Analyse
Waar info over trackers vinden ? 11 jaar geleden - donderdag 11 januari 2007
Koersinformatie, prospectussen, technische fiches, verklarende woordenlijsten en andere weetjes over trackers zijn te vinden op de websites van de uitgevers van de trackers.

Koersinformatie, prospectussen, technische fiches, verklarende woordenlijsten en andere weetjes over trackers zijn te vinden op de (vernieuwde) websites van de uitgevers van de trackers. Nadeel is dat u als Nederlandstalige belegger het Engels of het Frans machtig moet zijn.

Wenst u informatie te verkrijgen over trackers, ook wel Exchange Traded Funds of ETFs genoemd, dan zal een bezoek aan uw kantoor om de hoek weinig opleveren. Dat hoeft ook niet te verwonderen; trackers zijn buitenhuisproducten waarop de banken weinig verdienen. De meeste instellingen beschouwen ze daarnaast – terecht ! – als rechtstreekse concurrenten voor de eigen huisfondsen. Hoe minder mensen er weet van hebben, hoe beter dus. In België zijn vele bankiers dan ook niet happig om trackers actief te promoten. Integendeel. Het verwonderde ons dan ook niet dat enkele lezers die hun kantoor binnenstapten om een tracker te kopen, uiteindelijk naar huis gingen met een klassiek huisfonds.
Het is dan ook simpel. Wenst u trackers te kopen, dan dient u zelf uw huiswerk te maken. Daarvoor bent u aangewezen op het internet en gaat u beter bij ons te rade.

INFORMATIEVE WEBSITES
· In de onderstaande tabel hebben we de trackers die noteren op Euronext ingedeeld volgens familie. Zo tellen we op dit moment zowat 160 producten afkomstig uit 10 families. Elke reeks heeft daarbij een eigen website met veel tot heel veel informatie. Een leuke vaststelling is dat de kwaliteit van de informatie op de sites sterk verbeterd is ten opzichte van enkele jaren terug. Niet alleen staat er meer info dan ooit op de sites, ze wordt ook steeds sneller geactualiseerd. De laatste portefeuillesamenstelling of de prospectussen zijn dan ook maar enkele muisklikken van u verwijderd. Met dank aan de grote beleggersinteresse voor dit product waarschijnlijk.
· Toch zijn de webstekken niet perfect. Zo bestaan er enkel over ‘iShares’ en ‘Diamonds’ Nederlandstalige websites. Voor de andere sites moet u zich behelpen in het Frans of in het Engels (kolom vier in de tabel). Ook vindt u zelden concrete fiscale informatie over dividenden bijvoorbeeld. Met de notie ‘contacteer uw plaatselijke fiscalist’ bent u immers niet veel. Daarnaast worden de zaken soms gezien vanuit een roze trackerbril (met ‘actief beheer stinkt’ als (grote) boodschap). Ook is de geboden informatie vaak technisch en bent u voor kritische analyses en vergelijkingen met concurrerende producten aan het verkeerde adres. Die opmerkingen gelden echter voor het merendeel van de commerciële financiële sites. Neem ze dus voor wat ze zijn en haal er die info uit die voor u belangrijk is. Voor een kritische vergelijking kunt u immers bij ons terecht.

FISCALITEIT
· Goed om te weten is dat de meerwaarde – volgens de huidige fiscale regels! – bij trackers onbelast is.
· Omdat de trackers buitenlandse producten zijn, worden de dividenden in vele gevallen eerst in het buitenland belast en nadien in België. Er is dan sprake van dubbele belasting. Op de dividenden van trackers naar Amerikaans (15 %), Duits (21,1 %) en Frans (25 %) recht wordt er buitenlandse roerende heffing afgehouden. Luxemburgse en Ierse trackers houden geen heffing af.
Geen enkel dividend ontsnapt daarna aan de Belgische roerende voorheffing (laatste kolom). Die bedraagt 15 % of 25 % en komt dus bovenop de buitenlandse.

