Analyse
De sterkte van de euro uitbuiten ? 10 jaar geleden - donderdag 15 maart 2007
De Europese munt doet het buitengewoon goed vergeleken met tal van internationale munten. Dat is bijvoorbeeld het geval ten opzichte van de dollar en de yen.

De Europese munt doet het buitengewoon goed vergeleken met tal van internationale munten. Dat is bijvoorbeeld het geval ten opzichte van de dollar, maar ook tegenover de yen. Een sterkte waarvan u uiteraard kunt profiteren dankzij weldoordachte beleggingen. Close-up op de niches waaruit munt kan worden geslagen op de fondsenmarkt.

EEN OLYMPISCHE VORM ...
Het lijkt de Europese economie voor de wind te gaan. De Commissie heeft zopas haar groeivooruitzichten opwaarts herzien. Naar verwachting zal de eurozone dit jaar ongeveer 2,4 % extra rijkdom produceren ten opzichte van vorig jaar. Wat de prijsstijgingen betreft, lijkt de inflatiedreiging, waarvan men nooit zeker kan zijn of ze de goed geoliede Europese machine in panne zal doen vallen, niet meer van tel te zijn. De huidige vooruitzichten maken voor 2007 gewag van een inflatie die gedaald is tot 1,8 %. Een cijfer dat garant staat voor de stabiliteit en dat de Europese Centrale Bank zich vooropgesteld heeft als doelstelling. Voeg daaraan een gedaald werkloosheidscijfer toe en u hebt een tamelijk gunstige situatieschets, wat zich uit op niveau van de eenheidsmunt. De koers van de euro schommelt rond hoge niveaus in vergelijking met tal van internationale munten. Dat blijkt ook uit onze grafiek waarin de evolutie van de euro ten opzichte van het groene biljet wordt weergegeven.

... GUNSTIG VOOR BUITENLANDSE AANKOPEN
Er is alleen maar voordeel verbonden aan een sterke euro als u tenminste graag naar het buitenland reist. Waarom? Omdat u eenmaal ter plaatse met hetzelfde budget in euro meer lokale producten kunt kopen.
En voor beleggingen geldt dezelfde redenering. Voor eenzelfde bedrag in euro kunt u meer buitenlandse munten krijgen met een sterke euro dan met een zwakke euro. Maar dat is nog lang niet alles! Als het de euro minder goed voor de wind gaat – dat zal vroeg of laat gebeuren – kunt u uw munten omruilen voor een groter aantal euro's. Een buitenkans waarvan u absoluut moet profiteren door middel van goed gekozen beleggingen.

EURO IN DOLLAR SINDS 2002

Voor 1 euro kunt u nu ruimschoots 1,30 dollar kopen. Vijf jaar geleden was diezelfde euro minder dan 0,90 dollar waard. Aan u om in uw beleggingen munt te slaan uit de huidige sterkte van de munt.

OBLIGATIENICHES
Voor het minder risicovolle gedeelte van uw portefeuille raden we u, gelet op de sterke euro, aan om eerst en vooral te profiteren van obligaties in Amerikaanse dollar. Naast het muntpotentieel, laat een Amerikaans obligatiefonds u ook profiteren van betere rentetarieven vergeleken met een obligatiefonds in euro.
Tweede uit te buiten opportuniteit: de yen. Hoewel Japanse obligaties op het eerste gezicht nauwelijks verleidelijk lijken gelet op de aangeboden rentes, kan het feit dat u de Japanse munt kunt kopen tegen een bijzonder lage koers absoluut een aankoop van lokale obligatiefondsen rechtvaardigen. Aan zijn huidige niveau verwachten we dat de yen een goede 20 % terugwint op de euro. Wanneer dat herstel zich zal voordoen? Moeilijk te zeggen. Maar reden temeer om nu al goed in de startblokken te staan om te profiteren van dit duidelijke onevenwicht.
Met rentetarieven die nauwelijks lager zijn dan die van de euro vormen de obligaties in Zweedse kroon, ten slotte, een derde mogelijkheid om te profiteren van de sterkte van de euro. Rekening houdend met de koers waartegen die Scandinavische munt momenteel verhandeld wordt, mag u eveneens een winst van een goede 20 % verwachten. Ook hier is het moeilijk te zeggen wanneer die buitenkans een concrete vorm zal aannemen. Maar aangezien een belegging in obligatiefondsen enkel overwogen kan worden als u over een voldoende lange beleggingshorizon beschikt, mag dat geen obstakel zijn.

AANDELENNICHES
Zoals u kunt zien in onze portefeuilles in de rubriek 'strategie ' bevinden de meeste aandelenfondsen die we momenteel aanraden zich buiten de eurozone. Precies omdat met een sterke euro hier en daar opportuniteiten ontluiken. Uiteraard doet de munt niet alles, maar als de beurs bovendien niet te duur is, een gunstig risicoprofiel heeft en zorgt voor een voordelige diversificatie moeten er onnodig uitvluchten worden verzonnen.
Potentieel zien we vooral op de aandelenmarkten van de dollarzone. Uiteraard hebben we het dan over Amerikaanse aandelenfondsen, maar ook over fondsen van andere minder zichtbare markten zoals Canada (zie onze analyse in het vorige nummer) en zelfs Australië. Economieën waarvan weliswaar gedacht wordt dat ze snelheid verliezen in vergelijking met het verleden – dat is zeker het geval voor de Verenigde Staten – maar die niettemin stevige groeicijfers optekenen ten opzichte van wat we in onze contreien kennen. Voor 2007 zal op de teller van de Amerikaanse motor een groei van 2,7 % staan, in Canada 2 % en in Australië 3 %. Niet slecht voor economieën die op hun dieptepunt zijn en die in de zwakte van hun munt bovendien een grote bondgenoot vinden voor hun export, terwijl de Europese ondernemingen zich moeten aanpassen aan een sterke euro waardoor ze minder kunnen exporteren. Kortom, wat aandelen betreft, is het beter om ook internationaal te gaan.

Deel dit artikel