Analyse
Heropstand uit de doden ? 10 jaar geleden - donderdag 13 september 2007
Rond de eeuwwissel dé hippe belegging bij uitstek, vandaag de dag nog steeds niet onder de levenden. Vele beleggers hebben de koersval van de technologieaandelen nog altijd niet echt verteerd. Terecht?

Rond de eeuwwissel dé hippe belegging bij uitstek, vandaag de dag nog steeds niet onder de levenden. Vele beleggers hebben de koersval van de technologieaandelen nog altijd niet echt verteerd. Terecht?

Sinds het uit elkaar spatten van de internetzeepbel in maart 2000 zingt de technologiesector hetzelfde positieve deuntje als de wereldwijde aandelenbeurzen. Hoewel de groeiverwachtingen van de sector vandaag de dag behoorlijk zijn, is voorzichtigheid geboden. De beursevolutie van de technologiesector hangt immers af van twee elementen: de conjunctuur en de productinnovatie. Beide zitten echter niet op dezelfde golflengte.

WERELDWIJDE TECHNOLOGIE- (vet) EN AANDELENINDEX (basis 100)

De topkoersen van de technologieaandelen zijn nog steeds een verre droom. En dat in tegenstelling tot de evolutie van de wereldwijde aandelenindex. Toch is de sector nog vrij duur te noemen.

ECONOMISCH PLAATJE OK
· Op economisch vlak ogen de zaken goed. Ook al staat de sector door de concurrentie met de lageloonlanden onder continue prijsdruk, subsectoren zoals informaticadienstverlening en chipsontwikkeling (vooral voor mobilofonie) floreren. Dat leidde tot verhoogde winstprognoses voor spelers als IBM, Cisco en Texas Instruments. Bijkomende omzet wordt behaald in de groeilanden waar de nood aan technologie, vooral wat elektronica voor het brede publiek betreft, groeit.
· In tegenstelling tot vroeger zaaien de meeste bedrijven nu ook naar de zak. Overinvesteringen, zoals in de sector van de platte beeldschermen, komen almaar minder voor. Ook de overcapaciteit is stilaan weggewerkt.
· Een ander goed teken dat er komaf met het verleden werd gemaakt, is dat er steeds meer eigen aandelen worden ingekocht, of geld wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders (dividend). Zo verdubbelde Texas Instruments onlangs zijn kwartaaldividend.

INNOVATIES BLIJVEN UIT
· Algemeen wordt de sector weliswaar ondersteund door de digitalisering van onze maatschappij (heel wat producten en diensten vereisen vandaag een ‘technologiecomponent’), we zien echter niet onmiddellijk een nieuwe, innoverende technologie verschijnen die de groei van de gehele markt in een hogere versnelling kan doen schakelen. En dat is nochtans nodig om de huidige (hoge) beurswaarderingen in stand te houden.
· Het internet alleen kan de sector niet dragen. Ook vond er geen massaverkoop van pc’s plaats bij de lancering van Windows Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. In het verleden nam dat evenement de sector steeds op sleeptouw.
· Een ander teken aan de wand was de recente winstwaarschuwing van het Franse Alcatel. Daaruit blijkt dat het samenvoegen van allerhande communicatiemiddelen (data, stem, internet, video, mobiele telefonie), mogelijk dankzij internet met hoge snelheid, toch niet de kip met de gouden eieren blijkt te zijn. De technologie is goed maar de winstgevendheid laat te wensen over. En als de beleggers iets geleerd hebben uit het verleden dan is het dat mooie presentaties alleen niet voldoende zijn. De producten moeten kunnen bewijzen dat ze voldoende winstgevend zijn.
· In die context is het daarom ook afwachten geblazen hoeveel geld de zogenaamde sociale netwerksites (of Web 2.0) zoals YouTube, MySpace en Skype in het laatje zullen brengen. Giganten zoals Google (1,7 miljard dollar voor YouTube) en eBay (2,6 miljard dollar voor Skype) hebben héél diep in hun zakken getast om die websites of technologie op de kop te tikken. Binnenkort doet Yahoo! dat misschien voor MySpace (gekocht door News Corp voor 580 miljoen dollar). Wat ons betreft, is het daarbij niet echt duidelijk hoe de groei van die nieuwe activiteiten de beurskoersen van de sector zullen ondersteunen. Omdat het aanbod veelal gratis is, dienen de inkomsten te vloeien uit reclame of uit enkele betalende diensten. Maar de winst die reclame kan opleveren, is moeilijk in te schatten.

RUIM EN DIVERS AANBOD
· Hoewel er veel technologiefondsen werden opgedoekt in de jaren na het leeglopen van de technologieballon, blijven er nog meer dan voldoende over. Maar schijn bedriegt soms. Zo bestaan er fondsen die op het eerste gezicht technologiefondsen zijn, en aldus worden gepromoot, maar waarvan de portefeuillekarakteristieken meer aansluiten bij die van een klassiek wereldwijd gespreid fonds. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Centea Fund New Economy en Carmignac Innovation. Beide beschouwen we dan ook niet meer als technologiefondsen. Ook KBC Equity Growth by Innovation (*****) is steeds meer een twijfelgeval. De beheerder heeft steeds minder oog voor technologieaandelen. Meer dan 40 % van de portefeuille bestaat uit farmawaarden.
· Kijken we naar het volledige gamma technologiefondsen, dan verrast het niet dat het gros van de fondsen er een wereldwijde portefeuille op nahouden, met overwegend Amerikaanse technologiewaarden in portefeuille. Logisch want dat land blijft vooralsnog de place to be op technogebied. Belangrijke aandelen in de portefeuilles zijn dan ook Cisco Systems (netwerk), Google (internet), IBM (IT-diensten), Intel (chips) en Microsoft (software).

TE VROEG
De te dure sectorwaardering, het lage dividendrendement en het te hoge risico zorgen ervoor dat we geen koper zijn van technologieaandelen. Daarbij zal de Amerikaanse kredietcrisis een rem zetten op de fusie- en aankoopoperaties binnen de sector en komt er een eind aan enkele speculatieve tintjes.

Deel dit artikel