovolle emittenten zoals bedrijven.
· Ten slotte hadden tal van beleggers ook pech. Wonnen de lokale obligatiemarkten dan eens terrein door de gedaalde rentes, deed de euro het dan wel niet goed zeker tegenover de lokale munten. Zo verloren de obligatiefondsen in yen (-7,4 %), Zweedse kroon (-5,4 %) en Canadese dollar (-0,8 %) terrein en dat ondanks de puike vorm van de plaatselijke markt.

De munten in februari 2009

ISO
Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

0.1%

0.0%

=

=

SEK

0,0875

-7.0%

-18.0%

+

++

NOK

0,1117

-1.1%

-11.6%

=

++

CHF

0,6759

0.5%

7.1%

=

++

GBP

1,1223

-0.2%

-14.4%

-

++

USD

0,7874

0.9%

19.5%

+

+

CAD

0,6205

-1.4%

-7.7%

=

++

AUD

0,5030

1.4%

-18.4%

=

++

NZD

0,3944

-0.3%

-25.3%

-

++

JPY

0,8047

-7.4%

27.2%

=

++

Cijfers steeds eind februari 2009; (1) bv. 1 USD = 0,7874 euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

Deel dit artikel