Analyse
Beurs van Toronto opnieuw interessant 10 jaar geleden - donderdag 15 februari 2007
Goede economische vooruitzichten gekruid met een interessante beurs en een munt met potentieel zijn de ingrediënten van die belegging.

Canadese aandelen zijn terug van weggeweest in onze portefeuilles. Goede economische vooruitzichten gekruid met een interessante beurs en een munt met potentieel zijn de ingrediënten van die belegging.

GOEDE VOORUITZICHTEN
Links en rechts las u misschien dat de Canadese economie het de laatste tijd niet zo goed deed, maar dat dipje is achter de rug. Voor dit en de komende jaren verwachten we een groei van ongeveer 3 %. Ter vergelijking: voor de eurozone is dat 1,8 %. De werkloosheidsgraad (6,1 %) is al sinds dertig jaar niet meer zo laag en ondersteunt de consumptie, de inflatie (2 %) is onder controle en de overheidsfinanciën vertonen overschotten. Daardoor slaagt het land erin om de schuldenlast versneld af te bouwen, waardoor er geld vrijkomt om te investeren in bepaalde sectoren, zoals de onderwijssector en gezondheidszorgsector. Wat dan weer het consumentenvertrouwen ondersteunt. Extern is vooral de gezondheid van de VS belangrijk. Het grote buurland zuigt immers zowat 80 % van de Canadese export op. Wij verwachten dat de economie in de VS behoorlijk zal blijven presteren. Tot eer en glorie van de Canadese bedrijven.

LOONIE MET POTENTIEEL
De aantrekkende economie en de grote vraag naar exportproducten zullen de Canadese dollar de komende jaren ondersteunen. Op dat vlak zit het snor voor de ondergewaardeerde loonie, de Canadese dollar. Terwijl de munt nog de publiekslieveling was in 2005 (+ 18 %), verloor ze 9,5 % over de afgelopen twaalf maanden. Dat kwam omdat de Canadese centrale bank (BoC) een bruusk einde maakte aan de resem renteverhogingen van de laatste jaren. Een rentedaling zit er niet direct meer in en dat kan ondersteunend werken voor de loonie.

DE BEURS VAN TORONTO
· De Canadese beurs (www.tsx.com) is een speciaal geval. Ze wordt door de meeste beleggers aanzien als een beurs waar grondstofaandelen het voor het zeggen hebben, maar dat is maar gedeeltelijk juist. De beurs van Toronto is bovenal een beurs waar de – meer stabiele – financiële sector de plak zwaait. De grootste aandelen zijn dan ook Bank of Montreal (- 0,6 % over de laatste twaalf maanden), Bank of Novia Scotia (+ 3,9 %), dienstengroep Manulife Financial (+ 7 %), het grootste Canadese aandeel Royal Bank of Canada (+ 16,1 %) en Toronto-Dominion Bank (+ 8,4 %).
· De financiële sector zorgt voor voldoende tegengewicht voor de populaire energiesector die iets minder dan een derde van de index uitmaakt. De grootste namen zijn hier Canadian Natural Resources (olie en gas, - 23,6 %), Encana (aardgas, - 6 %), Husky Energy (olie, + 0,5 %) en Suncor Energy (olie, - 11,2 %).
· Mijnbouwgroepen zoals Barrick Gold (- 8,2 %) en Goldcorp (+ 0 %) vormen de derde belangrijkste sector (15 % van het geheel). Industriële groepen, consumptiegoederen en telecom en technologie vervolledigen het plaatje. Al bij al bestaat de beurs uit een interessante mix van bedrijven uit de oude en nieuwe economie.
· Volgens de klassieke beursratio’s is de beurs van Toronto (+ 15 %) correct gewaardeerd. De atypische samenstelling van de beursindex is echter een pluspunt in een fondsenportefeuille. Canadese aandelen dragen bij tot de spreiding van de risico’s zonder in te boeten aan potentieel rendement.

CANADESE BEURS (in het vet) EN WERELDWIJDE BEURS (basis 100)

De laatste jaren heeft de Canadese beurs er een mooie rit opzitten. Houden we rekening met het potentieel dan is het vet nog niet van de soep. U mag kopen via een gespreid fonds.

BEPERKTE FONDSENKEUZE
· Terwijl sommige fondsencategorieën tientallen fondsen huisvesten, tellen andere er bijna geen. Dat laatste is het geval voor de Canadese aandelen. In ons land hebt u de keuze uit welgeteld één gespecialiseerd beleggingsfonds, Balzac Canada Index (ISIN: FR0000018095, **), van beheerder State Street Global Advisors (SSgA). Het fonds kunt u kopen bij Deutsche Bank. Niets belet u echter om er ook naar te vragen bij uw financiële tussenpersoon. Let daarbij op de instapkosten (max. 2 %) én bewaarkosten. Zélf een rekening openen bij SSGA in Parijs zoals de beheerder voorstelt, raden we u af wegens de hoge kosten.
· Het fonds is een rechttoe rechtaan indexfonds en biedt loon naar werken. Het belegt in meer dan 100 aandelen en is een spiegelbeeld van de beurs van Toronto. U mag kopen.
· Wij raden u af om in Canadese aandelen te beleggen via fondsen die mikken op de Noord-Amerikaanse regio. Zij beleggen volgens beursgrootte in Amerikaanse en in Canadese aandelen. Omdat de beurs van Uncle Sam meer dan tien keer zo groot is als die van de kleine broer, steken de fondsen er ook maximaal een tiende van hun portefeuille in. Dat is het geval voor Dexia Sustainable North America (**) en KB Equity (L) America (*). Robeco North American Equities D (*) doet het met de helft. Laat u ook niet misleiden door de fondsennaam. Zo belegt PAM Equities North America (Petercam, *) uitsluitend in de VS, ook al laat zijn naam een ruimere portefeuille uitschijnen.

Deel dit artikel