Analyse
De maand januari in beeld 10 jaar geleden - donderdag 15 februari 2007

Een eerste stand van zaken voor dit jaar ...

Terwijl de meeste aandelenfondsen in onze selectie in januari hoger gingen, profiterend van een goede eerste beursmaand, hadden de obligatiefondsen daarentegen te lijden van de stijging van de obligatierentes. Een eerste stand van zaken voor dit jaar ...

De beurzen zijn het jaar zowat overal in de wereld met een positieve noot begonnen. Gestimuleerd door de stijging van de beurzen stegen de internationale aandelenfondsen gemiddeld met 2,2 %, de Amerikaanse aandelenfondsen met 3,2 % en de Belgische aandelenfondsen met 1,8 %. Maar de voorbije maand januari herinnerde de beleggers ook eraan dat een beursstijging zelden rechttoe rechtaan is. Alvorens het bekende eindresultaat te bereiken, noteerden de meeste aandelenfondsen een opeenvolging van ups en downs. Globaal genomen werden de beurzen ondersteund door de publicatie van enkele goede resultaten, door nieuwe fusies en overnames en vooral – zoals u ongetwijfeld hebt opgemerkt – door de daling van de olieprijs (de prijs per vat is, na omrekening in euro, gezakt met 8,7 %). Aan de andere kant noteren we de negatieve impact van de stijging van de obligatierentes op lange termijn.

De beurzen in januari 2007

Beurs

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Amsterdam (AEX)

0.9%

11.0%

Athene (ATHEX 20)

7.9%

17.9%

Brussel (BEL 20)

1.0%

18.4%

Frankfurt (DAX 30)

2.7%

16.8%

Hongkong (H. SENG)

1.8%

18.5%

Lissabon (PSI 20)

3.3%

31.9%

Londen (FTSE 100)

1.2%

10.8%

Madrid (IBEX 35)

2.9%

31.1%

Milaan (MIB 30)

1.4%

14.9%

Nasdaq Composite

3.5%

-0.1%

New York (S&P 500)

2.9%

5.0%

Parijs  (CAC 40)

1.2%

13.4%

Stockholm (OMX 30)

3.0%

25.9%

Sydney (ASX)

1.7%

12.9%

Tokyo (Nikkei 225)

0.9%

-5.6%

Toronto (S&P/TSX)

1.0%

-1.2%

Zurich (SMI)

3.2%

12.2%

(1) in %, na omzetting in euro, op eind januari 2007.

WERELDWIJD
De internationale aandelenfondsen (+ 2,2 %) profiteerden van de goede houding van de Amerikaanse (+ 3,6 %), Europese (+ 2,3 %) en Japanse (+ 2,5 %) beurzen. De aandelen van die drie regio's vertegenwoordigen immers het gros van de portefeuilles.
· Toch noteren we de onverwacht slechte prestatie van Carmignac Investissement (onder meer verdeeld door Cortal Consors en Keytrade Bank), dat in januari 0,4 % verloor. Het moet gezegd dat de beheerders niet aarzelen om het over een andere boeg te gooien. Hoewel 60 % van hun portefeuille eveneens bestaat uit Amerikaanse (35 %), Europese (20 %) en Japanse (5 %) aandelen, is 40 % gewijd aan groeilanden (Azië en Latijns-Amerika). Welnu, de beursbalans is niet overal zo gunstig geweest. De beurs van Taiwan daalde met 1,3 % en de beurs van Seoel verloor 2,8 %. Wanneer we kijken naar de prestaties van het fonds tijdens de voorbije vijf jaar (*****) lijkt de strategie gevolgd door de beheerders vrucht af te werpen. Als we nauwkeuriger kijken, stellen we niettemin vast dat het succes van het fonds de afgelopen drie jaar meer te wensen overlaat (*). Hoewel het rendement hoger is dan dat van tal van andere fondsen, volstaat het volgens ons niet in vergelijking met het extra risico dat de beheerders nemen. We raden af om op dit moment te kopen.
· Evenzo zouden we geen Contrarian Equities@Work (**) en Templeton Growth (Euro) A (**), waarvan de regelmaat van de prestaties lijkt te verflauwen, kopen. Houden mag daarentegen wel. Als u uw portefeuille in een enkele keer wilt diversifiëren, geef dan voor nieuwe aankopen de voorkeur aan PAM (L) Equities Opportunity (Petercam, ****) of Aphilion Q² Equities (www.aphilion.com, ****) waarvan de prestaties in verhouding met hun risico meer dan behoorlijk blijven.

