Analyse
De maand in beeld 10 jaar geleden - woensdag 12 december 2007
Beurzen terug naar af.

Bijna alle aandelenfondsen in onze selectie eindigden in november in het rood. De tegenslagen van de financiële sector, gekoppeld aan de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten, en de Amerikaanse groeivertraging duwden de aandelenkoersen naar omlaag.

De beleggers, die minder vertrouwen hadden, gaven de voorkeur aan obligaties waardoor de obligatiekoersen stegen. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn voor de obligatiefondsen. Heel wat munten lieten immers nog meer veren tegenover de euro, wat zwaar doorwoog op het rendement van de fondsen.

De beurzen in november 2007

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

-7.4%

6.3%

Athene (ATHEX 20)

-4.9%

16.5%

Brussel (BEL 20)

-6.3%

0.5%

Frankfurt (DAX 30)

-1.9%

21.6%

Hongkong (H. SENG)

-10.3%

36.3%

Lissabon (PSI 20)

0.9%

23.1%

Londen (FTSE 100)

-6.6%

0.4%

Madrid (IBEX 35)

-0.8%

13.8%

Milaan (MIB 30)

-4.1%

-2.7%

Nasdaq Composite

-8.3%

-1.2%

New York (S&P 500)

-5.8%

-4.5%

Parijs  (CAC 40)

-3.0%

6.4%

Stockholm (OMX 30)

-8.2%

0.2%

Sydney (ASX)

-8.5%

22.1%

Tokyo (Nikkei 225)

-4.0%

-9.3%

Toronto (S&P/TSX)

-12.3%

10.8%

Zurich (SMI)

-1.0%

-0.3%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind november 2007.

ZWART, GEEL, ...
… rood! De beleggers in Belgische aandelenfondsen kregen in november rood te zien. Gemiddeld verloren de fondsen 5,2 %. De Belgische beurs kreeg het zwaar te verduren. Oorzaak daarvan is de scherpe daling van de financiële waarden, die sterk aanwezig zijn in onze nationale index en logischerwijs in de fondsen. De zwaargewichten Fortis en Dexia verloren respectievelijk 17 en 16 % in slechts een maand tijd! De beleggers vragen zich af wat de gevolgen zullen zijn van de vastgoedcrisis op de balans van de banken: in welke mate zijn ze aangetast? Ook andere waarden kregen klappen zoals bierbrouwer InBev (-8 %) waarvan de laatste kwartaalresultaten tegenvielen, UCB (farma, - 20 %) waarvan de commercialisering van een nieuw medicijn – Cimzia (ziekte van Crohn) – voor het moment in opspraak is en Agfa-Gevaert (-21 %) waarvan de herstructurering nog altijd op zich laat wachten.
Moeten we ons grote zorgen maken om die slechte prestatie? We denken van niet. De tegenspoed die bepaalde aandelen te verwerken kregen, in het bijzonder de financiële aandelen, lijkt ons overdreven. Beschouw de daling van de koers van de fondsen als een gelegenheid om goedkoper te kopen als u dat nog niet gedaan hebt.
Bij het doornemen van de tabellen zult u zien dat Osiris Equities Belgium Active, aangeboden door Bank Degroof, niet meer vermeld wordt. Eigenlijk vindt u dat fonds voortaan terug onder de naam Degroof Equities Belgium Active. U zult ook vaststellen dat het fonds zijn vierde ster verloren is. Dit was bijzonder nipt. Daarom staat het voorlopig nog in het vet, temeer daar het samen met Petercam Equities Belgium (****) een van de best beheerde fondsen in zijn categorie blijft.

DEGROOF EQUITIES BELGIUM ACTIVE (in het vet) EN BELGISCHE MARKT (basis 100)

Hoewel het fonds beheerd door Bank Degroof een lichte beheerskwaliteit optekent, blijft het ondanks alles beter doen dan de index van de Belgische aandelen op lange termijn. Koopwaardig.

