Analyse
De maand in beeld 10 jaar geleden - donderdag 15 november 2007
Stilte voor de storm ?

Afgelopen maand stond er geen maat op de prestaties van de beurzen uit de groeilanden. Dichter bij huis werd de soep ietwat minder heet gedronken, maar de prestaties mochten er zijn. Ook op obligatievlak zat het snor. Dankzij de dalende obligatierentes kleurden de resultaten van de meeste obligatiefondsen groen. Enkel de vorm van de euro zorgde voor negatieve geluiden. Kortom, oktober was een goede beleggersmaand.

GROEILANDENINDEX (in USD)

Er komt maar geen einde aan het beurssucces van de groeiregio’s. Vooral Azië en Latijns-Amerika trekken daarbij de kar. Winst nemen kan in de huidige beweeglijke markten geen kwaad.

De beurzen in oktober 2007

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

1.3%

12.6%

Athene (ATHEX 20)

5.2%

25.2%

Brussel (BEL 20)

2.7%

7.2%

Frankfurt (DAX 30)

2.0%

24.6%

Hongkong (H. SENG)

13.8%

51.5%

Lissabon (PSI 20)

8.2%

23.7%

Londen (FTSE 100)

4.2%

5.4%

Madrid (IBEX 35)

9.0%

15.5%

Milaan (MIB 30)

1.5%

3.4%

Nasdaq Composite

4.0%

6.6%

New York (S&P 500)

-0.2%

-0.8%

Parijs  (CAC 40)

2.3%

9.3%

Stockholm (OMX 30)

-3.2%

9.2%

Sydney (ASX)

6.0%

33.8%

Tokyo (Nikkei 225)

-2.2%

-8.5%

Toronto (S&P/TSX)

6.7%

23.3%

Zurich (SMI)

0.0%

-0.4%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind oktober 2007.

Hoog, hoger, hoogst. Zo lijkt het te gaan met de beleggingen in groeilanden. Ook in oktober stond er geen enkele rem op de klim van de beurzen uit de regio. Winsten van 10 % en meer waren niet uit de lucht gegrepen. Veelzeggend is daarbij dat zowel Azië (+ 11,6 %), Latijns-Amerika (+ 10,1 %) als Oost-Europa (+ 8,3 %) vooruitgang boekten. Op Hongarije na gingen ook alle individuele landenbeurzen ettelijke procenten hoger, in eurotermen dan nog. Op het eerste gezicht lijkt het er dan ook op dat almaar minder beleggers een onderscheid tussen de individuele landen maken en de groeiregio’s en masse hoger stuwen. Over solidariteit gesproken.
De fondsenwinnaars van de maand waren dan ook in die categorieën te vinden. Zo ging Dexia Equities B Red Chips (Chinese aandelen, **) 14,6 % hoger, dikte Dexia Equities B BRIC (*) 14,1 % aan en won Fortis L Equity Asia 13,7 %. Bijzonder puik allemaal.
· Voorlopig laten we de groeilanden voor wat ze zijn en nemen we onze winsten op de beleggingen in de regio’s (zie ook artikel "Stel uw winsten veilig ").

