Analyse
Dexia Bonds World 9 jaar geleden - vrijdag 19 december 2008
Obligatiefondsen beleven de tijd van hun leven. Dat is ook normaal in het huidige woeste klimaat op de financiële markten. Het uitstekend no-nonsense fonds Dexia Bonds World is daarvan een goed voorbeeld.

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm

Luxemburgse SICAV kapitalisatie

Beleggingsbeleid

Obligaties – internationaal

Lanceringsdatum

20/12/1988

Beheerder

Dexia Asset Management

Waar te koop ?

Dexia

ISIN-code

LU0157931550

Inventariswaarde

(op 30/11/2008)

106,82 EUR

Prestatie-indicator

***

Advies

KOPEN

Aangewezen beleggingshorizon

5-7 jaar

Risico

Beperkt

 

 

 

 

 

 

 

Obligatiefondsen beleven de tijd van hun leven. Dat is ook normaal in het huidige woeste klimaat op de financiële markten. Door de hoge risicoaversie wachten tal van beleggers liever langs de zijlijn af alvorens opnieuw in aandelen te beleggen. Een (groot) deel van dat wachtgeld wordt gestopt in obligaties. Daardoor dalen de obligatierentes en stijgen de obligatieprijzen. Met (forse) winsten voor de fondsen die erin beleggen tot gevolg. Voeg daarbij de sterke vorm van de Amerikaanse dollar (+15,7 % over de afgelopen twaalf maanden) en u krijgt een mix waarvan de fondsen die beleggen in wereldwijde obligaties van smullen. Op voorwaarde dat er binnen de portefeuilles gemikt wordt op kwaliteit, genre obligaties van staatsgarnituur of gelijkwaardig.

Het uitstekend no-nonsense fonds Dexia Bonds World is daarvan een goed voorbeeld. Over de afgelopen twaalf maanden ging de portefeuille van het fonds maar liefst 18,9 % hoger. Een rendement dat weinigen op voorhand zouden toedichten aan een obligatiefonds. Uitzonderlijk, maar we beleefden dan ook een uitzonderlijke twaalf maanden. Het puike resultaat is vooral te danken aan de zware weging (zowat een derde van de portefeuille) in obligaties in Japanse yen. Die klommen maar liefst 35 %. Een resultaat dat volledig te danken is aan de rijzende vorm van de Oosterse munt (+35 %). Weinig andere fondsen durfden zo zwaar de Japanse kaart te trekken. En ook de kwart positie in obligaties in Amerikaanse dollar (+30,2 %) mocht er best wezen. Ter info: de index deed het nog ietwat beter (+19,2 %) door zwaarder dan het fonds te mikken op USD-beleggingen. Een ander belangrijk aspect aan dit fonds is dat de beheerder uitsluitend belegt in overheidsobligaties. Belangrijk, want uit de crisis op de financiële markten bleek dat niet alle obligatiefondsen veilige beleggingen zijn. Zo verloor de categorie ‘hoogrentende obligatiefondsen’, fondsen die beleggen in obligaties in risicovolle munten (zoals de Zuid-Afrikaanse rand en de IJslandse kroon) of van minder kredietwaardige uitgevers, gemiddeld 20 %, met uitschieters tot -40 %. En ook in de categorie wereldwijde obligatiefondsen, waartoe het Dexia-fonds behoort, liepen de verliezen op tot 20 %. Ook in obligatieland werd het nemen van risico’s dus onverbiddelijk afgestraft.

Dexia Bonds World is een interessante belegging als u op zoek bent naar een goed beheerd obligatiefonds. In een klap verwerft u een ruim gespreide obligatieportefeuille. Daarnaast wordt het kredietrisico tot een minimum herleid (enkel staatskwaliteit in portefeuille) en wordt er vooral belegd in munten (dollar, yen, Zweedse kroon) waarin we nog steeds geloven. Koopwaardig.

RENDEMENT VAN HET FONDS IN

VERGELIJKING MET DE INDEX

(in %, gegevens op 30/11/2008)

Fonds

Index

Op 1 maand

3,4

3,6

Op 3 maand

16,9

16,5

Op 6 maand

21,3

21,3

Op 1 jaar

18,9

19,2

Op 3 jaar

4,2

4,6

Op 7 jaar

2,9

2,4

Op 10 jaar

4,5

4,4

KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)

Instap

2

Uitstap (1)

geen

Beheer (per jaar)

0,6

Beheer (gekoppeld aan de prestatie)

geen

Total expense ratio

0,85

(1) Beurstaks van 0,5 % verschuldigd

Evolutie van de netto inventariswaarde sinds 2003 (in EUR)

Deel dit artikel