OVERDREVEN PESSIMISME?
Zoals we al zeiden, leden de financiële waarden verlies in november. De fondsen in dat marktsegment volgden logischerwijs op de voet: gemiddeld -7,4 % voor de fondsen opgenomen in onze selectie. KBC Equity Finance (KBC, *) verloor nog meer (-8,6 %) als gevolg van zijn investering in HSBC Holdings (-15 %). U moet weten dat HSBC een van de enige Europese spelers is die rechtstreeks te lijden had van zijn blootstelling aan risicovolle vastgoedkredieten in de Verenigde Staten. De overige spelers ondervonden evenwel ook  schade. Want naast de problemen die rechtstreeks verband houden met de vastgoedkredieten in de Verenigde Staten werd de financiële sector ook ongunstig beïnvloed door de vertraging van de activiteiten (meer bepaald op het gebied van adviesverlening inzake fusies en overnames) en de verliezen op de beurs. Het is moeilijk om nu al de omvang van de schade te bepalen omdat velen ervoor vrezen nog lijken in de kasten te vinden. Dat heeft een invloed op het beleggersvertrouwen, in die mate dat sommigen overdreven pessimistisch zijn geworden. Kortom, ook al zijn er op korte termijn geen nieuwe stuiptrekkingen uit te sluiten, toch moet de val van de financiële waarden vanuit een langetermijnperspectief worden beschouwd als een gelegenheid om goedkoop fondsen die erin beleggen te kopen. We tippen op Fidelity Financial Services A (verdeeld door Deutsche Bank, *).

FIDELITY FINANCIAL SERVICES A (euro)

Nu al zeggen dat de financiële sector uit het slop is, zou ongetwijfeld voorbarig zijn. Niettemin heeft de recente daling van de koersen opportuniteiten gecreëerd die gegrepen moeten worden in het vooruitzicht van een langetermijnbelegging.

De sectoren in november 2007

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-7.1%

-3.2%

Farma

2.5%

-3.8%

Telecom

-0.9%

27.2%

Technologie

-6.9%

4.5%

Consumptie

-3.9%

15.3%

Distributie

-6.5%

9.2%

Nutssector

0.4%

30.3%

Wereldwijd

Financieel

-7.8%

-2.9%

Farma

0.3%

-3.5%

Telecom

-5.1%

24.0%

Technologie

-8.5%

1.3%

Consumptie

-3.3%

9.5%

Distributie

-5.4%

-0.5%

Nutssector

-0.6%

21.3%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind november 2007.

VERTRAGING IN DE VS
De Amerikaanse aandelenfondsen zakten in november met 5,8 %. Een daling die gekoppeld is aan de aangekondigde economische vertraging in de Verenigde Staten, verergerd door de crisis die sinds deze zomer het land door elkaar schudt. De Amerikaanse centrale bank heeft haar leidende rentevoeten weliswaar al meerdere malen verlaagd, enkel en alleen met de bedoeling om de economie te ondersteunen, maar toch is een echte opklaring niet te verwachten zolang de situatie van de financiële sector – de leverancier van geld voor de volledige economie – niet opnieuw stabiel geworden is. Nu al kondigt 2008 zich aan als een matig jaar. Op langere termijn kunnen we de oplevingscapaciteit van de Amerikaanse economie echter niet betwisten. Bijgevolg zijn ze een eersteklas belegging, vooral omdat de Amerikaanse dollar, die momenteel ten opzichte van de euro ondergewaardeerd is met ongeveer 20 %, absoluut goedkoop is. Wat fondsen betreft, mag u JWF US Strategic Value A USD (verdeeld door Citibank, ***) kopen. We zijn daarentegen niet langer koopgezind ten aanzien van Pictet USA Index P (verdeeld door Cortal Consors, **). Te behouden.

CANADESE DUIK
Balzac Canada Index (**), dat belegt in Canadese aandelen, verloor vorige maand 12,2 %. De financiële waarden, die ruim vertegenwoordigd zijn in het fonds, hebben tot dat slechte resultaat bijgedragen. De mijn- en energiewaarden konden de resultaten van het fonds niet helpen herstellen. De goudmijnmaatschappij Barrick Gold Corporation, die 10 % lager ging, zakte net iets minder dan het gemiddelde. Toch moet worden opgemerkt dat een groot deel van die verliezen toe te schrijven is aan de Canadese dollar, die ten opzichte van de euro met 6,3 % gedaald is omdat de beleggers anticipeerden op een verlaging van de leidende rentevoeten, een verlaging die er overigens gekomen is begin december. De Canadese centrale bank lijkt zich in een wereldwijde onzekere economische context tegenwoordig meer zorgen te maken over de risico's die doorwegen op de Canadese groei. Die blijft ondanks alles stevig en de daling van de munt zal zich wellicht niet langer voortzetten. U mag dus nog kopen.

