Analyse
Vaste instapkosten aan opmars bezig 10 jaar geleden - donderdag 12 april 2007
Met de komst van Fortuneo beschikt de Belgische markt al over een derde speler die tegen vaste kosten een resem fondsen loslaat op de belegger.

Met de komst van Fortuneo beschikt de Belgische markt al over een derde speler die tegen vaste kosten een resem fondsen loslaat op de belegger. Mits de nodige begeleiding kunt u er enkel maar wel bij varen.

Uiteraard vormen de instapkosten maar een onderdeel van het totale kostenplaatje en uiteraard zegt de grootte van de instapkosten niets over de kwaliteiten van het fondsenbeheer, maar laten we eerlijk wezen, waarom zou u op een ander meer betalen voor hetzelfde product? Als u een beetje uit uw doppen kijkt, is het mogelijk om tal van fondsen tegen een prikje, of zelfs gratis, te kopen.

SOORTEN INSTAPKOSTEN
In België gaan instapkosten en fondsen hand in hand. We onderscheiden daarbij drie types: de klassieke, de vaste en de gratis kosten:
– De meeste instellingen hanteren klassieke instapkosten waarbij u een percentage betaalt op uw instapbedrag. Hoe groter uw order, hoe groter het absolute bedrag dat u aan kosten betaalt.
Eigen aan die kosten is dat ze maximaal begrensd zijn (volgens het prospectus) én dat ze onderhandelbaar zijn.
– De internetmakelaars BinckBank en Keytrade Bank pakken uit met een vaste instapvergoeding, ongeacht de grootte van uw order. Bij BinckBank is dat 9,5 euro (ook te betalen bij verkoop), bij Keytrade Bank 9,95 euro.
– Instellingen zoals Deutsche Bank en Rabobank pakken regelmatig uit met acties waarbij bepaalde fondsen tijdelijk gratis kunnen worden aangekocht. Sinds begin vorige maand biedt Fortuneo (zie kader) een selectie fondsen aan waarop u nooit instapkosten dient te betalen.

CARMIGNAC PATRIMOINE (in euro)

Voortaan kan het uitstekende gemengde fonds van Carmignac gratis worden aangekocht via de Franse broker Fortuneo. Een groot verschil met de 4 % die maximaal aangerekend mag worden.

VERMELDING IN TABELLEN
In de tabel hebben we het huidige aanbod fondsen bij de drie webbrokers weergegeven: 371 fondsen van 26 beheerders bij Keytrade Bank, 240 fondsen van 9 uitgevers bij BinckBank en nu 50 fondsen van 11 uitgevers bij Fortuneo.
Opdat we in onze grote tabellen slechts plaats hebben om één verdeler te vermelden en omdat u fondsen op meerdere plaatsen kunt kopen, herkent u de fondsen waarvan een reductie op de instapkosten mogelijk is bij een internetbroker aan de vermelding ‘(R)’ na de fondsennaam. Zo bedragen de normale instapkosten bij Aphilion voor Aphilion Q² Equities (wereldwijde aandelen) maximaal 2,75 %, maar via een internetmakelaar kunt u dat fonds tegen een lagere, vaste prijs kopen. In dit geval is dat uitsluitend via Keytrade Bank. Fondsen van bijvoorbeeld Carmignac en BlackRock Merrill Lynch kunt u dan weer op meerdere plaatsen tegen gereduceerd tarief kopen.

HUIDIG AANBOD PRODUCTEN

 

B

F

K

ABN AMRO

34

-

8

AXA

-

3

7

Aphilion

-

-

1

Aviva Morley

-

5

7

BNP Paribas

-

4

12

B. de Luxembourg

-

-

4

BlackR. Merrill Lynch

48

6

36

Capital@Work

-

-

4

Carmignac

4

8

8

Citibank

-

-

1

Crédit Agricole

-

5

21

Deutsche Bank

-

4

16

Fidelity

-

-

51

Franklin Templeton

50

-

35

GAM

-

-

4

Gartmore

-

-

6

Henderson

-

8

10

HSBC

-

2

-

Invesco

23

-

15

IT

-

-

2

JPMorgan

-

-

28

Pictet

12

-

-

Quest

-

-

1

Robeco

22

-

18

SGAM

28

-

24

Sarasin

-

-

6

Schroders

-

2

24

State Street

-

3

-

Threadneedle

19

-

22

TOTAAL

240

50

371

Met B = BinckBanck, F = Fortuneo en K = Keytrade Bank

EXTRA INFO NOODZAKELIJK
· Klant worden bij een internetmakelaar is gratis. Ook worden er geen enkele andere kosten verbonden aan uw rekening, zoals bewaarloon, aangerekend. Iets wat van de meeste instellingen niet gezegd kan worden.
· Maar opgelet, uw fondsenkeuze enkel baseren op grond van een kostencriterium is uit den boze. Wendt u voor specifieke en gepersonaliseerde adviezen tot dit blad en tot onze dienst Individuele Hulpverlening op 02/542 33 51.

Fortuneo?

Sinds begin februari is de derde grootste Franse internetmakelaar actief in ons land. Een komst die niet onopgemerkt verliep want ze leidde tot een kleine prijzenoorlog op het gebied van beursorders met BinckBank, de tot dan goedkoopste internetbroker.

Op dit moment biedt de instelling 50 beleggingsfondsen aan, een keuze die enkel maar groter zal worden. Ook de beschikbare informatie op www.fortuneo.be , voorlopig enkel koersgegevens en het wettelijk verplichte prospectus, zal fors verruimen naar analogie van de Franse website www.fortuneo.fr. We houden u op de hoogte.

Deel dit artikel