VLAAMSE AANDELEN VOEREN DE BOVENTOON
KBC Equity Flanders (+ 3 %, ****), Argenta Fund Vlaamse Aandelen (+ 2,9 %, **) en Vlam 21 (ABN Amro, ***, + 2,8 %), alle drie gespecialiseerd in aandelen van ondernemingen met Vlaamse verankering, deden het in januari beter dan de Belgische beurs in haar geheel (+ 2,3 %). De goede prestaties van Sioen (textiel, + 9 %), Spector (foto-ontwikkeling, + 23,2 %) en Zenitel (communicatie, + 25,3 %) hebben bijgedragen tot de goede resultaten van bijvoorbeeld Vlam-21. Maar de (goede) prestaties van die fondsen zijn naar onze mening nog niet regelmatig genoeg om ze koopwaardig te vinden. We geven nog altijd de voorkeur aan Osiris Equities Belgium Active (Bank Degroof, *****), waarvan we al een hele tijd gewend zijn dat het regelmatig goede resultaten behaalt. De vijf belangrijkste posities in portefeuille zijn op dit ogenblik Fortis, SUEZ, Almancora, InBev en GBL.

OSIRIS EQ. BELGIUM ACTIVE (vet) EN BELGISCHE BEURS (basis 100)

Het fonds aangeboden door Bank Degroof, maar dat u ook bij om het even welke bank kunt kopen, slaagt erin om regelmatig de beurs van Brussel te kloppen.

FARMACEUTICA
· De fondsen die belegd zijn in farmaceutische aandelen gingen in januari behoorlijk wat hoger (gemiddeld + 3,6 %). Daarin zal ongetwijfeld een inhaalbeweging worden gezien, hoewel de aandelen van de sector het de afgelopen jaren eerder zwaar te verduren hadden (verlies van octrooien, daling van de terugbetaling van geneeskundige verzorging, generische geneesmiddelen). De sector lijkt zich geleidelijk aan te passen aan de nieuwe omgeving, wat de beleggers hebben opgemerkt. Naast de kostenverminderingen zijn de ondernemingen volop bezig met het reorganiseren van hun activiteiten door zich te concentreren op hun kernactiviteit. En ook op het vlak van nieuwe medicijnen in testfase gonst het van de activiteiten. Wat beursprestaties betreft, noteren we de goede prestatie van de Amerikaanse gigant Merck (+ 4,2 %), het laboratorium Astrazeneca (+ 5 %) en de biotechspecialist Amgen (+ 4,5 %).
· In het fondsenaanbod moet een onderscheid worden gemaakt tussen de fondsen die hun beleggingen concentreren in Europa en de fondsen die naast Europa ook beleggen in de Verenigde Staten. Bij die laatste is het belang van Amerikaanse aandelen overwegend (70 %) en bestaat de rest voornamelijk uit Zwitserse en Britse aandelen. Omdat we denken dat de sector wellicht langs beide kanten van de Atlantische Oceaan gelijklopend zal evolueren, lijkt het geografische criterium ons niet doorslaggevend in de fondsenselectie. Gelet op klassieke factoren zoals rendement, risico, regelmaat van de prestaties en samenstelling van de portefeuille tippen we op JWF Global Life Science EUR (Citibank, ***), Dexia Equities B Pharma + (**), Fortis (L) Equity Pharma Europe (***) en voortaan ook ING (L) Invest European Health Care (***).

ING (L) INVEST EUROPEAN HEALTH CARE (in euro)

Beleggen in de beloftevolle farma-industrie doet u het beste via een gespecialiseerd fonds zoals dat van ING.

De sectoren in januari 2007

Sector

Evolutie (1) op

1 m.

12 m.

