Analyse
De maand in beeld 9 jaar geleden - donderdag 13 maart 2008
Happen naar adem.

Na een desastreuze januarimaand likten de beleggers vorige maand hun wonden. De groeimarkten konden zich herstellen en ook in Europa was de stemming niet meer te snijden. Ook op de obligatiemarkten werden er winsten geboekt. En de dollar? Die zette zijn tuimeling verder.

SCHOMMELENDE MARKTEN
· Vorige maand hielden de beleggers hun hart vast. Januari was immers begonnen en geëindigd onder bijzonder slechte auspiciën en dat beloofde niet veel goeds. Gelukkig draaiden de feiten anders uit. Tal van koopjesjagers zorgden ervoor dat het negatieve beurssentiment, dat weliswaar nog steeds aanwezig is, niet resulteerde in een nieuwe opdoffer.
De fondsen in Europese aandelen wonnen gemiddeld zowat 1,4 %. Exotische bestemmingen leverden zelfs winsten op tot 12,9 %. Dat was het geval voor BlackRock Merrill Lynch Latin America A (*), het best presterende landenfonds uit onze tabellen. Met dank aan Braziliaanse aandelen vooral zoals AmBev (brouwerij, + 13,6 %) en Usiminas (staal, + 21,2 %). Daarnaast knoopten de grondstoffondsen opnieuw aan met de goede prestaties uit het recente verleden. Zij wonnen gemiddeld 12 %. Meer daarover verder in de tekst.
· Toch was het niet al peis en vree in fondsenland. Fondsen in Amerikaanse aandelen (- 4,2 %) beten in eerste instantie door de zure dollarappel. En wat te denken van de telecomsector? Fondsen die beleggen in aandelen uit die sector gingen gemiddeld 6 % lager. Geen enkele categorie deed slechter. Balzac Telecommunications Index (*) was de kop van Jut met een verlies van 8,1 %. Het fonds had dan ook geen verhaal tegen de beursverliezen van AT&T (- 11,7 %) en BT Group (- 14,5 %). Het Amerikaanse aandeel zakte wegens vrees voor toename van concurrentie in de mobiele telefonie in de VS. En de laatste omzetcijfers ontgoochelden bij de grootste Britse telefoonoperator. Ten slotte hoeft het ook niet te verbazen dat de aandelen uit de financiële sector (- 4,8 %) opnieuw slaag kregen. Dexia Equities B Top Finance (*) verloor zo 7,8 % nadat de Amerikaanse steraandelen Bank of America (- 12,2 %), Citigroup (- 17,9 %) en American International Group (- 16,9 %) de dieperik ingingen. Meer dan een derde van de portefeuille wordt aan de andere kant van de oceaan belegd en dat zullen de aandeelhouders van het fonds geweten hebben. Fondsen in financiële aandelen mogen nog worden gekocht. Onze voorkeur gaat uit naar Fidelity Global Financial Services A (**).

De beurzen in februari 2008

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

1.2%

-8.9%

Athene (ATHEX 20)

-7.2%

-12.6%

Brussel (BEL 20)

0.9%

-12.7%

Frankfurt (DAX 30)

-1.5%

-2.1%

Hongkong (H. SENG)

1.4%

8.2%

Lissabon (PSI 20)

-1.9%

-6.3%

Londen (FTSE 100)

-2.3%

-15.8%

Madrid (IBEX 35)

-0.4%

-7.6%

Milaan (MIB 30)

-1.2%

-17.1%

Nasdaq Composite

-7.3%

-18.2%

New York (S&P 500)

-5.9%

-17.7%

Parijs  (CAC 40)

-1.6%

-13.2%

Stockholm (OMX 30)

2.9%

-17.5%

Sydney (ASX)

1.8%

0.8%

Tokyo (Nikkei 225)

-0.3%

-23.5%

Toronto (S&P/TSX)

3.7%

8.5%

Zurich (SMI)

-0.5%

-12.7%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind februari 2008.

FINANCIËLE SECTOR (vet) EN WERELDINDEX (basis 100)

De subprimecrisis stak de lont in het vat van de financiële aandelen. En dat vuurtje verspreidde zich over alle sectoren en de beurs in haar geheel.

De sectoren in februari 2008

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-2.2%

-23.3%

Farma

-2.5%

-17.0%

Telecom

-5.4%

3.0%

Technologie

-2.8%

-13.1%

Consumptie

-0.6%

-5.2%

Distributie

-2.1%

-15.9%

Nutssector

-1.0%

9.0%

Wereldwijd

Financieel

-4.4%

-21.5%

Farma

-3.0%

-16.0%

Telecom

-4.3%

0.7%

Technologie

-3.4%

-13.6%

Consumptie

-1.4%

-6.0%

Distributie

-4.7%

-17.8%

Nutssector

-1.9%

1.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind februari 2008.

