Analyse
De truc met de toverstok ? 10 jaar geleden - donderdag 15 maart 2007
Tot voor kort moest u al ver zoeken om een obligatiefonds dat duurzaam belegt te vinden. Vandaag liggen de kaarten anders. Een marketingstunt of is er meer aan de hand?

Tot voor kort moest u al ver zoeken om een obligatiefonds dat duurzaam belegt te vinden. Vandaag liggen de kaarten anders. Twee jaar geleden toverde Dexia Bank enkele fondsen uit de hoed en vorig jaar bestormde KBC die obligatieniche. Een marketingstunt of is er meer aan de hand?

Duurzaam beleggen was lange tijd voorbehouden voor aandelenbeleggers. Eind 2005 veranderde die situatie echter drastisch. Dexia Bank kwam toen op het idee om de compartimenten van hun niet-duurzame obligatiereeks, Dexia Invest Bonds, om te toveren in duurzame onder de vlag Dexia Sustainable Bonds. Van de ene dag op de andere verdrievoudigde het aantal duurzame obligatiefondsen en verdubbelde het marktsegment ruimschoots in waarde. Welgeteld een jaar later schudde KBC hetzelfde konijn uit haar mouw door haar niet-duurzame KBC Renta Fund-reeks deels om te bouwen tot een duurzame. En hop, het aantal duurzame obligatiefondsen verdubbelde opnieuw en meer dan een miljard euro stroomde in het duurzame marktsegment. Dat zorgde ervoor dat de Belgische markt van duurzame fondsen internationaal gezien hoge toppen scheert als het aankomt op aantal, grootte en relatief belang in de fondsenindustrie. Gejuich alom.
Het huidige aanbod vindt u terug in de tabel. De fondsen in het vet zijn diegene die in aanmerking kunnen komen voor uw gediversifieerde fondsenportefeuille.

TOEGELATEN OBLIGATIES
Maar is het dan zo eenvoudig om een niet-duurzaam fonds om te vormen tot een duurzaam? Ja en neen, luidde het antwoord van de specialisten van de vermogensbeheerders van Dexia Bank, KBC en Triodos Bank.

· Een duurzaam obligatiefonds is:
– een fonds waarvan het obligatiegedeelte voor 100 % gescreend wordt op duurzaamheid
– een fonds waarvan de niet-gescreende andere activa minder dan 10 % van de portefeuille uitmaken.
Daarbij wordt er belegd in obligaties van (lokale) overheden, overheidsbedrijven, supranationale instellingen (zoals de Europese unie) en bedrijven.

OVERZICHT DUURZAME OBLIGATIEFONDSEN (op eind februari)

Naam

Verdeeld
door

Belegt in

IW

Kosten
(in %)

Rendement
(in %)

Onze sterretjes

In

Beheer

1 j

3 j

5 j

Dexia Life Values Def. (tak23)

