Analyse
De maand in beeld 10 jaar geleden - donderdag 11 oktober 2007
De centrale banken veranderen van toon.

De aandelenfondsen komen weer op adem na de financiële storm die deze zomer losbrak. De centrale banken hebben blijkbaar beslist om alles in het werk te stellen om de economische groei, waarvan de eerste tekenen van vertraging te zien zijn, te ondersteunen. En de beleggers hebben dat gewaardeerd. Maar de terugval van diverse munten ten opzichte van de euro, meer bepaald van de Amerikaanse dollar, heeft de prestaties van de fondsen in kwestie aangetast. Zo ontstaan er echter ook koopkansen die u kunt benutten.

De beurzen in september 2007

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

3.5%

11.9%

Athene (ATHEX 20)

3.1%

26.1%

Brussel (BEL 20)

-0.6%

6.3%

Frankfurt (DAX 30)

2.9%

27.6%

Hongkong (H. SENG)

11.9%

38.5%

Lissabon (PSI 20)

-5.4%

16.7%

Londen (FTSE 100)

-0.7%

5.4%

Madrid (IBEX 35)

0.7%

12.7%

Milaan (MIB 30)

-0.1%

5.1%

Nasdaq Composite

-0.3%

6.6%

New York (S&P 500)

-0.7%

1.8%

Parijs  (CAC 40)

0.9%

8.9%

Stockholm (OMX 30)

2.8%

18.6%

Sydney (ASX)

9.8%

36.0%

Tokyo (Nikkei 225)

-2.1%

-4.8%

Toronto (S&P/TSX)

5.3%

19.9%

Zurich (SMI)

-0.3%

1.4%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind september 2007.

Uit vrees dat de subprimekredietcrisis waarover we het vorige maand uitgebreid hadden een grote weerslag zou hebben op de economie hebben de centrale banken hun beleid gewijzigd en maken ze zich nu meer zorgen om de economische groei en in mindere mate om de inflatie. Door de rente niet meer te verhogen of door ze, zoals in de Verenigde Staten, zelfs voor het eerst sinds 2003 te verlagen, focussen de centrale banken op de ondersteuning van de economie. De beleggers kregen opnieuw vertrouwen, waardoor de beurzen weer konden stijgen en het verlies dat ze deze zomer geleden hadden gedeeltelijk konden doen vergeten. Toch stellen we vast dat de situatie sterk verschilt van beleggingscategorie tot beleggingscategorie.

EVOLUTIE VAN DE LEIDENDE RENTEVOETEN IN DE VS

Door haar leidende rentevoet te verlagen, hoopt de Amerikaanse centrale bank de economie, die geplaagd wordt door een vertraging, te kunnen oppeppen. Intussen gingen de beurzen daardoor vorige maand hoger.

WERELDWIJDE AANDELEN
· De wereldwijde aandelenfondsen uit onze selectie stegen gemiddeld met 1,6 %. Toch zijn er nog altijd grote verschillen binnen dezelfde beleggingscategorie. Zo deed Carmignac Investissement (verdeeld door Cortal Consors, + 7,9 %, **) het uitstekend. Dit fonds volgt wel een eigenzinnige strategie. Terwijl de meeste wereldwijde fondsen voornamelijk beleggen in de grootste economieën van de planeet (Verenigde Staten, Europa en Japan), besteedt dit fonds een groot deel van zijn portefeuille (40 %) aan de groeilanden (Azië en Zuid-Amerika). Nu zijn de Chinese en Braziliaanse beurzen vorige maand met 15 % gestegen, wat het rendement van het fonds deed toenemen. De beheerders preciseren ook dat ze momenteel via specifieke producten volledig ingedekt zijn tegen elke daling van de Amerikaanse dollar. Het fonds, waarvan 50 % van de tegoeden in dollar luiden, ondervond dus geen hinder van de koersdaling van het groene biljet (- 4,1 %). Het tekent regelmatig knappe rendementen op, maar toch vinden we de strategie een beetje veel afwijken van de gebaande paden met als logisch gevolg een grote verscheidenheid in de prestaties. Vandaar dat we niet langer aanraden om dit fonds te kopen.
· Aan de andere kant vinden we Templeton Growth (Euro) A (- 1,5 %, *). De beheerders van dat fonds beleggen op een meer klassieke manier (Verenigde Staten, Europa) en in welbekende waarden waarvan sommige het vorige maand echter maar pover deden, zoals de farmareus Pfizer (- 5,7 %), de financiële groep HSBC (- 2,1 %) en Microsoft (- 1,7 %).
· Als u uw aandelenportefeuille in een enkele keer wilt diversifiëren, geef dan de voorkeur aan een wereldwijd fonds. Momenteel tippen we op Petercam L Equities Opportunity wegens de kwaliteit van het beheer (*****).

