Analyse
De maand in beeld 9 jaar geleden - donderdag 10 april 2008
Net als voor het weer was de maand maart voor de fondsen verschrikkelijk slecht.

Net als voor het weer was de maand maart voor de fondsen verschrikkelijk slecht. Ineenstorting van de beursmarkten, stijging van de obligatierentes, slecht presterende munten ... niets spaarde de beleggers in fondsen, waarvan het merendeel de maand in het rood afsloot. Die (zware) verliezen creëren interessante koopkansen. Tegelijkertijd is een nieuwe zwakte niet uit te sluiten. Er wordt immers geen aanzienlijke opklaring op economisch vlak verwacht voor eind 2008. Geduld, waakzaamheid en opportunisme zijn drie houdingen die in deze bewogen tijden aangenomen moeten worden.

Het lijkt intussen een uitgemaakte zaak te zijn dat 2008 geen probleemloos jaar zal zijn voor de belegger. Maar in plaats van toe te geven aan het alom heersende pessimisme zien we ook het positieve in de huidige ontwikkelingen: de recente koersdalingen hebben nieuwe opportuniteiten gecreëerd. Dat betekent echter niet dat u zich op de eerste de beste gelegenheid moet storten. Integendeel, beleg geleidelijk en profiteer van de opeenvolgende koersdalingen. Dat betekent dat u nog altijd wat geld opzij moet houden. Voor wie al een behoorlijk deel van zijn spaargeld belegd heeft, is de koersdaling uiteraard pijnlijk. Maar het zou fout zijn om daarop nu terug te keren. Geduld is daarentegen aangewezen. Als u een ervaren belegger bent, is het ongetwijfeld niet de eerste keer dat u moeilijke momenten ervaart. Nochtans zal op lange termijn het rendement van uw aandelenfondsen waarschijnlijk positief zijn, zelfs na de terugval van de voorbije maanden. Het is dus belangrijk om het hoofd koel te houden en vooral niet in paniek te raken.

De beurzen in maart 2008

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-0.9%

-13.3%

Athene (ATHEX 20)

-3.3%

-17.2%

Brussel (BEL 20)

-1.0%

-16.8%

Frankfurt (DAX 30)

-3.2%

-8.0%

Hongkong (H. SENG)

-10.1%

-2.7%

Lissabon (PSI 20)

-4.2%

-9.9%

Londen (FTSE 100)

-7.2%

-23.0%

Madrid (IBEX 35)

0.8%

-9.4%

Milaan (MIB 30)

-5.6%

-22.9%

Nasdaq Composite

-3.9%

-20.9%

New York (S&P 500)

-4.8%

-21.8%

Parijs  (CAC 40)

-1.7%

-16.5%

Stockholm (OMX 30)

-1.7%

-22.1%

Sydney (ASX)

-10.9%

-14.1%

Tokyo (Nikkei 225)

-7.7%

-27.8%

Toronto (S&P/TSX)

-10.1%

-4.2%

Zurich (SMI)

-3.1%

-16.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind maart 2008.

AMERIKAANSE RECESSIE?
De Amerikaanse aandelenfondsen zakten in maart met 5,2 %. De Amerikaanse beurs wist nochtans de schade te beperken (- 0,7 %). De daling van de fondsen wordt dus voor de zoveelste keer verklaard door de daling van het groene biljet (- 4,2 %). De dollar heeft onder meer te lijden van het renteverschil tussen de Verenigde Staten, waar de leidende rentevoeten al meermaals werden verlaagd en nog zullen worden verlaagd, en Europa, waar de centrale bank voorlopig de status-quo handhaaft. De aldus door de Amerikaanse centrale bank verrichte renteverlagingen om een opleving tot stand te brengen, zijn nog niet voelbaar in de almaar verslechterende Amerikaanse economie. De vastgoedprijzen blijven dalen, de werkloosheid neemt toe, het consumentenvertrouwen vermindert en de uitgaven, motor van de Amerikaanse economie, zijn lager dan ooit. Hoewel velen aarzelen om die term te gebruiken, lijken de Verenigde Staten in een recessie te zijn gesukkeld. Ook al is de nabije toekomst niet rooskleurig voor de Verenigde Staten, toch kan men rekenen op het herstelvermogen van de Amerikaanse economie op langere termijn die, wat men ook zegt, de grootste economie in de wereld blijft. De dollar is nu ruim ondergewaardeerd ten opzichte van de euro en zal wellicht vroeg of laat terugstuiten. Allemaal factoren die pleiten in het voordeel van een belegging in Amerikaanse aandelenfondsen. Het is overigens wanneer iedereen een markt links laat liggen dat men de beste zaakjes kan doen.

