Analyse
Pictet USA Index P 10 jaar geleden - donderdag 13 december 2007
Een indexfonds om de prestaties van de Amerikaanse beurs op de voet te volgen ?

IDENTITEITSKAART

Rechtsvorm

Luxemburgse kapitalisatiesciav

Beleggingsbeleid

Amerikaanse aandelen

Lanceringsdatum

05/11/1999

Beheerder

Pictet Funds

Waar te koop ?

Cortal Consors

ISIN-code

LU0130732877

Inventariswaarde

(op 30/11/2007)

116 USD

Prestatie-indicator

**

Advies

HOUDEN

Aangewezen beleggingshorizon

7 jaar en langer

Risico

bovengemiddeld

 

 

 

 

 

 

 

Het fonds van Pictet, een private banker uit Genève, dat onder andere verkrijgbaar is via Cortal Consors, belegt in Amerikaanse aandelen en is een schoolvoorbeeld van een rechttoe, rechtaan indexfonds. Het beheerteam probeert dus niet beter te doen dan de index waaraan het zich spiegelt. Neen, het doel van dit fonds is simpelweg om het evengoed te doen als de brede S&P 500, de index met de grootste Amerikaanse aandelen. Drie sectoren vallen op in de portefeuille. De beheerders hebben vooral oog voor de financiële sector (met prominente waarden Bank of America en Citigroup), de IT-sector (Microsoft en Cisco Systems) en de sector van de gezondheidszorg (Johnson & Johnson).

Dankzij de beperkte beheerskosten (0,3 % tegenover gemiddeld 1,1 % in deze categorie), halen de beheerders meestal zonder al te veel problemen hun doelstelling. Het is overigens een vergissing om te denken dat een actief beheerd fonds systematisch beter zal doen dan een indexfonds. Er zijn immers maar heel weinig beleggingsfondsen die er op de lange termijn in slagen om beter te presteren dan de Amerikaanse beurs zelf. De jongste tijd slaagt het fonds van Pictet er echter niet meer in om zich te onderscheiden van concurrerende fondsen. Indien u deelbewijzen van het fonds hebt, mag u ze houden, maar voor nieuwe aankopen geeft u beter de voorkeur aan Janus WF US Strategic Value A USD (verdeeld door Citibank), dat volgens ons betere en veelbelovende perspectieven biedt.

We herhalen nog eens dat we nog altijd in het potentieel geloven van de Amerikaanse beurs, die correct gewaardeerd is, en ook in het stijgingspotentieel van de Amerikaanse dollar die volgens ons meer dan 20 % ondergewaardeerd is ten opzichte van de euro. In functie van uw beleggingshorizon en van uw risicoprofiel, lag u tot 25 % van uw fondsenportefeuille beleggen in Amerikaanse aandelen.

RENDEMENT (1) VAN HET FONDS IN

VERGELIJKING MET DESECTOR

(in %, gegevens op 30/11/2007)

Fonds

Sector

Op 1 maand

 -5.2 %

-5.6 %

Op 3 maand

 -6.0 %

-5.7%

Op 6 maand

 -11.4 %

-9.7 %

Op 1 jaar

 -4.6 %

-1.5 %

Op 3 jaar

 +5.4 % per jaar

+7.6 %
per jaar

Op 7 jaar

 -5.1%
per jaar

-3.3 %
per jaar

Op 10 jaar

 +3,7 %
per jaar

(1) na aftrek van de beheerskosten

KOSTEN EN COMMISSIELONEN (in %)

Instap

 2.5%

Uitstap

 geen

Beheer (per jaar)

 0,3%

Beheer (gekoppeld aan de prestatie)

 geen

EVOLUTIE VAN DE NETTO INVENTARISWAARDE SINDS 2002 (in USD)

Deel dit artikel