Dexia

eurozone

28.09

EUR

2

1.2

-0.3

1.7

Dexia Sust. Euro Bonds

Dexi

eurozone

270.19

EUR

2

0.6

0.4

Dexia Sust. Euro Corp. Bds

Dexia

eurozone

342.11

EUR

2

0.6

0.7

2.8

4.6

***

Dexia Sust. Euro Govern. Bonds

Dexia

eurozone

356.76

EUR

2

0.6

0.2

2.7

4.2

***

Dexia Sust. Euro Long Term Bonds

Dexia

eurozone

3280.65

EUR

2

0.6

-0.5

4.4

5.9

**

Dexia Sust. Euro Short Term Bonds

Dexia

eurozone

213.69

EUR

2

0.6

1.7

1.5

1.8

***

Dexia Sustainable World Bonds

Dexia

werelwijd

2219.14

EUR

2

0.6

-2.2

2

0.9

***

KBC Inst. Ethical Euro Bds

KBC

eurozone

632.45

EUR

3

0.5

0.2

3

4.8

**

KBC Obli Euro

KBC

eurozone

229.9

EUR

2.5

0.6

0.1

2.8

4.3

***

KBC Renta AUD-Renta

KBC

Australische dollar

1167.44

AUD

2.5

0.6

-1.7

3.2

4.9

***

KBC Renta Canarenta

KBC

Canadese dollar

1817.86

CAD

2.5

0.6

-8.7

6.9

3

***

KBC Renta Decarenta

KBC

Deense kroon

21042.4

DKK

2.5

0.6

0.2

2.6

4.1

***

KBC Renta Nokrenta

KBC

Noorse kroon

4533.92

NOK

2.5

0.6

-1.9

3.8

KBC Renta NZD-Renta

KBC

Nieuw-Zeel. dollar

1501.15

NZD

2.5

0.6

-1

3.2

7.3

***

KBC Renta Sekarenta

KBC

Zweedse kroon

4462.65

SEK

2.5

0.6

2.2

3.1

4.1

***

KBC Renta Sterlingrenta

KBC

Brits pond

646.05

GBP

2.5

0.6

0.1

3.5

2.1

**

Triodos Values Europ. Bonds

Triodos Bk

Europa

285.4

EUR

2.5

1

0.6

2.4

· De landenscreening gebeurt aan de hand van criteria zoals de ratificatie van internationale bedragen (mensenrechten, antipersoonsmijnen), de gelijkheid en vrijheid van de bevolking (democratie, gelijkheid tussen geslachten), de economische prestaties en bestuur (corruptie, deugdelijk bestuur, productiviteitsontwikkeling), milieuaspecten, enzovoort. Dat alles resulteert in een lijst met landen wiens obligaties gekocht mogen worden (zie kadertje ‘KBC-landenuniversum’). Nemen we als voorbeeld KBC Renta-AUD Renta (***), een fonds dat we aanraden. Omdat Australië volgens KBC een duurzaam land is, zijn de Australische overheidsemissies duurzaam. Nadien wordt er gecheckt of dat ook geldt voor de obligaties in Australische dollar komende van andere emittenten zoals andere landen en bedrijven. Om het fonds om te vormen tot een duurzaam fonds werden daarom de Italiaanse staatsobligaties in Australische dollar en enkele bedrijfsobligaties in AUD verkocht. Italië wordt geweerd omwille van de slechte prestaties op het gebied van ‘milieu’, en ‘internationale verhoudingen’.
· Vele obligatiefondsen beleggen ook in bedrijfsobligaties. Om duurzaam te zijn, moet daarom ook een ondernemingsscreening plaatsvinden. Per sector wordt er gekeken naar tal van factoren zoals milieubeleid, sociale verhoudingen, respect voor de mensenrechten, interne controles, deugdelijk bestuur, enzovoort. Op grond daarvan wordt een lijst samengesteld van duurzame bedrijven. Enkel de obligaties uitgegeven door die bedrijven mogen worden gekocht in de duurzame portefeuilles. Belangrijk om te weten, is dat de obligaties van bedrijven uit landen die uitgesloten worden, zoals Italië en de Verenigde Staten in het geval van KBC, wél gekocht kunnen worden. Bekijken we de bedrijven uit de universums van de drie instellingen dan komen veelal dezelfde namen naar voren. Voorbeelden zijn ABN AMRO, ING Bank, Royal Bank of Canada en Volkswagen. Met Dexia Sustainable Euro Corporate Bonds (***) heeft Dexia als enige een fonds in huis dat uitsluitend in bedrijfsobligaties belegt. Triodos Values European Bonds belegt zowat 60 % van de portefeuille in bedrijfsobligaties.

Het KBC-landenuniversum

Geïnteresseerde beleggers hebben een vette kluif aan de site www.kbc.be/duurzaambeleggen De site beschrijft in detail het hele duurzaamheidsproces dat KBC hanteert. Wat de landen betreft, passeren er 37 de revue. In principe komen de obligaties van de 50 % best presterende landen in aanmerking voor een belegging.

De toppers zijn de vijf Scandinavische landen, gevolgd door Zwitserland, Nederland en Luxemburg. België staat op plaats 17 en komt volgens de instelling nog net in aanmerking voor hun duurzame portefeuilles. Wij scoren goed op het gebied van ‘welzijn en veiligheid van de bevolking’ maar zeer slecht op het gebied van ‘milieu’. De floppers zijn de Oost-Europese landen en Turkije, maar ook Italië, Griekenland en de Verenigde Staten. Dat land wordt geweerd omwille van de slechte scores op het gebied van ‘internationale verhoudingen’ en ‘milieu’.

INHUISSCREENING
Opvallend is dat de duurzame screening bij alle drie de partijen inhuis gebeurt en niet door een extern bureau. Iedere partij hanteert daarbij een eigen methodologie waardoor de portefeuilles onderling kunnen verschillen. Zo trekt Dexia wél de Italiaanse en Griekse kaart, KBC en Triodos Bank niet. Idem voor de keuze van ondernemingen. De ene instelling belegt soms in obligaties van bedrijven die door de andere worden afgekeurd. Voorbeelden zijn het Duitse Bayer (farma) en het Britse Anglo American (mijnbouw) die we bij Dexia terugvinden en die door KBC worden uitgesloten.

KBC RENTA AUD-RENTA (vet) EN ING (L) RENTA FUND II AUD

Enkele aanpassingen toverden het KBC-fonds om in een duurzame belegging; een moeite die ING zich niet wil getroosten. Beide blijven de moeite waard maar het fonds van KBC heeft er nu een extra argument bij.

IETS VOOR U?
Wat ons betreft, heeft de duurzame screening geen impact op de inherente kwaliteiten van de obligatiefondsen. In de praktijk zijn er vaak weinig verschillen tussen de portefeuilles van de meeste duurzame en niet-duurzame obligatiefondsen. De fondsen uit de tabel vinden we dan ook stuk voor stuk evenwaardig aan hun niet-duurzame broertjes. De meeste onder hen hebben dan ook *** (zie ook laatste kolom in de tabel).
De fondsen die we kopen, zijn diegene die beleggen in munten (Australische dollar, Zweedse kroon) en types (bedrijfsobligaties uit de eurozone) die we aanraden in onze portefeuilles. Het duurzame karakter is daarbij aardig meegenomen.

Deel dit artikel