Analyse
KBC Renta AUD-Renta 8 jaar geleden - donderdag 5 februari 2009
Beleggers op zoek naar een verlengstuk voor hun obligatieportefeuille of van hun beleggingsportefeuille in het algemeen mogen nog steeds kiezen voor een obligatiefonds dat belegt in emissies in Australische dollar.

 

                     IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm

Luxemburgse SICAV kapitalisatie

Beleggingsbeleid

Obligaties - Australische dollar

Lanceringsdatum

03/12/1999

Beheerder

KBC Asset Management

Waar te koop ?

KBC

ISIN-code

LU0099232505

Inventariswaarde

(op 31/12/2008)

1382,93 AUD

Prestatie-indicator

***

Advies

KOPEN

Aangewezen beleggingshorizon

5 tot 7 jaar

Risico

Beperkt

 

 

 

 

 

 

 

Beleggers op zoek naar een verlengstuk voor hun obligatieportefeuille of van hun beleggingsportefeuille in het algemeen mogen nog steeds kiezen voor een obligatiefonds dat belegt in emissies in Australische dollar.
Het gespecialiseerde fonds van KBC, KBC Renta AUD-Renta is daarbij een voorbeeld van een correct beheerd fonds. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het fonds een prestatie-indicator opgekleefd krijgt van PPP indien we rekening houden met de geboekte prestaties, het gelopen risico en de regelmaat in het beheer. De beheerder belegt rechttoe rechtaan in een schaarse hoeveelheid obligaties (slechts 20 posten volgens het laatste jaarverslag) van vooral supranationale instellingen zoals het Zwitserse Eurofima en de Europese Investeringsbank (EIB) of van Australische deelstaten zoals Queensland en New South Wales. Door uitsluitend te kiezen voor kwaliteit hield de obligatieportefeuille goed stand het afgelopen jaar en werden er geen verliesposten opgetekend… in Australische dollar. Toch verloor het fonds over de afgelopen twaalf maanden terrein: -1,1 %. Dat verlies is volledig te wijten aan twee elementen. Vooreerst was er de val van de dollar: -16 %. Die had het niet onder de markt door de drastische renteverlagingen van de Australische centrale bank. Zo ging de leidende rentevoet in 2008 van een niveau van 7,25 % naar 4,25 %. Dat maakt de munt minder interessant tegenover andere munten.
Ook de toegenomen risicoaversie bij de beleggers deed heel wat geld terugvloeien naar diverse thuismarkten. Zo verpatsten heel wat Japanners hun beleggingen in AUD wat voor bijkomende druk op de munt zorgde. Ten tweede was de defensieve keuze van het fonds voor vooral kortlopende obligaties de verkeerde. Die markt profiteerde immers het minst goed van de dalende obligatierentes. Voeg daarbij de kostenhandicap en u weet waarom het fonds zijn index niet kon kloppen. Wij zijn ervan overtuigd dat de komende jaren het tij opnieuw zal keren voor de aussie. De munt is fundamenteel ondergewaardeerd tegenover de euro (zowat 20 %) en de Australische economie zal als een van de eerste profiteren van een economische wereldwijde heropleving wat een boost aan de munt kan geven.
Hebt u een beleggingshorizon van vijf jaar en wilt u uw portefeuille spreiden over aandelen én obligaties, dan mag u een deel van uw geld stallen in een Australisch obligatiefonds zoals KBC Renta AUD-Renta. Het alternatief is te kiezen voor het quasi gelijke ING (L) Renta Fund II Australian Dollar.

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS IN

VERGELIJKING MET DE BENCHMARK

(in %, gegevens op 31/12/2008)

 

Fonds

Index

Op 1 maand

0.3

0.7

Op 3 maand

-2.6

-2

Op 6 maand

-4.4

-2.4

Op 1 jaar

-1.1

2.1

Op 5 jaar

2.8

4.2

Op 7 jaar

4

5.3

Op 10 jaar

-

6.2

(1) na aftrek van de beheerskosten

  

  

KOSTEN EN COMMISSIELONEN

Instap

2.5%

Uitstap

0%

Beheer (per jaar)

0,6%

Beheer (gekoppeld aan de prestatie)

Neen

Total expense ratio

0.9%

Evolutie van KBC Renta AUD-Renta sinds 2003

Deel dit artikel