KOERSDALING DOLLAR
· De beslissing van de Amerikaanse centrale bank om haar leidende rentevoeten te verlagen werd positief onthaald door de beurzen. Globaal genomen gingen de Amerikaanse aandelen 3,8 % hoger, tenminste als we het rendement in dollar berekenen. Want de koersdaling van het groene biljet vorige maand (- 4,1 %) heeft die winst tenietgedaan. Erger nog, de Amerikaanse aandelenfondsen boekten omgerekend in euro zelfs een negatief rendement (gemiddeld - 0,8 %). Door de lagere rentetarieven in de Verenigde Staten hebben de beleggers activa in dollar immers gedeeltelijk links laten liggen, wat bijgedragen heeft tot de koersdaling van de munt.
· De obligatiefondsen in Amerikaanse dollar verloren logischerwijs ook pluimen. Zij gingen gemiddeld 3,6 % lager.
· Het valt niet uit te sluiten dat op korte termijn de dollar onder druk zal blijven staan. Temeer daar de conjunctuurvertraging in de VS de centrale bank ertoe kan aanzetten om opnieuw haar leidende rentevoeten te verlagen. Maar op middellange tot lange termijn lijkt de munt ons overdreven afgestraft. Volgens ons is ze op dit moment zo’n 20 % ondergewaardeerd tegenover de euro. Daarom verdienen Amerikaanse activa nog altijd een plaatsje in elke gediversifieerde portefeuille.

EVOLUTIE VAN DE AMERIKAANSE DOLLAR (in euro)

De daling van de leidende rentevoeten in de Verenigde Staten oefende nogmaals druk uit op het groene biljet, dat volgens ons overdreven afgestraft is. Kopen dus.

BELGIË SLACHTOFFER VAN ZIJN FINANCIËLE WAARDEN
· In vergelijking met de fondsen die beleggen in aandelen van de eurozone, die vorige maand gemiddeld met 1 % stegen, deden de Belgische aandelenfondsen het niet zo goed : hun waarde daalde gemiddeld met 1,1 %. Dat financiële waarden op de Belgische beurs het meeste gewicht in de schaal leggen, is daar niet vreemd aan : die waarden leden immers onder de vertrouwenscrisis op de financiële markten. Hun koersen en die van de fondsen die erin beleggen, moesten dan ook forse verliezen laten optekenen.
· Als u dat nog niet eerder deed mag u de recente koersdaling als een extra kans beschouwen om te beleggen in Belgische aandelenfondsen. Want de daling van de koersen van de financiële waarden was overdreven. Nu zijn ze goedkoop en op termijn zullen de koersen zich herstellen. Genoeg om ook de koers van de Belgische aandelenfondsen te ondersteunen. U mag Osiris Equities Belgium Active (Bank Degroof, ****) kopen. Deze maand voegen we aan onze aankooplijst ook het door Petercam al geruime tijd goed beheerde fonds Petercam Equities Belgium (****) toe. Normaal gezien kunt u die fondsen kopen bij uw gebruikelijke bank.

PETERCAM EQUITIES BELGIUM EN OSIRIS EQUITIES BELGIUM ACTIVE

Intussen volgt het fonds van Petercam (in het vet) al enkele jaren de goede prestaties van het fonds Osiris (basis 100) nauw op de voet. Beide fondsen zijn volgens ons koopwaardig.

· Fondsen die gespecialiseerd zijn in de financiële sector zijn interessant als u meteen wilt profiteren van de verwachte koersopleving van de financiële waarden. Door de bank genomen blijft de financiële sector trouwens goedkoop als we rekening houden met de winstvooruitzichten en het genereuze dividendrendement. U mag Fidelity Financial Services A, onder meer verkrijgbaar bij Deutsche Bank, kopen.

EVOLUTIE VAN FIDELITY FINANCIAL SERVICES A (in euro)

De financiële waarden kregen het bij de financiële crisis overdreven hard te verduren. Dé gelegenheid volgens ons om er goedkoop te kopen, bijvoorbeeld via een fonds .

De sectoren in september 2007

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

-0.6%

4.7%

Farma

-0.7%

-6.3%

Telecom

4.5%

30.4%

Technologie

3.0%

19.4%

Consumptie

-0.2%

18.7%

Distributie

-0.8%

15.7%

Nutssector

2.4%

31.5%

Wereldwijd

Financieel

0.2%

3.9%

Farma

-0.7%

-5.8%

Telecom

3.1%

30.2%

Technologie

-0.4%

9.1%

Consumptie

-1.0%

12.1%

Distributie

-2.7%

4.2%

Nutssector

1.3%

21.5%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind september 2007.

