Analyse
Centea Fund Defensive 9 jaar geleden - donderdag 14 augustus 2008
Met een zogenaamd defensief gemengd fonds haalt u een belegging in huis die de eieren verdeelt over meerdere mandjes.

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm

Belgisch bevek kapitalisatie

Beleggingsbeleid

Defensief gemengd fonds

Lanceringsdatum

07/12/2001

Beheerder

KBC Asset Management

Waar te koop?

Bij de promotor (Centea) en bij tal van andere instellingen

ISIN-code

BE0058237372

Inventariswaarde

(op 31/07/2008)

274.82 euro

Prestatie-indicator

***

Advies

KOPEN

Aangewezen beleggingshorizon

5 tot 7 jaar

Risico

Laag

 

 

 

 

 

 

 

Met een zogenaamd defensief gemengd fonds haalt u een belegging in huis die de eieren verdeelt over meerdere mandjes. Daarbij zijn spreiding en risicobeheersing de toverwoorden. De beheerder van een gemengd fonds etaleert immers zijn of haar kunnen op zowel de aandelenbeurzen als de obligatiemarkten. Het defensieve aspect slaat op het feit dat er vooral in obligaties wordt belegd.
Dat type van fonds vinden wij op dit moment een goede keuze voor diegenen die de tijd en de goesting ontberen om zélf de handen uit de mouwen te steken om een eigen gemengde portefeuille op te bouwen. Wegens de grote positie van vastrentende beleggingen in de portefeuille (cash en obligaties) mikt een defensief fonds vooral op beleggers die slechts weinig risico aanvaarden maar die toch een graantje willen meepikken van een beursheropleving.
Centea Fund Defensive vinden we een correct beheerd beleggingsfonds in deze categorie. De beheerder mikt vooral op fondsen uit de KBC-stal. Het dakfonds rekent gelukkig geen (extra) beheerloon aan voor dat gedeelte van de portefeuille. Op dit moment trekt de beheerder de voorzichtige kaart. Fondsen als KBC Money Euro en KBC Money Euro Medium zorgen – indirect – voor een stevige portie cash in de portefeuille en obligatiefondsen als KBC Renta Dollarenta (Amerikaanse obligaties) en KBC Obli Euro maken de dienst uit. Aandelenbeleggingen worden voorlopig aan banden gelegd in afwachting van betere beurstijden. De beheerder zit echter op vinkenslag.
Over het afgelopen jaar slaagt het fonds er niet in om de zeer defensieve benchmark te kloppen. Zo deed de keuze voor financiële aandelen de portefeuille het fonds geen goed. Op langere termijn doet het fonds echter wel zijn job. Zo lukte het een jaarlijks rendement van 3,8 % over de laatste vijf jaar, terwijl de index 2,4 % hoger klom. Een relatieve meerprestatie waartoe we de beheerder ook in de toekomst in staat achten.

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS IN

VERGELIJKING MET DE BENCHMARK

(in %, gegevens op 31/07/2008)

Fonds

Benchmark

Op 1 maand

0.6

0.5

Op 3 maand

-2.7

-0.8

Op 6 maand

-2.9

-1.3

Op 1 jaar

-4.9

0.1

Op 3 jaar

1.4

1.3

Op 7 jaar

1.5

Op 10 jaar

(1) na aftrek van de beheerskosten 

KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)

Instap

2,5

Uitstap (1)

geen

Beheer (per jaar)

1

Beheer (gekoppeld aan de prestatie)

geen

Total expense ratio

0,20

(1) Beurstaks van 0,5% verschuldigd.

 

 

Evolutie van de netto inventariswaarde sinds 2003
(in EUR)

Deel dit artikel