Analyse
Dexia Pension Fund Defensive 9 jaar geleden - donderdag 23 oktober 2008
Om het risico op beursverlies te beperken in het kader van pensioensparen, en dat ongeacht de beleggingshorizon, zijn steeds meer beleggers en spaarders geïnteresseerd in defensieve pensioenspaarfondsen. Dexia Pension Fund Defensive presteerde tot hier toe het minst slecht van allemaal.

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm

Belgisch pensioenspaarfonds

Beleggingsbeleid

Defensief pensioenspaarfonds

Lanceringsdatum

22 november 2004

Beheerder

Dexia Asset Management

Waar te koop ?

Dexia Bank

ISIN-code

BE0943599804

Inventariswaarde

(op 30/09/2008)

79,31 euro

Prestatie-indicator

-

Advies

KOPEN

Aangewezen beleggingshorizon

Minder dan 10 jaar

Risico

Laag

 

 

 

 

 

 

 

Zowel jong als oud raden we aan om aan pensioensparen te doen. Dat kunt u onder andere doen via een bancair pensioenspaarfonds. Tot eind dit jaar kunt u daar maximaal 830 euro in beleggen, ongeacht uw beroepsinkomen. De belegging levert u een fiscaal voordeel want elke storting geeft u recht op een belastingvermindering waarmee u 30% tot 40% (plus opcentiemen) van uw storting terugkrijgt, al naargelang uw beroepsinkomsten.
Diegenen met nog meer dan tien jaar voor de pensioenboeg raden we aan de steven te wenden naar een zogenaamd dynamisch pensioenspaarfonds. Dat is een fonds dat vooral aandelen in de portefeuille heeft. Maar wie aandelen zegt, zegt risico. Zeker vandaag de dag. De dynamische pensioenspaarfondsen verloren gemiddeld 22,3 % op jaarbasis. Om het risico op beursverlies te beperken, en dat ongeacht de beleggingshorizon, zijn steeds meer beleggers en spaarders dan ook geïnteresseerd in een veilige of veiligere manier om aan pensioensparen te doen.
Absolute veiligheid bestaat er enkel bij een pensioenspaarverzekering. Dat is een levensverzekering waarbij de storting recht geeft op een belastingvermindering in het kader van het pensioensparen.
Onze favorieten zijn :
- 786 van Integrale
-  First Pensioensparen van Ethias

Een formule mét beursrisico zijn de zogenaamde defensieve pensioenspaarfondsen. Zij beleggen zowat een derde van de portefeuille in aandelen. De rest gaat richting obligaties en cash. De barslechte beurzen zorgden ervoor dat ook deze fondsen terrein verloren over het afgelopen jaar: -9,2 % gemiddeld.

In ons land bestaan er ondertussen vier :
-  Dexia Pension Fund Defensive (Dexia Bank)
- Fortis B Pension Stability (Fortis)
- Metropolitan-Rentastro Stability (Fintro)
- Pricos Defensive (KBC).

Dexia Pension Fund Defensive presteerde het minst slecht van allemaal. Het fonds verloor 8,4 % dankzij de brede, Europees getinte, spreiding van de portefeuille. Zo beslaat het gedeelte Belgische aandelenfondsen maar 3 %, terwijl dat bij de concurrentie heel wat meer is. Onze beurs was het afgelopen jaar immers een kneusje omwille van de zware aanwezigheid van financiële aandelen op Euronext Brussel. Dat en de volledige afwezigheid van het aandeel Fortis in de portefeuille waren al goed om voor relatieve meerwaarde te zorgen.

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS IN

VERGELIJKING MET DE SECTOR

(in %, gegevens op 30/09/2008)

Fonds

Sector

Op 1 maand

-3.8

-4.1

Op 3 maand

-1.6

-3

Op 6 maand

-4.5

-8

Op 1 jaar

-8.4

-9.2

Op 3 jaar

-0.5

-3

Op 7 jaar

-

4.8

Op 10 jaar

-

4.1

(1) na aftrek van de beheerskosten

 

KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)

Instap

3

Uitstap (1)

geen

Beheer (per jaar)

0.9

Beheer (gekoppeld aan de prestatie)

geen

Total expense ratio

1,15

(1) GEEN beurstaks van 1,1 % verschuldigd

 

Evolutie van de nettoinventariswaarde sinds 12/2004

Deel dit artikel