Analyse
Van bank tot slachtbank 8 jaar geleden - donderdag 12 februari 2009
Een nieuw jaar, maar geen nieuwe lei voor financiële aandelen. Hun risico blijft groot.

Het nieuwe jaar bracht alvast geen soelaas voor de fondsen die beleggen in financiële aandelen. Zij gingen in januari 7 % achteruit. Wij blijven echter bij ons standpunt: het is nog steeds te vroeg om opnieuw financiële aandelen te kopen. De vooruitzichten voor de sector blijven een vraagteken en de financiële markt gelooft nog niet in een redding op korte termijn. De koersen zullen dus onder druk blijven staan.

Vorige maand was het de beurt aan KBC om van de roede te krijgen. De koers van de Vlaamse bank-verzekeraar kreeg een pandoering van 33 % nadat er vragen rezen omtrent de solvabiliteit van de bank. Op jaarbasis liep de schade voor de aandeelhouder daardoor al op tot 83 %.
Het was helaas slechts een voorbeeld van hoe het eraan toe ging in het bankenlandschap in januari. Een gespecialiseerd fonds zoals Fortis (L) Equity Finance World, dat de eieren wereldwijd spreidt ging 14 % lager. Instellingen zoals Royal Bank of Scotland (-51,6 %), Lloyds TSB (-21,7 %), Allied Irish Bank (-25,4 %) en State Street (-35,8 %) werden dan ook niet gespaard. En de lijst van slachtoffers op de beurs is lang.

FINANCIËLE AANDELEN (vet) EN WERELDAANDELEN (basis 100)

Sinds 2008 leest de grafiek van de financiële aandelensector als een horrorverhaal. Een dat helaas nog niet ten einde is.

IN DE HOEK VAN DE KLAPPEN
Wat is er nu met de sector aan de hand dat het zo snel zo bergaf kan gaan begin 2009?
· Vooreerst pakken de banken uit met resultaten die nog slechter uitvallen dan verwacht. Zo bleven de kwartaalcijfers van Deutsche Bank, de grootste Duitse privébank, ver onder de zelfs meest pessimistische verwachtingen na o.a. verliezen in de tak vermogensbeheer. Ook Citigroup en Royal Bank of Scotland kondigden al monsterverliezen aan. De beleggers vrezen nu dat de andere banken in hetzelfde bedje ziek zijn en ook zullen uitpakken met monsterverliezen.
· Die slechte resultaten vergroten de roep om (nieuwe) staatssteun. Dat gebeurt echter tegen voorwaarden die ongunstig zijn voor bestaande aandeelhouders. Zo sleepte de Duitse regering begin januari Commerzbank opnieuw uit de brand en volgden Frankrijk en Groot-Brittannië met hun actieplannen. De koersen van de betrokken aandelen gingen telkens fors lager. De ingrepen verleggen echter de frontlinies. Banken die niet geholpen worden of die geen hulp nodig hebben, worden daardoor geviseerd door de beleggers en speculanten.
· Ratingbureau’s als Moody’s en Standard & Poor’s kregen een veeg uit de pan van beleggers én autoriteiten omdat ze de recente crisis onvoldoende hadden ingeschat. Nu stellen diezelfde bureau’s zich uitzonderlijk streng op en herzien ze snel de ratings van enkele banken. Dat werkt het vertrouwen niet in de hand waardoor de aandelen gedumpt worden.
· Ook het tegenvallende economische klimaat doet een duit in het zakje. Wereldwijd worden de economische vooruitzichten neerwaarts herzien en er is sprake van recessie alom. De economie uit de eurozone zou met zowat 1,7 % krimpen dit jaar, de Amerikaanse 1,5 %. De verwachting is dat het aantal faillissementen records zal breken waardoor de banken, vanuit hun kredietverlenende rol, zouden worden geconfronteerd met kredietstroppen. Dat komt bovenop de particuliere leningen die niet terugbetaald zullen worden.

TE RISICOVOL
· Is het ergste nu achter de rug? De financiële instellingen zetten de tering naar de nering, maar de markt maakt al langer duidelijk dat de getroffen maatregelen niet voldoende zijn. De OESO pleit voor het opsplitsen van een bank in een consumentengedeelte en een zakengedeelte. De Europese Commissie bestudeert dan weer de creatie van een ‘bad bank’ die als een spons alle slechte kredieten opzuigt en dat risico verdeelt over de belastingbetalers, de oplossing? De Verenigde Staten, Japan en Zweden hebben dat in het verleden al met succes gedaan.
· Volgens de klassieke beursratio’s noteert de sector goedkoop tegen de huidige koersen. Maar in de huidige omstandigheden is het moeilijk om een idee te vormen over de reële gezondheid van de banken.
· Laat u dus niets wijsmaken, een belegging in de sector staat op dit moment bol van het risico en is gelijk aan speculatie. Het is simpelweg nog te vroeg om nu al in financiële aandelen te stappen. Bent u daarentegen in het bezit van een gespecialiseerd beleggingsfonds, dan mag u dat behouden. Verkopen tegen de huidige inventariswaarde raden we niet aan.

En de Belgische beurs?

De slachtpartij onder de financiële aandelen heeft ook een grote impact op de beurs van Brussel. De Bel-20-index, zowat de populairste beursgraadmeter van ons land, behuist immers heel wat financieel volk: Dexia (-23,3 % in januari), KBC (-33,2 %), Fortis (+66,9 %), GBL (+1,3 %) en Nationale Portefeuillemaatschappij (+6,3 %). De val van de financials heeft ook gevolgen voor onze beurs: het gewicht van de financiële aandelen in de index wordt steeds minder groot. Zo waren de bovenvermelde aandelen eind januari nog goed voor een totaal gewicht van een kleine 20 % in de Bel-20-index. Een jaar geleden was dat nog 40 %. Het lot van de beurs van Brussel wordt dan ook steeds minder bepaald door het welzijn van de financiële sector. Een goede zaak uit diversificatieoogpunt.

Deel dit artikel