POSITIVO’S BOVEN
· De populaire categorieën van de wereldwijde en de Europese aandelenfondsen blijven zoals vanouds maandelijks goede en slechte prestaties herbergen. In een goede beursmarkt slaagden enkele fondsen dan ook erin om een negatief resultaat neer te zetten. Wereldwijd was dat het geval voor Merrill Lynch IIF Global Fundamental Value A (*, - 0,5 %) en Rolinco (*, - 0,3 %). Europees ging het Share Euroselection (*, - 0,9 %) en Puilaetco Dewaay High Growth Europe (*, - 0,1 %) niet voor de wind. Rijp voor het huisvuil? Niet echt. De beheerders hadden de pech om net in de kneusjes van de maand te beleggen. Wereldwijd was dat de keuze voor vooral Amerikaanse aandelen (zie verder) en Europees was de boeman te vinden bij de farma- (- 2,6 %) en technologiesector (- 2,7 %).
· Dat neemt niet weg dat de andere fondsen binnen die categorieën uit onze tabel wel (stevig) winst boekten. Of wat dacht u van de 8 % van Fortis L OBAM Equity World of de 7 % van Carmignac Investissement (**)? Met dank aan de keuze voor beleggingen in groeilanden vooral.
Binnen Europa was succes weggelegd voor Fidelity European Aggressive A (**, + 5,8 %) en Carmignac Euro-Entreprise (+ 4,9 %). Voor de beheerder van het Angelsaksische fonds smaakten de beleggingen in Russische aandelen (+ 6,5 %) en Turkse (+ 8,3 %) bijzonder zoet. Dat laatste was ook het geval bij het fonds van beheerder Carmignac Gestion.
· Onze voorkeur gaat uiteraard naar het zelf samenstellen van een evenwichtige portefeuille aan de hand van onze "strategie ". Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Ontbreekt het u aan tijd of interesse, dan kunt u een kortere weg inslaan door te opteren voor een wereldwijd aandelenfonds. Zo bezit u met een enkele aankoop een gediversifieerde portefeuille. Petercam L Equities Opportunity (*****) geniet daarbij onze absolute voorkeur. De voorkeur van de beheerder ligt op dit moment in aandelen uit de Benelux en bij financiële waarden. Nadeel is de hoge inventariswaarde, bijna 9.000 euro. Een alternatief is Fortis L OBAM Equity World . Het fonds doet het voortreffelijk in de luttele jaren dat het al op onze markt is. De langetermijnstaat van dienst van de Nederlandse beheerders is echter voortreffelijk. Ze beleggen vooral in de eurozone maar durven zich ook buiten de platgetreden paden te begeven door bijvoorbeeld te mikken op een groeiregio.

ONTGOOCHELENDE DOLLAR
· Een nieuwe maand, een nieuwe dollarkwelling voor de belegger uit de eurozone. Zoals zo vaak dit jaar kreeg de Amerikaanse dollar lik op stuk van een sterke euro. De klap van 1,7 % dikte het totale verlies over de afgelopen twaalf maanden aan tot 11,8 %. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de fondsen in Amerikaanse aandelen povertjes presteren op jaarbasis … na omzetting in euro.

AMERIKAANSE BEURS (in euro)

In eurotermen leverde de beurs van New York niet de verhoopte resultaten op. Dat is vooral te wijten aan de weifelende dollar. Een uitgelezen instapmoment.

Ondanks de dollarval boekte de categorie een status-quo in oktober. Met dank aan Wall Street die een lokale winst van zowat 2 % neerpootte. We onthouden vooral de prestaties van Parvest US Small Cap (**, + 4 %), dat zoals de naam het zegt in kleine aandelen zoals Aptargroup (gezondheid, + 16 %) en Dionex (technologie, + 9 %) belegt. Een strategie waarmee het fonds al goed heeft geboerd in het verleden. Fidelity America A (*) deed het daarnaast ook niet onaardig met een winst van 1,8 %. Hier trokken de grote jongens Google (internet, + 22,5 %) en Apple (technologie, + 22 %) aan de kar. Verliezer van de maand was Pictet USA Index (- 1,7 %) dat het verlies van de financiële instellingen Citigroup (- 12 %) en Bank of America (- 6 %) niet kon wegsteken.
· Beleggingen in Amerikaanse dollar blijven we hoog in het vaandel dragen, zowel aandelen als obligaties. De goedkope dollar is daar diets aan.

FARMA BLIJFT ACHTER
· De farmaceutische sector blijft in de hoek staan waar de klappen vallen. Ook in oktober geraakte hij niet op dreef. Gemiddeld gezien verloren de fondsen lichtjes terrein. Kijken we naar de individuele prestaties, dan kon u tot 3,8 % verliezen met AXA B Fund Pharma & HealthCare (*) of winsten behalen tot 4,1 % voor Janus World Fund Global Life Sciences EUR (****). Het fonds van AXA kreeg de rode lantaarn doorgespeeld door de slechte beursprestaties van het Japanse Takeda Pharmaceutical (- 13 %) dat afgestraft werd na de publicatie van tegenvallende resultaten en een samenwerking met het Deense Lundbeck. Ook Roche Holdings (- 10,4 %) kon de beleggers niet bekoren na een omzetvertraging. Het JWF-fonds daarentegen trok zich op aan de forse beleggingen in Gilead Sciences (+ 11,1 %) en Merck & Co (+ 10,9 %). Daarnaast dekt de beheerder zich in tegen de dollarbeweging. Vorige maand was dat een schot in de roos.