DALENDE RENTEVOETEN
En nu is het tijd voor beter nieuws. De massale beursverkopen en de vrees bij de beleggers dat de Amerikaanse vastgoedcrisis wijder vertakt zit dan aanvankelijk werd aangenomen, zorgden voor een stormloop op minder risicovolle producten zoals obligaties. En zoals zo vaak blijkt dat de ene (aandelen) zijn dood, de andere zijn brood is. Die onveredelde koopwoede van al wat grotendeels beursrisico uitbant, deed de obligatierentes dalen en de obligatiekoersen stijgen. Dat had positieve gevolgen voor de fondsen die in vastrentende waardes beleggen. Het effect zagen we des te meer bij de obligaties van landen wiens beurzen massaal naar af gingen, zoals de grondstofgevoelige Canadese en Australische. Vele beleggers verschoven hun posities van lokale aandelen naar lokale obligaties en cash in afwachting dat de mist rond de beurzen opklaart.

OBLIGATIERENTEVOETEN EN OBLIGATIEKOERSEN EUROZONE

Niets verwarmt obligaties (rechterschaal) beter dan dalende rentevoeten (linkerschaal). Met dank aan het slechte beursklimaat dat beleggers richting minder risicovolle emissies duwt.

EURO, EURO AAN DE WAND
· De puike, lokale resultaten die geboekt werden, waren echter buiten de waard gerekend. De positieve rente-effecten werden in vele gevallen immers meer dan gecompenseerd door de zwakke prestaties van de lokale munten in euro. Inderdaad. Met het jaareinde in zicht besloot de euro nog maar eens de spierballen op te spannen. De gevolgen in de fondsenportefeuilles waren niet om aan te zien. Niet alleen kregen alle dollarmunten slaag, met als dieptepunt de val van 6,3 % van de Canadese dollar, ook het Britse pond (- 2,4 %) en de Zweedse kroon (- 1,9 %) ontsnapten niet aan de eurogesel. Pech voor de belegger uit de eurozone heet dat. Over en uit? Neen, want vele munten zijn ondergewaardeerd en dat schept koopkansen op termijn.
· Gelukkig waren er uitzonderingen op de regel. Of wat dacht u van de prestaties van de Japanse yen (+ 2,4 %) en de Zwitserse frank (+1,2 %) in euro. We komen daar nog op terug.

De munten in november 2007

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1341

0.0%

0.0%

=

=

SEK

0,1066

-1.9%

-3.3%

+

++

NOK

0,1229

-4.2%

0.3%

=

-

CHF

0,6034

1.2%

-4.2%

=

++

GBP

1,4009

-2.4%

-5.6%

-

+

USD

0,6813

-1.4%

-9.7%

=

++

CAD

0,6816

-6.3%

3.2%

=

+

AUD

0,6025

-5.9%

1.2%

+

=

NZD

0,5223

-1.8%

1.1%

=

-

JPY

0,6142

2.4%

-5.8%

+

++

Cijfers steeds eind november 2007; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

DANKZIJ DE CRISIS
· Jammer van de zwakke dollarprestatie (- 1,4 %) want anders zouden de obligaties in Amerikaanse munt een bijzonder sterke maandprestatie hebben neergepoot. In eigen land wonnen ze immers bijna 4 % in november, en dat was louter te danken aan de sterk gedaalde obligatierentes. Door die prestatie is de kans bijzonder groot dat de obligaties het voor het eerst sinds lang op jaarbasis beter zullen doen dan de aandelen in het land van Uncle Sam. Afspraak in volgend nummer.
· Kijken we naar de portefeuilles, dan tekenen er toch nog twee fondsen rode cijfers op. Zowel MLIIF US Dollar Core Bond A (Deutsche Bank, ***) als Threadneedle Dollar Bond (Deutsche Bank en Keytrade Bank, ***) verloren 0,7 %. De gevolgen van enkele beleggingen in ietwat risicovollere niet-overheidsobligaties en in obligaties van grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers zoals Fannie Mae, Ginnie Mae en Freddie Mac.
· Keuze te over in de categorie Amerikaanse obligatiefondsen. Tal van fondsen worden correct beheerd. Zelf beleggen we vooral in die categorie omwille van het aanzienlijke dollarpotentieel. Afhankelijk van uw beleggingshorizon (hoe korter, hoe meer) en uw risicoprofiel (hoe lager, hoe meer) mag u tot 20 % van uw portefeuille in dat type obligaties beleggen. Gebruik onze strategie als leidraad.

