Analyse
Threadneedle European High Yield Bond Fund 9 jaar geleden - donderdag 17 april 2008
In tegenstelling tot wat de benaming laat vermoeden, leveren hoogrentende obligatiefondsen niet per definitie een hoog rendement af.
 

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm Brits beleggingsfonds kapitalisatie
Beleggingsbeleid Obligaties – hoogrentend
Lanceringsdatum 8 maar 2000
Beheerder Threadneedle Investments
Waar te koop ? Deutsche Bank
ISIN-code GB0002363447
Inventariswaarde (op 31/03/2008) 1,11 euro
Prestatie-indicator ****
Advies VERKOPEN
Aangewezen beleggingshorizon 7 tot 10 jaar
Risico Gemiddeld
                                         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In tegenstelling tot wat de benaming laat vermoeden, leveren hoogrentende obligatiefondsen niet per definitie een hoog rendement af. Dat type obligatiefonds zoekt immers het risico op op de obligatiemarkten. In de hoop daarvoor voldoende vergoed te worden uiteraard. Soms lukt dat, soms niet. Threadneedle European High Yield Bond Fund is een topper binnen zijn categorie ook al heeft het fonds de laatste tijd moeite om aan te knopen met de goede prestaties uit het verleden. Dat heeft alles te maken met de strategie van het fonds. De beheerder zoekt niet naar rendement via beleggingen in obligaties in vreemde, volatiele, munten (zoals Oost-Europese deviezen en Zuid-Afrikaanse rand). Neen, hij houdt het bij obligaties in euro of Britse pond die worden uitgegeven door ondernemingen . Elke vorm van wisselkoersrisico wordt daarbij ingedekt in euro. Het fonds loopt met andere woorden geen deviezenrisico, wat eerder zeldzaam is voor deze categorie.
Hoewel het fonds louter belegt in bedrijfsobligaties, behoort het niet tot onze categorie van bedrijfsobligatiefondsen. Daarvoor is de kwaliteit van de emittenten in de portefeuille te zwak. Vandaar ook de term ‘high Yield Bond’ in de naam van het fonds. De obligaties waarin belegd worden zijn immers niet van het ‘investment grade’ (= kredietwaardig) kaliber. Dat betekent dat de obligaties weliswaar een hogere dan gemiddelde coupon bieden, ze zijn ook veel riskanter. Denk maar aan obligaties van de Britse instelling Northern Rock. Het fonds had dan ook last van de grote risicoaversie die er op dit moment door de financiële markten waait. Obligaties van Wind Hellas Telecommunications, Wind Acquisition Finance en Global Crossing hadden het dan ook niet onder de markt. We zijn geen koper van hoogrentende obligatiefondsen in het algemeen. Ofwel beleggen ze in een mix van obligaties in vreemde valuta zonder veel potentieel. Ofwel mikken ze op obligaties van uitgevers die (te) riskant zijn. Neen, wenst u het obligatiegedeelte van uw portefeuille te spreiden, mik dan op obligatiefondsen van kwalitatieve privé-uitgevers in euro (categorie ‘euro corporate’). Die zijn minder riskant en bieden aan de huidige prijzen meer waar voor hun geld dan de klassieke fondsen in staatsobligaties. Voorbeelden zijn AXA WF Euro Credit Bonds, CAAM Euro Corporate Bond en Dexia Sustainable Euro Corporate Bonds.

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS INVERGELIJKING MET DE BENCHMARK
(internationale obligatie-index)
In %, gegevens op 31/03/2008

 

Fonds

Index

Op 1 maand

0.30

-1.60

Op 3 maand

-6.30

-0.10

Op 6 maand

-7.40

-0.10

Op 1 jaar

-8.50

-0.70

Op 5 jaar

7.50

3.30

Op 7 jaar

4.80

4.40

Op 10 jaar

-

-

(1) na aftrek van de beheerskosten      
 
KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)
Instap

2,0

Uitstap geen
Beheer (per jaar) 1.25
Beheer (gekoppeld aan de prestatie) neen
Total expense ratio 1.44
 
  Evolutie van de netto inventariswaarde sinds 2003 (in EUR)  

Deel dit artikel