FARMASECTOR (vet) EN WERELDWIJDE BEURS (basis 100)

De farmasector lost al jaren de rol als het op prestaties aankomt. Nochtans beschikt de sector over enkele troeven zoals een goede waardering Koopwaardig als diversificatie op termijn.

· We blijven het herhalen. Het lijkt erop alsof de aandelen uit de sector van de gezondheidszorg niets goed meer kunnen doen. De winstwaarschuwing van het ene bedrijf zorgt steevast voor een rondje verkopen in de hele sector. Op dit moment vinden we de sector goedkoop met heel wat individuele koopjes zoals AstraZeneca, GlaxoSmithKline en Pfizer. Een gespreide belegging via een goed beheerd fonds is aan te raden. Hanteer daarbij een langetermijnvisie.

De sectoren in oktober 2007

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

2.7%

3.4%

Farma

-2.6%

-8.6%

Telecom

7.7%

28.7%

Technologie

-2.7%

13.4%

Consumptie

3.8%

21.1%

Distributie

4.2%

16.7%

Nutssector

6.2%

35.3%

Wereldwijd

Financieel

3.2%

4.0%

Farma

-1.2%

-7.3%

Telecom

6.2%

29.9%

Technologie

4.0%

10.8%

Consumptie

2.6%

12.6%

Distributie

2.3%

3.7%

Nutssector

6.0%

24.6%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind oktober 2007.

GOEDE OBLIGATIEMAAND
Behalve voor de fondsen in vreemde munten, die tegenover de euro veren lieten, was de maand oktober een goede maand voor de obligatiefondsen. De obligatierentes zijn lichtjes gedaald, wat de prijzen van de bestaande obligaties deed omhooggaan. De wereldwijde obligatiefondsen stegen van de ene op de andere maand gemiddeld met 0,5 %. Opmerkelijk was de goede prestatie van Bonds@Work (+1,2 %, **** sinds deze maand). De beheerders legden ons uit dat ze ongeveer een vijfde van de portefeuille beleggen in obligaties van groeilanden. En de munten van de meeste van die landen zijn vorige maand in waarde gestegen, zo onder meer de Poolse zloty (+ 3,9 %), de Braziliaanse real (+ 4 %) en de Zuid-Afrikaanse rand (+ 3,7 %). Rorento (+ 0,8 %) heeft ook zopas een vierde ster in de wacht gesleept. Het was enige tijd geleden dat de beheerders ervan goed resultaten behaalden, wat onder andere verklaard kan worden door het feit dat ze zich beschermen tegen muntschommelingen. In dit geval ondervond het fonds geen hinder van de daling van het groene biljet. Een tweesnijdend zwaard echter want wanneer de dollar zich zal herstellen, zal het fonds daarvan niet profiteren. Hoe dan ook, of het nu gaat om Bonds@Work of Rorento, we zouden wachten op een bevestiging van hun vierde ster vooraleer u aan te raden om erin te beleggen. In onze tabellen zult u zien dat Templeton Global Bond A (+ 0,9 %) ook **** heeft. Maar omdat het fonds voornamelijk belegt in obligaties van groeilanden lijkt het risico ons te hoog om het u als een belegging aan te raden. Als u uw obligatieportefeuille in een enkele keer wilt diversifiëren, dan raden we u aan om te opteren voor Petercam (L) Bonds Universalis (+ 0,7 %, ****), waarvan de beheerders ons al jaren aantonen in staat te zijn om goede rendementen te verwezenlijken in alle omstandigheden. U kunt dat fonds onder meer kopen bij Deutsche Bank en Rabobank.be.

EVOLUTIE VAN PETERCAM (L) BONDS UNIVERSALIS EN RORENTO (basis 100)

Het fonds beheerd door Petercam (in het vet) behaalt regelmatig goede resultaten. Rorento haalt geleidelijk aan zijn achterstand in. Zullen de beheerders de trend bevestigen?

