Analyse
Pensioenspaarfondsen delen in de klappen 9 jaar geleden - donderdag 13 november 2008
Gaat u nog niet direct met pensioen ? Dan blijven fondsen interessant. Maar wist u dat u aan risicoloos pensioensparen kunt doen ?

Zowel jong als oud raden we aan om aan pensioensparen te doen. Dat kan o.a. via een pensioenspaarfonds. Die belegging is echter niet risicoloos en hoewel de belastingvermindering het een en ander compenseert, zorgt de financiële crisis voor twijfel bij tal van beleggers. Bent u in dat geval of nadert uw pensioenleeftijd met rasse schreden, kies dan voor een defensief fonds of zelfs een risicoloze pensioenspaarverzekering.

TERUG IN DE TIJD GESMETEN
· Terwijl de pensioenspaarfondsen 2007 nog konden afsluiten met een kleine winst, wordt 2008 het slechtste jaar sinds hun oprichting in 1987. Sinds januari verloren alle bancaire pensioenspaarfondsen fors terrein. De meeste fondsen zagen hun inventariswaarden terug in de tijd, richting 2004, gekatapulteerd. Weg de opgebouwde winsten van de afgelopen jaren dus.
· De klassieke dynamische fondsen die het meest beleggen in aandelen (65 % van de portefeuille) verloren gemiddeld 30 %. Argenta Pensioenspaarfonds, dat als vanouds de aandelenkaart trekt, plofte meer dan een derde lager. Record Top Pension Fund ‘beperkte’ het verlies tot 22 % nadat de aandelenposities werden afgebouwd tot 55 % van de portefeuille. De meeste veranderden echter weinig aan hun portefeuillestrategie.
· Het zal een magere troost zijn voor beleggers in defensieve pensioenspaarfondsen, de minst riskante categorie met zowat 30 % aandelen, dat hun verliezen beperkt werden tot 15 %. Dexia Pension Fund Defensive hield het beste stand (- 13,2 %).
· Fortis B Pension Fund Balanced (-24,3 %) en schaduwfonds Metropolitan Rentastro Balanced (-24,3 %) zijn de enige neutrale pensioenspaarfondsen in ons land. Ze streven een evenwicht na tussen aandelen en obligaties.

ARGENTA PENSIOENSPAARFONDS (vet) EN PRICOS DEFENSIVE (basis 100)

De beurscrisis heeft een impact op elk bancair pensioenspaarfonds. Met een defensieve keuze beperkt u weliswaar het verlies, risicoloos is de belegging niet.

STRATEGIE
· Wenst u aan pensioensparen te doen en bent u jonger dan 50 jaar, dan mag u blijven mikken op een dynamisch of een neutraal pensioenspaarfonds. Onze verwachting is dat beleggen op de beurs op lange termijn het meest opbrengt. Vergeet niet dat het belastingvoordeel het een en ander meer dan compenseert (zie kadertje).
· Doen de negatieve rendementen u duizelen en/of bent u de vijftig gepasseerd, dan loont het de moeite om uw aandelenrisico af te bouwen. Dat kan door te mikken op een defensief pensioenspaarfonds of een risicoloze pensioenspaarverzekering.

RISICOLOOS
· Wilt u genieten van de fiscale bonus in het kader van pensioensparen én wilt u ab-so-luut geen beursrisico lopen, dan is er de pensioenspaarverzekering. Die biedt naast de gewaarborgde intrestvoet ook een bonus in de winst van de verzekeraar.
· Er bestaan heel wat formules op onze markt en de meeste vinden we niet interessant indien we kijken naar de basisvoorwaarden. Houden we rekening met het jaarlijkse rendement uit het verleden, de kosten en de voorwaarden om winstdeelneming te krijgen, dan verdient First Pensioensparen (Ethias) de voorkeur.
· Ook een gewone levensverzekering kan een alternatief zijn. Ook hier hebt u recht op een belastingvermindering, zij het in een andere vorm. Onze voorkeur gaat naar het levensverzekeringscontract 786 van Integrale.

VERANDEREN MOGELIJK?
· Wij raden u af om vóór uw 60ste uit uw pensioenspaarfonds of -verzekering te stappen. U betaalt dan immers een fikse fiscale boete. Wilt u veranderen van fonds of overstappen naar een verzekering, dan hebt u jaarlijks de keuze uit twee mogelijkheden:
– u opent een nieuw contract en laat het oude staan zonder daar nog premies in te storten;
– u beëindigt uw huidige contract en hevelt het volledige bedrag over naar een nieuw contract. Opgelet, dat lukt enkel tussen fondsen of pensioenspaarverzekeringen onderling en dus niet tussen een fonds en een verzekering. Waak erover dat het volledig kosteloos gebeurt: geen beurstaks, geen voorheffing en geen nieuwe instapkosten.
· Hebt u al stortingen verricht voor dit jaar, dan kunt u pas van fonds of spaarformule veranderen vanaf 2009. Een combinatie met een gewone levensverzekering is altijd mogelijk.

SLECHTS ÉÉN TEGELIJK
In hetzelfde jaar kunt u niet tegelijk in een pensioenspaarfonds én een pensioenspaarverzekering beleggen. Wel kunt u een levensverzekering combineren met een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering.

De fiscus geeft en neemt

Elke storting in het kader van pensioensparen geeft u recht op een belastingvermindering waarmee u 30 % tot 40 % van uw storting, maximaal 830 euro voor een pensioenspaarfonds of verzekering en 1990 euro voor een gewone levensverzekering, terugkrijgt (+ opcentiemen). In ruil voor dat fiscale toemaatje passeert de fiscus op uw zestigste langs de kassa. Hij zal dan uw (theoretische) kapitaal belasten tegen 16,5 % voor kapitalen gevormd vóór 1993 en tegen 10 % daarna.

Deel dit artikel