Analyse
Australië : een land rijk aan bronnen 10 jaar geleden - donderdag 11 oktober 2007
Een belegging “down under” blijft interessant. De Australische economie is in topvorm, de rente is hoog en de beurs van Sydney is goedkoop.

De duik die de Australische dollar de voorbije zomer maakte, is al bijna vergeten. Tegenover de euro is de koers al weer flink gestegen. Toch blijft een belegging “down under” interessant. De Australische economie is in topvorm, de rente is hoog en de beurs van Sydney is goedkoop.

TIJDELIJKE DEPRESSIE
· Tussen 25 juli en 17 augustus verloor de Australische dollar bijna 10 % ten opzichte van de euro. De schuldige voor die afdaling naar de hel heeft een naam: de 'carry trade'. We hebben het dan over die zeer lonende maar ook zeer risicovolle techniek die erin bestaat om te lenen in een laagrentende munt, bijvoorbeeld de Japanse yen, om de opbrengst vervolgens te beleggen in een munt met een hoog rendement, zoals de Australische dollar. De terreinwinst die de Australische dollar de afgelopen maanden boekte, was grotendeels aan die techniek te danken. Maar eind juli zorgde de befaamde subprimecrisis in de Verenigde Staten voor grote onstabiliteit op de financiële markten. Dat zette de beleggers ertoe aan om hun meest risicovolle posities massaal te verkopen. Bijgevolg werden tal van carry trade-transacties beëindigd en tuimelde de Australische dollar snel naar beneden.
· Intussen is het vertrouwen van de beleggers hersteld, zijn de beursmarkten opnieuw in waarde gestegen en heeft de Australische dollar zijn verlies goedgemaakt waardoor de fondsen in september een behoorlijke winst konden optekenen. Een nieuwe crisis valt misschien niet uit te sluiten, maar de kangoeroedollar kan als gevolg van de sterke economische groei in het land wel tegen een stootje.

BOORDTABEL VAN DE AUSTRALISCHE ECONOMIE
(cijfers geldig eind september 2007)

Evolutie (per jaar) van de beurs van Sydney (na omrekening in EUR)

1 jaar:
+ 40,2 %

3 jaar:
+ 28,6 %

5 jaar:
+ 24,4 %

Koers van de AUD

Evolutie (per jaar) van de AUD

1 EUR =
1,6071 AUD

1 jaar:
+ 5,6 %

5 jaar:
+ 2,5 %

Economische groei verwacht in 2007

Australië:
+ 3,3 %

Eurozone:
+ 2,4 %

VS:
+ 2,1 %

Huidige werkloosheidsgraad

Australië:
4,3 %

Eurozone:
6,9 %

VS:
4,7 %

Huidig inflatieniveau

Australië:
2,1 %

Eurozone:
2,1 %

VS:
2 %

Niveau leidende rentevoeten (+ verwachte evolutie)

Australië:
6,50 % (+)

Eurozone:
4 % (=)

VS:
4,75 % (–)

EVOLUTIE VAN DE AUSTRALISCHE DOLLAR (in euro)

Na een koersval van bijna 10 % deze zomer wist de Australische dollar zich snel te herstellen. De bloeiende economie zal de munt op termijn wellicht ondersteunen. Aandelen- en obligatiefondsen in AUD zijn interessant.

WELVARENDE ECONOMIE
· De cijfers van het eerste kwartaal van 2007 zijn veelzeggend : de Australische economie boekte tijdens die periode een groei van 4 %. Voor heel het jaar wordt een groei verwacht van 3,3 %, tegenover 2,4 % in de eurozone en 2,1 % in de Verenigde Staten. Het vertrouwen van de gezinnen blijft immers hoog : de werkloosheid was nog nooit zo laag in dertig jaar en de lonen stijgen gestaag. Kortom, de gezinnen spenderen zonder hun geld te tellen en dat doet de economie uiteraard draaien. Australië, dat rijk is aan grondstoffen, ziet ook zijn export fors stijgen dankzij een sterke wereldwijde vraag, onder meer afkomstig uit China.
· De hoge groei en het lage werkloosheidscijfer – als de ondernemingen werknemers willen aantrekken, moeten ze de lonen verhogen – zouden echter kunnen uitlopen op een veralgemeende prijsstijging. Om dat te vermijden, heeft de Australische centrale bank al meermaals haar leidende rente verhoogd, de laatste keer in augustus 2007 tot 6,50 %. Ze sluit verdere verhogingen niet uit indien dat nodig zou blijken. Dat vooruitzicht zal de Australische dollar de komende maanden wellicht ondersteunen.

INTERESSANT
· De goede vorm van de economie is een positieve factor voor de Australische ondernemingen. Hoewel de beurs van Sydney de voorbije jaren fors gestegen is, behoort ze nog altijd tot de goedkoopste ter wereld. Er is dus nog potentieel dat u kunt benutten via een Australisch aandelenfonds. U mag Balzac Australia Index, Fidelity Australia A en Parvest Australia (alle drie **) kopen. Dexia Equities L Australia beschikt ook over **, maar de beheerders lijken meer risico's te nemen om goede prestaties te behalen. Wij zijn niet langer koopgezind, maar u mag dit fonds houden.
· Wat obligaties betreft, zullen de hoge rentetarieven het rendement van uw beleggingen nog verhogen. We verwachten evenwel geen sterke stijging meer van de munt, die nu correct gewaardeerd is. U mag twee fondsen kopen: ING (L) Renta Fund II AUD en KBC Renta AUD-Renta (allebei ***).
· Het belang van de fondsen in portefeuille zal afhangen van uw beleggingshorizon en uw risicoprofiel.

Deel dit artikel