Analyse
Wat te denken van de zwakke dollar ? 10 jaar geleden - vrijdag 11 mei 2007
Wat is er toch aan de hand met de Amerikaanse dollar? Hij blijft afkalven tegenover de euro waardoor de beleggingsfondsen die beleggen in dollar minder goed presteren dan verwacht.

Wat is er toch aan de hand met de Amerikaanse dollar? Hij blijft maar afkalven tegenover de euro waardoor de beleggingsfondsen die beleggen in het groene biljet minder goed presteren dan kan worden verwacht. Moet u de dollarzwakte nu aanzien als een dreiging of als een opportuniteit?

Eind april was het zover, de euro boekte een nieuw record ten opzichte van de dollar. Op de wisselmarkt moest 1,3682 dollar worden betaald voor een euro. Een verrassing? Neen, want de dollardaling is verre van nieuw. Kijk maar naar de grafiek hieronder. Sinds begin dit jaar lijkt de depreciatie van het groene biljet zich te versterken en de greenback flirtte dan ook al een tijdje met zijn minimumkoers tegenover de euro.

1. EURO IN DOLLAR

De euro stond nog nooit zo hoog genoteerd (in dollar) als voorheen. De druk op de dollar kan nog een tijdje duren maar fundamenteel geloven we niet in een langdurige aftakeling. Fondsen die zowel beleggen in Amerikaanse aandelen als obligaties mogen nog worden gekocht.

TERUG IN DE TIJD
Sinds de lancering van de euro op 1 januari 1999 (er werd toen 1,1789 dollar betaald voor een euro), wordt de euro-dollarwisselkoers vooral gedicteerd door de evolutie van de leidende rentevoeten aan beide zijden van de Oceaan (zie grafiek 2).
· Van bij de lancering leken de dagen van de euro al geteld. De koers van onze munt brokkelde stelselmatig af tot het dieptepunt werd bereikt in oktober 2000. Een val van maar liefst 30 %. De zondebok was snel gevonden: het verschil in kortetermijnrente. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde weliswaar de leidende rentevoeten van 3% naar 4,75 %, maar in Amerika zorgde de bloeiende economie ervoor dat de kortetermijnrente op 6,5 % afklokte. Die hoge vergoeding lokte beleggers van heinde en verre. De dollar werd massaal aangekocht. De euro, die nog niet eens de kans gekregen had om zich te bewijzen, kwam in een verdomhoekje te staan.
· Maar het tij keerde snel. Tegenvallende groeicijfers zorgden ervoor dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in versneld tempo de rentevoeten omlaag trok, naar een niveau (1 %) dat uiteindelijk slechts de helft bedroeg van het niveau van de euro (2 %). In die periode klom de euro uit het dal en steeg hij vanaf zijn dieptepunt met maar liefst 65 %. Eind 2004 klokte de euro af op 1,3633 dollar.
· In een derde fase herwon de dollar weerom terrein omdat, u raadt het al, het verschil tussen de leidende rentevoeten opnieuw in het voordeel van de dollar speelde.
· En zo zijn we aanbeland bij het heden waar … de voorgaande logica niet meer opgaat. De euro zit in de lift en dat terwijl de rentevoeten aan beide zijden van de oceaan evenredig omhooggingen.

SCHRIK VAN DE DOLLAR
· Sinds het laagtepunt van 2005 won de euro 20 % tegenover de dollar. In die periode verhoogde de ECB de rentevoeten met 1,75 %, de Fed deed het met 1,25 %. Ook al verkleinde het renteverschil in het voordeel van de euro, de afstraffing van de dollar wordt daardoor onvoldoende verklaard volgens ons. Zeker als u ziet dat de rentevergoeding in dollar (5,25 %) nog een pak hoger is dan die in euro (3,75 %).
· De oorzaak is dat beleggers vrezen voor de mogelijke gevolgen van de befaamde ‘Twin Deficits’, ofwel de tekorten op zowel de federale begroting als de handelsbalans. Opvallende vaststelling is dat die externe tekorten niet meer om over naar huis te schrijven zijn, zo sterk zijn ze immers gedaald over de laatste jaren. Toch leest u daar bijna niets over. We zitten zelfs in een situatie waarin elke statistiek in het nadeel van de dollar wordt geïnterpreteerd. Net dezelfde situatie waarin de euro in haar beginperiode vertoefde. De kans is dus groot dat de dollar nog een tijdje zal lijden onder het negatieve sentiment. Hoeft u te vrezen voor een ineenstorting van de USD? Wij denken het niet.

MUNT MET POTENTIEEL
· Paradoxaal genoeg is het net de jarenlange ophoping van externe tekorten die de dollar zullen ondersteunen als de zaken dreigen verkeerd te lopen. Een dollardaling zou immers betekenen dat de massa dollars vergaard door de Aziatische landen voor een te grote minwaarde op hun rekeningen zouden zorgen. Daarbovenop zou een dollardaling een serieuze exporthandicap voor de regio betekenen. Vergeet niet dat Azië sterk afhankelijk blijft van het wel en wee van Amerika.
· Hoewel de dollar op korte termijn nog klappen kan krijgen, oogt het fundamentele plaatje uitstekend. Het economische groeipotentieel blijft immers groter in de VS dan bij ons. Obligaties in Amerikaanse dollar blijven van een rentebonus genieten tegenover de broertjes in euro. Ook dichten we de Amerikaanse beurs, goedkoper dan de meeste Europese, nog steeds het nodige potentieel toe.
We zijn dan ook van mening dat de dollar op termijn de onderwaardering van zowat 20 % tegenover de euro zal wegwerken. Een opportuniteit om niet te missen.

2. KORTETERMIJNRENTE IN EURO (vet) EN IN DOLLAR (in %)

Een van de redenen van het succes van de euro moet worden gezocht in het almaar kleiner wordende verschil tussen de leidende rentevoeten van de beide muntzones.

Deel dit artikel