Analyse
Goedkoop is vaak ook goede koop 9 jaar geleden - donderdag 13 maart 2008
Gratis instapkosten bij Keytrade Bank tot 21 maart. Is goedkoop ook goede koop ?

Tot 21 maart kunt u bij Keytrade Bank gratis intekenen op hun selectie van zowat 500 fondsen. Met dat gratis beleid is de internetbankier zelfs niet de enige op onze markt. Uiteraard spelen ook andere factoren een belangrijke rol in uw aankoopbeslissing, maar met de nodige begeleiding kunt u er alleen maar wel bij varen.

INSTAPKOST : 0 EURO
· Nog tot 21 maart moet u bij Keytrade Bank geen instapkosten betalen als u in fondsen belegt, terwijl de kosten anders forfaitair 9,95 euro bedragen. Daarmee breidt de instelling een vervolg aan haar succesvolle campagne van enkele maanden terug. Door de actie voegt Keytrade Bank zich tijdelijk bij het rijtje van andere instellingen zoals Fortuneo en Deutsche Bank die op permanente basis geen instapkosten aanrekenen. De Franse instelling doet dat op haar volledige aanbod van 46 fondsen, Deutsche Bank op een zestigtal geselecteerde fondsen.
· Aan de promotie van Keytrade Bank zijn geen voorwaarden verbonden in verband met de omvang van de transactie. Koopt u voor 100 euro of voor 10 000 euro, dan blijven de instapkosten dus nul euro. Het aanbod geldt niet voor trackers.

HOE FLIKKEN ZE HET?
· Waar zit nu het addertje? Hoe haalt een instelling het immers in haar hoofd om een product gratis te verkopen?
Hier komen de zogenaamde retrocessies in het spel. In de markt voor beleggingsfondsen is het gebruikelijk dat een distributeur (zoals BinckBank en Deutsche Bank) een vergoeding (retrocessie) ontvangt voor het verkopen van beleggingsfondsen van derden. Het openstellen van het distributienetwerk is nu eenmaal de enige manier waarop fondsen van Angelsaksische beheerders zoals Fidelity en BlackRock Merrill Lynch, die zelf niet over een kantorennet of verkoopplatform in ons land beschikken, hun waren aan de man kunnen brengen.
Voor elke verkochte euro ontvangt de verkopende instelling nu een deel van de jaarlijkse beheersvergoeding van het fonds. Die procentuele vergoeding kan per fonds en per aanbieder verschillen en kan oplopen tot 90 % op jaarbasis. Bij Deutsche Bank bijvoorbeeld varieert dat percentage tussen 50 % en 60 %, het gangbare tarief.
· Retrocessies hebben echter een leuke kant en een minder leuke kant. Leuk is dat u er als klant voor niets tussenzit. Of het beheerloon van 1,5 % van Aviva Morley UK Equity Focus Fund nu volledig naar Aviva vloeit of ook gedeeltelijk in de zakken van Keytrade Bank terechtkomt, maakt voor u geen jota uit. Het beheerloon blijft immers 1,5 %. Minder leuk is dat beheerders die hun fondsen in België wensen te verkopen vaak rekening houden met het verlies aan inkomsten wegens die retrocessie. Dat kan zorgen voor opwaartse druk op de beheerlonen. Dat is ook een van de redenen waarom een beheerder als Vanguard, de voorvechter van lage kosten, zijn fondsen niet kon verkopen in ons land. Met een gemiddeld beheerloon van 0,27 % viel er immers bitter weinig aan te verdienen voor instellingen die fondsen van derden verkopen. Exit Vanguard dus.

EVOLUTIE FIDELITY FPS MODERATE GROWTH (in euro)

Het neutraal gemengde fonds van Fidelity is slechts een voorbeeld van een door ons aangeraden fonds dat gratis aangekocht kan worden. Doe er uw voordeel mee.

TOCH WEL KOOPJE
· Door de actie van Keytrade Bank kunt u nu bijvoorbeeld tijdelijk 13 fondsen die we in het vet aanduiden in hun categorie kopen tegen het nultarief. De fondsen zijn afkomstig van Aviva Morley, BNP Paribas, Capital@Work, Carmignac Investissement, Crédit Agricole, Fidelity, Henderson, Robeco en Schröders. Stuk voor stuk beheerders zonder of met een beperkt distributienetwerk in België. Goed om te weten, is dat de internetbankier ook geen kosten zoals bewaarloon aanrekent voor de fondsen die u op de effectenrekening plaats.
· Maar opgelet, de afwezigheid van instapkosten betekent niet dat u zich blindelings moet storten op een ‘gratis’ fonds. Belangrijk blijven de kwaliteiten van het beheer (gebundeld in onze sterretjes) en de vooruitzichten van het fonds en zijn markt. Ook dient u steeds na te gaan of het fonds wel past binnen uw eigen beleggersprofiel en uw bestaande portefeuille.

VOOR WAKKERE BELEGGERS
· Denk nu niet dat de tijd dat het aankopen van beleggingsfondsen steevast gepaard ging met het aanrekenen van procentuele instapkosten achter ons ligt. In ons land hanteren de grotere financiële instellingen nog braafjes die klassieke formule omdat ze het zich ‘kunnen veroorloven’. Hun eigen distributienetwerk is immers groot en krachtig genoeg om de producten van eigen makelij aan de belegger te brengen. Kleinere instellingen horen echter de kassa rinkelen. Ze lokken beleggers met lage kosten en verzekeren zich van een jaarlijks inkomen in plaats van een eenmalig gewin. Ons niet gelaten, zolang het totale kostenplaatje voor de belegger niet verhoogt.
· De situatie kan zelfs tot opportuniteiten leiden voor wakkere beleggers. Zo betaalt u bij Rabobank slechts 2 % instapkosten op hun selectie Fortisfondsen, terwijl dat in het kantorennet van Fortis Bank zelf 2,5 % is. Petercam rekent 3 % instapkosten op haar gamma aan, maar via Deutsche Bank betaalt u slechts 2 %, via Argenta 1 tot 1,5 % (op selectie) en via Rabobank slechts 1 %. En bij de tak 23-fondsen zijn de verschillen ronduit spectaculair. Via onafhankelijke makelaars zoals DefA en VDV Conseil kunt u vaak producten kopen tegen een fractie van de prijs die eigen makelaars aanrekenen. Abonnees genieten bij hen van een nog grotere korting. Zoiets was vroeger ondenkbaar. Uit uw doppen kijken, kan u dus onmiddellijke winst opleveren.

Deel dit artikel