JWF US STRATEGIC VALUE A (in USD)

De Amerikaanse economie doet het slecht en daar heeft ook de dollar onder te lijden, genoeg om de Amerikaanse aandelenfondsen te doen duizelen. Op termijn zou de situatie niettemin moeten verbeteren. Geduld is echter aangewezen.

BEPERKTE SCHADE
De Belgische aandelenfondsen deden het uiteindelijk niet al te slecht in maart en wisten hun verlies tot gemiddeld 1,4 % te beperken. We noteren zelfs de positieve prestatie van Top-Global Belgische Aandelen (ABN Amro, + 0,8 %, **). Onze nationale index is ruim voorzien van aandelen uit de financiële sector, wat de afgelopen maanden voor heel wat kopzorgen heeft gezorgd door de crisis die op wereldvlak door de banksector heen trekt. Toch konden een aantal van die waarden in maart terrein herwinnen, zoals Fortis (+ 8,7 %) en Dexia (+ 15,2 %). We raden u nog altijd aan om te beleggen in Belgische aandelenfondsen (meer details in F&S 160). Het fondsenaanbod is groot, maar wisselend van kwaliteit. Momenteel raden we drie fondsen aan wegens het vermogen van hun beheerders om regelmatig goede rendementen te behalen door redelijke risico's te nemen: Petercam Equities Belgium (***) dat u onder meer bij Rabobank.be en Deutsche Bank kunt kopen, ING (B) Invest Belgian High Dividend (***) en Hermes Belgian Growth (Bank Delen, ****).

GROEILANDEN
De aandelenfondsen in groeilanden werden in maart evenmin ontzien. De fondsen in Latijns-Amerikaanse aandelen liepen vorige maand gemiddeld 8,5 % terug. De Aziatische aandelenfondsen gingen 10,8 % lager, de Chinese zelfs 12,3 %. Een vertraging van de Amerikaanse economie is slecht nieuws voor die economieën, die nog altijd grotendeels afhankelijk zijn van de export. Daarbij komt de terughoudende houding van de beleggers, die het risico ontvluchten ten voordele van veiliger beleggingen. Dat oefent uiteraard druk uit op de beurskoersen.
Van alle groeilanden kregen vooral de Turkse aandelenfondsen het het hardst te verduren. Maar om redenen eigen aan Turkije ditmaal. Op dit moment heerst er een grote politieke instabiliteit doordat de politieke partij van de eerste minister op wankelen staat door onwettige handelingen. De beleggers gaven er de voorkeur aan om dat onzekere klimaat te mijden. Resultaat: de fondsen verloren een kwart van hun waarde in slechts een maand tijd. Rekening houdend met de sterke volatiliteit die heerst op de Turkse beurs raden we u aan om voorlopig op een afstand te blijven.
Een laatste woord, ten slotte, over de Russische aandelenfondsen, die we aanraden om te kopen en die erin geslaagd zijn – als we dat zo mogen zeggen – om de schade te beperken tot - 6,6 %, wat minder is in vergelijking met de andere groeilanden. Profiteer van die daling om een positie te nemen in dat land. De presidentsverkiezingen hebben zoals verwacht de opvolger van Poetin, Dmitry Medvedev, aangeduid, wat de politieke stabiliteit van het land de komende jaren zou moeten verzekeren. De economie blijft overigens krachtig, dankzij onder meer het goede niveau van de grondstoffen, en de beurs is over het geheel genomen goedkoop. Een dergelijke belegging overweegt u echter beter alleen als u voor geen kleintje vervaard bent en u bereidt bent om te beleggen op lange termijn.

De sectoren in maart 2008

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-1.8%

-25.6%

Farma

-4.8%

-20.7%

Telecom

-9.1%

-4.7%

Technologie

-8.8%

-21.9%

Consumptie

-1.7%

-11.4%

Distributie

-2.2%

-22.4%

Nutssector

-5.2%

-2.7%

Wereldwijd

Financieel

-5.8%

-26.3%

Farma

-5.6%

-20.1%

Telecom

-6.4%

-7.0%

Technologie

-4.5%

-17.1%

Consumptie

-4.0%

-11.6%

Distributie

-2.7%

-21.2%

Nutssector

-5.6%

-8.0%

(1) in %, na omzetting in euro, op maart 2008.

