Analyse
Dexia Sustainable Euro Corpate Bonds 9 jaar geleden - donderdag 7 februari 2008
De risico's beperken, een mooi rendement halen en beleggen in duurzaamheid...

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm Belgische kapitalisatiesicav
Beleggingsbeleid Obligaties - Euro - Corporate
Lanceringsdatum 22 juini 1999
Beheerder Dexia Asset Management
Waar te koop ? Dexia Bank
ISIN-code BE0945493345
Inventariswaarde (op 31/12/2007) 341,44 EUR 
Prestatie-indicator ***
Advies KOPEN
Aangewezen beleggingshorizon Drie tot vijf jaar
Risico Zwak

 

 

 

 

 

 

 

De crisis rond de risicovolle vastgoedkredieten in de VS heeft geleid tot een algemeen wantrouwen op de financiële marketen. Beleggers zijn terughoudender geworden ten aanzien van het lenen van geld aan om het even wie.
De hogere risicoaversie gekoppeld aan de moeilijkere financiering van ondernemingen heeft gezorgd voor problemen op de markt voor bedrijfsobligaties. Bedrijven die op zoek zijn naar geld moeten nu een hoge prijs betalen voor hun financiering. Terwijl ze halfweg 2007 gemiddeld een extra rendement (in vergelijking met de risicoloze staatsobligaties) van om en bij de 0,4 % dienden toe te kennen op de obligaties die ze uitgaven, komt de premie die betaald moet worden ten opzichte van staatsemissies nu in de buurt van 1,2 %. Opportunistische beleggers die streven naar rendabelere beleggingen mogen daarin een buitenkans zien. Op voorwaarde dat ze uitsluitend mikken op emissies van kwalitatieve bedrijven.
Dat kan ook perfect gebeuren via een gespecialiseerd obligatiefonds. Een voorbeeld van een goed beheerd obligatiefonds in bedrijfsobligaties is Dexia Sustainable Euro Corporate Bonds, een compartiment van de duurzame bevek Dexia Sustainable. Het fonds belegt voornamelijk in vastrentende of niet-vastrentende waarden, overwegend uitgegeven door de privé-sector. De grootste posities in de portefeuille zijn emissies van financiële instellingen zoals Deutsche Bank, ING, BNP en Royal Bank of Canada. De sicav focust op emittenten van goede kwaliteit (BBB- en/of Baa3-rating of hoger zoals in de voorbeelden hierboven). Elke vorm van wisselkoersrisico wordt ingedekt door de beheerder. Daarbij worden de obligaties niet alleen geselecteerd op basis van hun verwachte rentabiliteit, maar ook op basis van criteria rond duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het fonds heeft bovendien een minder hoog risicoprofiel dan het gemiddelde van zijn categorie.Daarom raden we het product aan ondanks de lichtjes slechtere prestaties dan het gemiddelde.
Het betreft hier immers een duurzaam beleggingsfonds dat rekening houdt met sociale, duurzame en milieuoverwegingen.
Een topper binnen zijn categorie

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS INVERGELIJKING MET DE BENCHMARK
(in %, gegevens op 31/12/2007)

  Fonds Index
Op 1 maand -0,3 -0,4
Op 3 maand -0,3 0
Op 6 maand +0,3 +0,7
Op 1 jaar -0,5 +0,4
Op 3 jaar +0,1 per jaar +1,6
Op 7 jaar +4,1 per jaar +4,8
Op 10 jaar -  
(1) na aftrek van de beheerskosten  

KOSTEN EN COMMISSIELONEN 
Instap  2 % 
Uitstap  geen
Beheer (per jaar)  0,6 % 
Beheer (gekoppeld aan de prestatie)  geen
Total expense ratio  0,88 %
 

Evolutie van de netto inventariswaarde sinds 2002 (in EUR)

 

Deel dit artikel