Analyse
Een (koop)waardig alternatief ? 10 jaar geleden - donderdag 15 februari 2007
Alternatieve energie is in. Met dank vooral aan de hoge fossiele brandstofprijzen. Zijn de gespecialiseerde fondsen de moeite waard?

Alternatieve energie is in. Met dank vooral aan de hoge fossiele brandstofprijzen. Want vergis u niet, hoewel alternatieve energiefondsen geen druppel olie in de portefeuille hebben, hangt hun evolutie grotendeels af van de prijs van het zwarte goud. Zijn de gespecialiseerde fondsen de moeite waard?

Laten we onszelf vooral niets wijsmaken. De sterke beursprestaties van de bedrijven uit de alternatieve energiesector hebben weinig te maken met een soort wereldwijde ecologische bewustwording. Neen, hoe duurder klassieke brandstoffen zoals olie en gas, hoe interessanter de (duurdere) alternatieven. En omgekeerd. Dat Rusland de gaskraan zomaar kan dichtdraaien, helpt natuurlijk ook.
Beleggers gingen dan ook vlot voor de bijl voor bedrijven die zich bezighouden met windenergie (Vestas Wind Systems, +109 % de laatste 12 maanden), zonne-energie (Solarworld, +37 %, Conergy, + 24 %), biobrandstoffen zoals ethanol (Cosan, +33 %) en biodiesel (Abengoa, +96 %) en watervoorziening (Veolia Environnement, +29 %). Maar bedrijven die niet voldeden aan de hoge verwachtingen zoals Xethanol (- 55 %), Voller Energy (- 52 %), Evergreen Solar (- 49 %) en Aqua America (- 26 %) gingen onherroepelijk lager. Welkom in de wondere wereld van de alternatieve energie.

KBC ECO FUND WATER (in het vet) EN WERELDINDEX (basis 100)

Vooral de laatste jaren doet het duurzame KBC-fonds het beter dan de wereldindex. De koersen van de meeste aandelen in de portefeuille zijn al te ver vooruitgelopen op de feiten. Niet kopen.

ALTERNATIEVE ENERGIEFONDSEN (op eind januari)
Naam Bank NIW munt

Instap
(%)

Beheer
(%)

Rendement (in %)

1m

1j

3j

5j

DWS Invest New Resources Deutsche Bank

112.12

EUR

0 %

1,50 %

4.1

KBC Eco Alternative Energy KBC

409.07

EUR

3 %

1,30 %

5.5

0.6

25.5

5.5

KBC Eco Water KBC

680.94

EUR

3 %

1,30 %

2

11.5

22.5

8.4

MLIIF New Energy A Deutsche Bank

10.59

USD

2 %

1,75 %

4.5

2

22.4

0

OHRA New Energy Delta Lloyd Life

9.81

EUR

1 %

1,20 %

12.3

-10.5

14.1

-3.3

PAM Equities Energy & Resources Petercam

109.57

EUR

3 %

1 %

2

6.9

TOEKOMSTPOTENTIEEL?
· Dat er potentieel in de sector zit, staat buiten kijf. Europa heeft als doelstelling om tegen 2010 meer dan een vijfde van zijn elektriciteit op te wekken via hernieuwbare bronnen zoals water, wind, zon en biomassa (= energie uit afval). Maar enkel de hydraulische opwekking (= water) is op dit moment voldoende ontwikkeld. De andere vormen zullen – zeker op korte termijn – geen grote rol spelen. Integendeel, volgens het Internationaal Energieagentschap zal wind, zon en biomassa slechts 2 % van de energieconsumptie uitmaken in 2030. Het einde voor de fossiele brandstoffen (olie, gas en steenkool) is dus nog lang niet in zicht.
· Ook zijn de alternatieve energieën veelal in de verste verte nog niet winstgevend. Tal van gespecialiseerde bedrijven overleven dan ook bij de gratie van overheidsgelden. Enkel een torenhoge olieprijs (100 dollar) zou die situatie kunnen veranderen. Maar dat scenario lijkt ons onwaarschijnlijk.

ZEER BEWEEGLIJKE MARKT
· De sector van de alternatieve energie staat bol van de kleine(re) bedrijven die zich focussen op één niche. Het is niet evident om zelf uw huiswerk te maken en het potentieel ervan in te schatten. Gaan de zaken goed, dan boekt u mooie winsten. Maar de keerzijde van de medaille ligt niet ver af. Tegen de huidige koersen wordt elke twijfel immers afgestraft. Rekening houdende met de marktverwachtingen en de beursratio’s vindt ons zustermagazine Budget Week enkel het Duitse bedrijf ErSol Solar Energy (zonnepanelen, - 9 %) koopwaardig.
· Belegt u het beste in alternatieve energie via een gespecialiseerd fonds? Neen. Hoe raar het dus ook mag klinken, de vaak financieel zwakke alternatieve energiebedrijven zijn kwetsbaarder voor een daling in de olieprijs dan de oliereuzen zelf. En ook de grote industriële groepen investeren in duurzame en hernieuwbare energie. Zelfs een naar eigen normen kleine investering maakt van hen een leider in een segment. Zo is BP de grootste in zonnepanelen en Siemens en General Electric in windkracht. Profiteren van alternatieve energie gebeurt dan ook het beste via een groot, en minder risicovol, energiebedrijf. Budget Week raadt het Britse BP aan.
Wenst u echter een gespreide belegging, dan kunt u terecht bij de interessante nutssector (F&S 146). Ook zij investeren in alternatieve energie (met het accent op water).

KBC EquiMax ECO Water 1

Via dit fonds profiteert u van de evolutie van 16 aandelen die op duurzame wijze actief zijn in de watersector (zoals Suez) en hebt u kapitaalbescherming op de eindvervaldag (30/09/2015). Wij zijn geen koper. De kans is groot dat KBC soortgelijke producten zal aanbieden die eventueel wel interessant zullen zijn. We houden u op de hoogte.

Deel dit artikel