Analyse
Nieuwe speler op NextTrack 9 jaar geleden - donderdag 13 maart 2008
Invesco PowerShares biedt voortaan zijn waren aan op NextTrack. Interessant ?

Met de komst van een eerste keure Invesco PowerShares-trackers op Euronext gaat het NextTrack-segment een nieuwe fase in zijn ontwikkeling in. Voortaan zijn ook beursgenoteerde producten op ‘intelligente indexen beschikbaar voor de belegger. En de fameuze QQQ-tracker op technologieaandelen.

POWERSHARES?
· Het aanbod trackers, ook wel exchange traded funds of ETF’s genoemd, blijft gestaag groeien op NextTrack, het onderdeel van Euronext dat zich bezighoudt met die beursgenoteerde fondsen. Nu komen daar ook een resem trackers bij uitgegeven door Invesco PowerShares Capital Management, de op een na grootste aanbieder van ETF’s in de Verenigde Staten.
· In de VS biedt de aanbieder al meer dan 100 producten aan. Op Euronext houden ze het voorlopig bescheiden met een aanbod van ‘slechts’ 11 trackers. Het betreft daarbij steevast fondsen naar Iers recht die een dividend uitbetalen. Omdat ze in de vorm van fondsen naar Iers recht bij ons gecommercialiseerd worden, wil dat zeggen dat enkel de Belgische roerende voorheffing wordt geheven (15 %). · Wat is er nu zo speciaal aan die producten? De beheerder is gespecialiseerd in trackers die enerzijds zogenaamde ‘beheersstijlen’ volgen, zoals waarde vs. groei, klein vs. groot, en anderzijds diverse subsectoren. Zo kan de belegger niet alleen in farmaceutische bedrijven beleggen, maar ook louter in toeleveranciers of in gentechnologie. De mogelijkheden zijn legio en hebben geleid tot een verbreding van het bestaande trackeraanbod. Maar Invesco Powershares CM kwam vooral op de radar van de beleggers wegens twee soorten producten. Beide kunnen nu ook worden gekocht op Euronext.

POWERSHARES EQQQ
· Met PowerShares EQQQ haalt NextTrack de Ierse variant van hét paradepaardje onder de trackers binnen. Misschien hebt u er nog nooit van gehoord, maar PowerShares QQQ, vroeger simpelweg QQQ genaamd, is de bekendste en grootste tracker ter wereld én tevens het meest verhandelde effect ter wereld. Dagelijks gaan er tot honderden miljoenen stuks van over de toonbank. Met een marktkapitalisatie van zowat 16 miljard dollar is het beursgewicht van de tracker pakweg groter dan dat van Belgacom en net iets kleiner als dat van Dexia.
· De tracker schaduwt de Nasdaq-100-index, de index met de 100 grootste technologieaandelen op de technologiebeurs Nasdaq. De grootste aandelen in die index zijn Apple, Microsoft, Qualcomm (draadloze communicatie) en Google.
· Wellicht zal het wat het aantal transacties betreft niet zo’n vaart lopen op Euronext maar toch, de naambekendheid van het product zal ook bij ons doorsijpelen en zijn grote verhandelbaarheid staat garant voor scherpe bied- en laatkoersen.
· Jammer is alvast dat de tracker op Euronext (ISIN: IE0032077012, ticker: QQQ, product in euro) een beheerloon van 0,3 % krijgt aangemeten. Dat is relatief laag, maar toch wel hoger dan de identiek beheerde tracker op de Amerikaanse markt (ticker: QQQQ, in dollar, beheerloon: 0,2 %). Die hogere kostprijs tegenover de Amerikaanse versies vinden we nog bij vier andere PowerShares-trackers terug.

QQQ (vet) EN NASDAQ-100 SINDS CREATIE TRACKER (basis 100)

Zoek de tien verschillen. QQQ doet wat van een tracker verwacht wordt: het perfect kopiëren van zijn index. Lage kosten en een perfecte liquiditeit zijn onontbeerlijk.

INTELLIGENTIE IEMAND?
· Een andere bijzonderheid aan de Invesco PowerShares ETF’s is dat vele onder hen zogenaamde ‘intelligente’ indices schaduwen. Dat geldt alvast voor zeven van de elf trackers die aangeboden worden.
– Een ‘klassieke’ index kijkt naar de marktkapitalisatie, dat is het aantal beursgenoteerde aandelen vermenigvuldigd met de koers van het aandeel, om zijn mandje samen te stellen. Hoe groter de marktkapitalisatie, hoe groter het gewicht van het aandeel in de index. Quasi alle trackers volgen zo’n index. De kritiek op dat systeem is dat de samenstelling van de index geen rekening houdt met de intrinsieke kwaliteiten van de aandelen waarin belegd wordt.
– ‘Intelligente’ indexen verhelpen dat euvel. Ze houden geen rekening met marktkapitalisatie en focussen zich louter op, bijvoorbeeld, de fundamentele waarde van een aandeel. Enkel aandelen met een bepaalde koers-winstverhouding of die een bepaalde groei kunnen voorleggen worden gekocht of overwogen. Daardoor worden bepaalde aandelen onderwogen of simpelweg niet gekocht.
· De intelligente indexen zouden het op termijn (veel) beter doen dan de klassieke indexen. Dat wordt alvast aangetoond door historische simulaties. Helaas leert het verleden ons dat historische simulaties in de werkelijkheid vaak anders uitdraaien. Daarom is het jammer dat de PowerShares-trackers te recent gelanceerd werden (2006 of later veelal) en kunnen we ons nu nog niet uitspreken over een mogelijke meerwaarde van het volgen van een actieve index. Wordt zeker vervolgd.

Info op Euronext

Op www.euronext.com vindt u alle info over trackers door in het linkergedeelte te klikken op ‘Trackers & Structured Funds’. Daar kunt u trackers selecteren op grond van allerhande criteria zoals type, uitgever, activaklasse en naam.

Deel dit artikel