ARM CANADA
Balzac Canada Index (**) verloor 9,5 %. Terwijl de plaatselijke aandelen met 1,4 % terugliepen, was het vooral de munt die klop kreeg (- 8,6 %).
Oorzaak van die depreciatie is de vermindering in maart van de prijzen voor grondstoffen, waarvan Canada een grote exporteur is. De economische activiteit begint ook koud en heet uit één mond te blazen en heeft te lijden van de duurte van de Canadese dollar ten opzichte van het groene biljet (de Canadese dollar blijft echter wel nog altijd ruim ondergewaardeerd ten opzichte van de euro), wat de export naar de VS vertraagt.
Canadese aandelen zijn nog altijd interessant om te kopen, vooral door het goedkope karakter van de munt en een correct gewaardeerde beurs.

CANADESE DOLLAR IN EURO

De Canadese dollar had vorige maand te lijden van een vermindering van de grondstofprijzen en een daling van de economie. De munt is echter ruim ondergewaardeerd ten opzichte van de euro en dus geloven we in haar herstelvermogen.

RENTE EN VALUTAMARKTEN
· De beurzen gingen in maart terug naar af omdat vele beleggers op dit moment eieren voor hun geld kiezen en daarom minder risicovolle beleggingen zoals cash en obligaties in de portefeuille willen nemen. Een ideale voedingsbodem voor obligaties en dus voor obligatiefondsen zou u denken. De toevloed aan geld in de obligatiemarkten zorgt immers ervoor dat de obligatieprijzen stijgen waardoor de obligatierentes dalen. Dat heeft dan weer een positieve impact op de portefeuilles van de fondsen die in die obligaties beleggen. Aldus de theorie. Niets van dat alles echter in maart. We zagen stijgende obligatierentes in plaats van dalende. Enerzijds komt dat omdat de erg lage rentestand in tal van landen de beleggers eerder richting cash in plaats van obligaties doet lonken. En anderzijds zorgen de aanhoudend stijgende prijzen voor grondstoffen en ruwe olie voor inflatie waardoor de beleggers zich niet zomaar meer storten op de obligatiemarkt.
· Vorige maand stond er ook weer geen rem op de euro. Niet alleen verloor de dollar opnieuw fors terrein (- 4,2 %), de andere dollarmunten kregen nog meer slaag. Kop van Jut waren de obligatiefondsen in Canadese dollar. KBC Multi Cash CAD Medium (***) ging 8,1 % lager. Ook het Brits pond moest eraan geloven (- 4,3 %) nadat enkele lokale centrale bankiers wezen op het neerwaartse risico van de munt in de komende maanden. De boodschap ging niet verloren in de wind en de sterling kreeg dan ook slaag. Resultaat: obligatiefondsen in Brits pond doken 4,4 % in het rood.

AUSSIE REDT HET NIET
· Het heeft lang geduurd maar uiteindelijk zwichtte ook de kangoeroedollar onder het juk van de euro. In maart ging de munt 6,5 % lager. Daardoor boekte ze voor het eerst sinds lang een jaarverlies tegenover de euro.
Nochtans gaat het de Australische economie voor de wind. Australië beschikt niet alleen over een grondstoffeneconomie, ook de sterke banden met de sterk groeiende Aziatische markt legde het land geen windeieren. Vanwaar die val van de munt dan? De winstnemingen op de beurs van Sydney, de daling van het consumentenvertrouwen én het ondernemersvertrouwen, de gedachte dat er stilletjes aan een einde zal komen aan de renteverhogingen door de centrale bank en de huidige aversie voor munten die veel (kunnen) schommelen, zorgden ervoor dat tal van beleggers andere oorden opzochten.
· De fundamenten van de Australische economie blijven intact, de munt heeft op termijn nog stijgingspotentieel tegenover de euro en de obligaties bieden een mooi rendementssurplus tegenover soortgelijke obligaties in euro (6,1 % tegenover 3,9 %). ING (L) Renta Fund II AUD (***) en KBC Renta AUD-Renta (***), de enige zuivere obligatiefondsen in AUD voor particulieren in ons land, mogen daarom nog steeds worden gekocht. We raden de belegging aan voor diegenen die liever minder risico nastreven in hun gemengde fondsenportefeuille.