Europees

Financieel

3.2%

24.2%

Farma

2.4%

7.8%

Telecom

3.4%

29.0%

Technologie

0.7%

4.7%

Consumptie

3.4%

22.5%

Distributie

3.2%

30.8%

Nutssector

0.9%

35.3%

Wereldwijd

Financieel

2.8%

14.3%

Farma

3.2%

5.2%

Telecom

3.3%

26.2%

Technologie

1.7%

0.0%

Consumptie

3.7%

13.9%

Distributie

5.0%

6.7%

Nutssector

1.7%

23.0%

(1) in %, na omzetting in euro, op januari 2007.

OBLIGATIES
· Januari was geen al te goede maand voor obligatiefondsen. Met uitzondering van de gespecialiseerde fondsen in Amerikaanse dollar gingen de meeste categorieën (nipt) lager. Beter dan verwacht economisch nieuws uit – vooral – de Verenigde Staten deed menig belegger vrezen dat de rentevoeten de komende maanden nog omhoog kunnen. Daardoor deden ze hun obligaties deels van de hand waardoor de obligatiekoersen daalden en de obligatierentes stegen. Dat had een negatieve impact op de portefeuilles van de obligatiefondsen.
Wij denken niet dat de soep zo heet zal worden gedronken. Obligatiefondsen mogen nog steeds worden gekocht en passen goed in elke uitgebalanceerde portefeuille.
· Op muntvlak was er goed nieuws voor de beleggers die Amerikaanse dollar en Brits pond in portefeuille hadden. Beide munten klommen 1,5 %. De winnaars van de maand waren te vinden bij de kortetermijnfondsen in beide munten. Dat is ook logisch; kortetermijnfondsen beleggen in obligaties met ultrakorte looptijden en die hebben nauwelijks last van stijgende obligatierentes. Zij gingen zowat 1,9 % hoger.
Twee munten slikten verliezen: de Nieuw-Zeelandse dollar (- 1,1 %) en de Zwitserse frank (-0,7 %). De Zwitserse frank beleeft nu een moeilijke tijd maar is fundamenteel ondergewaardeerd. Diegenen die geen al te lange beleggingshorizon hebben (zowat vijf jaar) en op zoek zijn naar een weinig risicovolle en degelijke belegging, mogen de steven wenden naar een van de gespecialiseerde fondsen.

EVOLUTIE DOLLAR IN EURO

Een van de belangrijkste wapenfeiten in januari was de klim van de dollar tegenover de euro (+ 1,5 %). Het vet is nog lang niet van de soep en u mag nog steeds beleggen in Amerikaanse munt.

GROTE VERSCHILLEN
· De prestaties van de categorie ‘hoogrentende obligatiefondsen’ schommelden tussen die van AXA WF European Convergence Bonds (– 1,4 %, ***) en PAM (L) Bonds Higher Yield (Petercam, + 1,3 %). Het fonds verdeeld door AXA Bank Belgium had last van de portie Oost-Europese obligaties in de portefeuille. Zo verging het de obligaties in Poolse zloty (- 2,1 %) en Slovaakse kroon (- 1,6 %) niet al te goed. Het Petercam-fonds dankte de mooie prestaties vooral aan de posities in obligaties in IJslandse kroon (+ 5,4 %), Braziliaanse real (+ 1,9 %) en Turkse lira (+ 1,8 %).
· We zijn geen koper van hoogrentende obligatiefondsen. Hun risico is hoog en de opbrengsten zijn karig. Wenst u het obligatiegedeelte van uw portefeuille te diversifiëren, mik dan eerder op kwalitatieve bedrijfsobligaties. Zij bieden iets meer rendement dan de klassieke fondsen in overheidsemissies en zijn niet veel riskanter.

De munten in januari 2007

ISO Code

Koers (1)
(in euro)

Evolutie (2) op

Persp. (3)

1 m.

1 j.

1 j.

LT

DKK

0,1341

0.0%

0.1%

=

=

SEK

0,1105

-0.3%

2.1%

+

++

NOK

0,1229

0.9%

-0.7%

=

-

CHF

0,6168

-0.7%

-4.1%

=

++

GBP

1,5064

1.5%

2.9%

=

-

USD

0,7696

1.5%

-6.6%

-

+

CAD

0,6520

0.0%

-9.5%

-

++

AUD

0,5961

-0.3%

-4.3%

+

=

NZD

0,5289

-1.1%

-6.2%

-

--

JPY

0,6362

0.0%

-9.6%

+

++

Cijfers steeds eind januari 2007; (1) bv. 1 USD = xxx euro; (2) in %, t.o.v. de euro; (3) verwachte muntevolutie op 1 jaar en op lange termijn.