BRITS POND ONDER DRUK
· In slechts een maand tijd is het Britse pond met 3,2 % in waarde gezakt ten opzichte van de euro. Het moet gezegd dat Groot-Brittannië een bewogen maand september achter de rug heeft : het quasi faillissement van een van zijn banken, Northern Rock, eiste alle aandacht op. Terwijl de Britse centrale bank zich eerder een maand afzijdig kon houden, moest ze daardoor wel reageren op de financiële crisis. Een en ander impliceert dat de centrale bank wellicht de economie zal ondersteunen door de leidende rente alvast niet meer te verhogen. Dat gaat wel ten koste van het pond en de Britse aandelenfondsen ondervonden daar nu al last van : terwijl de Britse beurs het niet al te slecht deed in september (globaal genomen boekte ze 2,1 % winst in pond sterling), ging het rendement, omgerekend in euro, als gevolg van de lagere pondkoers, gemiddeld met 2,2 % naar omlaag.
· Britse aandelenfondsen blijven hoe dan ook interessant om te kopen, vooral omdat de beurs goedkoop gewaardeerd is. De munt is op haar huidige niveau opnieuw correct gewaardeerd in verhouding tot de euro.

De munten in september 2007

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1342

-0.1%

0.0%

=

=

SEK

0,1087

2.1%

0.9%

+

++

NOK

0,1297

2.9%

7.1%

=

-

CHF

0,6019

-0.9%

-4.4%

=

++

GBP

1,4326

-3.2%

-2.8%

=

=

USD

0,7031

-4.1%

-10.9%

=

++

CAD

0,7076

2.0%

0.0%

=

=

AUD

0,6222

4.3%

5.6%

+

-

NZD

0,5313

3.2%

3.1%

=

-

JPY

0,6114

-3.4%

-8.6%

+

++

Cijfers steeds eind september 2007; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

HEROPLEVING VAN DE AUSTRALISCHE DOLLAR
+ 4,3 %: met zo veel procent is de Australische dollar in september tegenover de euro gestegen. De redenen vindt u in het artikel over Australië. Daarbij komt de uitstekende prestatie van de Australische beurs in september (+ 5,7 % in plaatselijke munt) die profiteert van de goede gezondheid van de Australische economie. Kortom, Australische aandelenfondsen leverden vorige maand een rendement op van meer dan 10 %.
De obligatiefondsen moesten niet onderdoen en gingen een goeie 4 % hoger, voornamelijk dankzij de koersstijging van de munt. Ondanks de sterke stijging zijn Australische activa nog altijd interessant.

CHINA: GAS TERUGNEMEN
Het Chinese aandelenfonds dat we u aanraden, namelijk SISF Hong Kong Equity A, is vorige maand nogmaals met 10,4 % gestegen. Over de laatste twaalf maanden tekende het fonds een rendement op van 64,1 %. Een forse stijging die uiteraard vooral te danken is aan het formidabele potentieel van de Chinese economie, maar ook aan meer technische redenen. Sinds kort is de toegang tot de beurs van Hongkong immers mogelijk voor een deel van de Chinese bevolking. Plaatselijke beleggers hebben zich gehaast om erop te beleggen, met als gevolg natuurlijk dat de koersen volgens de wet van vraag en aanbod aanmerkelijk zijn gestegen. Zodanig zelfs dat we van oordeel zijn dat het haussepotentieel nu beperkt is. Concreet vinden we het momenteel niet langer de moeite om nieuwe aankopen te doen in China. Als u dit fonds onlangs gekocht hebt, mag u het houden. Als u echter vindt dat u al voldoende winst verwezenlijkt hebt sinds we het u aanraadden, dan mag u in dat geval uw winst nemen.

EVOLUTIE VAN SISF HONG KONG EQUITY A (in Hongkong dollar)

Het fonds steeg onder meer door de stormloop van Chinese beleggers op de beurs van Hongkong nu die beurs sinds kort voor hen toegankelijk is. Neem uw winst.

RUW BEHANDELDE YEN
· De obligatiefondsen in Japanse yen gingen in september gemiddeld 3,6 % lager als gevolg van een nieuwe daling van de Japanse munt (- 3,4 % tegenover de euro). Een tegenvaller die toe te schrijven is aan de vertraging van de economische activiteit in Japan. Die belet de Japanse centrale bank om haar leidende rentevoeten te verhogen. Als gevolg daarvan blijft de rente in yen erg laag en is de munt dus minder aantrekkelijk in de ogen van de beleggers. Sommige beleggers zijn zelfs opnieuw overgegaan tot carry trades, het systeem dat erin bestaat om geld te lenen in die (laagrentende) munt en het dan te herbeleggen in munten die een hogere rente opleveren. Dat heeft de yen alleen nog meer de dieperik ingejaagd.
· De Japanse munt is nochtans aanzienlijk ondergewaardeerd in verhouding tot de euro. Bovendien blijven we van mening dat het vroeg of laat tot een koersherstel zal komen.

EVOLUTIE VAN DE JAPANSE YEN (in euro)

De yen herstelde zich tijdens de beurscrisis omdat de beleggers naar veiligere beleggingen vluchtten. Maar het respijt was van korte duur. Op termijn blijft het potentieel voor een koersstijging bestaan.

Deel dit artikel