Analyse
Obligaties boven aandelen 9 jaar geleden - donderdag 10 juli 2008
Defensief gemengde fondsen koppelen stabiliteit aan potentieel rendement.

Door de slabakkende aandelenbeurzen richtten tal van beleggers de pijlen op de defensieve gemengde fondsen. Zij profiteren immers van de buffer gevormd door de minder risicovolle obligaties om de voornaamste beursschokken op te vangen. Daarnaast bevatten ze voldoende aandelen om te profiteren van een mogelijke beursstijging. Blik op die minst risicovolle mixsoort.

In deze periode van economische groeivertragingen en renteschommelingen bewegen de beurzen sterk op en neer. Een gemengd fonds beschermt u als het ware tegen de extreemste schommelingen.

DEFENSIEVE KAART
· Over de afgelopen twaalf maanden gingen de aandelen wereldwijd zowat 21 % lager, de Amerikaanse verloren 24 % en de Europese 22 %. De brede Brusselse beurs ging wegens haar voorliefde voor financiële aandelen maar liefst 33 % lager.
· Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zelfs de meest defensieve soort van gemengde fondsen het niet onder de markt had. Gemiddeld beleggen die fondsen immers nog zowat een kwart van de portefeuille in aandelen. Met nare gevolgen: -7,1 % over de afgelopen twaalf maanden. Het verlies werd wel beperkt door de grote weging (driekwart) van obligaties (in euro) en cash in de portefeuille.

UNIVERSAL INVEST LOW (vet) EN WERELDINDEX (basis 100)

Het wel en wee op de beurzen weerspiegelt zich ook in de evolutie van een defensief gemengd fonds. De extremen worden echter weggevlakt door de obligaties en cash in de portefeuille.

ONZE KEUZE
· Een klein honderdtal beleggingsfondsen en verzekeringen dingt naar uw hand. Het gros mikt internationaal wat aandelen betreft en verkiest voor het obligatiegedeelte emissies in euro. Daarbij valt het op dat in de portefeuilles enkel een bovengrens geldt wat de aandelen betreft. Die kan gaan tot 40 %. De rest van de portefeuille wordt ingenomen door obligaties, cash en – steeds meer – vastgoed. We kunnen de defensieve fondsen uiteindelijk opsplitsen tussen ‘defensief’ en ‘zeer defensief’. Die laatste categorie steekt zowat 80 % in niet-aandelen. Dat is het geval voor KBC Master Defensive (****) bijvoorbeeld. Meteen hebt u de verklaring waarom het fonds als enige in onze tabellen erin slaagt om geen verlies te boeken over de afgelopen twaalf maanden. Voor ons is het fonds echter iets té defensief om op termijn in te beleggen.
· In de tabel hebben we de best beheerde fondsen opgenomen. Daarbij keken we naar het risico die de belegger heeft gelopen, het rendement dat werd behaald, de kostenstructuur en de portefeuille-inhoud. Dat alles over de afgelopen drie en vijf jaren. De onderstaande fondsen zijn dan ook onze ‘Beste kopen’. 

BEST BEHEERDE DEFENSIEF GEMENGDE FONDSEN

Naam

Verdeeld door

Kosten (in %)

Portefeuille (in %)

Rendement (in %)

Instap

Beheer

TER (1)

Aand.

Obl.

Ander

1 jr

5 jr

BKCP Invest Defensive FoF
(2) (3)

BKCP

3

1,3

0,94

25

50

25

-6,8

3,3

Centea Fund Defensive (3) (4)

Centea/KBC

2,5

1

0,20

30

65

5

-6,2

3,7

Parvest Conservative (Euro)

Cortal Consors

2

1

1,39

25

75

0

-3,5

2,5

Sivek Global Low (3)

KBC

2,5

1,2

0,63

25

60

15

-5,9

3,7

Universal Invest Low

Fortis Bank (Capfi)

2

0,5

0,75

35

60

5

-6,4

4,6

Gemiddelde categorie

 

2,1

1

1,2

25

65

10

-7,1

2,5

(1) Totale kostenratio; (2) Wekelijkse inventariswaarde (op woensdag); (3) Belegt in andere fondsen; (4) Geen Europees paspoort en dus geen roerende voorheffing.

VOOR WIE BESTEMD?
· Defensief gemengde fondsen vinden we een goede keuze voor diegenen die de tijd en goesting ontberen om zélf de handen uit te mouwen te steken om een eigen gemengde portefeuille op te bouwen.
· Risicobeheersing is hier cruciaal. Wenst u te kunnen profiteren van een beursopleving, wetende dat de obligaties en cash voor de nodige houvast zorgen en de extreme situaties sterk afremmen, dan zit u goed met zo’n type fonds. Het verwachte rendement ligt in de benedenvork tussen dat van aandelen en dat van obligaties.
· Wegens de grote positie cash en obligaties raden wij dat type fonds aan voor diegenen die slechts weinig risico aanvaarden en hun geld maximaal vijf tot zeven jaar kunnen missen. Langer dan dat opteert u beter voor een riskantere belegging, zoals een neutraal gemengd fonds of een agressief gemengd fonds.

Roerende voorheffing

Omdat defensieve gemengde fondsen voor minimaal 40 % van de portefeuille in vastrentende producten beleggen, wordt de meerwaarde op het vastrentende gedeelte belast bij verkoop van de fondsen van het kapitalisatietype of op elk dividend bij fondsen van het distributietype, indien van toepassing (zie ook artikel "Meerwaardebelasting").

Deel dit artikel