ING (L) RENTA FUND II AUD (in AUD)

Bent u op zoek naar een pretentieloze diversificatie voor uw portefeuille, dan komt het fonds van ING in aanmerking.

STERLINGVERDRIET
· Jammer, jammer. De Britse obligatiemarkt was een van de weinige waar er in lokale munt geld te verdienen was (+ 1,5 %), maar het mocht niet wezen. De Angelsaksische munt volgde uiteindelijk de dollar in de neerwaartse spiraal en verloor 4,3 %. Combineer dat muntverlies met de lokale obligatiewinst en het hoeft niet te verwonderen dat de gespecialiseerde fondsen uiteindelijk in het rood eindigden. Negatieve uitschieter was JPMorgan Sterling Bond A (*), dat 6,5 % verloor: het fonds belegt vooral in Amerikaanse uitgevers die obligaties in sterling op de markt brachten. En laat het nu net partijen zoals Land Securities zijn die het zwaar te verduren kregen tijdens de subprimecrisis. Dat woog op de obligatieprijzen.
· Obligatiebeleggingen in sterling raden we voorlopig niet aan. We vinden enkele andere munten en obligatiemarkten interessanter.

De munten in maart 2008

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1341

-0.1%

-0.1%

=

=

SEK

0,1064

-0.3%

-0.6%

+

++

NOK

0,1242

-1.7%

0.9%

=

-

CHF

0,6381

1.1%

3.7%

=

++

GBP

1,2543

-4.3%

-14.9%

-

++

USD

0,6311

-4.2%

-16.0%

=

++

CAD

0,6151

-8.6%

-5.5%

=

++

AUD

0,5761

-6.5%

-5.1%

+

=

NZD

0,4962

-6.1%

-7.6%

=

-

JPY

0,6340

0.2%

-0.3%

+

++

Cijfers steeds eind maart 2008; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

HOGE RENTE NIET VERZEKERD
· Hoogrentende obligatiefondsen presteren als vanouds zeer wisselvallig in marktomstandigheden zoals we die nu kennen. De risicoaversie bij beleggers zal het gros van dat type fondsen neerwaarts sturen, maar enkele ontsnappen altijd aan de dans … op korte termijn alvast. Zo klom Pictet EUR High Yield P (*****) 1,2 % dankzij het minder dan gemiddeld beleggen in emittenten uit de financiële sector en de Amerikaanse consumentensector en het aanhouden van ... heel wat cash in de portefeuille. Risicobeperking wierp dus haar vruchten af. AXA World Fund European Converging Bonds (- 0,9 %) en KBC Bonds Euro Candidates (- 2,9 %), beide fondsen die mikken op obligaties van landen die als eurokandidaten kunnen worden beschouwd, deden het in het verleden vaak niet onaardig maar verloren nu wel terrein. Het KBC-fonds mikt vooral op obligaties in Brits pond en we weten ondertussen al dat dat geen goede strategie was in maart. Het AXA-fonds had het geluk om niet te veel in Turkse lira (- 13,4 %) belegd te zijn en wel in Hongaarse forint (+ 1,6 %) en … euro.
· De categorie hoogrentende obligatiefondsen bevat zowel fondsen die beleggen in munten die een hoge rentevergoeding bieden, als obligaties van uitgevers die wegens hun extra risico een hogere coupon moeten. Het hoeft niet te verwonderen dat beide, risicovolle, obligatiecategorieën de afgelopen maanden niet echt tot de oogappels van de beleggers behoorden. Er werd daarvoor te veel naar kwaliteit gezocht. Op dit moment zien we geen heil in dat type van obligatiefonds wegens te risicovol. Mik veeleer op fondsen die beleggen in obligaties van kwalitatieve bedrijven in euro.

PARVEST EURO CORP. BOND (in EUR)

In tegenstelling tot hoogrentende obligaties zijn fondsen die beleggen in kwalitatieve bedrijfsobligaties wel de moeite waard. De vergoeding die dat type obligaties bieden boven die van overheidsemissies is nu de moeite waard.

Deel dit artikel