DOLLAR DOORN IN HET OOG
· Fondsen in het land van Uncle Samhadden het ook in februari niet onder de markt. Toch waren de verschillen binnen de categorie groot. Zo verloor KBC Equity US Value (*) maar eventjes 7,8 %, de op een na slechtste prestatie uit de tabellen. Verbazen hoeft die prestatie niet want het KBC-fonds mikt vooral op aandelen uit de financiële sector zoals Bank of America (- 12,2 %), Wells Farco & Co (- 15,5 %), JPMorgan Chase (- 16,4 %) en ten slotte kredietverstrekker Wachovia (- 20,9 %). Parvest US Small Cap (Cortal Consors, ***) kon de schade daarentegen beperken tot 0,7 % door te focussen op kleinere aandelen zoals Compass Minerals (mineraalfabrikant, + 31,6 %), Petrobank Energy & Resources (olie- en gasexploratie, + 15,4 %) en Bucyrus International (mijnbouwtoeleverancier, + 5,1 %)
· Voor een belegger uit de eurozone blijven Amerikaanse aandelen zorgen baren. Naast de klappen die Wall Street zelf krijgt (de brede beursmarkt ging in februari 2,7 % lager), is er ook de dollar die roet in het eten gooit. Het begint een vervelende gewoonte te worden. Maar de spotgoedkope dollar noteert rond historische diepterecords en dat schept koopkansen. Fondsen in Amerikaanse aandelen blijven dan ook uw aandacht waard. Onze voorkeur gaat naar Henderson American Equity (o.a. te koop bij Deutsche Bank, **, - 1,2 %) en Janus World Fund US Strategic Value A USD (o.a. te koop bij Citibank, ****, - 4,1 %). Maar ook Janus WF US Twenty A USD (***, - 0,7 %) kan ons bekoren. De beheerder van dat actief beheerde fonds mikt op een dertigtal groeiaandelen die zich op de Amerikaanse beurzen bevinden en slaagt regelmatig erin om daarbij de juiste keuzes te maken. Getuige daarvan de aankoop in een vroeg stadium van het Canadese agrobedrijf Potash Corporation of Saskatchewan (+ 10,1 % vorige maand, + 163,8 % op jaarbasis).

Janus Capital Group werpt zich almaar meer op als dé fondsenspecialist in Noord-Amerikaanse aandelen. In onze contreien verdeelt de beheerder de meeste van zijn fondsen in zowel een dollar- als een eurojasje. Dat laatste vermijdt elke vorm van wisselkoersrisico. Omdat we nét het dollarpotentieel een grote plus vinden voor fondsen in Amerikaanse aandelen raden we u met klem de USD-variant aan.

BRUSSEL HERRIJST
· Euronext Brussel was een van de betere westerse beurzen in februari (+ 1,2 %). Enkele fondsen slaagden moeizaam erin om die prestatie te verbeteren. Zo verschroeide AXA B Belgian Equities (*) de concurrentie met een winst van maar liefst 4,9 %. De ferme smak geld belegd in InBev (+ 9,4 %) deed het fonds wonderen. KBC Equity Flanders (***, + 2,2 %) bekroonde zich, nog maar eens, tot best presterende fonds in aandelen met Vlaamse roots. Naast InBev trok vooral chemiebedrijf Umicore (+ 11,1 %) de portefeuille vooruit. Argenta Fund Belgische Aandelen (**, + 0,3 %) kon daarentegen niet overtuigen. Het grote gewicht van het aandeel KBC (- 1,9 %) zette de portefeuille onder druk.
· Fondsen gespecialiseerd in Belgische aandelen mogen nog steeds worden gekocht. Meer daarover kon u al lezen in onze analyse op p. 2. Hermes Belgian Growth (Bank Delen, ****, + 1,7 %) is een van de drie fondsen die we naar voren schuiven als interessant. Het fonds belegt niet in de klassieke Belgische grote jongens, maar verkiest eerder ‘kleinere’ aandelen zoals bouwgroep CFE (+ 6 %) en plantageholding Sipef (+ 10,1 %). De aandelenkeuzes van de beheerders zijn dusdanig dat het fonds met een hoog aantal sterretjes noteert. Meer informatie vindt u terug in de nieuwsbrief van 6 maart of op onze website. Typ daarvoor de naam van het fonds in onze zoekrobot en u vindt onze laatste analyse.

