Analyse
Fortis L Fund Equity Utilities Europe 9 jaar geleden - woensdag 30 april 2008
Beleggers die op zoek zijn naar een interessante spreiding voor hun portefeuille, kunnen vandaag nog steeds terecht bij fondsen die de mosterd halen in de nutssector.

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm Luxemburgse SICAV kapitalisatie
Beleggingsbeleid Aandelen – Nutssector
Lanceringsdatum 2 februari 2001
Beheerder Fortis Investment Management
Waar te koop ? Fortis
ISIN-code LU0119123387
Inventariswaarde (op 31/03/2008) 191,98 euro
Prestatie-indicator **
Advies KOPEN
Aangewezen beleggingshorizon 5 tot 7 jaar
Risico Gemiddeld
                                 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Beleggers die op zoek zijn naar een interessante spreiding voor hun portefeuille, kunnen vandaag nog steeds terecht bij fondsen die de mosterd halen in de nutssector (‘utilities’ in het Engels). De term zegt u misschien niet veel maar wat zou u zijn zonder elektriciteit, water en gas? Ze worden geleverd door de zogenaamde nutsbedrijven. Zo heeft elk land wel een onderneming die bij de plaatselijke bevolking een naam heeft als een klok. In ons land is dat bijvoorbeeld Electrabel.
De vooruitzichten voor de sector ogen nog steeds goed, de betrokken aandelen zijn door de bank genomen niet duur en hebben een defensief karakter omwille van hun inkomsten die weinig afhankelijk zijn van de economische conjunctuur. Ook hun hoge dividendrendement is een bijzonder aantrekkelijke troef in deze woelige aandelentijden. De opname van dit type defensieve fonds zorgt daarnaast voor de nodige spreiding binnen een fondsenportefeuille.
Heel wat fondsen bewandelen de nutspiste. Sommige mikken op wereldwijde aandelen, andere doen het louter Europees. Wat ons betreft komen beide types in aanmerking voor een aankoop. De kwaliteiten van het beheer, de kostenstructuur en de inhoud van de portefeuille primeert.
Fortis L Fund Equity Utilities Europe beschikt over een prestatieindicator van ** en is één van de best beheerde fondsen uit de sector, ook al slaagt het fonds er niet in beter te doen dan zijn referentieindex. Het fonds belegt voornamelijk in Europese aandelen van bedrijven actief in de sector van de nutsdiensten, die volgens ons voor strategisch interessante opties hebben gekozen. Daarbij mikt het vooral op de elektriciteitsmaatschappijen (3/4 van de portefeuille). Iberdrola, Suez, E.ON en International Power nemen een belangrijke plaats in het fonds in. De watersector, met als belangrijkste aandelen Veolia Environment en United Utilities is goed voor een achtste van de taart. Ten slotte wordt er ook belegd in Europese gasbedrijven zoals Centrica. Geografisch gezien gaat de voorkeur van de beheerder uit naar aandelen uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland.
 

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS IN VERGELIJKING MET DE BENCHMARK
(in %, gegevens op 31/03/2008)

  Fonds Index
Op 1 maand

-4.5

-5.2

Op 3 maand

-15.2

-16.8

Op 6 maand

-9.1

-10.9

Op 1 jaar

-2.9

-2.7

Op 5 jaar

22.4

25.9

Op 7 jaar

10.2

14.2

Op 10 jaar

-

10.9

(1) na aftrek van de beheerskosten
 
KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)
Instap

2,5

Uitstap geen
Beheer (per jaar) 1.50
Beheer (gekoppeld aan de prestatie) neen
Total expense ratio 1.75
 

Evolutie van de inventariswaarde sinds januari 2003

Deel dit artikel