EEN EINDELOZE VAL?
Terwijl de inventariswaarde van uw fondsen luidend in dollar van de ene op de andere maand gestegen is dankzij de daling van de obligatierentes, is het rendement van diezelfde fondsen omgerekend in euro negatief: gemiddeld - 0,8 % en zelfs - 7,9 % over de laatste twaalf maanden.
De daling van de dollar, die vorige maand ten opzichte van de euro nog maar eens 1,7 % verloor, lijkt eindeloos. Traag maar zeker naderen we de drempel van 1,50 dollar voor een euro. Het groene biljet krijgt rake klappen van de vertraging van de Amerikaanse economie en de daarmee gepaard gaande verlaging van de leidende rentevoeten. Zo verlaagde de Amerikaanse centrale bank op 31 oktober nogmaals haar leidende rentevoeten om ze terug te brengen van 4,75 % tot 4,50 %. Lagere rentetarieven, dus een minder aantrekkelijke munt terwijl in Europa de rentetarieven onveranderd zijn gebleven. Zolang die situatie niet omkeert, zal de dollar onder druk blijven staan. Maar zelfs op dit niveau vinden we de daling overdreven, zodanig dat we de dollar tegenwoordig met meer dan 20 % ondergewaardeerd vinden ten opzichte van de euro. Een gelegenheid volgens ons om uw tegoeden in die munt te versterken.

AMERIKAANSE DOLLAR IN EURO

De daling van het groene biljet oefent grote druk uit op de fondsen. Maar als u geduldig bent, zult u, wanneer hij zich zal herstellen, kunnen rekenen op een aardige meerwaarde.

De munten in oktober 2007

ISO
Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

0.0%

0.0%

=

=

SEK

0,1087

0.0%

0.2%

+

++

NOK

0,1282

-1.1%

7.0%

=

-

CHF

0,5964

-0.9%

-5.3%

=

++

GBP

1,4359

0.2%

-3.9%

=

=

USD

0,6912

-1.7%

-11.8%

=

++

CAD

0,7277

2.8%

4.1%

=

=

AUD

0,6406

2.9%

5.7%

+

-

NZD

0,5316

0.1%

1.3%

=

-

JPY

0,5996

-1.9%

-10.3%

+

++

Cijfers steeds eind oktober 2007; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

AUSTRALISCHE DOLLAR
De obligatiefondsen in Australische dollar deden het opnieuw goed in oktober. ING (L) Renta Fund II AUD steeg met 2,8 %, terwijl KBC Renta AUD-Renta 2,4 % hoger ging. Australië is nochtans een van de weinige landen waar de obligatierentes in oktober stegen, in afwachting van de verhoging van de leidende rentevoeten begin november. Die renteverhoging zou nefast moeten zijn geweest voor de fondsen, maar ze maakt de dollar des te aantrekkelijker: de kangoeroemunt steeg met 2,9 % ten opzichte van de euro. Genoeg om voldoende pit te geven aan de fondsen om ze opnieuw in het groen te brengen. Dan nog kort iets over de evolutie van de Australische dollar aan het begin van de maand november. In een tiental dagen verloor de munt ongeveer 5 % ten opzichte van de euro. Aan de oorsprong van die daling lag, net als deze zomer, een toenemende risicoaversie in deze turbulente beurstijden, wat de beleggers ertoe aanzet om hun risicovolle beleggingen van de hand te doen.
Geen paniek echter. De Aussie is correct gewaardeerd en behalve die speculatieve bewegingen zal ze op korte termijn wellicht worden ondersteund door de verhoging van de leidende rentevoeten die verwacht wordt voor de komende maanden. De economie is immers zeer gezond, de werkloosheidsgraad is in 33 jaar tijd nagenoeg nog nooit zo laag geweest en de monetaire autoriteiten willen elke ontsporing van de inflatie vermijden. Profiteer dus van de huidige zwakte om te kopen als u dat nog niet gedaan hebt.

AUSTRALISCHE DOLLAR IN EURO

Na een knappe terreinwinst in oktober kreeg de Australische dollar het hard te verduren sinds begin november. Geen paniek echter. De verwachte renteverhoging zou de munt, die in verhouding tot de euro correct gewaardeerd is, moeten ondersteunen.

Deel dit artikel