Analyse
Samba in de portefeuille 10 jaar geleden - vrijdag 11 mei 2007
De durvers onder u mogen voortaan een gokje wagen op de Braziliaanse beurs, de sterkhouder in Latijns-Amerika.

De durvers onder u mogen voortaan een gokje wagen op de Braziliaanse beurs, de sterkhouder in Latijns-Amerika. Van de andere landen uit de regio blijven we daarentegen nog steeds af.

Als u wilt profiteren van het groeipotentieel van de Latijns-Amerikaanse regio, dan doet u dat beter via een aandelenfonds dat mikt op de Braziliaanse beurs en niets anders. Niet alleen beschikt het land van president Lula da Silva over een gezonde economie, ook de lokale beurs oogt niet duur. Daarbij is ze voldoende liquide en groot om een gokje op te wagen. Kenmerken die we niet direct zouden durven plakken op enkele andere beurzen uit de regio. Opgelet, dit blijft bovenal een speculatieve belegging. Het potentieel is aanwezig, de risico’s echter ook.

BRAZILIË TREKT DE KAR
Na de recessie in 2003 stelde de regering van de tiende grootste economie ter wereld (cijfers eind 2005) alles in het werk om de kromme economische situatie recht te trekken. Hoewel de hervormingen traag verlopen, worden ze gerealiseerd en dragen ze direct bij tot de economische groei (we verwachten 4,4 % voor dit jaar). Geen Aziatische, laat staan Chinese groeicijfers, maar bovenal groei met een stabiele ondergrond die het beste voor de toekomst laat verhopen. De fundamenten zijn belastingverlagingen en infrastructuurwerken kaderend in een omgeving van vrij lage inflatie (3,5 %), sterk verbeterde overheidsfinanciën (schuldgraad van 50 %) dankzij de bloeiende export en een stabiele munt. Positief is daarbij dat de kwaliteit van de overheidsschuld sterk verbeterd is (goedkopere schuldfinanciering en minder afhankelijk van de Amerikaanse dollar) én dat de export minder dan ooit afhankelijk is van grondstoffen. Zo scheert de uitvoer van auto’s en textiel hoge toppen. De munt, de real, wordt ten slotte sterk ondersteund door de hoge intrestvoet (12,5 %) die buitenlands geld aantrekt als vliegen op stroop. De Braziliaanse centrale bank kon zo de deviezenreserves drastisch versterken. De verbetering van de lokale situatie zou de Banco do Brazil nu moeten toelaten om de intrestvoeten te laten zakken, zonder dat de munt daarvan te lijden zal hebben. De langzaam maar zekere stijging van de kredietwaardigheid maakt Brazilië dan weer aantrekkelijker voor (grote) beleggers.

EVOLUTIE BRAZILIAANSE BEURS (vet) EN WERELDWIJDE BEURS (basis 100)

Via de Lyxor-tracker speculeren we ronduit op de economische prestaties van Braziliê. Uitsluitend voor de durvers én voor een beperkt deel van de portefeuille (5 %).

