Analyse
Het potentieel zit nu in Hongkong 10 jaar geleden - donderdag 14 juni 2007
We veranderen het geweer van schouder en profiteren voortaan van de groei van de Chinese markt via fondsen die uitsluitend beleggen in Hongkong.

Er staat geen maat op de klim van de lokale Chinese aandelenbeurzen. Hoog tijd dus om uw winsten te incasseren. We veranderen het geweer van schouder en profiteren voortaan van de groei van de Chinese markt via fondsen die uitsluitend beleggen in Hongkong. Daarbij is selectiviteit een must.

Hou u even vast. Sinds begin dit jaar klommen de lokale Chinese beurzen met meer dan 100 %, in euro. Daarbij spande de kleinste markt, Shanghai B, de kroon met een winst van 113 %. Het ‘zwakkere’ broertje was Shenzhen B, met een prestatie van 47 %.
Ter vergelijking: wereldwijd gingen de beurzen 9 % hoger. Eenzelfde prestatie was er voor de brede Belgische markt. De beurs van Hongkong ging daarentegen slechts 5 % hoger en werd daardoor in grootte voor het eerst voorbijgestoken door de Chinese vastelandsbeurzen Shanghai en Shenzhen.

LOKALE EUFORIE
· De reden voor de waanzinnige prestaties van de vastelandsbeurzen hoeven we niet ver te zoeken. De Chinese beleggers lopen storm voor hun aandelen … bij gebrek aan een alternatief. Zij mogen immers niet buiten de landsgrenzen beleggen, zelfs niet op de beurs van Hongkong, en obligaties brengen vrijwel niets op. Koppel dat aan de relatief kleine omvang van de beurzen, de goede beursomgeving wereldwijd, de rijker wordende bevolking op zoek naar rendement en de gokmentaliteit van de modale burger die nu zelfs leent om te beleggen en u hebt een punch waarin het fruit al te ruime tijd ligt te rijpen. Peperdure markten zijn het gevolg, de winstgroei van de bedrijven ten spijt. De aandelen verhandelen tegen 45 keer en meer hun winsten, wat bijzonder hoog is.
· Dat leidt tot scheeftrekkingen. Aandelen zoals Air China, China Shipping Development, Datang International Power Generation, Huaneng Power International en Shanghai Electric verdubbelden sinds begin dit jaar ruimschoots in waarde op de lokale beurzen, terwijl dezelfde aandelen, die noteren op de beurs van Hongkong, amper hoger gingen of zelfs in het rood eindigden. Voor ons is het dan ook glashelder. De vastelandsbeurzen zijn veel te duur, maar opportuniteiten zijn wel nog te halen in Hongkong.

BEURS VAN HONGKONG (vet) EN LOKALE CHINESE BEURZEN (basis 100)

De laatste maanden ontpopten de Chinese vastelandsbeurzen zich tot dé place to be voor de belegger. De stijging was echter te geweldig waardoor de aandelen nu duur zijn. De beurs van Hongkong dient zich echter als alternatief aan.

FONDSENAANBOD
· Het hoeft niet te verbazen dat er grote verschillen bestaan tussen de gespecialiseerde Chinese aandelenfondsen. De beheerders hebben immers de keuze uit meerdere lokale beurzen (Hongkong, Shanghai en Shenzhen) en voor sommigen is zelfs dat niet genoeg. Fondsen als Fortis (L) Equity Greater China en ING (L) Invest Greater China wenden dan ook de steven tot Groot-China. Zij steken zowat een derde van hun portefeuille in Taiwan. Daarnaast beleggen ook vele fondsen in de (grote) Chinese aandelen op de beurs van New York.
· Wij vermijden voortaan de te dure Chinese vastelandsbeurzen. We trekken dan ook resoluut de kaart van de fondsen die uitsluitend mikken op de beurs van Hongkong. Daarbij gaat onze voorkeur naar de zogenaamde blue chips en red chips (zie kadertje), de enige types aandelen die op dit moment nog interessant geprijsd zijn. De zogenaamde H-aandelen hebben wat ons betreft ook hun beste tijd achter de rug.
· Kijken we naar het aanbod gespecialiseerde beleggingsfondsen en trackers, dan springt er één fonds bovenuit SISF Hong Kong Equity (beheerd door Schroders en verdeeld door o.a. Deutsche Bank, *****). De beheerder slaagt niet alleen systematisch erin de index te kloppen, hij doet dat ook door minder risico te nemen dan de index. Daarnaast past hij zijn strategie aan naargelang van de eigen verwachtingen. Het fonds vinden we net iets beter dan Balzac Hong Kong Index en HSBC Hong Kong Equity. In weerwil van de fondsennaam belegt Dexia Equities B Red Chips dan weer in meer dan louter ‘red chips’ waardoor we ook dat fonds links laten liggen.
· Daarnaast bestaan er ook twee trackers die zich voornamelijk focussen op de aandelen die ons interesseren: Lyxor ETF Hong Kong (Euronext Parijs, ticker: ASI) en de net iets interessantere iShares MSCI Hong Kong Index Fund (NYSE, EWH). Gelet op de kwaliteiten van het fonds van Schroders beleggen we echter niet in die producten die louter de index volgen.
· Hebt u een belegging in een Chinees aandelenfonds of een gespecialiseerde tracker, dan neemt u beter uw winst ten voordele van SISF Hong Kong Equity. Hou echter rekening met het hoger dan gemiddelde risico van deze belegging en beperk deze aandelenpost in uw portefeuille.

Beurs van Hongkong

Op de Hang Seng Stock Exchange noteren er drie types aandelen.

De zogenaamde ‘H-shares’ zijn aandelen van voormalige Chinese staatsbedrijven zoals Air China, China Construction Bank en PetroChina. De prestaties van de voornaamste H-aandelen worden gebundeld in de populaire Hang Seng China Entreprise-index.

De ‘red chips’, zoals China Mobile, CNOOC (olie) en BOK (financieel), zijn aandelen van bedrijven die het merendeel van hun omzet halen uit de handel met China.

Ten slotte zijn er nog de ‘blue chips’, zoals HSBC Holdings en Hutchison Whampoa, die hun aandacht internationaal richten.

Deel dit artikel