OVERZICHT TRACKERFAMILIES DIE NOTEREN OP EURONEXT

Naam
trackerfamilie

Uitgever tracker

Website tracker

Taal
(1)

Aantal

Nationaliteit

Dividend
uitkering?
(2)

Frequentie
dividend
(3)

RV (4)
België

Diamonds

PDR Services LLC

www.amex.com (5)

E

1

VS

ja

1m

25%

EasyETF

AXA IM/BNP Paribas

www.easyetf.com

F/E

25

Frankrijk

ja/nee (15)

1j

25%

INDEXCHANGE

Indexchange Inv. AG

www.indexchange.com

F/E

2

Duitsland

ja

3m/1j

25%

INDEXIS

Crédit Agricole AM

www.cac40indexis.com

F

1

Frankrijk

ja

1j

25%

iShares

Barclays GIL

www.ishares.net (6)

N/F/E

56

Ierland

ja

3m/6m

15%

Lyxor ETF

Lyxor Int. AM

www.lyxoretf.fr

F/E

48

Frankrijk

ja/nee (8)

1j

25%

SGAM ETF (7)

Société Générale AM

www.sgametf.com

F/E

9

Frankrijk

ja/nee (1)

1j

25%

SPDR

Crédit Agricole AM

www.spdreurope.com

F/E

2

Ierland

nee

-

15%

StreetTRACKS

State Street GA

www.ssga.fr

F/E

13

Frankrijk

ja/nee (12)

6m

15%

UBS ETF

UBS AM

etf.ubs.com

F/E

1

Luxemburg

ja

6m

15%

(1) Taalkeuzes op de website: N = Nederlands, F = Frans en E = Engels;
(2) Keren de trackers dividenden uit? Indien neen vindt u het aantal trackers die hun dividenden kapitaliseren tussen de haakjes terug;
(3) Met m = maand en j = jaar; (4) Bij inning van het dividend in België. De Belgische roerende voorheffing (RV) komt bovenop de buitenlandse (dubbele belasting). Enkel de trackers naar Iers en Luxemburgs recht houden geen buitenlandse voorheffing af; (5) quote: DIA, Nederlandse info is te vinden op www.snssecurities.nl/diamonds   ;
(6) Inloggen als belegger uit Nederland;
(7) Enkel gestructureerde trackers.

GESTRUCTUREERD AANBOD
· Naast het klassieke aanbod trackers die zo goed mogelijk hun index proberen te schaduwen, vinden we ook enkele ‘gestructureerde’ trackers terug. In marketingtermen wordt er gesproken over ‘tweedegeneratietrackers’. Die producten van Société Générale Asset Management (SGAM) bestaan uit twee types.
– De ‘leveraged’ trackers werken met een hefboom en versterken de bewegingen van de index. Stijgt de Franse index CAC 40, de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq of de Europese indexen FTSEurofirst 80 en DJ Euro Stoxx 50, dan kunt u maximaal het dubbele van die stijging verdienen. Een daling wordt daarentegen ook tot tweemaal toe versterkt.
– De ‘flexible’ trackers spelen dan weer op zekerheid en beperken het mogelijke verlies van de CAC 40 of de FTSEurofirst 80. In ruil boet u in aan potentieel rendement.
· De vraag is nu of dit type van ‘gestructureerde’ trackers wel iets voor u is. U mag ze immers niet vergelijken met de klassieke trackers omdat hun kenmerken op het gebied van risico en potentieel rendement immers gevoelig verschillend zijn. Dat maakt het ook moeilijk om een idee te hebben hoe ze in een gediversifieerde portefeuille een plaats kunnen vinden. Op dit moment zouden we ze dan ook mijden.

TRACKERS.EURONEXT.COM
· Dé website bij uitstek blijft de viertalige site van Euronext. Als enige bevat die tal van informatie over alle trackers. Jammer dat niet altijd officiële documenten (zoals het prospectus) op de site staan. Ook is de info niet steeds in de door u gekozen taal te vinden.
· Interessant is het veld ‘Productinformatie’. Naast een productfiche vindt u er de inhoud van de portefeuille en documenten zoals het prospectus terug. Ook bezitten veel trackers een lijst met veelgestelde vragen (FAQ). Zo kunt u lezen hoe de prijszetting tot stand komt, wat het beleid is, of er dividenden worden uitbetaald, enzovoort. Met andere woorden, een verplichte stop voor wie meer wil weten over trackers.

Deel dit artikel