GEMENGDE FONDSEN
· Gezien de prestaties van de aandelen (sterk) en de obligaties (zwak) afgelopen maand, hoeft het niet te verbazen dat vooral de gemengde fondsen met veel aandelen in de portefeuilles (de dynamisch of agressief gemengde) het goed hebben gedaan.
· De defensief gemengde fondsen beleggen zowat drie kwart van hun portefeuille in obligaties. De afgelopen maand wonnen zij gemiddeld 0,4 %. Uitschieter was Fortis B Global Stability World (+ 1 %, **). De beheerder draait er zijn hand niet voor om om in relatief kleine wereldwijde aandelen te beleggen en dat wierp zijn vruchten af. Zo klom het Italiaanse vastgoedbedrijf Beni Stabili 4,2 % en ging het vastgoedfonds Rodamco Europe 2,9 % hoger. Top-Balanced Defensief (ABN AMRO, ***, - 0,3 %) verloor daarentegen terrein. Het fonds belegt meer dan een derde van zijn portefeuille in een fonds uit eigen stal, Top-Global Obligaties (**) dat geen al te beste maand achter de rug heeft (- 0,8 %).
· De neutraal gemengde fondsen streven een evenwicht tussen aandelen en obligaties na. Ze beleggen zowat 50 % in elk onderdeel. We onthouden vooral de puike prestaties van DB Strategic Neutral (Deutsche Bank, ***, + 2,2 %), een fonds dat belegt in een selectie andere fondsen. Op dit moment belegt de beheerder zowat 60 % van de portefeuille in aandelen, meer dan gemiddeld, wat deels de goede prestaties verklaart. Beleggingen in fondsen die niet door particulieren gekocht kunnen worden zoals Lupus Alpha Smaller Euro Champions (+ 3,7 %) en JOHIM European Fund (+ 3,5 %) deden de rest. Carmignac Patrimoine (Cortal Consors, *****, + 0%) en verzekeringskloon ALI Carmignac Patrimoine (tak 23, AXA Bank Belgium, - 0,1 %, het fonds rekent iets meer beheerloon aan) deden het heel wat minder goed. De beheerder had het niet onder de markt met de grondstofaandelen in de portefeuille. Zo donderden de Canadezen Goldcorp (- 1,7 %) en Canadian Oil Sands Trust (- 7,8 %) en de Amerikaanse uitbater van boorplatforms Transocean (- 2,9 %) lager.
· De lol kon niet op bij de ‘agressief gemengde fondsen’. Ze gingen alle hoger (gemiddeld: + 1,7 %). Opnieuw trok Deutsche Bank de kar met DB Strategic Dynamic (***, + 3 %). Het fonds belegt 80 % van de portefeuille in aandelen(fondsen) en kon net als zijn neutraal gemengde broer profiteren van de beleggingen in de fondsen van J O Hambro IM (JOHIM) en Lupus Alpha. Daarnaast deed ook Baring Europe Select Trust (+ 4 %) het uitstekend. Kneusje van de maand was Winsafe Invest 100 (tak 23, Winterthur-Europe, + 0,3 %). Het verzekeringsproduct is een kloon van Carmignac Profil Réactif 100 (Cortal Consors, *****, + 0,3 %). De topbelegging in dat fonds is het grondstoffenfonds Carmignac Commodities (- 2,8 ) en dat nekte het fonds uiteindelijk.
· Gemengde fondsen raden we aan voor diegenen die onze strategie niet volgen en die met een enkele belegging een gespreide portefeuille wensen te verkrijgen. Belangrijk is om te kiezen voor de portefeuille en het daaraan gekoppelde risico die het beste bij u passen.

KBC MASTER DEFENSIVE (vet) EN KBC MASTER DYNAMIC (basis 100)

Met een zeer defensief fonds zoals KBC Master Defensive (vet) zult u nooit de hoge toppen scheren van een agressief gemengd fonds, maar ook de diepe dalen blijven u bespaard. Naar welke portefeuille gaat uw voorkeur uit?

Deel dit artikel