ONZE TIP: KOOP DE LYXOR-TRACKER
Er bestaan verschillende manieren om op de Braziliaanse beurs, ook wel Bolsa de Valores de São Paulo of BOVESPA genoemd, te beleggen.
· Ten eerste kunt u kiezen voor een regiofonds. Een Latijns-Amerikaans regiofonds (zie ook verder) steekt zowat de helft van de portefeuille in Braziliaanse aandelen, een zogenaamd BRIC-fonds doet het met 25 % (zie ook F&S 141, de ‘B’ in het anagram staat daarbij voor ‘Brazilië’) en een breed gespreid groeilandenfonds doet het met slechts 10-15 %. Om ten volle te kunnen genieten van de Braziliaanse perspectieven raden we u echter die indirecte methodes af.
· We mikken dus op een belegging die zonder franjes enkel en alleen de Braziliaanse kaart trekt. Vroeger kon dat uitsluitend via enkele zogenaamde gesloten fondsen die noteren op de beurs van New York (zie ook F&S 93): Brazil Fund (ticker: BZF) en Brazilian Equity Fund (BZL). Die fondsen werden echter ontbonden. Gelukkig bestaan er vandaag andere producten die mikken op Brazilië. Ze verschillen echter in kwaliteit:
– The good: Lyxor ETF Brazil (Ibovespa) (ISIN: FR0010408799, ticker: ‘RIO’, 17,77 euro eind april) is een tracker op Euronext Parijs. De tracker heeft als doel om de nationale index, de BOVESPA (zie kadertje), te schaduwen. Ondanks haar prille leeftijd lijkt het er op dat ze daar goed in slaagt. De jaarlijkse kosten bedragen 0,65 %. Voordeel is dat de dividenden automatisch herbelegd worden.
– The bad: iShares MSCI Brazil Index (ticker: ‘IBZL’, 30,03 euro) noteert op Euronext Parijs en vinden we net iets minder goed. De totale kosten bedragen 0,74 %, de tracker noteert in dollar, er is de driemaandelijkse dividenduitkering en het beheer is net iets minder.
Dezelfde redenen kunnen we aanhalen voor grote broer iShares MSCI Brazil Index (ticker: ‘EWZ’, 52,56 USD), een tracker die noteert op de beurs van New York. De kostenratio bedraagt 0,7 % maar het jaarlijkse dividend wordt dubbel belast.
ABN AMRO Brazil Equity (63,58 USD) slaagt er dan weer net niet in om de prestaties van de trackers bij te benen. De relatief hogere kosten (beheerloon: 1,35 %) verklaren grotendeels het verschil in rendement.
– The ugly: EMIF Brazil (473,41 USD), uitgegeven door KBC maar ook te koop in tal van andere instellingen, slaagt er daarentegen langs geen kanten in om de prestaties van de trackers bij te houden. Dat wordt deels verklaard door het het hoge beheerloon (1,5 %) en grotendeels door de ondermaatse kwaliteit van het beheer. Te vermijden.

BOVESPA zegt u?

Om snel te weten te komen uit welke sectoren en aandelen een bepaalde beurs bestaat, volstaat het meestal om op de site van de beurs zelf te kijken. Voor de Braziliaanse beurs vindt u die info op www.bovespa.com.br. We hebben echter al betere sites gezien en bepaalde info, zoals sectorinformatie, zult u niet gemakkelijk terugvinden. Bijkomend nadeel is dat de site enkel in het Engels, Portugees en Spaans opgesteld is.

Er bestaat echter een truc waarbij u indirect wel aan snelle en goede informatie geraakt: de technische fiche van een (index)fonds. Zo leert u uit de fiche van de Lyxor-tracker dat de voornaamste sectoren de mijnbouwsector (30 %), de energiesector (25 %) en de banksector (10 %) zijn. De belangrijkste aandelen zijn Petrobras (de lokale petroleumreus), Companhia Vale do Rio Doce (mijnbouw met het accent op ijzer- en koper) en, ten slotte, de financiële instellingen Banco Bradesco en Banco Itaú. Wees echter niet verbaasd als dat lijstje er plots anders zal uitzien omwille van de vaak forse schommelingen op de Braziliaanse beurs.