AMERIKAANSE DOLLAR IN EURO

De dollar kreeg opnieuw lik op stuk door de aanhoudende kredietproblemen. Die crisis doet heel wat beleggers vluchten richting buitenlandse effecten. De euro, de Zwitserse frank en de yen konden daarvan profiteren.

EN DE WINNAARS ZIJN …
In november onderscheidden zich twee obligatiecategorieën van de rest:
· De ondergewaardeerde Japanse munt kon eindelijk nog eens terrein winnen tegenover de euro (+2,4 %). Heel wat Japanners repatrieerden immers geld uit de VS om opnieuw in eigen land te beleggen, vooral in staatsobligaties. Dat is voor hen zowat de veiligste en meest liquide markt op dit moment. Dat had een dubbel gevolg. Enerzijds daalden de rentevoeten op de lokale obligaties en anderzijds won de yen terrein tegenover zowat alle vreemde munten. Die dubbele winst resulteerde in een forse meerwaarde voor de beleggers in obligatiefondsen in Japanse yen. KBC Renta Yenrenta (***) klom met 3,2 %. Beleggen in yen is vooral interessant omwille van het muntpotentieel en omwille van de portefeuillespreiding.
· Anderzijds kon ook de Zwitserse munt haar vluchtstatus van weleer uitspelen. De winst: 1,2 %. Fondsen zoals SGAM Bonds CHF A (SG Private Banking, **) namen vlotjes de kaap van 2 % winst. Profiteer van de tijdelijke opflakkering van de alpenmunt om uw eventuele laatste restje Helvetische obligatiefondsen van de hand te doen. Wij laten de munt links liggen wegens het beperkte potentieel.

AANDELEN EN OBLIGATIES?
· Gemiddeld gezien gingen de defensieve fondsen zowat 1,5 % lager, de neutrale 3 % en de dynamische 4,4 %. De Portfolio MultiManager fondsen van Bank J. Van Breda deden het minder goed door de magere prestaties van de fondsen in Amerikaanse aandelen in de portefeuille. De Universal Invest-reeks van Capital & Finance (verdeeld door Fortis Bank) deed het dan weer net iets beter dan de rest wegens het defensieve profiel van alle compartimenten. Zo wordt er weinig in de dollarzone belegd en wordt de aandelenkaart minder sterk getrokken dan bij de concurrentie. Dat terugdringen van de aandelenpost was ook de reden waarom Transparant Balance (Dierickx, Leys & Cie, -1,4 %, ****) de schade kon beperken. Het tak23-fonds Piazza AXA IM Optimal Balance (-0,1 %, *) kon dan weer de schade beperken door uitsluitend te beleggen in Europa en heel wat cash aan te houden. Ook aan Suez (+ 1,3 %) trok het fonds zich op.
· Bij de gemengde fondsen, de fondsen die beleggen in zowel aandelen als obligaties, is het altijd de vraag welke categorie de bovenhand haalt: aandelen of obligaties. Beide bewegen immers vaak in een tegenovergestelde richting. Akkoord, daarmee beknibbelt u een beetje op het potentiële rendement maar aan de andere kant krijgt u wel een betere portefeuillespreiding in de plaats. En net die diversificatie is de sterkte van een gemengde belegging. Rest nog de keuze welk type gemengd fonds u neemt. Een met veel aandelen (dynamische of agressieve categorie), een met een evenwicht (neutraal) of een met vooral obligaties (defensief). De keuze hangt af van uw eigen karakteristieken op het vlak van risicogewenning en beleggingshorizon.

Deel dit artikel