Analyse
Laat u niet vangen aan kortetermijndenken 9 jaar geleden - donderdag 9 oktober 2008
Beleggingsportefeuilles hebben het niet onder de markt. Volharding loont echter.

Sinds het uitbreken van de crisis staat het rendement van uw beleggingsportefeuille wellicht in rode cijfers geschreven. De beurzen gingen zwaar kopje onder, de sterke euro nekte mogelijke winsten in vreemde munt en ook tal van obligatiefondsen deden het niet zo goed. Op langere termijn ziet de situatie er echter beter uit.

Geld verdienen op de beurs is vandaag de dag allesbehalve evident. Door de wereldwijde vertrouwenscrisis lijkt het erop alsof alle aandelenkoersen eerder vroeg dan laat lager duiken. Alleen al in september gingen de wereldwijde beurzen meer dan 9 % lager. Sinds het uitbreken van de crisis in juni vorig jaar zakten de beurzen al bijna een derde. En een ongeluk komt nooit alleen. Ook de sterke euro deed haar duit in het zakje. Beleggen in buitenlandse aandelen werd daardoor nog iets moeilijker gemaakt. Enkel de Japanse yen en de Amerikaanse dollar konden uiteindelijk de meubelen redden, en dat pas na een spectaculaire klim in de laatste maanden.
Gelukkig waren er nog de obligaties. Die boekten mooie winsten door de gedaalde obligatierentes wereldwijd. Op papier althans, want in de praktijk had u wat geluk nodig bij uw fondsenselectie om effectief winst te boeken. Zo waren bedrijfsobligaties (-4 %) en obligaties uit de groeilanden (-6 %) helemaal niet in trek. En laat daar nu heel wat fondsen deels in beleggen.

GEEN ONTSNAPPEN AAN
In de tabel vindt u de rendementen terug van onze negen portefeuilles gedurende de afgelopen hectische maand enerzijds en sinds het uitbreken van de crisis anderzijds.
Opvallende vaststelling is dat zelfs de aanwezigheid van een flinke portie obligaties geen zoden aan de dijk bracht. Zo verloor de defensieve portefeuille met een beleggingshorizon van vijf jaar nog altijd 10,5 %. Het bewijst dat u met een defensieve portefeuille het aandelenrisico kunt beperken, maar niet kunt uitwissen. Hoe minder aandelen in de portefeuille, hoe minder slecht de prestatie uiteindelijk. Onze dynamische portefeuille op lange termijn kreeg dan ook de grootste klap (-27 %).

MOMENTOPNAME
· Op het eerste gezicht zult u wellicht ontgoocheld zijn door de behaalde prestaties. Alle portefeuilles boekten immers verliezen … sinds de crisis. Op langere termijn, de uiteindelijke beleggingshorizon van die portefeuilles, worden er echter winsten neergeschreven. Zo bedraagt het jaarrendement over de laatste vijf jaar van onze 10-jaars neutrale portefeuille 6,8 %.
· Een andere positieve factor komt naar voren in de grafiek. Vergelijken we onze neutrale portefeuille met een beleggingshorizon van tien jaar met de benchmark, in dit geval een fiftyfiftyverdeling tussen wereldwijde aandelen en obligaties, dan merken we dat onze portefeuille een pak beter presteert.
Dat komt omdat we meer de aandelenkaart trekken dan gemiddeld. Bewust, want we blijven geloven in het potentieel van bepaalde beurzen.
De relatieve meerprestatie kwam er ook omdat sommige posten in de portefeuille een pak beter presteerden dan gemiddeld. Denk maar aan de Australische, de Canadese en zelfs de Belgische aandelenfondsen.
Ten slotte kozen we voor fondsen die het meestal beter deden dan het sectorgemiddelde.

MODELPORTEFEUILLE OP 10 JAAR (vet) EN BENCHMARK

Onze selectie fondsen doet het op termijn beter dan de benchmark. Met dank aan het grotere aandelengewicht en aan enkele beleggingskeuzes.

EVOLUTIE MODELPORTEFEUILLES (in %)

Type portefeuille

Belegt wereldwijd in

Prestatie portefeuille sinds

aandelen

obligaties

begin september

uitbreken crisis

OP 5 JAAR

DEFENSIEF

40

60

-3.1

-10.5

NEUTRAAL

50

50

-3.7

-12.4

DYNAMISCH

65

35

-5.4

-17.4

OP 10 JAAR

DEFENSIEF

55

45

-5.7

-18.3

NEUTRAAL

65

35

-6.9

-20.7

DYNAMISCH

80

20

-8.7

-25.2

OP 20 JAAR

DEFENSIEF

75

25

-9.2

-22.8

NEUTRAAL

85

15

-9.0

-24.3

DYNAMISCH

95

5

-9.5

-27.0

Ter vergelijking: Hoe brachten de indexen het ervan af ?

Wereldwijde aandelen

100

0

-9.2

-31.0

Wereldwijde obligaties

0

100

3.6

8.2

Sinds begin vorige maand verloor onze defensieve portefeuille met een beleggingshorizon van tien jaar 5,7 %. Die portefeuille bestaat uit 55 % aandelen en 45 % obligaties. Sinds het uitbreken van de crisis in juni vorig jaar liep het verlies op tot 18,3 %. Cijfers tot eind september.

PERSOONLIJK
Een portefeuille beheren betekent persoonlijke keuzes maken en zal afhangen van uw profiel. Trekt u de aandelenkaart of niet? In welke categorieën fondsen wilt u beleggen? Welke fondsen neemt u op? Hoe lang kunt u uw geld missen? Hoe reageert u op beursrisico?
Onze portefeuilles kunnen u daarbij helpen maar door de uitzonderlijke omstandigheden op de financiële markten raden we u echter aan om op dit moment niets meer (bij) te kopen en te wachten tot de situatie zich op de beurzen normaliseert.

Deel dit artikel