Carmignac-fondsen

Sinds kort kunt u ook bij Deutsche Bank Carmignac-fondsen (zie ook Carmignac en de fiscus) kopen. Geen slechte zaak, want ze worden nergens anders zo goedkoop aangeboden: 2 % instapkosten en Carmignac Emergents (*) zelfs gratis. Daarom vindt u die instelling in de tabellen voortaan terug als ‘verdeler’, in plaats van Cortal Consors (2,5 % instapkosten). Wettelijk gezien mag de instapkost in dat geval maximaal 4 % bedragen.

GRONDSTOFFEN
· In februari stond er geen maat op de grondstoffondsen in onze tabellen. Ze gingen tot 15,8 % hoger. Dat was het geval voor BlackRock Merrill Lynch World Mining A USD (*). Dat fonds mikt resoluut op de grote mondiale mijnbouw- en metaalondernemingen. Met de historisch hoge prijzen die betaald worden voor zilver (+ 14,3 %), goud (+ 2,6 %) en – nog net niet – koper (+ 16,6 %) spinnen de producenten garen. Aandelen als Rio Tinto, Vale Do Rio Doce, Impala en Anglo American, prominent in het fonds aanwezig, lieten de 10 %-winstgrens ver achter zich. Het Franse Eramet won zelfs meer dan 45 %. BlackRock ML leverde met zijn World Gold Fund (****, + 8,5 %) ook de primus af van de goudmijnfondsen. Goldcorp (+ 14,3 %) en Kinross Gold (+ 10,4 %) konden de beleggers overtuigen. Carmignac Commodities won ‘slechts’ 9 % en was daarmee het zwakke broertje in die categorie. Het grootste aandeel in de portefeuille, het Braziliaanse Petrobras, klom 3,5 % en dat trok het gemiddelde rendement – relatief gezien – omlaag.
· De rek is zeker nog niet uit de grondstoffensector, ondanks de hoge prijzen die betaald worden voor tal van grondstoffen. Enerzijds is er het economische verhaal van (beperkt) aanbod en (hoge) vraag, anderzijds zorgen tal van opvrijpogingen voor vuurwerk. Zo wil het Australische BHP Billiton koste wat het kost rivaal Rio Tinto inlijven, ook al houden die de boot nog af. Ondertussen zit het Chinese Chinalco, samen met Amerikaanse branchegenoot Alcoa, stevig verankerd in Rio Tinto. En wie weet willen de Chinezen niet meer. Het Braziliaanse Vale is dan weer geïnteresseerd in het Brits-Zwitserse Xstrata.
Diegenen onder u die hun portefeuille wensen te diversifiëren en daarbij niet schuw zijn van een risicovolle belegging mogen de steven wenden tot een goudmijnfonds. BlackRock ML World Gold (o.a. verdeeld door Deutsche Bank) en Share Gold (Bearbull) zijn daarbij onze favorieten.

GOUDPRIJS IN USD (per ounce)

De val van de dollar, hoger dan verwachte inflatiecijfers in de VS en het vooruitzicht op verdere rentedalingen zijn alle koren op de molen van de goudprijs. Goudmijnfondsen blijven speculatief koopwaardig. Enkel voor de durvers.

EURO IN SLEUTELROL
· Een nieuwe maand, een nieuw frontoffensief van de euro. De onverzettelijkheid van de Europese Centrale Bank om de leidende rentevoeten in onze contreien onveranderd te laten, zorgt ervoor dat vastrentende beleggingen in euro relatief interessanter worden tegenover beleggingen in munten van landen waar de rentevoeten onlangs wel verlaagd werden, zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De dollar gaf opnieuw 3,5 % prijs en het Britse pond verloor 2,4 %. Uiteraard wogen die prestaties op de rendementen van de relevante fondsen. Het verlies van de Amerikaanse dollar (- 2,1 %) was even groot als het gemiddelde verlies van de obligatiefondsen in die munt. Parvest US Dollar Bond (***) kon de schade beperken tot 1,5 % omdat de beheerder uitsluitend kiest voor enerzijds obligaties van eersteklas emittenten (AAA-rating) en anderzijds obligaties met een gemiddelde looptijd van rond de vijf jaren, de bij beleggers populairste en dus lucratiefste categorie op dit moment. Threadneedle Dollar Bond (**) had minder geluk en verloor 3,4 %. De portefeuille is vooral samengesteld uit niet-gouvernementele obligaties en daar lustten de beleggers in februari minder pap van. Hoe minder risico, hoe beter was duidelijk de leuze in obligatieland.
· Obligatiefondsen in Brits pond gingen gemiddeld 4 % lager, en dat ondanks de dalende obligatierentes. JPMorgan Sterling Bond A (Puilaetco Dewaay, *) verloor zelfs 7,2 %, de zwakste prestatie van een obligatiefonds uit onze tabellen. Het fonds verbrandde de broek aan uitgiftes van Amerikaanse debiteuren zoals Wachovia (zie hoger) die de wind van voren kregen tijdens de subprimecrisis.