EN WAT MET LATIJNS-AMERIKA?
· Kijken we naar de brede Latijns-Amerikaanse regio, dan kunnen we enkel maar besluiten dat de plaatselijke economieën wel in betere vorm zijn dan enkele jaren geleden. Met dank aan de goede mix van een gezond economisch beleid, lagere rentevoeten en stijgende exportprijzen. Nadeel is dat we grote verschillen binnen de regio vaststellen. En net daar knelt het schoentje.
– Zo blijft Chili (42ste economie ter wereld) de gezondste economie uit de streek. Het land kent een sterke groei (meer dan 5 %) in combinatie met een lage inflatie (minder dan 3 %) en een stabiele munt. De presidente van het land slaagt wonderwel erin om de vinger op de knip te houden, wat veel goeds belooft voor de toekomst. De kans is groot dat de Chileense centrale bank de leidende rentevoeten nog zal doen zakken, wat positief zal zijn voor de Bolsa de Comercio de Santiago, de lokale aandelenbeurs.
– Voor dit jaar schatten wij de Argentijnse groei (32ste economie ter wereld) in op een dikke 7 %. Dat stevige cijfer dankt het land vooral aan hoge grondstofprijzen, lagere belastingen en een zwakke munt. Aangezien dit jaar presidentsverkiezingen worden gehouden, merken we nu al dat de budgettaire teugels gevierd worden. Dat verhoopt niet veel goeds voor de nabije toekomst. De groei zal dus vanaf volgend jaar slabakken en ook de inflatie (meer dan 10 %) zal nog verder stijgen. Argentinië heeft veel weg van een motor op hoog toerental die aan het oververhitten is.
– Ten slotte is er zorgenkind Mexico (13de economie ter wereld). Het land blijft torenhoog afhankelijk van de Verenigde Staten en president Calderon slaagt maar niet erin om de nodige hervormingen door te voeren. Het land kampt daarbij ook met de gevolgen van de jarenlange onderinvesteringen in de ultrabelangrijke oliesector. Het is dan ook schrijnend dat in deze tijden van hoge olieprijzen de Mexicaanse productie van het zwarte goud terugvalt. Ook komt het sterke punt van Mexico, lage lonen, steeds meer in het gedrang door de concurrentie vanuit Azië. Het gevolg: een dalende peso en een magere economische groei (iets meer dan 3 %). Een scenario waar we ook in de nabije toekomst weinig verandering in zien.
· Het grote nadeel van de fondsen die beleggen in de totale Latijns-Amerikaanse regio is dat ze niet beleggen volgens potentieel en economische prestaties maar volgens de zogenaamde marktkapitalisatie, de grootte van de beurzen zeg maar. Zo genieten Brazilië en Mexico alle aandacht, terwijl het uitstekende Chili omzeggens verwaarloosd wordt in de portefeuilles. Wat ons betreft, doet vooral de grote weging van het starre Mexico in de regioportefeuilles (40 %) dit type fondsen de das om. Niet kopen.

EVOLUTIE LATIJNS-AMERIKAANSE BEURZEN (vet) EN WERELDWIJDE BEURSINDEX (basis 100)

De Latijns-Amerikaanse beurzen hebben er al een ongelofelijke rit op zitten de laatste jaren. De kans is klein dat die situatie zich zal herhalen. In tegenstelling tot bij de Braziliaanse beurs zien we hier veel minder waar voor uw geld en vermijden we die fondsen. Verkies een zuiver Braziliaans fonds.

De ene groeimarkt is de andere niet

Beleggen in een individueel land zoals Brazilië is enkel weggelegd voor speculanten die snel een meerwaarde willen boeken maar die ook, in het tegenovergestelde geval, een verlies kunnen incasseren. Als u niet speculatief ingesteld bent maar u in het vooruitzicht van een langlopende belegging toch wilt profiteren van het potentieel van de groeilanden, dan raden we u aan om te opteren voor een fonds waarvan het risico gespreid is over een groeiregio en niet enkel één land. Weet dat uw belegging ook in dat geval hoogtes en laagtes zal kennen. De lokale beurzen zijn veelal klein naar westerse normen, de verhandelbaarheid van de aandelen (= liquiditeit) is vaak niet optimaal en er stroomt bijzonder veel snel geld in en uit. Toppers kunnen zo snel uitdraaien op floppers, en omgekeerd. Ondanks het potentieel blijft beleggen in groeilanden bovengemiddeld risicovol en daarom niet voor iedereen weggelegd. Azië beschikt volgens ons over de beste vooruitzichten. Beperk daarbij het belang van de categorie in de portefeuille tot maximaal 10 %.

Deel dit artikel