BRITS POND IN EURO

Het verlies van de sterling in euro begint hallucinante vormen aan te nemen. Profiteer van het muntpotentieel via een belegging in Britse aandelen. De Britse beurs is zowat de goedkoopste westerse beurs op dit moment.

AUSSIE REDT DE BOEL
· Een munt die het wel bijzonder goed deed, was de Australische dollar (+ 2,2 %). De aussie geniet volop van de beleggersinteresse voor Australische aandelen en obligaties. De beurs van Sydney spint garen bij de grondstoffenhausse en obligaties in AUD gaan vlotjes van de hand wegens de billijke rentevergoeding (vaak 8 % en meer). Dat resulteert in een grote vraag naar kangoeroedollars. Een ruim gespecialiseerd fondsenaanbod bestaat er niet in die categorie maar de twee mogelijkheden, ING (L) Renta Fund II AUD (***, + 1,5 %) en KBC Renta AUD-Renta (***, + 0,9 %), zijn van uitstekende kwaliteit en mogen nog worden gekocht. De AUD heeft nog opwaarts potentieel en de rentevoeten op de obligaties liggen hoog.
· Opvallend was wel dat de fondsen het minder goed hebben gedaan dan de prestatie van de munt zelf. Dat kwam omdat de lokale obligatiemarkt als een van de weinige ter wereld in het zand beet vorige maand. De – uitgekomen – verwachting dat de Australische centrale bank de rentevoeten ging verhogen (tot 7,25 %), dreef de obligatierentes al op voorhand hoger waardoor de obligatiekoersen lager gingen. Gelukkig zette de sterke munt die situatie recht.

De munten in februari 2008

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

0.1%

0.0%

=

=

SEK

0,1068

1.2%

-1.0%

+

++

NOK

0,1263

1.7%

2.5%

=

-

CHF

0,6311

1.3%

1.8%

=

++

GBP

1,3104

-2.4%

-11.7%

-

++

USD

0,6587

-2.5%

-13.0%

=

++

CAD

0,6726

0.4%

4.2%

=

+

AUD

0,6162

2.2%

3.3%

+

=

NZD

0,5282

-0.2%

-0.4%

=

-

JPY

0,6328

-0.4%

-1.0%

+

++

Cijfers steeds eind februari 2008; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

STATUS-QUO
· Veel geld viel er vorige maand noch te verdienen, noch te verliezen met gemengde fondsen. Zij beleggen in zowel aandelen als obligaties en bestaan in drie varianten. De defensieve fondsen (meer obligaties dan aandelen) boekten een status-quo. Enkel Degroof Global ISIS Low (****) kan zich onderscheiden van de rest door de winst van 0,8 %. Het fonds steekt slechts een kwart van de portefeuille in aandelen en vastgoed en richt de pijlen vooral op Europese waarden. De puike prestatie van een van de grootste waarden in de portefeuille, het eigen vastgoedfonds Atlas Real Estate EMU (**, + 5,3 %), zette de kers op de taart. Hoewel de neutraal gemengde fondsen (evenwicht tussen aandelen en obligaties) en de dynamische gemengde fondsen (meer aandelen dan obligaties) gemiddeld gezien niet bewogen, viel vooral de prestatie van de Carmignac-fondsen op. In de neutrale categorie won Carmignac Patrimoine (****) maar liefst 3,1 %. Het fonds dekt zich dan ook grotendeels in tegen het dollarrisico en kon bijvoorbeeld rekenen op het Braziliaanse Petrobras (+ 3,5 %) en het Amerikaanse Smith International (energietoeleverancier, + 13,7 %). Bij de agressieve gemengde fondsen viel dan weer de prestatie van Carmignac Profil Réactif 100 op (***, + 3,9 %). Dat dakfonds belegt stevig in de goed presterende Carmignac Commodities (+ 9 %), Carmignac Emergents (+ 5,1 %) en Carmignac Investissement (+ 6,2 %) en had daarom een leuke maand.
· Gemengde fondsen bieden een mooie oplossing voor diegenen die met een enkele belegging een gespreide portefeuille wensen te bezitten. Kies voor de strategie die het beste bij uw risicoprofiel en beleggingshorizon past.

Deel dit artikel